Meppel
bekijk online
Nieuwsbrief

Is deze versie van de nieuwsbrief niet goed leesbaar? Kijk dan in de online versie

Nieuwsbrief Groei en Bloei Meppel e.o.- nr. 3 (maart, 2022)

foto: Helleborus foetidus / Stinkend nieskruid (c) Tilly Vriend 

 

De lente komt eraan

Afgelopen maand raasden er maar liefst 4 stormen over het land. Met windstoten van meer dan 120 km per uur zorgden ze voor veel schade. Ook in tuinen werden bomen geveld. Heel verdrietig als je opeens zo'n ravage ziet en een leeg gat als resultaat. Maar dan blijkt elk nadeel soms weer een voordeel. Eindelijk een plek om die prachtige boom te planten, waar je al een tijdje je zinnen op had gezet. Kijk dan ook nog even in het lijstje bomen met mooie wintereigenschappen in deze nieuwsbrief. 

Ondanks alles komt het voorjaar eraan. Krokussen bloeien uitbundig en op beschutte plekjes laten de Primula's hun zachtgele bloemen al zien. De komende maand is de tijd van de stinzeplanten. Kijk op de Stinzenfloramonitor om te zien wat, waar bloeit in Friesland, Groningen en Noord-Duitsland. 

Verder in deze nieuwsbrief het lijstje activiteiten van Groei en Bloei Meppel. Er staan weer leuke lezingen en workshops gepland. In deze tijd van het jaar is er van alles te doen in de tuin, op de landelijke site van Groei en Bloei staan tuintips en wat je in de tuin kunt doen in maart. 
Vragen, opmerkingen voor het bestuur / of een bericht voor de volgende nieuwsbrief ? Of wilt u zelf de nieuwsbrief van de afdeling ontvangen? Stuur uw bericht dan naar meppelgroeienbloei@gmail.com  En vergeet uw nieuwe e-mailadres niet door te geven, dan kan ik de nieuwsbrief blijven sturen.

Namens het bestuur van Groei en Bloei Meppel en omgeving,
Tilly Vriend, voorzitter 

maart 2022 


 

Open tuinen 2022: wie doet mee?

Dit jaar is het Landelijk Open tuinen weekend op 18-19 juni 2022. 
De Open Tuinen Carrousel 2022 voor Meppel e.o. en Hoogeveen is op 13-14 augustus 2022.

Hebt u een mooie tuin? Groot of klein, in de stad of buiten? Wilt u hem dit jaar openstellen voor publiek? Graag horen wij uiterlijk 8 maart wie zijn of haar tuin wil openstellen en op welke dagen. In 2022 kan dat gedurende 2 weekends. Het is de bedoeling dat u de tuin dan GRATIS openstelt. Let op: U kunt er ook voor kiezen om slechts een dag mee te doen.

Stuur een mailtje naar bestuurslid Karin Sebèl sebelkarin@gmail.com  met de volgende gegevens: Uw naam, (indien van toepassing) de naam van de tuin, (indien van toepassing) website van de tuin, adres, welke dagen u uw tuin openstelt:18 juni, 19 juni, 13 aug en 14 aug

24 maart Algemene Ledenvergadering Groei & Bloei Meppel e.o. 19:00 uur

We zijn blij dat we na 2 jaar eindelijk weer een echte Algemene Ledenvergadering (ALV) kunnen organiseren voor de leden van afdeling Meppel en omgeving. Alle leden ontvangen voor de volgende vergadering de agenda en het financieel verslag/begroting per mail. De ALV is dé gelegenheid om vragen te stellen, feedback te geven en suggesties te delen. Groei en Bloei is een vereniging van en voor leden. Wij horen dus graag van u en hopen u te zien.

Leden die de ledenvergadering bijwonen, krijgen een aardige attentie!

Wat: Algemene Ledenvergadering Groei en Bloei Meppel e.o.
Wanneer: 24 maart om 19-20 uur 
Waar: Theater Ogterop, de Engelenbak, Zuideinde 70, Meppel


 

24 maart Lezing Katja Staring : Dahlia's, ze mogen weer!

Aansluitend op de Algemene ledenvergadering is om 20:00 uur de lezing door Katja Staring 

De dahlia is weer helemaal terug. De afgelopen jaren zijn er vele nieuwe soorten bijgekomen. Kleine pompons, kolossale schotels, wufte cactussen en ingetogen sterren. Katja Staring, co-auteur van het boek ‘Liefde voor dahlia’s’, is zelf dol op dahlia’s en laat ze in haar lezing in hun volle glorie zien en belicht alle facetten - van de geschiedenis tot de duurzame kweek, van veredeling tot de passie. Ze geeft talloze tips en toont kleurrijke en vrolijk makende foto's.

