Meppel
bekijk online
Nieuwsbrief

Is deze versie van de nieuwsbrief niet goed leesbaar? Kijk dan in de online versie

Nieuwsbrief 2020 -11 (november)

Beste leden

Rond deze tijd had ik gehoopt te kunnen melden dat we leuke Groei en Bloei activiteiten zouden kunnen opstarten. Helaas, het mag niet zo zijn. Het virus wil nog niet van wijken weten. Gelukkig wonen we in een pachtige regio, zoals we ook kunnen lezen in het mooie gratis e-book over Drentse en Overijsselse tuinen dat Katja Staring heeft samengesteld. Marjan Sorgdrager schrijft in haar column over fraaie kleine bomen voor uw tuin en met behulp van een kant en klaar recept kunt u dit jaar zelf een bollenmand vullen. Dat 'de tuin winterklaar maken, niet meer van deze tijd is' had ik u eerder al eens gemeld, maar ook de IVN laat het weten! Dat geeft u tijd om de mooie herfstkleuren te bewonderen, voordat al het blad gevallen is. Kortom: Kop op! Er komen betere tijden. Zorg vooral goed voor uzelf/ blijf gezond. 

Kijk ook eens op de landelijke site van Groei en Bloei, voor tuintips en wat u in de tuin kunt doen in november. Hebt u nog vragen of opmerkingen over/ of een bericht voor de volgende nieuwsbrief, aarzel dan niet en stuur het bericht naar meppelgroeienbloei@gmail.com Dan kijk ik of ik het kan plaatsen. En mocht u een ander e-mailadres nemen, vergeet dan niet het door te geven, dan kan ik de digitale nieuwsbrief blijven sturen.

Tilly Vriend Voorzitter / Webmaster Groei en Bloei Meppel e.o

3 november 2020

 


 

Mooie bomen / prachtige herfstkleuren: Tuinerij column, november 2020 van Marjan Sorgdrager

Al wekenlang geniet ik van de mooiste herfstkleuren die je je maar voor kunt stellen. Dat begon al in het Arboretum van Wiecher Huisman in Gasselte, daarna was het de beurt aan de Toverhazelaar in mijn eigen tuin en nu staan de meeste bomen in vuur en vlam. Prachtig dit jaar de herfst, nog geen vorst, niet teveel wind. Het blad blijft hangen, ik geniet met volle teugen.

Dit genieten heeft natuurlijk wel wat voorbereiding gekost en geld, want niet alle bomen die je als jonkie aanplant worden groot. Soms houden ze niet van je plek en gaan ze dood. Maar de bomen die inmiddels zo groot zijn dat we ieder jaar weer enorm van ze genieten wil ik hieronder met jullie delen.

In deze column bespreek ik klein te houden bomen, die ook in een voortuin gezet kunnen worden. Misschien zitten er een paar uitschieters bij, maar snoeien vinden bomen bijna altijd prima. 

10 Kleine bijzondere bomenAcer griseum, Amelanchier, Caragena arborescens, Cercidiphyllum japonica ‘RotfuchsCornus Kousa, Heptacodium jasminoides, Parrotia persica 'Vanessa', Prunus Serrula, Stewartia pseudocammellia‘KoreanaStyrax japonicus
De hoogte is na 5 jaar ongeveer 4.50 m. hoog. Dus geschikt voor een kleine voortuin.

Lees hier verder.

Op de foto de bast van een prunus  (c) Marjan Sorgdrager

Verslag bezoek aan Arboretum Arcadië van Wiecher Huisman te Gasselte 3 oktober 2020

Op zaterdag 3 oktober jl. bezochten we met 16 personen Arboretum Arcadië van Wiecher Huisman  en de mooie herfsttuin van Ria ten Dam in Gasselte. De groep werd opgesplitst in tweeën zodat we geheel 'coronaproof' konden worden rondgeleid. We waren zeer onder de indruk van de grote collectie niet-alledaagse bomen en planten, de fraaie combinaties van blad, kleur en grootte en de grote deskundigheid van Wiecher. 

