Meppel
bekijk online
Nieuwsbrief

Is deze versie van de nieuwsbrief niet goed leesbaar? Kijk dan in de online versie

Nieuwsbrief Groei en Bloei Meppel e.o.- nr. 4 (april, 2022)

 

 

April doet wat hij wil...

Een week geleden genoten we in het zonnetje van prachtige voorjaarsdagen. Als ik nu naar buiten kijk, zie ik dikke sneeuwvlokken die de tuin bedekken met een wit dekentje. We zouden het ondertussen moeten weten. Dat Maart z'n staart roert en April doet wat hij wil. Maar als we de zon op ons gezicht voelen, maken we onszelf wijs dat het alleen maar beter wordt. Dus wacht nog maar even met die kwetsbare kuipplanten op het terras en met de sla-plantjes in de moestuin. En laten we hopen dat de vorst meevalt en onze tere fruitbloesems heel laat. Op veel plaatsen bloeien nu de holwortels en bosanemonen. Dus: kijk op de Stinzenfloramonitor om te zien wat, waar bloeit in Drenthe, Friesland, Groningen.

Verder in deze nieuwsbrief veel fijne activiteiten van Groei en Bloei Meppel. Er staan  leuke lezingen en workshops gepland. In deze tijd van het jaar is er van alles te doen in de tuin, op de landelijke site van Groei en Bloei staan tuintips en wat je in de tuin kunt doen in april. 
Vragen, opmerkingen voor het bestuur / of een bericht voor de volgende nieuwsbrief ? Of wilt u zelf de nieuwsbrief van de afdeling ontvangen? Stuur uw bericht dan naar meppelgroeienbloei@gmail.com  En vergeet uw nieuwe e-mailadres niet door te geven, dan kan ik de nieuwsbrief blijven sturen.

Namens het bestuur van Groei en Bloei Meppel en omgeving,
Tilly Vriend, voorzitter 

april 2022 


foto: holwortel.

Goed bezochte Algemene Ledenvergadering en afscheid van bestuurslid Baukje Miedema

Op 24 maart jl. hadden we voor het eerst in 2 jaar weer een Algemene ledenvergadering in Ogterop; het was fijn om de leden weer te zien en te spreken en vooral reacties te krijgen op onze activiteiten. We doen het als afdeling niet slecht! We hebben een stabiel aantal leden en een actief bestuur. En we halen de pers. Reeds 4x zagen we onze afdeling in Groei en Bloei staan: de tuin van Trienke Spijkerman (Landelijk Meppel) in de rubriek Op vakantie in eigen tuin; de Sneeuwklokjestuin van Marjan Sorgdrager in januari; in de rubriek Evergreen Karin en Wilfred Hilbers en Geesje de Wit met haar prachtige stadstuin in het aprilnr. van Groei en Bloei.Daar mogen we met recht trots op zijn!

Het financieel verslag werd goedgekeurd. En omdat we iets meer geld in kas hadden, omdat we vanwege Covid weinig konden organiseren, kregen de leden die op de ALV waren een attentie in de vorm van een cadeauverpakking met zomerbollen. Ook hoorden we dat een aantal leden geen Digitale Nieuwsbrief had ontvangen in maart. Helaas had dat te maken met het verzendsysteem van de digi-nieuwsbrief. Dat is ondertussen opgelost. Voor degenen die hem alsnog willen inzien; hierbij een link naar het maartnummer  U kunt altijd alle nieuwsbrieven vinden op onze website

Verder namen we met pijn in het hart afscheid van ons zeer gewaardeerde bestuurslid Baukje Miedema. Na zich 8 jaar lang te hebben ingezet voor de vereniging, zit haar bestuurstermijn er op. Wij zullen haar missen: haar ideeën, spontaniteit, haar inzet voor de programmacommissie. Gelukkig kunnen we wel van haar tuin blijven genieten, want die gaat gewoon weer open van de zomer. En Baukje gaat ook mee met de tuinreis naar Zuid-Duitsland, die ze zelf zo goed heeft georganiseerd. Baukje, nogmaals DANK JE WEL! Het ga je goed.

14 april Lezing Joop Verburg: De Tuin in nieuw perspectief van natuur: over het leven, de strijd en het nut van insecten en vlinders in de tuin

Joop Verburg is al heel zijn leven in de natuur en milieu geïnteresseerd en doet veel veldwerk. Sinds 1989 maakt Joop deel uit van het bestuur van de Natuurvereniging Zuidwolde. Veel natuurprojecten, o.a. de Vlindertuin en het Vlinderommetje bij Zuidwolde, werden mede door hem ontwikkeld. Joop heeft een grote deskundigheid op het gebied van insecten.

