Meppel
bekijk online
Nieuwsbrief

Is deze versie van de nieuwsbrief niet goed leesbaar? Kijk dan in de online versie

Nieuwsbrief 2021 -3 (maart)

LENTE

Twee weken geleden was het nog winter en nu breekt de lente onweerstaanbaar door. Krokus en sneeuwklok vrolijken de voorjaarstuin op en overal zijn puntjes te zien van nieuw leven en schuiven de knoppen. Vroege narcissen, camelia, sleutelbloemen hebben er zin in. Binnen geven de takken van de Prunus alvast een voorproefje van wat er komen gaat. Mijn handen jeuken, want er is opeens weer zoveel te doen in de tuin. Borders opruimen, zodat de bollen goed tot hun recht komen, rozen snoeien, clematis bemesten. In de moestuin kunnen de tuinbonen de grond in. Waar zullen we eens beginnen?

Hoewel we dagelijks ook nog geconfronteerd worden met 'het virus' willen we er eigenlijk helemaal niet aan denken, als we bezig zijn in de tuin, maar ons laten verrassen door alweer iets nieuws dat we buiten zien en de vogels die we horen.

Wil je ook aan de slag in de tuin? Kijk dan eens op de landelijke site van Groei en Bloei voor tuintips en wat je in de tuin kunt doen in maart .
Vragen, opmerkingen voor het bestuur / of een bericht voor de volgende nieuwsbrief, kun je opsturen naar meppelgroeienbloei@gmail.com Dan kijk ik of ik het kan plaatsen. En vergeet een nieuw e-mailadres niet door te geven, dan kan ik de digitale nieuwsbrief blijven sturen.

Tilly Vriend Voorzitter / Webmaster Groei en Bloei Meppel e.o
1 maart 2021

 


 

Algemene ledenvergadering Groei en Bloei Meppel 2021

Beste leden,

Helaas kan de ledenvergadering van 2021 weer niet doorgaan. De leden ontvangen binnenkort per mail het financieel en sociaal verslag over 2020 met een uitnodiging om online hiermee in te stemmen, zodat wij de boeken kunnen afsluiten over afgelopen jaar. 

Het bestuur is afgelopen week online bijeen geweest en heeft de stand van zaken besproken. Voorlopig kunnen we nog niets organiseren, maar wij hopen dat daar in de loop van dit jaar toch weer ruimte voor komt. Wij kijken ernaar uit u weer te zien en/of u tegen te komen. Zodra er weer activiteiten mogelijk zijn, gaan we aan de slag en hoort u van ons.

Voor nu: blijf gezond en geniet van de lente die sowieso komt. 

Met hartelijke groet, namens het bestuur van Groei en Bloei Meppel en omgeving,
Tilly Vriend, Voorzitter 

 

Sneeuwklokjes in de voorjaarstuin: Tuinerij column, maart 2021 van Marjan Sorgdrager

Beste lezers van de column van Marjan Sorgdrager, dit keer geen column zoals jullie die kennen, maar een online presentatie met een wandeling door de tuin. Iedere pagina blijft even in beeld, zodat je alle tijd hebt om alles tot je te nemen.

Klik op de link: Link naar presentatie voor Groei en Bloei Voorjaar 2021. Ik hoop dat jullie veel plezier beleven aan de wandeling door de prille voorjaarstuin met sneeuwklokjes en winterbloeiers. En geniet van de wandeling.

Veel plezier, Marjan Sorgdrager

 
 

 

14de Oost Groninger bloembollenroute 2021

Begin 28 Februari 2021  Einde: 25 April 2021
Tijden: 11:00 tot 17:00
Locatie: Oostwold, Winschoten en Stadskanaal in Nederland.

De duizenden bloembollen in vier tuinen in Oostwold, Winschoten en Stadskanaal werden door de vele bezoekers van voorgaande jaren zeer gewaardeerd. Ook nu zijn er weer veel extra bollen toegevoegd. Tijdens de open dagen kunnen tuinliefhebbers zonder afspraak te maken genieten van deze vroege voorjaarstuinen. De vier tuinen zijn totaal verschillend wat betreft aanleg en sfeer, ook dat maakt in deze tijd van het jaar een bezoek aan de tuinen de moeite waard.