De tuin van Ria ten Dam toonde dat er zelfs in oktober nog heel veel kleur en fleur in een tuin kan zijn; schitterende asters, kniphofia's, dahlia's enz. stonden nog prachtig te bloeien. Ria heeft veel bijzondere planten waarvan de bezoekers de namen ijverig noteerden.

Conclusie: het was een zeer geslaagde excursie! Het weer werkte ook nog mee. Kortom: wat heerlijk om weer eens inspiratie op te doen bij een ander. 

Op de foto: Euonymus alatus compactus in Arboretum Arcadië  (c) tekst en foto Ab Vreeman

 

Gratis e-book Tuinen in Drenthe en Overijssel

Onlangs ontving ik een bericht van Katja Staring, die 3 jaar lid was van onze afdeling. Sommigen van u kennen haar wellicht van haar artikelen in o.a. het tijdschrift Groei en Bloei., de Kampioen e.a. tuintijdschriften. Katja woonde een aantal jaren in Ruinerwold en verhuist nu naar Noord-Brabant waar ze start met nieuwe uitdagende groenprojecten. Gedurende haar Drentse jaren bezocht ze veel tuinen, zoals blijkt.  

Wat heb ik een hoop tuinen en groene locaties bezocht rond Meppel, Hoogeveen en Zwolle. Als afscheidscadeau aan deze regio waar ik 3 jaar met veel plezier woonde maakte ik er een e-book over. Hopelijk weet ik je enthousiast maken voor deze mooie streek met prachtige tuinen, kwekerijen, pluktuinen en andere groene adressen.
Veel bezoekplezier! '

In haar e-book geeft ze een indruk van de vele tuinen (19 inspirerende bezoektuinen rond de 52ste breedtegraad) in onze regio; adresjes om te eten en andere groene tips voor bezoekers van onze gevarieerde streek. Wat een prachtig geschenk Katja! Het ga je goed!

NB: aanvullingen of opmerkingen zijn welkom bij Katja! Stuur een bericht 

Oproep: Mooie impressies van tuinen van leden

Vanwege Corona zijn veel Groei en Bloei activiteiten dit jaar helaas niet doorgegaan. Daarom een impressie van foto's van tuinen van leden.

Hebt u ook een mooie foto van uw tuin ? Stuur hem dan op naar ons  NB: stuur maximaal 1 foto op zodat de postbus niet overloopt! Wij kiezen dan de mooiste uit voor de volgende nieuwsbrief.

Hierbij een foto van Loes Peschar van haar roos: Rosa 'Arthur Bell' die eind oktober nog bloeide. Is het geen beauty? Ze blijkt ook nog heerlijk te geuren.

Gelezen: Tuincentra doen bestrijdingsmiddelen met glyfosaat in de ban

Tuincentra gaan per 1 januari 2022 stoppen met de verkoop van bestrijdingsmiddelen die de stof glyfosaat bevatten. Tuinbranche Nederland heeft daar afspraken over gemaakt met milieuorganisatie Natuur & Milieu, zo maakten de organisaties bekend. „Goed nieuws”, aldus Rob van Tilburg van Natuur & Milieu in een verklaring. „Er is helaas nog steeds geen wettelijk verbod op schadelijke bestrijdingsmiddelen, zoals glyfosaat.”

Het middel glyfosaat staat ter discussie omdat het mogelijk kankerverwekkend is en schadelijk voor het milieu. Chemiebedrijf Bayer dat Roundup produceert, een van de bekendste middelen met glyfosaat, trof onlangs in de Verenigde Staten een miljardenschikking met Amerikanen die claimden dat het middel kankerverwekkend is. Bayer ontkent dat, maar de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en kankerinstituut IARC stellen dat glyfosaat wel kankerverwekkend is.

Bron: NRC 22 oktober 2020


 

 

De bollen de grond in

De Keukenhof in Lisse moest dit jaar vanwege de coronacrisis de deuren gesloten houden. Ook onze excursie naar de Keukenhof moesten wij annuleren. De kleurrrijke voorjaarstuin was alleen virtueel te bewonderen. Maar de Keukenhof laat zich niet van de wijs brengen en is alweer bezig met de voorbeidingen voor 2021. Onlangs is gestart met het planten van zo'n 7 miljoen bloembollen die komend jaar voor een prachtig schouwspel zullen zorgen. 

