Meppel
bekijk online
Nieuwsbrief

Is deze versie van de nieuwsbrief niet goed leesbaar? Kijk dan in de online versie

Nieuwsbrief Groei en Bloei Meppel e.o.- nr. 2 (februari, 2022)

 

Beste mensen

In het kader van de week van de poëzie, een tuingedicht 

De Tuin

De bomen komen uit de grond
en uit hun stam de twijgen.
En iedereen vindt het heel gewoon
dat zij weer bladeren krijgen.
We zien ze vallen naar de grond
en dan opnieuw weer groeien.
Zo heeft de aarde ons geleerd
dat al wat sterft zal bloeien.

Toon Hermans

In de maand februari lijkt de tuin weer heel voorzichtig tot leven te komen. Een bloeiende Hamamelis in het kale winterlandschap als teken van een verwacht voorjaar, sneeuwklokjes die hun klokjes openen en de welriekende schoonheid die u hierboven op de foto ziet: de winterbloeiende Sarcococca hookeriana. Hier staat hij langs het pad naar de voordeur. Wat een geur!
De dagen worden langer en de wereld lijkt weer open te gaan na een gesloten covid-periode. We kunnen weer naar buiten, elkaar ontmoeten. De eerstkomende lezing, op 17 februari kan doorgaan: tuinontwerper Eva Kovacs neemt ons in haar lezing mee in de wintertuin. Let op: We beginnen wat vroeger dan gebruikelijk, zodat we ook weer op tijd kunnen afsluiten. Wij hopen u dan weer te zien! 

In deze tijd van het jaar is er van alles te doen in de tuin, kijk maar op de landelijke site van Groei en Bloei voor tuintips en wat je in de tuin kunt doen in februari. Vragen, opmerkingen voor het bestuur / of een bericht voor de volgende nieuwsbrief ? Of wilt u zelf de nieuwsbrief van de afdeling ontvangen? Stuur uw bericht dan naar meppelgroeienbloei@gmail.com  En vergeet uw nieuwe e-mailadres niet door te geven, dan kan ik de nieuwsbrief blijven sturen.

Namens het bestuur van Groei en Bloei Meppel en omgeving,
Tilly Vriend, voorzitter 

februari 2022 


(c) Eva Kovacs Tuin in de winter

Lezing Wintertuinen door Eva Kovacs op 17 februari

In de winter bieden de meeste tuinen, met uitzondering van een paar groenblijvers, donkere takken en veel kale grond. Velen hebben al geleerd de mooie wintersilhouetten van afgestorven planten te waarderen, maar het is minder gebruikelijk de tuin met spannende combinaties, speciaal voor de wintermaanden bedoeld, te verrijken. Deze dialezing met eigen opnames laat inspirerende wintertuinen zien, onder andere de Wintergarden van de Sir Harold Hillier Gardens in Hampshire en de meer dan 400 meter lange Winterwalk van Anglesey Abbey Gardens in Cambridge. Door de juiste planten te kiezen ontstaat een kleurig samenspel van vormen en texturen, van blad, schors en twijgen en niet te vergeten van winterbloeiers met hun verrukkelijke geuren.

Ook aandacht voor sneeuwklokjes uit de collectie van Colesbourne Park van de familie Elwes. De voorouder, Henry John Elwes (1846-1922) introduceerde in 1874 in Engeland Galanthus elwesii, de reuzen sneeuwklok. Eva Kovacs heeft meer dan twintig jaar tuinen ontworpen in Haarlem en omstreken. Zij woont en tuiniert nu in Nijensleek, vlakbij de Heerlijkheid De Eese. Meer informatie: kennemertuinen.nl

Plaats: Schouwburg Ogterop
Zuideinde 70, 7941 GK Meppel
!!! Let op Aanvang: 19:30 uur Neemt u uw QR code mee?
Entree: voor leden gratis; niet-leden betalen € 5,00 pp


(c)  Eva Kovacs  Wintertuin

De Nationale Tuinvogeltelling: 28, 29 en 30 januari 2022

Dit weekend: de Nationale Tuinvogeltelling. Hebt u uw telling al ingestuurd? 
Of bent u er nog niet aan toegekomen?  Insturen kan nog tot en met maandagochtend, 12.00 uur.
Kijk op de site van de Vogelbescherming voor tips, hoe het werkt en lees hoe je meer vogels in je tuin kunt krijgen. 

