Meppel
bekijk online
Nieuwsbrief

Is deze versie van de nieuwsbrief niet goed leesbaar? Kijk dan in de online versie

Nieuwsbrief 2020 - 4 (april)

Beste leden

Het zijn bijzondere tijden. Het coronavirus legt heel Nederland stil en heeft een enorme impact op de samenleving. Ook een vereniging als de onze ontkomt er niet aan. Evenementen worden geschrapt (o.a. Gardenista)  bijeenkomsten en activiteiten gaan niet door. 

Maar de lente trekt zich nergens iets van aan en toont zich in al haar pracht. Veel leden hebben een tuin of balkon en kunnen zich daar uitleven in hun passie: tuinieren. En ook nu de workshop Hanging Basket niet doorgaat, kunt u er zelf een maken. Ik weet zeker dat Bert Visscher u kan voorzien van de juiste plantjes en adviezen kan geven.

Wat een troost om in deze tijd te kunnen genieten van alles dat groeit en bloeit. Ook al kunnen veel dingen niet, kijk om u heen en zie de prachtige metamorfose van de natuur in deze tijd van het jaar. Er gebeurt zoveel. Elke dag zie ik nieuwe ontwikkelingen in de tuin: de Malus Floribunda heeft Pasen uitgekozen om te gaan bloeien. En wat voor bloei! En de boshyacinthen (Hyacinthoides non-scripta) beginnen hun blauwe klokjes te tonen. En dan de tulpen! Oh, wat zijn ze mooi!. 

Kortom: geniet van alles dat wel kan! Houd de beperkingen in acht en blijf gezond. Heus, er komen betere tijden. Wij zullen u op de hoogte houden van ontwikkelingen binnen onze vereniging.

Hebt u nog vragen of opmerkingen over/ of een bericht voor de volgende nieuwsbrief, aarzel dan niet en stuur het bericht naar meppelgroeienbloei@gmail.com Dan kijk ik of ik het kan plaatsen. En mocht u een ander e-mailadres nemen, vergeet dan niet het door te geven, dan kan ik de digitale nieuwsbrief blijven sturen.

Tilly Vriend Voorzitter / Webmaster Groei en Bloei Meppel e.o

13 april 2020


 

Samen virtueel naar de Keukenhof ?

Velen van ons hadden zich verheugd op een excursie naar de Keukenhof. Dat gaat dit jaar niet lukken. Maar wij kunnen wel een virtuele excursie maken naar de Keukenhof.

De tuin ligt er prachtig bij en om de mensen die niet kunnen komen tegemoet te komen heeft het park een aantal filmpjes online gezet. Ga naar: https://www.youtube.com/watch?v=GrUauxtp6RM

Omroep MAX zond afgelopen zaterdag 11 april om 17:05  een eigen filmregistratie uit van een bezoek aan het park zoals u het nog nooit heeft gezien; zij kregen permissie om uitgebreid te filmen in het lege park. Wat een schoonheid! Ga naar uitzending gemist of terugkijken.


 

Herintroductie Wilde narcis in Drenthe

De wilde narcis, ook wel Drentse Poasbloem genoemd, is een inheemse bollensoort, die oorspronkelijk in Drentse beekdalen te vinden was en daarna werd geïntroduceerd op Drentse boerenerven. Echter, in de loop der jaren is de soort zeldzaam geworden en actie is nodig om deze karakteristieke bloem te behouden. Heeft u wilde narcissen in de tuin?
Met een aantal simpele maatregelen kunt u de soort in stand houden.

Denkt u wilde narcissen op uw erf of in uw tuin te hebben, gaat u uw erf opnieuw inrichten of wilt u de wilde narcis
introduceren op uw erf? Neem dan contact op met Landschapsbeheer Drenthe. Samen met u kan worden gekeken naar de
mogelijkheden. Lees hier meer over de actie van Landschapsbeheer Drenthe om de wilde narcis in Drenthe terug te krijgen.

Neem contact op via  bollenbank@lbdrenthe.nl


 

Steenbreek Meppel vergoedt 50% van de kosten

Stenen eruit - Steenbreek - Planten erin

Wil jij ook tegels uit de tuin verwijderen? En bijdragen aan meer groen in je omgeving?

Meer groen in de tuin betekent minder wateroverlast, minder stadshitte, minder omgevingsgeluid, een hogere waarde van je huis en je helpt in het voortbestaan van insecten (bijen,vlinders) en vogels.

Actie Steenbreek wil je graag helpen. Steenbreek Meppel vergoedt 50% van de kosten voor de planten die je koopt om de gaten te vullen tot een bedrag van 60 Euro!

