Meppel
bekijk online
Nieuwsbrief

Is deze versie van de nieuwsbrief niet goed leesbaar? Kijk dan in de online versie

Nieuwsbrief Groei en Bloei Meppel e.o.-nr. 3 (maart) 2024

Hamamelis mollis - Toverhazelaar

 

Beste leden

Een vroege maart nieuwsbrief met informatie die in de februari nieuwsbrief ontbrak, excuses, we zijn het proces nog aan het optimaliseren.

“De natuur loopt gemiddeld een maand voor op de ontwikkeling die we zo’n vijftig jaar geleden normaal vonden,” staat in de media. Dat is nogal wat. Wij verlangen natuurlijk allemaal naar de lente, maar een koude rustperiode in de winter is ook nodig voor planten en dieren. De gevolgen van  de opwarming van de aarde zijn een wereldwijd probleem.

Laten wij als tuin- en planten liefhebbers waar mogelijk de natuur sparen, zoveel moeite kost het niet, en het scheelt in je portemonnee. Dus bestratingsmateriaal hergebruiken of gratis af laten halen. Tegel eruit, plant erin. Potgrond uit potten, afgevallen blad, planten- en groenteresten composteren of fermenteren (niet alles is hiervoor geschikt!) Water opvangen voor later gebruik. Planten en zaden zoveel mogelijk bij Biologische kwekers kopen. Gebruik geen gif, kunstmest of azijn. Deel, zaai en stek voor eigen gebruik, of voor anderen. Pak een hark i.p.v. de bladblazer, ook buren zullen hier blij mee zijn. Zo dragen wij een beetje bij aan het sparen van de natuur, en kunnen we allemaal buiten genieten van groene verrassingen uit de grond, nuttige insecten en kwetterende vogels!

We werken nog aan een mooi programma voor het komende seizoen en hopen jullie weer te ontmoeten!

Op dit moment is het mogelijk om  je op te geven voor:

Verder is iedereen van harte welkom bij de demonstratie plantvermeerdering door Brain Kabbes op 28 maart, en houden wij op 17 april onze jaarlijkse planten en stekken ruil bij Welkoop in Meppel.

Hartelijke groet, namens het bestuur en de webmaster van Groei&Bloei Meppel en omstreken,

Karin, Roelof, Lucia, Margriet en Caroline.

Agenda

Kijk in de tuinkalender van Groei en Bloei, daar staan tuintips en wat je in de tuin kunt doen in maart. 


 

Paasworkshop met Arina Holterman

De Paasworkshop gaat door! Aanmelden kan nog tot en met 8 maart. Onder leiding van Arina Holterman gaan we een mooi Paasstuk maken.

Wanneer: Zaterdag 23 maart, om 10 uur

Waar: Dorpshuis de Havezate, Dorpsstraat 78, 7957 AW de Wijk

Kosten: € 32,50 graag overmaken op onze bankrekening, je ontvangt het rekeningnummer per mail na aanmelden.

 

demonstratie plantvermeerdering door Brian Krabbes en algemene ledenvergadering

Algemene ledenvergadering (alleen voor Groei&Bloei leden van afdeling Meppel)  met aansluitend demonstratie plantvermeerdering door Brian Kabbes. Eén van de leukste bezigheden met planten is wel het vermeerderen ervan. Planten kunnen ruwweg op twee verschillende manieren worden vermeerderd. Door zaaien ontstaan nieuwe planten met een unieke eigen genetische opmaak. Lees meer....

Plantenruilbeurs bij Welkoop Meppel

Op woensdag 17 april bent u van harte welkom bij de planten- en stekkenruil van Groei&Bloei Meppel en Regio. Een jaarlijkse traditie, en een leuke start van het tuinseizoen.

Maak andere mensen blij met uw stekjes, planten, knollen en bollen en kom thuis met leuke aanwinsten en wetenswaardigheden. Voorzie uw planten van een kaartje met naam. Woekeraars of ander 'hindergroen' a.u.b. thuis laten.

Het brengen en halen van stekken en planten is niet voorbehouden aan leden van Groei&Bloei, alle tuinliefhebbers zijn welkom, ook beginnende tuiniers die nog niets te ruilen hebben.

Welkoop in Meppel, Zomerdijk 1, van 18:30 tot ongeveer 20:00 uur.

Aanmelden is niet nodig, kom wel op tijd want we starten om 18:30 en op is op!