Groei en Bloei tuinreis 2022 naar Zuid-Duitsland

Van 15 t/m 19 juni 2022 gaan we op tuinreis naar het Zuiden van Duitsland. Het belooft een hele mooie reis te worden. Tussen Stuttgart en de Bodenzee bezoekt u diverse fraaie privétuinen, 2 botanische tuinen en het schitterende, kleurrijke bloemeneiland Mainau (met 8000 rozenstruiken)
In de folder leest u alles over de reis: welke tuinen worden bezocht, het hotel waar u verblijft, de prijs en voorwaarden

Hierbij het inschrijfformulier voor de reis. Na ontvangst van het formulier ontvangt u van Kupers tuinreizen een boekingsbevestiging en factuur. Tot 31 maart kunt u zich inschrijven voor deze reisVoor inlichtingen kunt u  Baukje Miedema bellen of mailen of Kupers tuinreizen

Groei en Bloei leden en niet-leden, ook van andere afdelingen, kunnen deelnemen aan deze reis. 

Wij adviseren de deelnemers een goede reis- en/of annuleringsverzekering af te sluiten, en in de gaten te houden dat u aan de inreisvoorwaarden voldoet. Meer informatie daarover is ook te vinden op de website van Kupers, mocht U hier vragen over hebben!
 


(c) Cassian Schmidt : Border in de Hermannshof

Tuinerij Column van Marjan Sorgdrager, februari 2022: Over Facebookgroepen en sneeuwklokjes

Eindelijk een beetje zon vanmorgen, de sneeuwklokjes hebben er lang op moeten wachten. Ze zijn er klaar voor, hun sierlijk afhangende kopjes, net parels, wachten al weken op die ene zonnestraal. Hij kwam eindelijk en ja hoor de bloemetjes openden zich direct.

Zo kon ik ook het sneeuwklokje ‘Ding Dong’ eindelijk goed herkennen. Dat was me nog niet eerder gelukt, want voor mij leek hij sterk op een groot uitgevallen ‘gewoon’ sneeuwklokje.

Het verhaal achter dit sneeuwklokje is gewoon weer grappig, zoals dat bij zovele klokjes is. Galanthofielen zijn een leuk volk en humor is hen niet vreemd. Natuurlijk lijken de sneeuwklokjes veel op elkaar, maar die kleine verschillen zijn zo leuk. En dan de naam: Ding Dong, waar komt die nu weer vandaan. Nou, dat kwam ik te weten via de FACEBOOK groep ‘Snowdrops and Galanthofiles’

Nieuwsgierig geworden naar het vervolg van de column van Marjan over facebook en sneeuwklokjes? lees hier verder

Facebookpagina Groei en Bloei afd. Meppel

Sneeuwklokjesfeest 2022

 • Veel open tuinen met sneeuwklokjes. Zie het overzicht op de website van de Nederlandse Tuinenstichting
 • Sneeuwklokjesfeest op de Boschhoeve Dit lentefeest is inmiddels uitgegroeid tot een must voor iedere liefhebber van bloeiende voorjaarsbollen, maar natuurlijk vooral van sneeuwklokjes. Er zijn gespecialiseerde collega-kwekers, met een uitgebreide collectie sneeuwklokjes, bijzondere bolgewassen en voorjaarsbloeiende heesters en vaste planten. In de boomgaard, in enkele borders en langs het voorjaarslaantje zijn meer dan 350 verschillende sneeuwklokjes aangeplant. Entree  bedraagt  € 4.= , kinderen tot 12 jaar gratis.Waar? De Boschhoeve,  Boshoeve 3, 6874 NB Wolfheze (bij Arnhem) tel. 026-4821231 info@boschhoeve.nl.Wanneer? donderdag 10, vrijdag 11 en zaterdag 12 februari 2022 van 10.00 – 17.00 uur.
 • Zie ook de column over  De Sneeuwklokjes/tuin van Marjan Sorgdrager. Haar tuin is open op 4 en 18 feb. van 11.00 tot 15.00 uur (Maar kijk wel even op de website www.bureautuinleven.nl of het doorgaat, ivm het weer.

Noord Nederlands Bloemschikevenement (NNBE) Geef U op voor 10 februari.

