Meppel
bekijk online
Nieuwsbrief

Is deze versie van de nieuwsbrief niet goed leesbaar? Kijk dan in de online versie

Nieuwsbrief Groei en Bloei Meppel e.o.- nr. 9 (oktober 2022)

 

Beste leden

Herfst

De dagen worden korter en de temperatuur lijkt wel in vrije val. Om het warm te krijgen kunnen we alvast van alles in de tuin doen. De handen nu nog uit de mouwen steken, betekent  minder werk in het voorjaar. In deze tijd kun je vaste planten nog scheuren en verplanten, vooral planten die in het voorjaar bloeien. Ze hebben nu nog tijd om nieuwe wortels te maken. Planten die nu bloeien (zoals herfstasters) kun je beter in het voorjaar delen. Deze maand zet je ook de lentebollen in de grond, zoals blauwe druifjes, krokus en alliums. Met tulpen kun je nog wel even wachten. En zo is het in de herfst toch alweer een beetje voorjaar, want in gedachten zie je de bollen al bloeien in de lente. En laat het afgevallen blad zoveel mogelijk liggen tussen de planten; dat is goed voor het bodemleven, de grond en beschermt de planten. 

Binnenkort beginnen de activiteiten van het nieuwe seizoen. Op dinsdag 11 oktober de eerste lezing in samenwerking met de Natuurbeschermingswacht Meppel over bomen. En leest u ook graag de stukjes van Marieke Nolsen in het tijdschrift Groei& Bloei ? Dan kunt u met haar kennismaken op donderdag 27 oktober. Want dan vertelt ze in haar lezing over de totstandkoming van haar pluktuin. (zie verder in deze nieuwsbrief) 

Op de landelijke site van Groei en Bloei staan tuintips en wat je in de tuin kunt doen in Oktober. 

Vragen, opmerkingen voor het bestuur / of een bericht voor de volgende nieuwsbrief ? Of wilt u zelf de nieuwsbrief van de afdeling ontvangen? Stuur uw bericht dan naar meppelgroeienbloei@gmail.com  En vergeet uw nieuwe e-mailadres niet door te geven, dan kan ik de nieuwsbrief blijven sturen.

Namens het bestuur van Groei en Bloei Meppel en omgeving,
Tilly Vriend, voorzitter en webmaster

28-09-2022 


 

Perenpluk en Stoofperenfeest Ruinerwold op 1 oktober

Een bijzondere locatie in Drenthe: de 7 kilometer lange slingerende weg met aan beide kanten stoofperenbomen geflankeerd door prachtige Saksische boerderijen. De Dokter Larijweg in Ruinerwold vormt ieder jaar op de eerste zaterdag van oktober het decor voor de traditionele perenpluk. Tegelijkertijd vindt het gezellige Stoofperenfeest plaats op diverse boerenerven langs deze perenweg. Er zijn allerhande kraampjes en foodtrucks te vinden en er is een speciaal kindererf met allerlei kinderactiviteiten.

Pluk je eigen stoofperen

Langs deze unieke weg staan ongeveer 1200 perenbomen, grotendeels oude rassen. Bekende soorten zijn Gieser Wildeman en Winterjan , maar je vindt aan de Dokter Larijweg bijvoorbeeld ook rassen als Winterlouwtje, Valse IJsbout, Boerengroentje of zoete Brederode. Tijdens de Perenpluk worden de stoofperen, nog aan de boom, geveild en de koper haalt de peertjes zelf uit de boom op zijn of haar eigen manier. Gewapend met emmers, karren, zeilen en wat al niet meer, is dit hét moment om met vrienden, familie, collega’s, stichting of organisatie samen je eigen stoofperen te plukken.

Een echte peren veiling bij de veilingmeester . De eerste kopers verzamelen zich ’s ochtends om 9 uur bij de veilingmeester ter hoogte van Dokter Larijweg 1 waarna het bieden kan beginnen.

Wat: Stoofperenfeest Ruinerwold
Waar: Dr.Larijweg, nr. 1, Ruinerwold
Wanneer: 1 oktober 2022
Tijd: vanaf 09:00 uur
Toegang gratis


 

 

 

 

Bomen, gedoe met de grootste planten door Geert Starre : Lezing op dinsdag 11 oktober 2022

Op dinsdag 11 oktober organiseert de Natuurbeschermingswacht in samenwerking met Groei en Bloei Meppel de lezing Bomen: gedoe met de grootste planten. Geert Starre, boomverzorger en secretaris van de Natuurbeschermingswacht, houdt een interactieve presentatie met veel foto's en voorbeelden. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld boomveiligheid, snoei, preventie, bouwen als een boom, houtrot door zwammen en een aantal onderwerpen waar het publiek uit mag kiezen. De lezing begint om 20.00 uur, aanmelden is niet noodzakelijk.