Katja Staring is publicist, buitenmens en groene Instagrammer onder de naam @DailyGreenspiration. Veel leden van Groei en Bloei kennen haar van haar boeken, bijdragen in verschillende tijdschriften, maar vooral van het tijdschrift Groei en Bloei.

Wat: Lezing Katja Staring: Dahlia's, ze mogen weer
Wanneer: 24 maart om 20:00 uur
Waar: Theater Ogterop, Zuideinde 70, 7941 GK Meppel
Entree voor leden (met pas) gratis; niet leden betalen € 5,00

Groei en Bloei tuinreis 2022 naar Zuid-Duitsland

Tot 31 maart kunt u zich inschrijven voor deze reis.
Van 15 t/m 19 juni 2022 gaan we op tuinreis naar het Zuiden van Duitsland. Het belooft een hele mooie reis te worden. Tussen Stuttgart en de Bodenzee bezoekt u diverse fraaie privétuinen, 2 botanische tuinen en het schitterende, kleurrijke bloemeneiland Mainau (met 8000 rozenstruiken)
In de folder leest u alles over de reis: welke tuinen worden bezocht, het hotel waar u verblijft, de prijs en voorwaarden

Hierbij het inschrijfformulier voor de reis. Na ontvangst van het formulier ontvangt u van Kupers tuinreizen een boekingsbevestiging en factuur.  Voor inlichtingen kunt u  Baukje Miedema bellen of mailen of Kupers tuinreizen +31 (0)495 456 610

Groei en Bloei leden en niet-leden, ook van andere afdelingen, kunnen deelnemen aan deze reis. 

Wij adviseren de deelnemers een goede reis- en/of annuleringsverzekering af te sluiten, en in de gaten te houden dat u aan de inreisvoorwaarden voldoet. Meer informatie daarover is ook te vinden op de website van Kupers, mocht U hier vragen over hebben!


(c) Cassian Schmidt : Border in de Hermannshof

Gezocht: Versterking van het bestuur

Tijdens de jaarvergadering op 24 maart as. zullen wij (helaas) afscheid nemen van bestuurslid Baukje Miedema. Haar bestuurstermijn zit erop. Binnen het bestuur functioneerde zij als lid van de programma/ tuinreis/commissie. Het bestuur nodigt enthousiaste geïnteresseerden uit om zich kandidaat te stellen voor haar functie. 

Wie zoeken wij? Iemand (man/vrouw) die ons kan helpen bij het organiseren van activiteiten op het gebied van Groei en Bloei. Lijkt het je leuk om ons team te versterken en bij te dragen aan het programma? Hou je van tuinieren/tuinen of wil je er meer over leren? Heb je capaciteiten die van pas kunnen komen in ons bestuur? Laat het ons dan weten. 

Als je geïnteresseerd bent, stuur dan je reactie of bel naar een van de volgende bestuursleden : Tilly Vriend (voorzitter)  en/of  Baukje Miedema

14 april Lezing Joop Verburg: De Tuin in nieuw perspectief van natuur: over het leven, de strijd en het nut van insecten en vlinders in de tuin

De eerder geprogrammeerde lezing gaat alsnog door:

Joop Verburg is al heel zijn leven in de natuur en milieu geïnteresseerd en doet veel veldwerk. Sinds 1989 maakt Joop deel uit van het bestuur van de Natuurvereniging Zuidwolde. Veel natuurprojecten, o.a. de Vlindertuin en het Vlinderommetje bij Zuidwolde, werden mede door hem ontwikkeld. Joop heeft een grote deskundigheid op het gebied van insecten.

In deze lezing wordt uitgebreid ingegaan op insecten in de tuin. Wat kun je zelf doen om insecten naar je tuin te krijgen en welke waardplanten zijn voor welke soorten insecten nuttig? Zeker nu het zo slecht gaat met de insecten, kan de hedendaagse tuinier veel bijdragen bij de inrichting van de tuin. Deze lezing is in samenwerking met de Natuurbeschermingswacht Meppel.

Lezing Joop Verburg over het nut van insecten in de tuin.
Wanneer: 14 april 2022, om 20:00 uur
Waar: Schouwburg Ogterop, de Engelenbak, Zuideinde 70, 7941 GK Meppel
Entree gratis voor leden, niet-leden betalen € 5,00


 

21 april Workshop Hanging Basket bij Kwekerij/tuincentrum Bert Visscher

Het kan weer!
Dit voorjaar gaan we een mooie hanging basket maken in de kas bij tuincentrum Bert Visscher. Zoals gebruikelijk zorgt Bert voor een gevarieerde collectie planten en potgrond. U kunt uw eigen hanging basket meenemen, maar ze zijn ook bij Bert te koop.(geef dan wel even door dat u er een nodig heeft)

U kunt zich opgeven voor deze workshop bij Baukje Miedema per mail of  0522 -253900  tot 15 april

Workshop Hanging basket
Wanneer: 21 april om 19:00 uur
Waar: Kwekerij en Tuincentrum Bert Visscher, Kolderveen 21, 7948 NG Nijeveen
U betaalt voor de planten die u gebruikt; potgrond wordt verstrekt. 


