Meppel

Hollandse nieuwen: tien (h)eerlijke robuuste schoonheden voor de tuin ; Tuinerij column, september 2020 van Marjan Sorgdrager

Natuurlijk zijn ridderspoor en lavendel mooi, maar ze stellen zo snel teleur. Kijk eens verder en merk dat je met sterke vaste planten pas echt lekker tuiniert. 

Eerlijk
Bij het aloude, misschien wat afgezaagde, groepje robuuste vaste planten hebben zich een aantal aantrekkelijke nieuwelingen geschaard. De reden dat deze Hollandse Nieuwen zo onbekend zijn is de volgende. Ze groeien minder snel en vragen in het begin wat aandacht. Geeft niks, maar hierdoor brengen ze voor een kweker wel minder op. Wél worden ze mondjesmaat in van die kleine potjes (p9) aangeboden, waarin minuscule plantjes zitten en al is de wortelkluit prima, het nodigt niet echt uit kopen.    
Bloeiend ridderspoor en weelderige lavendelplanten zijn veel uitnodigender. Maar pas op, al zijn ze mooi, sterk zijn ze niet. Eenmaal in de tuin geplant maken vorst, slakkenvraat en schimmels te vaak snel korte metten en zijn de planten na één kort bloeiseizoen goed voor de groene container. Jammer van de best wel stevige investering! 
  
Robuust
De tien ‘Hollandse Nieuwen’ groeien in een drietal jaren uit tot grote schoonheden, die daarna alleen maar mooier worden, na aanschaf weinig extra kosten meebrengen en later vaak ook nog eens voor gratis planten zorgen. Verder lezen?