Noord Nederlands Bloemschikevenement op 19 maart 2022.   U kunt U zich nog tot 10 februari opgeven voor deelname aan het Noord Nederlands bloemschikevenement. Hier vindt u het inschrijfformulier voor het NNBE

Voor meer info:  NNBE.Groei@gmail.com

Waar: Multicultureel centrum De Wier in Ureterp
Wanneer: 19 maart 2022

 

Hamamelisfeesten Arboretum Kalmthout van 6 januari tot 27 februari

De winterperiode is voor Arboretum Kalmthout een bijzondere periode. Terwijl de meeste andere tuinen nog gesloten zijn, leeft deze tuin helemaal op vanwege de grote collectie winterbloeiers. Het arboretum heeft de grootste collectie Hamamelis (toverhazelaar)  ter wereld. 
Een uitgestippelde Hamamelisroute leidt je tussen 6 januari en 27 februari 2022 langs de bloeiende toverhazelaars in Arboretum Kalmthout. Bij de receptie krijg je de bijbehorende plattegrond. De route leidt je ook langs andere winterbloeiende planten zoals winterzoet, sneeuwbal, cyclaam, gewone hazelaar, schijnhazelaar, winterjasmijn, sneeuwklokjes en helleborus.

In de kwekerij zijn veel soorten Hamamelis te koop.

Het Arboretum Kalmthout is elke dag geopend van 10 tot 17 uur. Tussen 6 januari en 27 februari staat bovendien elke dag om 14 uur een gids klaar om je rond te leiden.

Gezocht: Versterking van het bestuur

Tijdens de jaarvergadering op 25 maart as. zullen wij (helaas) afscheid nemen van bestuurslid Baukje Miedema. Haar bestuurstermijn zit erop. Binnen het bestuur functioneerde zij als lid van de programma/ tuinreis/commissie. Het bestuur nodigt enthousiaste geïnteresseerden uit om zich kandidaat te stellen voor haar functie. 

Wie zoeken wij? Iemand (man/vrouw) die ons kan helpen bij het organiseren van activiteiten op het gebied van Groei en Bloei. Lijkt het je leuk om ons team te versterken en bij te dragen aan het programma? Hou je van tuinieren/tuinen of wil je er meer over leren? Heb je capaciteiten die van pas kunnen komen in ons bestuur? Laat het ons dan weten. 

Als je geïnteresseerd bent, stuur dan je reactie of bel naar een van de volgende bestuursleden : Tilly Vriend (voorzitter)  en/of  Baukje Miedema

11 februari Warmetruiendag

Zet ‘m alvast in je agenda: op vrijdag 11 februari 2022 vieren we alweer de 16e Warmetruiendag!

Meedoen is simpel: zet de verwarming lager, trek een extra warme trui aan en bespaar 6% energie en CO2 per graad. Als heel Nederland op 1 dag 1 graad lager stookt, besparen we 6,3 miljoen kilo CO2! Doen we dat een heel stookseizoen lang, dan besparen we maar liefst 1 megaton CO2!

Doe je mee?? https://www.warmetruiendag.nl/

Activiteiten Groei & Bloei Meppel en omgeving in 2022

De wereld heeft lang op slot gezeten, maar wij kijken uit naar een aantal leuke activiteiten deze zomer. Noteer ze alvast in uw agenda. Wij hopen u weer te zien. In de komende nieuwsbrieven meer info over deze activiteiten.

 • 17 februari  19:30 uur Lezing wintertuinen door Eva Kovacs
 • 24 maart 19:00 uur Algemene ledenvergadering Groei en Bloei Meppel 
 • 24 maart 20:00 uur Lezing Katja Staring over Dahlia's
 • 14 april  Lezing Joop Verburg over het nut van vlinders en insecten in de tuin 
 • 20 april 18:30 uur Planten(ruil) beurs bij Welkoop
 • ? mei Workshop Hanging Basket
 • 25-29 mei Bezoek Gardenista
 • 15-19 juni Tuinreis naar Zuid-Duitsland
 • 18-19 juni  Landelijk Open Tuinen weekend van Groei en Bloei 
 • 13-14 augustus Open tuinen Carrousel Drenthe in Meppel  en omgeving en Hoogeveen

Wij zijn nog bezig met de organisatie van een bezoek aan Gardenista en een eendaagse tuinreis, waarschijnlijk naar de Floriade.
 


 

Wintertuindagen Kwekerij Arborealis geannuleerd

De jaarlijkse wintertuindagen staan in het teken van winterbloeiende heesters, planten met mooie takstructuren en bijzondere wintergroene planten. Entree is gratis, voor warme drankjes en wat lekkers wordt gezorgd!.

Waar: Kwekerij Arborealis Wilhelminaoord , Dirk de Ruiterpad 2, 8384 DD Wilhelminaoord 
Tijdstip 10.00-16.00 uur

Kijk voor alle zekerheid even op de website van Arborealis of het doorgaat!