In deze lezing wordt uitgebreid ingegaan op insecten in de tuin. Wat kun je zelf doen om insecten naar je tuin te krijgen en welke waardplanten zijn voor welke soorten insecten nuttig? Zeker nu het zo slecht gaat met de insecten, kan de hedendaagse tuinier veel bijdragen bij de inrichting van de tuin. Deze lezing is in samenwerking met de Natuurbeschermingswacht Meppel.

Lezing Joop Verburg over het nut van insecten in de tuin.
Wanneer: 14 april 2022, om 20:00 uur
Waar: Schouwburg Ogterop, de Engelenbak, Zuideinde 70, 7941 GK Meppel
Entree gratis voor leden, niet-leden betalen € 5,00


 

Groei en Bloei tuinreis 2022 naar Zuid-Duitsland

Tot 8 april kunt u zich nog inschrijven voor deze reis. Er zijn al voldoende inschrijvingen, dus de reis gaat door! Voor degenen die toch nog meewillen zijn er nog plaatsen. Hoe meer deelnemers, hoe voordeliger de reis wordt.
Van 15 t/m 19 juni 2022 gaan we op tuinreis naar het Zuiden van Duitsland. Tussen Stuttgart en de Bodenzee bezoekt u diverse fraaie privétuinen, 2 botanische tuinen en het schitterende, kleurrijke bloemeneiland Mainau (met 8000 rozenstruiken)
In de folder leest u alles over de reis: welke tuinen worden bezocht, het hotel waar u verblijft, de prijs en voorwaarden

Hierbij het inschrijfformulier voor de reis. Na ontvangst van het formulier ontvangt u van Kupers tuinreizen een boekingsbevestiging en factuur.  Voor inlichtingen kunt u  Baukje Miedema bellen of mailen of Kupers tuinreizen +31 (0)495 456 610

Groei en Bloei leden en niet-leden, ook van andere afdelingen, kunnen deelnemen aan deze reis. 


(c) Cassian Schmidt : Border in de Hermannshof

Groei en Bloei bestaat 150 jaar: 4 april Gratis online lezing door Harry Pierik

Vormgeving in het groen: een artistieke uitdaging 
Van iedere plek is volgens tuinontwerper Harry Pierik een paradijs te maken! Dat geldt voor een geveltuin of een stadstuintje achter een rijtjeshuis maar ook voor een landgoed, boerderijtuin of openbaar groen. 

Harry heeft al vele tuinen op zijn naam staan: van particuliere tuinen door het hele land tot de vormgeving en beplanting van verschillende stukjes openbaar groen. Tijdens deze lezing neemt hij je mee in zijn groene wereld! 

Op  Maandag 4 april volg je de lezing via deze link. Het begint om 19.30 uur. Via de chat kun je vragen stellen aan de spreker, die hij na de lezing zal beantwoorden.


 

Week van de groene tuin : 12-18 april

In de week van 12 tot en met 18 april wordt de Week van de Groene Tuin gehouden. Met elke dag een tip om de tuin, balkon of straat te vergroenen en te verduurzamen. Vervang tegels door groen, leg een geveltuintje aan en verwelkom dieren en insecten in je tuin.

Alle tips staan uitgebreid omschreven en met een video ter verduidelijking op de website

http://www.weekvandegroenetuin.nl/

20 april bij Welkoop: Planten en stekkenbeurs Groei en Bloei Meppel

Ben je al aan het opruimen in je tuin? Of heb je teveel zaailingen en/of stekken? Dan kun je daar iemand anders blij mee maken. Of ze doneren aan stichting Steenbreek Meppel of Project Sociaal tuinieren Steenwijkerland. Neem de planten zoveel mogelijk mee voorzien van een label met de naam. En aub geen woekeraars of planten met onkruid!

Op de ruilbeurs kunnen leden van Groei en Bloei hun gereedschap laten slijpen door bestuurslid Roelof ten Buur. En Welkoop zorgt voor koffie !

Wat: planten en stekkenbeurs
Wanneer: 20 april om 18:30 uur 
Waar: Zomerdijk 1, 7942 JR Meppel
Voor wie: leden en niet leden.