In 2021Sneeuwklokjeszondagen op 28 Februari en op 7 Maart, van 11:00 tot 17:00 uur.Krokus en Helleborus dagen iedere zondag in  Maart bij Tuinfleur. 14 Maart alleen bij the Stonefarm, CityChannel Garden en Wubsbos. Tulpen dagen ieder zondag in April bij Tuinfleur. Tulpen dagen 11 April, 18 April en 25 April bij the Stonefarm,City Channel Garden en Wubsbo

Kijk hier voor info, adressen en deelnemende tuinen van de Oost-Groninger bollenroute

Helleborusdagen in maart in de Stekkentuin

In de fraaie Stekkentuin van Wies Voeten in Espel in de Noordoostpolder groeien maar liefst 300 soorten helleborussen. Wilt u hier eens een kijkje komen nemen, dan kan dat: vanaf  begin maart houdt ze de jaarlijkse Helleborus Dagen.

Een foto-impressie van de verschillende soorten en meer info over de open dagen van de Stekkentuin, kijk hier

Veel belangstelling voor deelname Open tuinen 2021

Het is duidelijk dat iedereen hoopt dat de tuinen in 2021 weer open zullen gaan. Onze oproep aan de deelnemers van Open tuinen in 2021 in Meppel en omgeving heeft 16 aanmeldingen opgeleverd. 
Laten we hopen dat we deze zomer onze tuinen weer open kunnen stellen en bij anderen achter de heg kunnen kijken. Hou die data alvast vrij ! 

  • 19-20 juni Landelijk open tuinen weekend van 10:30 - 17:00 uur 
  • 10-11 juli Open tuinen Carrousel Drenthe, afd. Hoogeveen en Meppel en omgeving, van 10:30 -17:00 uur

Wij houden jullie op de hoogte. 

 

Rijksmonument Waterloopbos op zoek naar vrijwilligers

Vrijwilligers vervullen op allerlei gebied een onmisbare rol bij Natuurmonumenten. In het Waterloopbos zetten op dit moment bijna vijftig vrijwilligers zich in. Zij steken de handen uit de mouwen in het beheerwerk, ontvangen gasten bij de informatiebalie of in het bos zelf of inspireren gasten tijdens een excursie. Om het Waterloopbos in topconditie te houden en de vele bezoekers goed te informeren over dit bijzondere rijksmonument zoekt Natuurmonumenten extra vrijwilligers.Voor het Waterloopbos zijn diverse vrijwilligersvacatures beschikbaar:

  • vrijwillige boswachters die in het bos als gastheer/gastvrouw optreden
  • fitte mannen en vrouwen die het leuk vinden om buiten aan de slag te gaan in de natuur en bij de modelplaatsen
  • gidsen die enthousiast het verhaal van het Waterloopbos kunnen vertellen tijdens excursies/activiteiten
  • gastheren en gastvrouwen voor de bemensing van de informatiebalie.

Interesse? Neem dan contact op met Vrijwilligerscoördinator Gea Otten, via g.otten@natuurmonumenten.nl of 06-22328848.


 

Oproep: Mooie impressies van tuinen / planten van leden

Hoe ziet uw tuin er nu uit? Bloeit er een mooie plant? Hebt u daar een mooie foto van ? Stuur hem dan naar ons  NB: stuur maximaal 1 foto  Wij kiezen dan de mooiste uit voor de volgende nieuwsbrief. Het gaat om een foto van dit seizoen/ mag dus ook een winterfoto zijn !

Op de foto een mooie voorjaarsimpressie van de tuin van Geke Rook, sneeuwklokjes, kerstroos , klaar voor de lente!


 

 

 

Huismus bezet eerste plek bij vogeltelling Meppel: Nationale tuinvogeltelling 2021

165.000 Nederlanders, waarvan 10.000 noorderlingen, telden meer dan 2.3 miljoen tuinvogels tijdens de Nationale tuinvogeltelling 2021. De topdrie bestaat dit jaar uit de huismus, de koolmees en de pimpelmees, aldus de Vogelbescherming Nederland. Dat beeld wijkt niet af van vorig jaar. Toch werden er gemiddeld per tuin minder vogels gezien: 30 vorig jaar tegenover 19 dit jaar.

Kijk hier voor een uitgebreid overzicht van de resultaten.

