Meppel

Nog meer Winterbloeiers : Camelia's die in de winter bloeien

Camelia’s die midden in de winter bloeien

Om ons te helpen de  “winterdip” door te komen, heeft de natuur een scala aan winterbloeiende planten beschikbaar. De Camellia sasanqua is één van de soorten die midden in de winter in tere kleuren wit tot roze en rozerood zorgeloos bloeit alsof het al april is! Er bestaan vele selecties en kruisingen met andere Camelia’s van. Winterbloeiende Camelia’s ontbreken in het assortiment van tuincentra, omdat ze vrijwel niet in de grootschalige handel worden aangeboden.

Al in december staan ze in de botanische tuin van De Groene Prins in bloei tot verbazing van veel bezoekers. Veel van deze winterbloeiende soorten zijn geheel winterhard in ons land. De allerhardste heet Camellia oleifera ‘Lushan’, die zelfs temperaturen tot -25°C goed overleeft. Daar is o.a. door William Ackerman in de VS volop mee gekruist, wat een groot assortiment nieuwe winterharde hybrides heeft opgeleverd die bekend staan als ‘Ackermanhybrides’ *).

Op de foto van Sietske de Vries is een impressie te zien van de bloemen die op 23 januari 2020 in de botanische tuin ‘De Groene Prins’ te zien waren. Ze verlangen itt de C. japonica een zonnige plek. Een lijst van alle winterbloeiers zou veel te lang worden, maar enkele van  mijn favorieten zijn:

lees hier verder over winterbloeiende Camellia's

maart 2020