Foto: winterbloeiende Prunus Subhirtella autumnalis

Podcast Groene oren: De groene podcast van de maand

De podcasttip voor deze maand: Podcast Groene Oren
In de podcastserie Groene Oren van Staatsbosheer vertellen planten, bomen en dieren zélf hun verhaal: wie zijn ze, hoe ziet hun dagelijks leven er uit? En hoe is het om vanuit hun perspectief de wereld te ervaren? Ook te beluisteren in uw favoriete podcast-app. Luister eens naar de originele en  prachtige afleveringen over Lies het gentiaanblauwtje of Paulien de Eik waarin BN'ers planten en dieren spelen. Een ware ontdekking.

En...mochten er andere podcastliefhebbers onder onze lezers zijn? Leuke suggesties zijn altijd welkom. 
Hoe doe je dat? Een podcast beluisteren? Er zijn verschillende podcastplatforms, zoals op Apple (voor de Ipad), maar ook op je PC of smartphone, via Google. Probeer het eens! Een wereld gaat voor je open, en zeker in de donkere wintermaanden, kan het fijn zijn je te verliezen in een fijne, informatieve podcast.

 

Oproep: Mooie impressies van tuinen / planten of iets dergelijks

Hoe ziet uw tuin er nu uit? Bloeit er een mooie plant? Hebt u daar een goede foto van ? Stuur hem dan naar ons  NB: stuur maximaal 1 foto  Wij kiezen dan de mooiste uit voor de volgende nieuwsbrief. Het gaat om een foto van dit seizoen !


Deze perenboom kon wel een snoeibeurt gebruiken. Peter van 't Rood voorzag hem soepel, zoals u ziet op grote hoogte, van een nieuw kapsel. 

 

Tentoonstelling In Volle Bloei: Bloemen, bloemen en nog meer bloemen! Mauritshuis, Den Haag

Mauritshuis, 10 februari 2022 t/m 6 juni 2022
De 200ste verjaardag van Museum Het Mauritshuis
wordt groots gevierd met de allermooiste bloemstillevens uit de zeventiende eeuw. In deze tijd bloeide het bloemstilleven volledig op; van ‘onmogelijke’ fantasie boeketten tot rijkelijk versierde spektakelstukken. Allemaal even adembenemend, een feest van kleur, met veel kleine kriebelbeestjes én grotendeels gemaakt door vrouwelijke kunstenaars.

De tentoonstelling In Volle Bloei neemt je mee op ontdekkingsreis door het genre van bloemstillevens. Waar kwam de plotselinge interesse in de zeventiende eeuw voor het bloemstilleven vandaan? Hoe kwam het dat zoveel vrouwen steengoed waren in dit genre en wat was de rol van de wetenschap? Welkom in de fleurige wereld van het bloemstilleven en plantkunde!

 

Nederlands kampioenschap Tegelwippen in Meppel

Dit jaar blijft Steenbreek u aanmoedigen om uw omgeving groener te maken.Het doel van de gemeente Meppel is zoveel mogelijk steen te vervangen door groen. Dat kan zijn in uw tuin, op de stoep (geveltuin), of op het schoolplein. De gemeente die de meeste stenen vervangt door groen wint! Voor inspiratie kunt u kijken op de website van het Nederlands kampioenschap Tegelwippen 

 'Tegels eruit, planten erin' is in 2022 nog aantrekkelijker. De maximale vergoeding is namelijk verhoogd naar 150 euro Ook wanneer u een geveltuintje aanlegt kunt u meedoen met deze actie. Buiten het centrum en de aanloopstraten mogen tegels, die tegen gevels aan liggen verwijderd worden om plaats te maken voor groen. Door dat groen krijg je minder snel natte voeten en blijft de straat koeler. Zou u dit jaar bij uw gevel of samen met de buren een geveltuin willen? Steenbreek kan helpen en heeft alvast wat informatie (PDF) op een rijtje gezet. Check nog even de voorwaarden op ‘Groeninitiatieven’. 


 

Hebt u een bijdrage voor deze nieuwsbrief? Wilt u informatie delen? Handige tips voor andere tuiniers?

Stuur uw bericht dan naar meppelgroeienbloei@gmail.com Dan kijken wij of het in de volgende nieuwsbrief kan worden geplaatst.

Alvast bedankt  namens het bestuur van Groei en Bloei Meppel

 

 


 

Onze Sponsors : ook uw bedrijfslogo kan hier staan

informatie voor onze sponsoren

https://www.arborealis.nl/

www.a3tuinen.nl

www.martijnbuld.nl

www.hoveniersbedrijfvellinger.nl

https://holtermanhoveniersbedrijf.nl

https://www.groenrijk.nl › Vestigingen

https://www.intratuin.nl › winkels › intratuin-meppel

http://www.groentotaaladeboer.nl/

www.bertvisschervof.com

https://www.farmshophuisman.nl/