Meppel
bekijk online
Nieuwsbrief

Is deze versie van de nieuwsbrief niet goed leesbaar? Kijk dan in de online versie

Nieuwsbrief 2020 -12 (december)

Beste leden

Het was een ongewoon jaar. Corona had en heeft vergaande gevolgen, niet alleen voor de activiteiten van Groei en Bloei Meppel, maar voor ons allen. Een van de gevolgen van Corona was de grote opleving van tuinieren. Menigeen werd aangestoken door het 'tuinvirus' en vond troost in het groen. Moestuinieren was nog nooit eerder zo populair en de tuincentra beleefden gouden tijden. Bestrate of overwoekerde tuinen werden omgetoverd in groene oases. Zo kwam er toch nog iets moois uit deze narigheid.

Nog steeds weet het virus niet van wijken. Daarom nog steeds geen lezingen of andere activiteiten. Gelukkig lijkt het vaccin eraan te komen en ziet 2021 er wat dat betreft rooskleuriger uit. We hopen alle leden in het nieuwe jaar weer te zien en zullen, indien mogelijk, weer (buiten) activiteiten organiseren. Wij houden u op de hoogte.

Het Bestuur van Groei en Bloei Meppel en omgeving wenst u goede tijden en blijf gezond.

Mocht u nog aan de slag willen, kijk dan  eens op de landelijke site van Groei en Bloei, voor tuintips en wat u in de tuin kunt doen in december. Hebt u nog vragen opmerkingen over/ of een bericht voor de volgende nieuwsbrief, aarzel dan niet en stuur het bericht naar meppelgroeienbloei@gmail.com Dan kijk ik of ik het kan plaatsen. En mocht u een ander e-mailadres nemen, vergeet dan niet het door te geven, dan kan ik de digitale nieuwsbrief blijven sturen.

Tilly Vriend Voorzitter / Webmaster Groei en Bloei Meppel e.o
3 december 2020

 


Op de foto de winterbloeiende  Prunus subhirtella autumnalis 'Rosea" Kijk voor deze en andere winterbloeiende struiken op onze website

Het is winter

Om praktische, maar ook klimatologische redenen begint de meteorologische winter op 1 december en duurt tot 1 maart. Voor meteorologen is het op deze manier makkelijker om seizoenen met elkaar te vergelijken. Ook komt het weerpatroon dat typisch is voor een seizoen (bijv. vrieskou in de winter) beter overeen met de meteorologische indeling dan met de astronomische. Dat een nieuw weerkundig seizoen begint op de eerste dag van de maand, werd in 1780 door de Societas Meteorologica Palatina - een van de eerste internationale weerorganisaties - ingesteld.
Astronomisch gezien begint de winter op de kortste dag van het jaar (Midwinter), wanneer de zon het laagst aan de hemel staat. In Midden-Nederland komt de zon dan om ongeveer kwart voor negen op en gaat om half vijf onder. Deze dag is de kortste van het jaar. Hierna worden de dagen langer en de nachten korter.

Vroeger betekende de winter voor de tuinier tijd om ook eens met andere dingen bezig te zijn. De stapels boeken die nog niet gelezen zijn, ter hand te nemen of alvast plannen te maken voor het komende jaar. Dat kan nog steeds, ook al hangt het blad nog aan de eiken en is het soms zo zacht dat het gras nog groeit. Een ding is zeker, het heeft geen haast meer in de tuin. Neem het ervan en kijk eens rond. Hier in de tuin bloeit de winterbloeiende Prunus subhirtella 'Autumnalis rosea' zeer uitbundig en heb ik al een bosje winterjasmijn geplukt. De witte kerstroos doet haar naam eer aan en begint al voorzichtig te bloeien. Meer info over kerstrozen  Misschien wilt u wel een mooie winterbloeier planten? Kijk daarvoor op onze website https://meppel.groei.nl/groeninfo/winterbloeiers-2/ en op https://meppel.groei.nl/groeninfo/winterbloeiers-1/
 


 

 

 

 

Oh denneboom...wat zijn je takken wonderschoon

Bent u nog op zoek naar een mooie, biologisch geteelde kerstboom?