Het park verwacht op 20 maart 2021 haar poorten weer te kunnen openen.


 

Doe het zelf: bollenmand vullen

De laatste jaren hebben we steeds een workshop georganiseerd bij tuincentrum Bert Visscher in Nijeveen om een bollenmand te vullen. Helaas kan die workshop dit jaar niet doorgaan vanwege het coronavirus. Maar waarom zou u het niet zelf doen? November is een uitstekende maand om bollen te planten in de tuin, maar ook in potten of manden voor het terras of balkon.

Hierbij het recept voor een mooie bloembollenmand of -pot. 
Benodigheden: 
•Een mand met 'voering' van plastic, of een een grote (vorstbestendige) pot, zinken emmer, speciekuip etc.
•Potgrond  
•Diverse bollen met verschillende bloeitijd, zoals sierui, tulp, narcis, krokus, winterakoniet, sneeuwklokje; maak zelf een mooie combinatie!
•een paar winterviolen
•evtl. Koemestkorrels 

Lees hier verder hoe u zelf een bollenmand kunt vullen waar u maandenlang plezier van kunt hebben

Veel plezier!   
 

 

Duurzame fietsroute

Om duurzaamheid onder de aandacht te brengen is er de fietsroute Duurzaam Meppel. Het is een tocht van ongeveer veertig kilometer. Tijdens de route Duurzaam Meppel maakt u kennis met duurzame plekken en initiatieven in Meppel.

Kijk hier voor een beschrijving van de route.

“Ik heb een vlinder in mijn huis, wat moet ik ermee doen?“

In Nederland is de winter voor vlinders een ongunstige en gevaarlijke tijd. Het is koud en er is geen voedsel (nectar) van bloeiende planten. De meeste vlinders in Nederland overwinteren als ei, rups of pop. Ze houden zich stil en wachten op betere tijden. Sommige vlinders trekken naar Zuid-Europa. En er zijn ook nog vlinders die een winterslaap houden. Deze vlinders glippen soms per ongeluk onze huizen binnen. Het klinkt misschien gek, maar zo'n vlinder moet je zo snel mogelijk buiten zetten! 

Meer over vlinders in de winter

Bron: De Vlinderstichting, nieuwsbrief oktober 2020 


 

De tuin winterklaar maken is niet meer van deze tijd.

Dode bladeren verwijderen, struiken snoeien of planten afknippen: oktober en november zijn voor veel mensen de maand om de tuin winterklaar te maken. Facebookplatform Mooi Leven en Natuurorganisatie IVN Overijssel roepen inwoners van Overijssel op om de tuin juist niet winterklaar maken. Om het blad te laten liggen in de border en vogels en andere dieren de winter door helpen.

Wat kun je zelf doen om vogels de winter door te helpen?
Lilian Dieben van IVN: ‘Als we oude bladeren laten liggen, kunnen wormen, spinnen en insecten  er compost van maken. Vogels zoals roodborstjes, merels en mussen smikkelen van de beestjes onder de bladeren. In het voorjaar hebben we gratis compost zodat de planten nog uitbundiger bloeien. Een echte win-win situatie dus.’

Maar er is nog meer te doen volgens Lilian Dieben: ’Als uitgebloeide bloemen blijven staan, kunnen de vogels zaden vinden in de tuin. Ook is het straks als het kouder wordt een prachtig gezicht, die uitgebloeide bloemen met een laagje rijp erop. Zaden die niet worden opgegeten komen in het voorjaar misschien op en zo bloeit de tuin nog uitbundiger volgend jaar.’  Meer informatie over Overijssels platform Mooi Leven

Bron: IVN 

Onze Sponsors : ook uw bedrijfslogo kan hier staan

informatie voor onze sponsoren

https://www.farmshophuisman.nl/

www.a3tuinen.nl

www.martijnbuld.nl

www.hoveniersbedrijfvellinger.nl

https://holtermanhoveniersbedrijf.nl

https://www.groenrijk.nl › Vestigingen

https://joukmusschetuinen.nl

https://www.intratuin.nl › winkels › intratuin-meppel

https://www.arborealis.nl/

http://www.groentotaaladeboer.nl/

www.bertvisschervof.com