De Nationale Tuinvogeltelling wordt sinds 2001 jaarlijks georganiseerd door de Vogelbescherming in samenwerking met Sovon Vogelonderzoek Nederland. De Nationale Tuinvogeltelling levert een momentopname van de aantallen vogels die in Nederlandse tuinen aanwezig zijn. In combinatie met de resultaten van andere jaren en met andere tellingen levert dit een beeld van de ontwikkelingen in het belang van tuinen voor vogels.

 

 

Landschap Overijssel breidt uit met 26 hectare natuur

In 2020 heeft Landschap Overijssel ruim 37 hectare grond aangekocht om te gaan beheren als natuur. Ze verkocht 11 hectare. Hiermee versterkt de organisatie de bestaande natuur in Overijssel en draagt ze bij aan een aaneengesloten netwerk van natuur. Landschap Overijssel kocht onder andere stukken grond langs de Reest en de Regge. De aanschaf van nieuwe grond om in te richten als natuur valt voor eigen rekening van natuurorganisaties. Voor de inrichting en het beheer is subsidie beschikbaar. Landschap Overijssel zamelde de afgelopen jaren geld in bij onder andere fondsen én haar donateurs om deze gronden te kunnen aanschaffen. Nu kan ze starten met de inrichting. En dat is mooi voor de biodiversiteit, want voor veel soorten geldt dat ze robuuste en aaneengesloten natuur nodig hebben. Kijk hier voor meer informatie.

Volkstuin geeft ontspanning: er zijn nog enkele tuinen te huur

Goed nieuws voor mensen die graag een volkstuin willen: Er zijn nog enkele tuinen te huur bij Volkstuinvereniging Ons Genoegen in Steenwijk

Meer informatie over de locaties en mogelijkheden, via: Sabine Lange, mail: volkstuinensteenwijk@gmail.com of: www.volkstuinensteenwijk.nl


 

Steenbreek Meppel acties 2021: Tegels eruit, planten erin

De landgoederen van de Reest: mooie wandelingen online: Blijf in beweging

Wandelroute: Een eindje om met Het Drentse Landschap;  wandelroute  De landgoederen van de Reest
Deze wandelroute brengt u langs de drie grootste landgoederen van de Reest: De Havixhorst, Dickninge (waar de sneeuwklokjes nu bloeien) 
en Voorwijk
lengte route 8,5 km.
startpunt parkeerplaats De Havixhorst. 
Meer info over de wandelroute van Het Drentse Landschap


 

Webinar Groen in je buurt: 16 maart om 19:15 uur

Dinsdagavond 16 maart is er om 19.15 uur het webinar Groen in je buurt, zo doe je dat! Een online inspiratiesessie voor buurtinitiatieven, groene organisaties, dorpsbelangen en iedereen die met anderen aan de slag wil om de buurt te vergroenen.Door de klimaatverandering en verstening loopt de biodiversiteit in steden en dorpen hard achteruit. Ook wateroverlast en hitte-stress komen steeds vaker voor. De online sessie ‘Groen in je buurt? Zo doe je dat!’ geeft inspiratie en praktische tips om zelf in je buurt aan de slag te gaan. Samen de mouwen opstropen voor meer groen is niet alleen goed voor de natuur, maar kan ook heel gezellig zijn. 

Schuif je aan?Interesse?
Meer informatie over het programma van het Webinar Groen in je buurt en de aanmeldlink is hier te vinden 

Hebt u een bijdrage voor deze nieuwsbrief? Wilt u informatie delen? Handige tips voor andere tuiniers?

Stuur uw bericht dan naar meppelgroeienbloei@gmail.com Dan kijken wij of het in de volgende nieuwsbrief kan worden geplaatst.

Alvast bedankt  namens het bestuur van Groei en Bloei Meppel

 

 


 

Onze Sponsors : ook uw bedrijfslogo kan hier staan

informatie voor onze sponsoren

www.a3tuinen.nl

www.martijnbuld.nl

www.hoveniersbedrijfvellinger.nl

https://holtermanhoveniersbedrijf.nl

https://www.groenrijk.nl › Vestigingen

https://joukmusschetuinen.nl

https://www.intratuin.nl › winkels › intratuin-meppel

https://www.arborealis.nl/

http://www.groentotaaladeboer.nl/

www.bertvisschervof.com

https://www.farmshophuisman.nl/