Geinteresseerd in de voorwaarden? Stuur een mail naar steenbreekmeppel@gmail.com


 

Een zwaluw maakt nog geen zomer, of....

Geen zomer, zonder zwaluw.

Vroeger waren ze niet weg te denken uit het boerenlandschap. Het gaat hem aan 't hart, de achteruitgang van de Boerenzwaluw. Groei en Bloei lid Jan Bus kun je met recht een ambassadeur van de boerenzwaluw noemen. Sinds jaren zet hij zich in om het deze vrolijke vogel naar zin te maken en nestmogelijkheden te vergroten. Lees hier het verhaal over de achteruitgang van de boerenzwaluw en wat je ertegen kunt doen.

En jawel, we zagen de eersten tijdens dit paasweekend weer vliegen!

5 daagse Tuinenreis naar DENEMARKEN : gaat de reis door?


Degenen die zich hebben opgegeven voor de reis naar Denemarken zijn natuurlijk zeer benieuwd of de reis doorgaat. Uiteraard hopen wij met u dat dat gaat lukken. Wij zijn afhankelijk van veel factoren: beperkingen per land, reisorganisatie, tuinen enz.

Kupers heeft aangegeven u op de hoogte te stellen zodra zij meer weten. Voorlopig wachten wij rustig af en hopen er het beste van.


 

De tuin in april

Beplanting in april
Laat planten, die de afgelopen periode binnen hebben gestaan langzaam aan de kou en/of zon wennen. Je kunt dit doen door ze regelmatig buiten te zetten en ze daarna ‘s nachts weer binnen te halen. Deze planten verdragen geen vrieskou.
Wil je heesters of rozen in de tuin? Dan is het nu mogelijk om ze  te planten. De rozen zullen deze zomer al volop bloeien.
April is een mooie maand om de beplanting goed te bemesten, planten nemen de voedingsstoffen nu optimaal op.
In bakken met glasplaatje of kamerkasjes kun je eenjarige, tweejarige of vaste planten voorzaaien. Als je dit al in maart hebt gedaan, dan is het nu tijd om de jonge plantjes voorzichtig te verpotten. Dahlia's kunnen nu de grond in, evenals zomerbloeiende bollen, zoals Eucomis of Acidanthera (Abessijnse gladiool)


Het gazon in april
Controleer het gras op kale of zieke plekken. Steek voor een snel resultaat de rotte of lelijke plek in een vierkant uit en leg in het ontstane gat een op maat gesneden plag gras. Ook kun je verticuteren en gelijk de kale plekken opnieuw inzaaien.
Het gazon kan ook weer gemaaid worden. Niet alle grassoorten groeien echter even snel. Dit heeft als gevolg dat het gazon er na de winter hobbelig uit kan zien. Daarnaast is er verschil in de kleuren groen te zien. Maai vanaf nu ieder geval regelmatig en bemest het gazon ook op tijd. 
Klinkers langs de rand van het gazon? Loop met een snoeischaar of kantknipper langs en knip al het gras dat over de klinkers groeit af. Zo ziet het gazon er weer strak uit. Als er gemaaid wordt kan de maaimachine gemakkelijk over de klinkerrand gereden worden. Graskanten afsteken is dan niet nodig.
­


 

 

 

 

Open tuinen in 2020 in Meppel en omgeving

De Commissie Open tuinen Carrousel Drenthe heeft laten weten dat zij de tuinencarrousel Drenthe in 2020 aflast.

Openstelling tuinen in Meppel e.o. op 11/12 juli voorlopig nog niet afgelast.

LET OP:

 !!!!!!Afdeling Meppel en omgeving, houdt nog graag een slag om de arm wat betreft de open tuinen op 11-12 juli. Uiteraard gaan wij niet open als er nog beperkende maatregelen gelden, maar wij hopen dat t.z.t. wellicht de tuinen op deze data wel open kunnen. Wij houden u op de hoogte! Hebt u als deelnemer vragen, laat het ons dan weten via: meppelgroeienbloei@gmail.com

NB: Het Landelijk open tuinen weekend op 20-21 juni 2020 is door het landelijk bureau van G&B  AFGELAST

 

 

 

Onze Sponsors : ook uw bedrijfslogo kan hier staan

informatie voor onze sponsoren

www.bertvisschervof.com

https://www.farmshophuisman.nl/

www.martijnbuld.nl

www.lenydouma.nl

www.a3tuinen.nl

https://www.boer-staphorst.nl/buiten/

https://holtermanhoveniersbedrijf.nl

https://www.groenrijk.nl › Vestigingen

https://joukmusschetuinen.nl

https://www.intratuin.nl › winkels › intratuin-meppel

https://www.arborealis.nl/

http://www.groentotaaladeboer.nl/