 

Bomen en heesters met opvallende wintereigenschappen / Eva Kovacs

Dat een tuin in de winter niet kaal hoeft te zijn, toonde Eva Kovacs tijdens haar boeiende lezing op 17 februari jl. Ze nam ons mee op een prachtige winterrreis door diverse tuinen. Verschillende leden wilden nog graag weten welke bomen we zagen. Hierbij de lijst van bomen en heesters met opvallende wintereigenschappen, getoond tijdens de lezing ‘Wintertuinen’ door Eva Kovacs

Op vrijdag 26 augustus 2022 gaat onze ééndaagse tuinenreis naar de Floriade!

Floriade Expo 2022 is de wereldtuinbouwtentoonstelling die dit jaar wordt gehouden in Almere van 14 april tot 9 oktober. Het is de 7e Floriade in Nederland, in 1960 was de eerste.

Het Floriade terrein omvat 60 hectare. Eens in de tien jaar komen alle groene grootheden bijeen van over de hele wereld;  experts die groene oplossingen presenteren die onze wereld leuker, mooier en duurzamer maken. Er valt veel te genieten van geuren en kleuren van bloemen, planten, groenten en fruit. Met een kabelbaan kunt u reizen van de ingang naar de andere kant van het terrein, zo krijgt u een mooi beeld van de omvang van de tentoonstelling.

Wat: Dagtocht naar de Floriade in Almere
Wanneer:  vrijdag 26 augustus, verzamelen vanaf 8:15 uur hoofdingang station Meppel, vertrek: 8:30 uur 
Prijs: € 58,00 pp
Ook leden van andere afdelingen kunnen zich opgeven.
 

Wie mee wil kan zich vóór 5 augustus aanmelden bij:
Roelof ten Buur:roelofbuur23@gmail.com / 0643181500 of
Caroline Hendriksen-de Vos: multiflora12@gmail.com0613849121
En € 58 pp per bank te voldoen vóór 10 augustus 2022  op banknr: G. ten Buur: NL92INGB0799897612 ovv Dagtocht Floriade
Bij de prijs inbegrepen: busreis, toegang tot de tentoonstelling en de kabelbaan, koffie/thee met wat lekkers. Lunch niet inbegrepen.
Om 18 uur zijn we terug in Meppel. Prijs berekend voor: 45 tot 50 personen.

Wanneer de reis onverhoopt niet door kan gaan, dan hoort u dit uiterlijk 12 augustus, en wordt uiteraard het door u overgemaakte bedrag teruggestort op uw rekening.

 

Oproep vrijwilligers Gardenista 2022

Word vrijwilliger en werk mee aan het festival Gardenista !

Na een prachtig bloem- en tuinfestival in 2019 strijkt Gardenista in 2022 neer op de historische buitenplaats Den Alerdinck (tussen Zwolle en Raalte) van 25 tot en met 29 mei. De eerste editie was mede dankzij de inzet van meer dan 100 festivalvrijwilligers een groot succes. Om er ook dit jaar een onvergetelijk festival van te maken is Gardenista op zoek naar festivalvrijwilligers. Jij kunt je nu weer aanmelden om te helpen bij dit unieke groene festival. En dat allemaal op de fantastische buitenplaats Den Alerdinck die wordt omgetoverd tot een kleurrijk groen festivalterrein.

Waarom vrijwilliger worden tijdens Gardenista?
Als vrijwilliger van Gardenista werk je een of meerdere dagen in een team van enthousiaste mensen die allemaal passie hebben voor groen! 

 • Je kunt je opgeven voor specifieke werkzaamheden zoals het opbouwen van het terrein, gastheer/vrouw, etc.
 • Per dag krijg je een vergoeding van 25,- en uiteraard zorgen we voor koffie en lunch!
 • Kom je van ver? Dan zijn er leuke en betaalbare campings en hotels in de buurt. Maak er een gezellig weekend van rondom Gardenista en Zwolle!

Hou je van aanpakken en ben je klantvriendelijk? Meld je dan aan als vrijwilliger. Kijk op Gardenista.nl/vrijwilligers.