 

 

 

 

21 april Workshop Hanging Basket bij Kwekerij/tuincentrum Bert Visscher

Het kan weer!
Dit voorjaar gaan we een mooie hanging basket maken in de kas bij tuincentrum Bert Visscher. Zoals gebruikelijk zorgt Bert voor een gevarieerde collectie planten en potgrond. U kunt uw eigen hanging basket meenemen, maar ze zijn ook bij Bert te koop.(geef dan wel even door dat u er een nodig heeft)

U kunt zich opgeven voor deze workshop bij Baukje Miedema per mail of  0522 -253900  tot 15 april

Workshop Hanging basket
Wanneer: 21 april om 19:00 uur
Waar: Kwekerij en Tuincentrum Bert Visscher, Kolderveen 21, 7948 NG Nijeveen
U betaalt voor de planten die u gebruikt; potgrond wordt verstrekt. 


 

Project sociaal tuinieren Steenwijkerland; wie heeft planten over?

Wij zijn Magda Piessens (tuincoach) en Sandra van der Zwaag en hebben een vraag voor de afdeling van Groei en bloei in de regio Meppel/Steenwijkerland. Wij zetten ons in Steenwijk als vrijwilligers in voor de Stichting Ik Begin. Dat is een stichting die probeert om Steenwijkerland duurzaam te krijgen. Daar horen ook de tuinen bij. 
Samen met stichting Present zijn we bezig met een project ‘sociaal tuinieren’, een project waar we mensen die het zelf niet meer kunnen en die ook geen netwerk om zich heen hebben, helpen met het opknappen van de verwaarloosde tuin op een duurzame manier. Vanuit Ik Begin gaan we dan ook met vrijwilligers zorgen voor onderhoud.  We moeten het van giften en sponsoring  hebben, daarom zijn we op zoek naar onderhoudsvriendelijke vaste planten en heesters. Het is nu de tijd waarin waarschijnlijk veel leden de tuin in gaan om planten te scheuren.  Zou Groei en Bloei ons kunnen helpen?

Bijvoorbeeld door overtollige planten niet weg te doen, maar ze te schenken? Of door overgebleven planten van de ruilbeurs te schenken? Ik hoor het graag !  Mensen  die planten willen doneren aan Stichting Present kunnen contact opnemen met Magda 


 

Oproep: Mooie impressies van tuinen / planten of iets dergelijks

Hoe ziet uw tuin er nu uit? Bloeit er een mooie plant? Hebt u daar een goede foto van ? Stuur hem dan naar ons  NB: stuur maximaal 1 foto  Wij kiezen dan de mooiste uit voor de volgende nieuwsbrief. Het gaat om een foto van dit seizoen !


Gezien? De prachtige tuin van Geesje de Wit stond uitgebreid in tijdschrift Groei en Bloei van april 2022 met de fraaie titel: 365 dagen tuingeluk.  Deze foto maakte Geesje vorig jaar in de lente. Inderdaad: Puur tuingeluk!

 

Terugblik Lezing Katja Staring over Dahlia's en aanvullende info

Velen hebben genoten van de heerlijke, informatieve lezing van Katja Staring op 24 maart jl. Na lange tijd was de Engelenbak weer gevuld met enthousiaste bezoekers. Katja vertelde uitgebreid over haar liefde voor Dahlia's; hoe het zo gekomen was. Over de herkomst van deze Superplant, haar geschiedenis in de tuinen. Maar liefst 62000 cultivars zijn al geregistreerd in de database van de RHS (onze Engelse zusterorganisatie) 

Zoals ze ons beloofde, stuurde ze nog een handleiding en tips om Dahlia's met liefde en succes te planten. Zo pak je het aan en dan gaat het vast lukken. En mocht je alles willen weten over dahlia's, dan kun je haar boek kopen. Of bekijk ‘Dossier Dahlia’, want daar vind je alles en kun je ook vragen stellen op haar website : https://dailygreenspiration.nl/vragen-over-dahlias-lees-het-dossier-dahlia/


Op de foto: Dahlia 'Café au lait' een zgn. 'dinnerplate' dahlia

Gezocht: Versterking van het bestuur

Wie zoeken wij? Iemand (man/vrouw) die ons kan helpen bij het organiseren van activiteiten op het gebied van Groei en Bloei. Lijkt het je leuk om ons team te versterken en bij te dragen aan het programma? Hou je van tuinieren/tuinen of wil je er meer over leren? Wil je wat meer invloed hebben op het programma?  Heb je capaciteiten die van pas kunnen komen in ons bestuur? Laat het ons dan weten. 

Als je geïnteresseerd bent, stuur dan je reactie of bel naar een van de volgende bestuursleden 

Tuinerij Column van Marjan Sorgdrager, april 2022: De tuin vol, gratis en voor niets.