De Natuurbeschermingswacht komt al meer dan 75 jaar op voor de natuur in Meppel en de wijde omtrek. Het kan om kleine dingen gaan, zoals de kap van een boom, maar ook om grote belangen, zoals bescherming van hele Natura 2000-gebieden. Wij overleggen met politiek, gemeenten, de provincie en andere milieuorganisaties. We informeren digitaal en ter plekke. We denken mee over alternatieven. We procederen als overleg te weinig oplevert en als de overheid zich niet aan de wet houdt. Kijk voor meer informatie over onze activiteiten op www.natuurbeschermingswacht.nl.

Wat: Lezing Bomen, gedoe met de grootste planten door ing. G.W. Starre, boomverzorger
Waar: Engelenbak, Schouwburg Ogterop
Wanneer: dinsdag 11 oktober 2022
Tijd: 20:00 uur - uiterlijk 22:00 uur met pauze
Entree gratis 


Foto: Houtrot-veroorzakende zwam op een beuk in het Wilhelminapark (c) Geert Starre 

Bodemdierendagen van 23 september tot 5 oktober. Doe mee!

Tuinen zijn belangrijk voor bodemdieren. Groene tuinen zijn een eldorado voor regenwormen, huisjesslakken, spinachtigen en pissebedden. Vooral in zeer droge jaren (zoals 2022) is het tuintype en onderhoud van groot belang voor het overleven van bodemdieren.

Enkele tips om je tuin aantrekkelijker te maken voor bodemdieren:

  • Houd de grond in je tuin het hele jaar door zoveel mogelijk bedekt. Maak gebruik van bodembedekkers. Laat in de herfst zoveel mogelijk blad liggen: dat is voedsel voor het bodemleven. Haal het blad hooguit weg van het gras en het pad.
  • Snoei de vaste planten in je tuin pas af in het voorjaar.
  • Door oude takken of boomstammen in je tuin te leggen trek je meer bodemleven aan
  • Laat de grond zoveel mogelijk ongemoeid. 
  • Gebruik niet teveel mest en liever organische dan kunstmest.
  • Gebruik geen bestrijdingsmiddelen zoals herbiciden, insecticiden enz.

Meer tips en informatie over de bodemdierendagen 2022> kijk hier

Droogte in Nederland, dl.3

In de vorige Nieuwsbrieven schreef ik over de aanhoudende droogte. Terwijl de regen vandaag met bakken uit de hemel valt, ga ik nog even door over de droogte. Het lijkt wel weer verleden tijd, maar de praktijk is anders. De grondwaterstand in Nederland is nog steeds extreem laag en als je graaft in de tuin merk je dat de grond gewoon nog droog is. Tuinieren is vooruitzien, daarom moeten we nu al rekening houden met droogte en hitte volgend jaar. Hierbij aflevering 3 en voor dit jaar de laatse over de droogte.

Op mijn vraag: 'Laat me weten welke kampioenen jij deze zomer hebt ontdekt!' kreeg ik uitgebreide reacties. o.a. van Nella Dubbeldam. Zij schreef: "Ik zou jullie graag attent willen maken op een nieuwsbrief van de ASN bank met tips . Dezer dagen heb ik een tuin bezocht die er aanmerkelijk minder droog uitzag dan de meeste. De eigenaars vertelden dat de vijver in deze nachten al veel water verdampt en dat dat de planten ten goede komt. Verder zou het fijn zijn om aandacht te besteden aan meer manieren om water in je tuin vast te houden.  Ik ken ook iemand die de regenpijp heeft afgekoppeld van het riool en het regenwater via aftakkingen (buizen) de tuin in laat lopen.

Jolande Schoemaker schreef: 'Met plezier lees ik elke keer jullie nieuwsbrief. Dit keer over droogte in de tuin. In 2018 hadden we de eerste droge zomer. Ik maakte toen foto's na de droogte, zodat ik kon zien wat wel en niet goed groeide. Daarna zijn delen van de tuin op de schop gegaan om het meer droogtebestendig te maken. Hierbij een lijstje van planten en struiken die het bij ons ook zonder water prima blijken vol te houden. Wellicht heeft iemand er iets aan. 


foto: over het belang van een natuurvijver_ivn natuureducatie

 

20 oktober Bezoek aan Flevo siergrassen te Luttelgeest. Gaat u mee?