Op het volkstuinencomplex in De Wijk kunt u de komende 2 zaterdagen, te weten op 5 en 12 december een mooie kerstboom uitzoeken. De prijzen liggen tussen  €10  en € 15 per boom; ook zijn er mooie kleine boompjes (Picea glauca) te koop. 

Waar: Volkstuinencomplex De Wijk, De Broeksteeg, bij het zwembad
Wanneer: 5 en 12 december 2020 van 10-13 uur


Struinen door de tuinen van Frederiksoord. Het kan weer.

Behoud, ontwikkeling en herstel van de Tuinbouwschooltuin Frederiksoord

In 1884 realiseerde de Maatschappij van Weldadigheid onder supervisie van generaal Johannes van den Bosch de eerste tuinbouwschool van Nederland in de kolonie Frederiksoord. Hij kocht in Drenthe woeste gronden zodat armen deze konden ontginnen. Het landbouwonderwijs bood één van de belangrijke ontwikkelmogelijkheden voor de paupers om daar een nieuw bestaan op te bouwen. Schoolterrein en -gebouwen zijn in de loop der tijd aan vele veranderingen onderhevig geweest. De voor de ontginning van dit gebied zo kenmerkende structuur van kaarsrechte (zicht)lijnen en grote orthogonale (rechthoekige) vlakken is altijd behouden gebleven. 

In 2005 werd de school gesloten en verhuisde deze naar Meppel. Duizenden tuinhazen, de studenten van de tuinbouwschool, hebben er in al die jaren hun groenopleiding tot o.a. kweker, hovenier of bloembinder afgerond. 

Wilfred Hilbers, van Buro Stad en Land Meppel, vertelt hier verder over de ambitieuze plannen om de tuinen van Frederiksoord te behouden en herstellen. Lees hier verder 


 

Oproep: Mooie impressies van tuinen van leden

Hoe ziet uw tuin er nu uit? Hebt u daar een mooie foto van ? Stuur hem dan op naar ons  NB: stuur maximaal 1 foto op zodat de postbus niet overloopt! Wij kiezen dan de mooiste uit voor de volgende nieuwsbrief. Het gaat om een foto van dit seizoen/ mag dus ook een winterfoto zijn hoor!

Aangezien ik afgelopen maand geen enkele foto ontving, ben ik zo vrij een foto uit eigen tuin, De Vriendenhof in Wanneperveen, op te nemen. De tuin was tot ver in het najaar prachtig. Hierbij een foto van de herfsttuin, eind november genomen .

Gelezen: Recordaantal bomen en struiken geplant in Drenthe

Afgelopen jaar is door Landschapsbeheer Drenthe een recordaantal bomen en struiken geplant. In totaal werden er op erven en bij bewonersinitiatieven meer dan 20.000 aangeplant.

Het zijn bomen en struiken die van origine in Drenthe groeien en passend zijn qua cultuurhistorie en landschappelijke waarden

Bron: Meppeler courant, 1 december 2020


 

 

Doe het zelf: kerststuk maken

Nu de Workshop Kerststuk maken vanwege het coronavirus niet door kan gaan, moeten we zelf aan de slag. In het laatste nr. van Groei & Bloei staan verschillende mooie voorbeelden. Ik kwam zelf nog een helder instructiefilmpje tegen op het internet. Met dit stappenplan kan iedereen zelf aan de slag gaan.

Groenrecept voor een kerststuk van natuurlijke materialen, op smaak gebracht met een vleugje kleur!