Heerlijk vind ik het deze voorjaarsmaanden; ik kan de (vaste) planten wel de grond uit kijken. Altijd zo bijzonder zijn de Phloxen en de Monnikskap (Aconitum carmichaelii ) Zij komen al voor vele anderen, maar bloeien pas laat in het seizoen. Daarom zijn hun stelen misschien ook juist zo stevig.

De puntjes van de Hosta’s komen net boven. Het lijkt nog nergens op, de potten nog somber en zwart met hier en daar een zilverachtig groene punt..Ook zie ik heel wat gaten in de tuin. Daar waar vorig jaar éénjarigen stonden of ‘kortlevende vaste planten’ als dropplant, (Agastache), Campanula, Monarda, Ridderspoor (Delphinium).  Ze zijn of opgegeten door slakken, waren gevoelig voor de vochthuishouding in de grond, of hebben toch een vleugje nachtvorst meegekregen. Ze zijn in ieder geval in mijn tuin regelmatig niet meer terug te vinden in het voorjaar.

Van de prachtige en sterke vaste planten, die zich nu, ondanks ijzige wind, vorst en hete zon ontplooien, kun je heel makkelijk meer planten maken. Je splitst of deelt deze planten nu heel simpel.

Nieuwsgierig hoe Marjan planten deelt? Lees hier verder.

Met groepskorting naar Gardenista 2022 op vrijdag 27 mei

Gardenista 2022  strijkt neer op de historische buitenplaats Den Alerdinck (tussen Zwolle en Raalte) van 25 tot en met 29 mei. Tijdens Gardenista ontmoet je veel verschillende tuinexperts, kwekers enz. Stuk voor stuk bieden ze inspiratie, advies en kennis op het gebied van ontwerpen, aanleggen en onderhoud van tuinen. Inspiratiebronnen voor alles wat je nodig hebt om zelf fijn te tuinieren; zaden, gereedschap, duurzame producten voor tuin, mens en dier. Ook lezingen, demonstraties, voorbeeldtuinen...kortom: veel te zien voor tuinliefhebbers.
 

Op vrijdag 27 mei organiseert Groei en Bloei Meppel een bezoek aan Gardenista met Groepskorting voor leden van Groei en Bloe
Bij deelname van minimaal 15 personen, entree € 8,00  (ipv € 12,50) Max. 2 personen per lidmaatschap. 
Ook deelnemers zonder eigen vervoer kunnen zich opgeven; dan gaan we carpoolen en verdelen de benzinekosten en de prijs voor het parkeerticket ( €4,00 per auto) onderling. Niet-leden betalen € 16,50 pp

Wil je hiervan gebruik maken? Geef je dan vòòr 15 mei op bij  Meppel Groei en bloei  ovv naam, aantal personen, of je wel of niet anderen kunt/wil meenemen. Wij zorgen voor de groepstickets. Ter plekke kunt u geheel uw eigen gang gaan; degenen die meerijden spreken af met de chauffeur wanneer hij/zij naar huis gaat.
We vertrekken op 27 mei om 9:30 uur van Carpoolplaats Meppel zuid. 

 

De groene podcast van de maand: Puur Natuur van Natuurmonumenten

In de nieuwe aflevering van Puur Natuur podcast :
Boswachter Ronald Messemaker over het Kiersche Wijdepad in natuurgebied De Wieden
Vogelen is hot! Sinds Corona zijn er nóg meer mensen vogels gaan spotten…én gaan wandelen. Logisch natuurlijk, want je bent lekker buiten, waant je in een andere wereld en het is nog gezond ook! Boswachter Ronald Messemaker is sinds zijn 7e vogelaar. Wij wandelen met hem mee in zijn ultieme vogelparadijs: moerasgebied De Wieden. We wandelen met hem mee over het Kiersche Wijdepad, op zoek naar vogels en misschien wel een otter…

Loop ook de wandeling over het Kiersche Wijdepad, download hier de route:www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/de-wieden/route/kinderen/kiersche-wijdepad-de-wieden-bij-wanneperveen-en-giethoorn

En...mochten er andere podcastliefhebbers onder onze lezers zijn? Leuke suggesties zijn altijd welkom. 
 

 

Op vrijdag 26 augustus 2022 gaat onze ééndaagse tuinenreis naar de Floriade!

Floriade Expo 2022 is de wereldtuinbouwtentoonstelling die dit jaar wordt gehouden in Almere van 14 april tot 9 oktober. Het is de 7e Floriade in Nederland, in 1960 was de eerste.