Vooral in de herfst en winter zorgen grassen voor een aantrekkelijk accent in de tuin. Als de rest van de beplanting begint af te sterven, komen siergrassen pas echt goed voor de dag, met een mooie herfstverkleuring en hun ruisende en wuivende aren en pluimen. Ook zijn er veel siergrassen die prima in pot kunnen, voor op het balkon of het terras. Er zijn heel veel soorten siergrassen. Sommige blijven laag en compact, andere worden hoog en weven zich sierlijk tussen andere planten door. Er zijn soorten die al in de zomer bloeien, en soorten die de show stelen in het najaar met vrolijke pluimen en fijne aren. U kunt ze zien en bewonderen op de Grassenkwekerij in Luttelgeest die we gaan bezoeken.

Gaat u mee naar Flevo Siergrassen te Luttelgeest op 20 oktober ? 
We worden ontvangen om 10.30 uur met  koffie/thee. Daarna krijgen we een rondleiding over de kwekerij met uitleg. We vertrekken van de carpoolplaats van Meppel-Noord om 9.45 uur. Ook als u geen eigen vervoer hebt/ mee wilt rijden/  kunt u zich aanmelden tot 16 oktober bij Karin Verweij via kkpverweij@gmail.com Deelname is gratis. We delen de benzinekosten, als u meerijdt.


foto: een grote groep bloeiende grassen
 

De appel valt niet ver van de boom....Fruithof winkeltje weer open

De Fruithof Frederiksoord is een levend museum in de buitenlucht. De parkachtige omgeving van de Fruithof bestrijkt een complex van 8 hectare, waar kleinere boomgaarden, omringd door bomen en struiken vol bloemen, bessen en bottels plaats bieden aan zo’n 800 verschillende historische fruitrassen, ons cultureel erfgoed, welke samen een belangrijke genenbank vormen. Al deze waardevolle oude rassen dreigen zonder de Fruithof uit ons landschap en het schap van de supermarkt te verdwijnen.

In het winkeltje van de Fruithof worden verschillende rassen appels en peren verkocht. Unieke en heerlijke smaken! Zelf rapen van fruit kan ook, voor 30 eurocent per kg. 

Het winkeltje is open op zaterdag en woensdag van 10.00 - 15.00 uur. Het  ligt bij de ingang van de Tuinen, naast Museum de Proefkolonie. Majoor van Swietenlaan 1a, 8382 CE Frederiksoord.

Lezing van Marieke Nolsen over haar op Engeland geïnspireerde pluktuin op 27 oktober

Geniet u ook zo van de mooie bijdragen van Marieke Nolsen in het tijdschrift van Groei & Bloei?  Kom dan naar deze lezing!

“Sinds 2016 hebben wij onze tuin vergroot met een decoratieve Pluktuin geïnspireerd op Engeland. Een Pluktuin voor ons zelf met heel veel Dahlia’s en 1 jarigen in de kleuren rood/zalm/oranje/rose . Elk jaar gaan wij naar Engeland om tuinen te bezoeken en daar zie je heel veel dat Dahlia’s en 1 jarigen ondersteund worden door natuurlijke constructies. Dit heb ik op mijn eigen wijze ook in onze Pluktuin toegepast. Ik heb van deze Pluktuin  een soort boeket  gemaakt, waar je doorheen kunt wandelen. 

Tijdens deze avond vertel ik hoe ik  deze tuin aangelegd heb, vertel over  constructies die ik  maak, welke Dahlia’s en 1 jarigen ik gebruik en hoe ik met de beplanting speel.  Mijn verhaal begeleid ik met hele mooie beelden. Dus heb je een Pluktuin, of wil je misschien een soort van Pluktuintje aanleggen, of vind je het gewoon heerlijk om een hele avond in een soort van FLOWERHEAVEN te bivakkeren dan vind ik het enorm leuk om je op deze avond te ontmoeten in de hoop je te inspireren. Zeg, graag tot dan.”
Voor geinteresseerden neemt Marieke haar nieuwste boek over pluktuinen mee.

