Meppel

De kerstroos

De kerstroos mag zich rond de kerst in een enorme populariteit verheugen. Neen, ik bedoel niet de rode kerstster (Pointsettia), die vaak voor kerstroos wordt versleten. Maar de plant die nu wordt aangeboden, de Helleborus Niger die bloeit met witte bloemen. Deze vaste plant groeit traag, en gedijt alleen in kalk- en humusrijke, goed doorlatende grond in de halfschaduw. De kerstroos komt in het wild voor op de hellingen van de Oostelijke Noord- en Zuidalpen.

Hoewel de naam kerstroos suggereert dat de plant rond de kerst bloeit, komt deze meestal in de tuin pas in januari/februari in bloei en bloeit tot april. Zij bloeit rond Kerstmis slechts in potten, die op kamertemperatuur opgekweekt worden. Na de bloei verschijnt de vrucht, die uit een paar kokervruchten bestaat. De Helleborus is er in vele soorten en kleuren. 

Kweker Hans Kramer houdt in het laatste nummer van 2019 Groei en Bloei (dec.2019) een pleidooi voor de inheemse soort, Helleborus foetidus, het stinkend nieskruid met knikkende bloemen. Hier in de tuin heb ik talloze variĆ«teiten van Helleborus orientalis. Die lijken wat sterker en bloeien wat later dan de Niger en hebben geaderde bloemen. Allemaal nazaten van een plant die ik ooit van een tuinvriendin kreeg:een purperbloeiende schoonheid. Haar kinderen zijn niet minder mooi en omvatten alle kleuren in het spectrum tussen paars en roze. Je kunt de zaailingen vinden op de gekste plekken. Het schijnt dat de mieren de zaden verspreiden, vandaar.  

Ik verwen ze elk najaar met een mengsel van kalk, bentoniet en lava. Daar schijnen ze nl. van te houden. Als de knoppen verschijnen, knip ik het oude blad af, omdat ze gevoelig kunnen zijn voor schimmel. En als je toch bezig bent, geef dan ook wat aan de Astrantia's (Zeeuwse knoopjes) en de pioenen. Uit dankbaarheid zullen ze nog mooier bloeien.

Pas wel op: de Helleborus is giftig. Dus trek handschoenen aan, als je het oude blad afknipt.

Meer info?  of op de Groei en Bloei site

December 2019/ Tilly Vriend