Het Floriade terrein omvat 60 hectare. Eens in de tien jaar komen alle groene grootheden bijeen van over de hele wereld;  experts die groene oplossingen presenteren die onze wereld leuker, mooier en duurzamer maken. Er valt veel te genieten van geuren en kleuren van bloemen, planten, groenten en fruit. Met een kabelbaan kunt u reizen van de ingang naar de andere kant van het terrein, zo krijgt u een mooi beeld van de omvang van de tentoonstelling.

Wat: Dagtocht naar de Floriade in Almere
Wanneer:  vrijdag 26 augustus, verzamelen vanaf 8:15 uur hoofdingang station Meppel, vertrek: 8:30 uur 
Prijs: € 58,00 pp
Ook leden van andere afdelingen kunnen zich opgeven.
 

Wie mee wil kan zich vóór 5 augustus aanmelden bij:
Roelof ten Buur:roelofbuur23@gmail.com / 0643181500 of
Caroline Hendriksen-de Vos: multiflora12@gmail.com0613849121
En € 58 pp per bank te voldoen vóór 10 augustus 2022  op banknr: G. ten Buur: NL92INGB0799897612 ovv Dagtocht Floriade
Bij de prijs inbegrepen: busreis, toegang tot de tentoonstelling en de kabelbaan, koffie/thee met wat lekkers. Lunch niet inbegrepen.
Om 18 uur zijn we terug in Meppel. Prijs berekend voor: 45 tot 50 personen.

Wanneer de reis onverhoopt niet door kan gaan, dan hoort u dit uiterlijk 12 augustus, en wordt uiteraard het door u overgemaakte bedrag teruggestort op uw rekening.

 

Tentoonstelling In Volle Bloei: Bloemen, bloemen en nog meer bloemen! Mauritshuis, Den Haag

Mauritshuis, 10 februari 2022 t/m 6 juni 2022
De 200ste verjaardag van Museum Het Mauritshuis
wordt groots gevierd met de allermooiste bloemstillevens uit de zeventiende eeuw. In deze tijd bloeide het bloemstilleven volledig op; van ‘onmogelijke’ fantasie boeketten tot rijkelijk versierde spektakelstukken. Allemaal even adembenemend, een feest van kleur, met veel kleine kriebelbeestjes én grotendeels gemaakt door vrouwelijke kunstenaars.

De tentoonstelling In Volle Bloei neemt je mee op ontdekkingsreis door het genre van bloemstillevens. Waar kwam de plotselinge interesse in de zeventiende eeuw voor het bloemstilleven vandaan? Hoe kwam het dat zoveel vrouwen steengoed waren in dit genre en wat was de rol van de wetenschap? Welkom in de fleurige wereld van het bloemstilleven en plantkunde!

 

Activiteiten Groei & Bloei Meppel en omgeving in 2022

De wereld heeft lang op slot gezeten, maar wij kijken uit naar een aantal leuke activiteiten deze zomer. Noteer ze alvast in uw agenda. Wij hopen u weer te zien. In de komende nieuwsbrieven meer info over deze activiteiten.

  • 14 april  Lezing Joop Verburg over het nut van vlinders en insecten in de tuin 
  • 20 april 18:30 uur Planten(ruil) beurs bij Welkoop
  • 21 april Workshop Hanging Basket bij Bert Visscher, Nijeveen 
  • 27 mei Bezoek Gardenista met groepskorting 
  • 15-19 juni Tuinreis naar Zuid-Duitsland
  • 18-19 juni  Landelijk Open Tuinen weekend van Groei en Bloei 
  • 13-14 augustus Open tuinen Carrousel Drenthe in Meppel  en omgeving en Hoogeveen
  • 26 augustus Eendaagse tuinreis naar Floriade. 

 


 

Hebt u een bijdrage voor deze nieuwsbrief? Wilt u informatie delen? Handige tips voor andere tuiniers?

Stuur uw bericht dan naar meppelgroeienbloei@gmail.com Dan kijken wij of het in de volgende nieuwsbrief kan worden geplaatst.

Alvast bedankt  namens het bestuur van Groei en Bloei Meppel

 

 


 

Onze Sponsors : ook uw bedrijfslogo kan hier staan

informatie voor onze sponsoren

https://www.farmshophuisman.nl/

https://www.arborealis.nl/

www.a3tuinen.nl

www.martijnbuld.nl

www.hoveniersbedrijfvellinger.nl

https://holtermanhoveniersbedrijf.nl

https://www.groenrijk.nl › Vestigingen

https://www.intratuin.nl › winkels › intratuin-meppel

http://www.groentotaaladeboer.nl/

www.bertvisschervof.com