Benodigdheden:
•Oase vol en een emmer water
•Schaal/bakje
•3 Kaarsen (wit)
•Wax roosjes en/of foamroosjes en waxappels (wit)
•Snoeischaar en kniptang/allesknipper voor ijzerdraad
•Kerstgroen (Dennentakken (Pinus), Sparretakken (Nobilis), Grijskleurige Conifeer takken.
•Natuurlijke materialen ter versiering (Waxperen, zaaddozen en andere leuke zaden die u kunt vinden in de tuin of bij een tuincentrum.)
•Mos
•Witte droogbloemen (Limonium)
•Veren (een paar)
•lijm of lijmpistool
•Kerstballen
•Spuitsneeuw en of glitterspray.

Kijk hier verder hoe u stap voor stap zelf een kerststuk kunt maken

Veel plezier!   
 


 

De Atalanta, is een van de trekvlinders. 

Overwinteren in het buitenland: trekvlinders

Voor sommige vlinders is de winter in Nederland te koud. Zij vliegen in het najaar naar Zuid-Europa of Noord-Afrika, waar het in de winter warmer is. De atalanta en de distelvlinder zijn voorbeelden van soorten die dit doen. Zij worden daarom 'trekvlinders' genoemd.

Meer weten over trekvlinders ?

Bron: De Vlinderstichting, nov. 2020


 

De tuin winterklaar maken is niet meer van deze tijd.

Dode bladeren verwijderen, struiken snoeien of planten afknippen: oktober en november zijn voor veel mensen de maand om de tuin winterklaar te maken. Facebookplatform Mooi Leven en Natuurorganisatie IVN Overijssel roepen inwoners van Overijssel op om de tuin juist niet winterklaar maken. Om het blad te laten liggen in de border en vogels en andere dieren de winter door helpen.

’Als uitgebloeide bloemen blijven staan, kunnen de vogels zaden vinden in de tuin. Ook is het straks als het kouder wordt een prachtig gezicht, die uitgebloeide bloemen met een laagje rijp erop. Zaden die niet worden opgegeten komen in het voorjaar misschien op en zo bloeit de tuin nog uitbundiger volgend jaar.’  Meer informatie over Overijssels platform Mooi Leven

Bron: IVN 
 


 

Gratis e-book Tuinen in Drenthe en Overijssel

'Wat heb ik een hoop tuinen en groene locaties bezocht rond Meppel, Hoogeveen en Zwolle. Als afscheidscadeau aan deze regio waar ik 3 jaar met veel plezier woonde maakte ik er een e-book over. Hopelijk weet ik je enthousiast maken voor deze mooie streek met prachtige tuinen, kwekerijen, pluktuinen en andere groene adressen' , aldus Katja Staring. 

In haar e-book geeft ze een indruk van de vele tuinen (19 inspirerende bezoektuinen rond de 52ste breedtegraad) in onze regio; adresjes om te eten en andere groene tips voor bezoekers van onze gevarieerde streek. NB: aanvullingen of opmerkingen zijn welkom bij Katja! Stuur een bericht 

 


 

Hebt u een bijdrage voor deze nieuwsbrief? Wilt u informatie delen? Handige tips voor andere tuiniers?

Stuur uw bericht dan naar meppelgroeienbloei@gmail.com Dan kijken wij of het in de volgende nieuwsbrief kan worden geplaatst.

Alvast bedankt  namens het bestuur van Groei en Bloei Meppel

 

 


 

Onze Sponsors : ook uw bedrijfslogo kan hier staan

informatie voor onze sponsoren

https://www.farmshophuisman.nl/

www.a3tuinen.nl

www.martijnbuld.nl

www.hoveniersbedrijfvellinger.nl

https://holtermanhoveniersbedrijf.nl

https://www.groenrijk.nl › Vestigingen

https://joukmusschetuinen.nl

https://www.intratuin.nl › winkels › intratuin-meppel

https://www.arborealis.nl/

http://www.groentotaaladeboer.nl/

www.bertvisschervof.com