 

Wintertuindagen Kwekerij Arborealis geannuleerd; vanwege ziekte, storm en regen gaat de plantenwinkel pas op donderdag open 17 maart

Foto: winterbloeiende Prunus Subhirtella autumnalis

De groene podcast van de maand: The RHS Gardening Podcast

Geniet u ook zo van het programma Gardeners World? Dan is deze podcast misschien iets voor u:
Gardening with the RHS offers seasonal advice, inspiration and practical solutions to gardening. Trusted gardening professionals give you the latest horticultural advice. Topics cover: growing vegetables, flowers, garden design, lawn care , hardy perennials etc. 

Zoals dat opgaat voor Engelse tuinprogramma's, ook hier kwaliteit van de Royal Horticultural Society.

En...mochten er andere podcastliefhebbers onder onze lezers zijn? Leuke suggesties zijn altijd welkom. 
 

 

Oproep: Mooie impressies van tuinen / planten of iets dergelijks

Hoe ziet uw tuin er nu uit? Bloeit er een mooie plant? Hebt u daar een goede foto van ? Stuur hem dan naar ons  NB: stuur maximaal 1 foto  Wij kiezen dan de mooiste uit voor de volgende nieuwsbrief. Het gaat om een foto van dit seizoen !


Gini Lensen werd geinspireerd door de lezing van Eva Kovacs over wintertuinen en maakte naar aanleiding daarvan deze fraaie schikking van Helleborus orientalis (kerstroos). Is het geen plaatje?  

 

Tentoonstelling In Volle Bloei: Bloemen, bloemen en nog meer bloemen! Mauritshuis, Den Haag

Mauritshuis, 10 februari 2022 t/m 6 juni 2022
De 200ste verjaardag van Museum Het Mauritshuis
wordt groots gevierd met de allermooiste bloemstillevens uit de zeventiende eeuw. In deze tijd bloeide het bloemstilleven volledig op; van ‘onmogelijke’ fantasie boeketten tot rijkelijk versierde spektakelstukken. Allemaal even adembenemend, een feest van kleur, met veel kleine kriebelbeestjes én grotendeels gemaakt door vrouwelijke kunstenaars.

De tentoonstelling In Volle Bloei neemt je mee op ontdekkingsreis door het genre van bloemstillevens. Waar kwam de plotselinge interesse in de zeventiende eeuw voor het bloemstilleven vandaan? Hoe kwam het dat zoveel vrouwen steengoed waren in dit genre en wat was de rol van de wetenschap? Welkom in de fleurige wereld van het bloemstilleven en plantkunde!

 

Activiteiten Groei & Bloei Meppel en omgeving in 2022

De wereld heeft lang op slot gezeten, maar wij kijken uit naar een aantal leuke activiteiten deze zomer. Noteer ze alvast in uw agenda. Wij hopen u weer te zien. In de komende nieuwsbrieven meer info over deze activiteiten.

 • 24 maart 19:00 uur Algemene ledenvergadering Groei en Bloei Meppel 
 • 24 maart 20:00 uur Lezing Katja Staring over Dahlia's
 • 14 april  Lezing Joop Verburg over het nut van vlinders en insecten in de tuin 
 • 20 april 18:30 uur Planten(ruil) beurs bij Welkoop
 • 21 april Workshop Hanging Basket bij Bert Visscher, Nijeveen 
 • 25-29 mei Bezoek Gardenista (details volgen )
 • 15-19 juni Tuinreis naar Zuid-Duitsland
 • 18-19 juni  Landelijk Open Tuinen weekend van Groei en Bloei 
 • 13-14 augustus Open tuinen Carrousel Drenthe in Meppel  en omgeving en Hoogeveen
 • 26 augustus Eendaagse tuinreis naar Floriade. 

 


 

Hebt u een bijdrage voor deze nieuwsbrief? Wilt u informatie delen? Handige tips voor andere tuiniers?

Stuur uw bericht dan naar meppelgroeienbloei@gmail.com Dan kijken wij of het in de volgende nieuwsbrief kan worden geplaatst.

Alvast bedankt  namens het bestuur van Groei en Bloei Meppel

 

 


 

Onze Sponsors : ook uw bedrijfslogo kan hier staan

informatie voor onze sponsoren

https://www.farmshophuisman.nl/

https://www.arborealis.nl/

www.a3tuinen.nl

www.martijnbuld.nl

www.hoveniersbedrijfvellinger.nl

https://holtermanhoveniersbedrijf.nl

https://www.groenrijk.nl › Vestigingen

https://www.intratuin.nl › winkels › intratuin-meppel

http://www.groentotaaladeboer.nl/

www.bertvisschervof.com