Meppel

Tuinerij Column van Marjan Sorgdrager De tuin vol, gratis en voor niets.

Heerlijk vind ik het deze voorjaarsmaanden; ik kan de (vaste) planten wel de grond uit kijken. Altijd zo bijzonder zijn de Phloxen en de Monnikskap (Aconitum carmichaelii ) Zij komen al voor vele anderen, maar bloeien pas laat in het seizoen. Daarom zijn hun stelen misschien ook juist zo stevig.

De puntjes van de Hosta’s komen net boven. Het lijkt nog nergens op, de potten nog somber en zwart met hier en daar een zilverachtig groene punt..Ook zie ik heel wat gaten in de tuin. Daar waar vorig jaar éénjarigen stonden of ‘kortlevende vaste planten’ als dropplant, (Agastache), Campanula, Monarda, Ridderspoor (Delphinium).  Ze zijn of opgegeten door slakken, waren gevoelig voor de vochthuishouding in de grond, of hebben toch een vleugje nachtvorst meegekregen. Ze zijn in ieder geval in mijn tuin regelmatig niet meer terug te vinden in het voorjaar.

Van de prachtige en sterke vaste planten, die zich nu, ondanks ijzige wind, vorst en hete zon ontplooien, kun je heel makkelijk meer planten maken. Je splitst of deelt deze planten nu heel simpel.

Nieuwsgierig hoe Marjan planten deelt? Lees hier verder.


foto van gedeelde Sedum