Tot 17 april!

Open tuinen weekenden komen er weer aan

De werkgroep voor de Open Tuinen Carrousel Drenthe is al weer druk bezig met de nieuwe open tuinen weekenden van 2024. En daarom wordt het ook weer tijd om te inventariseren wie er allemaal mee willen doen.

Niets is zo leuk als je passie (voor jouw tuin) te kunnen delen met anderen. Schroom dus niet om je op te geven en laat anderen even mee genieten waar jij iedere dag van kan/mag genieten.

Dit jaar kun je weer mee doen tijdens de volgende weekenden:

  • 11 en 12 mei - Voorjaarstuinenweekend
  • 15 en 16 juni 
  • 6 en 7 juli

Meer informatie en aanmelden

Tuinen aangemeld vóór 24 maart, worden zeker meegenomen in de folder. Alle aangemelde tuinen worden op de website vermeld.

Workshop 'Hanging Basket'

Tijdens deze workshop wordt er onder begeleiding een hangmand gevuld op Kwekerij Bert Visscher in Nijeveen. Mocht u liever een gemengde kuip vullen, dan kan dat ook.
U wordt ontvangen met koffie of thee. Daarna is het tijd om zelf aan de slag te gaan. Bert zorgt voor de planten, zoals  éénjarige jonge zomerbloeiers en de  teeltaarde. De planten waarmee gewerkt wordt, zijn door Bert Visscher in eigen kas opgekweekt.. Er kan een keuze gemaakt worden uit een ruim assortiment zomerbloeiers  Zo kan er al een mooie kleurencombinatie gekozen worden. Uiteraard  krijgt u tips en aanwijzingen. U kunt uw eigen hanging basket meenemen. Mocht u die niet hebben, dan kunt u die bij de kwekerij aanschaffen.

Wat: Workshop Hanging Basket
Waar: Kwekerij/ Tuincentrum  Bert Visscher Kolderveen 21, 7948 NG Nijeveen
Wanneer: 24 april om 19:00 uur
Aanmelden tot 20 april bij bestuurslid Roelof ten Buur bij voorkeur per email

Terugblik: Lezing 'Een tuin voor het nieuwe klimaat' door Margareth Hop

Excuses voor de vertraging, hier is alsnog de terugblik op de lezing van Margareth Hop in Meppel, 23 januari 2024, “Een tuin voor het nieuwe klimaat”

Hittestress of wateroverlast
Margaret vertelde wat je kunt doen tegen hittestress in je tuin of je omgeving en hoe je om kunt gaan met wateroverlast door de steeds vaker voorkomende plensbuien. Ook vertelde zij hoe je het water dat van je dak af komt kunt opvangen in je tuin, in plaats van dat het in het riool stroomt. En wat voor planten je in het deel van je tuin kunt planten waar je het water naar toe leidt.

Op https://www.klimaateffectatlas.nl/nl/ kun je bekijken wat voor hittestress of wateroverlast er in jouw gemeente is.

Expert
Door haar werk als plantenveredelaar bij het praktijkonderzoek van Wageningen UR (PPO) aan boomkwekerijgewassen is Margareth een expert op het gebied van de functionele eigenschappen van planten, waaronder klimaatbestendigheid en de waarde van cultuurplanten voor de biodiversiteit. Zij veredelt nieuwe cultivars en doet al meer dan 30 jaar onderzoek naar de eigenschappen en toepassingsmogelijkheden van bomen, heesters en vaste planten.

Klik hier voor de link naar de lezing van Margareth

Programma Groei en Bloei Meppel seizoen 2023-2024

Het bestuur heeft een boeiend programma voor dit seizoen samengesteld. U kunt hier kijken wat we gaan doen. Tip: noteer de data alvast in uw agenda.
Programma Groei & Bloei Meppel seizoen 2023-2024

Klik hier voor een beknopte versie van het programma.

 

 

Onze Sponsors : ook uw bedrijfslogo kan hier staan

informatie voor onze sponsoren

https://www.groenrijk.nl › Vestigingen

http://www.groentotaaladeboer.nl/

www.hoveniersbedrijfvellinger.nl

https://www.arborealis.nl/

https://www.intratuin.nl › winkels › intratuin-meppel

www.bertvisschervof.com

https://www.farmshophuisman.nl/

www.a3tuinen.nl

www.martijnbuld.nl