Wat: Lezing over pluktuinen door Marieke Nolsen
Waar: Foyer Schouwburg Ogterop, Zuideinde, Meppel
Wanneer: 27 oktober, 19:30 uur
Entree: gratis voor leden, niet leden betalen € 5,00

 

Gelezen: ‘Tegeltaxi’ haalt gewipte tegels op in heel Steenwijkerland

Deelnemers aan het NK-tegelwippen konden afgelopen week hun ‘gewipte’ tegels laten ophalen door de Tegeltaxi. Het doel van het tegelwippen is: maak je tuin klimaatvriendelijker, haal wat tegels eruit en zorg voor meer groen. Aan deze oproep, gedaan in het kader van het NK-tegelwippen, is door mensen uit heel Steenwijkerland gehoor gegeven. Een praktisch probleem na het verwijderen van de tegels: wat te doen met de ‘gewipte’ tegels?  Een simpele oplossing daarvoor is het inzetten van de zogeheten Tegeltaxi (een gratis ophaalservice voor verwijderde tegels).

Meedoen met het NK-tegelwippen kan nog steeds. Tot en met 31 oktober 2022 strijdt Steenwijkerland met andere gemeenten, met als regionale tegenstander gemeente Meppel. Doel: Zoveel mogelijk (tuin)tegels vervangen door groen! Tot nu gaat het om 7303 tegels in Steenwijkerland. Steenwijkerland is aan de winnende hand, want in Meppel zijn tot nu toe 1217 gewipte tegels gemeld. 

Gewipte tegels kunnen aangemeld worden via nk-tegelwippen.nl/meedoen.
Bron: De Kop 20 september 2022

NB: Meppel het wordt tijd om in actie te komen!

Tentoonstelling Botanischer Wahnsinn in Museum Kröller Müller, nog tot 30 oktober

Tentoonstelling BOTANISCHER WAHNSINN, 21 mei 2022 - 30 okt 2022
Vegetaal denken in de hedendaagse kunst.

Kunstenaars van over de hele wereld en met de meest uiteenlopende achtergronden tonen de laatste jaren een opmerkelijke interesse in planten en bomen. Deze botanische belangstelling kan niet los worden gezien van de revolutie die zich de afgelopen decennia voltrekt op het gebied van onze kennis over planten. In de tentoonstelling Botanischer Wahnsinn presenteert het Kröller-Müller Museum een caleidoscopische selectie van werken van kunstenaars die vanuit verschillende gezichtspunten naar de rijke wereld van planten kijken.

 

 

Programma Groei& Bloei Meppel 2022 in het kort

Donderdag 20 oktober 2022 Bezoek aan Flevo Siergrassen te Luttelgeest  
Op 20 oktober organiseren we een rondleiding bij kwekerij Flevo Siergrassen te Luttelgeest. De rondleiding start om 10.30 uur en is incl. koffie/thee en iets lekkers. We vertrekken van de carpoolplaats van Meppel-Noord om 9.45 uur. U kunt zich aanmelden tot 16 oktober bij Karin Verweij via kkpverweij@gmail.com 
U kunt zich aanmelden via kkpverweij@gmail.com  
 
Donderdag 27 oktober lezing Marieke Nolsen over haar pluktuin
Plaats:    Schouwburg Ogterop in de Foyer, Zuideinde 70, 7941 GK Meppel, Aanvang:19.30

Woensdag 30 november lezing Permacultuur door Arthur Buitelaar
Plaats: Terra MBO, Werkhorst 56, 7944 AV Meppel Aanvang:19.30 uur

Het volledige programma 

Gezocht: Versterking van het bestuur

Wie zoeken wij? Iemand (man/vrouw) die ons kan helpen bij het organiseren van activiteiten op het gebied van Groei en Bloei. Lijkt het je leuk om ons team te versterken en bij te dragen aan het programma? Hou je van tuinieren/tuinen of wil je er meer over leren? Wil je wat meer invloed hebben op het programma?  Heb je capaciteiten die van pas kunnen komen in ons bestuur? Laat het ons dan weten. 

Als je geïnteresseerd bent, stuur dan je reactie of bel naar een van de volgende bestuursleden 

Hebt u een bijdrage voor deze nieuwsbrief? Wilt u informatie delen? Handige tips voor andere tuiniers?

Stuur uw bericht dan naar meppelgroeienbloei@gmail.com Dan kijken wij of het in de volgende nieuwsbrief kan worden geplaatst.

Alvast bedankt  namens het bestuur van Groei en Bloei Meppel

 

 


 

Onze Sponsors : ook uw bedrijfslogo kan hier staan

informatie voor onze sponsoren

https://www.intratuin.nl › winkels › intratuin-meppel

www.bertvisschervof.com

https://www.farmshophuisman.nl/

https://www.arborealis.nl/

www.a3tuinen.nl

www.martijnbuld.nl

www.hoveniersbedrijfvellinger.nl

https://holtermanhoveniersbedrijf.nl

https://www.groenrijk.nl › Vestigingen

http://www.groentotaaladeboer.nl/