Meppel
bekijk online
Nieuwsbrief

Is deze versie van de nieuwsbrief niet goed leesbaar? Kijk dan in de online versie

Nieuwsbrief Groei en Bloei Meppel e.o.- nr. 6 (juni/juli 2022)

 

Beste leden

Dankzij de regen van de afgelopen week lijkt de tuin te exploderen. Alles staat er fris en groen bij en elke keer dat je door de tuin loopt zie je alweer iets nieuws bloeien. De witte Pioen (Jan van Leeuwen) steelt de show, maar de eerste rozen roepen ook om aandacht. En kijk, de Jasmijn staat ook al te geuren. Zien we daar de eerste libelles vliegen op de witte waterlelie? Het is feest in de tuin. Dit is de tijd waar we het allemaal voor doen. Vol enthousiasme zaaien en planten en wieden. Nu mogen we genieten van het resultaat. En tijd nemen om ook elders achter de heg te kijken. Want de komende tijd openen er weer veel tuinen hun poorten voor bezoekers. Op 18-19 juni, gedurende het Landelijk Open tuinen weeekend, zijn door het hele land veel tuinen open. Ga eens kijken!

Verder in deze nieuwsbrief tuin activiteiten in de regio van  Groei en Bloei Meppel. Zoals een terugblik op ons bezoek aan Gardenista. Volgende week vertrekt onze tuinreis naar Zuid-Duitsland. Ook zin in een leuk uitstapje? U kunt zich nog aanmelden voor onze dagexcursie naar Floriade in augustus. Of kijk op de Groei en Bloei website Bezoek mijn tuin  voor open tuinen overal in het land .
In deze tijd van het jaar is er ook nog van alles te doen in de tuin. Op de landelijke site van Groei en Bloei staan tuintips en wat je in de tuin kunt doen in juni. 

Uw webmaster gaat ook genieten van tuinen deze zomer en daarom ontvangt u nu een dubbelnummer van de nieuwsbrief voor de maanden juni/juli. Ondertussen heeft het bestuur al bijna het programma voor het komend lezingenseizoen rond. Daarover leest u meer in de volgende nieuwsbrief. Vragen, opmerkingen voor het bestuur / of een bericht voor de volgende nieuwsbrief ? Of wilt u zelf de nieuwsbrief van de afdeling ontvangen? Stuur uw bericht dan naar meppelgroeienbloei@gmail.com  En vergeet uw nieuwe e-mailadres niet door te geven, dan kan ik de nieuwsbrief blijven sturen.

Namens het bestuur van Groei en Bloei Meppel en omgeving,
Tilly Vriend, voorzitter en webmaster

6 juni 2022 


 

De Groei & Bloei Nationale Tuinweek is dit jaar van 11 t/m 19 juni met op 18 en 19 juni het landelijke Open tuinenweekend.

Heerlijk dwalen door tuinen en ideeën opdoen voor je eigen tuin! Een overzicht van de open tuinen tijdens het Groei & Bloei Open tuinenweekend 2022 vind je hier.

Ontdek mooie en bijzondere bloemen- en plantencombinaties, wandel door origineel ontworpen tuinen en bekijk allerlei materialen en toepassingen. Een mooie gelegenheid om andere tuinliefhebbers te ontmoeten, tips en trucs uit te wisselen en vernieuwende ideeën op te doen voor je eigen tuin. De tuinen zijn in heel Nederland te bezichtigen.

Een overzicht van de tuinen die meedoen van de afdeling Groei en Bloei Meppel (De kop van Overijssel en omgeving Meppel) vindt u hier

Let op! niet alle deelnemende tuinen zijn beide dagen open.

 

 

 

 

Terugblik op Gardenista 2022

Op Vrijdag 27 mei  bezochten we met  Groei en Bloei Meppel  de historische buitenplaats Den Alerdinck, de prachtige lokatie van Gardenista 2022. We waren mooi op tijd ter plekke, en dat was maar goed ook! Er was zoveel te zien en doen!  Inspiratiebronnen voor alles wat je nodig hebt om zelf fijn te tuinieren; zaden, gereedschap, duurzame producten voor tuin. Maar ook boeiende  lezingen, demonstraties, voorbeeldtuinen...

En waar we helemaal blij van werden, waren de fantastische kwekers die dit keer uitgenodigd waren met hun collecties. Van vaste planten tot rozen en klimplanten. Bijna iedereen ging wel met een nieuwe aanwinst naar huis.

De sfeer was fantastisch, het weer was stralend en alles werkte mee. Kortom: de deelnemers kijken terug op een zeer geslaagde en inspirerende dag met voor elk wat wils. Onze complimenten voor het Gardenista team!

Nou ja: vooruit één minpuntje: laat de volgende keer die muntjes voor consumpties achterwege. Dat is toch nergens meer voor nodig, nu iedereen contactloos kan betalen?!

 

Het Blauwe Huis: Planten- en kruidenmarkt Zaterdag 11 juni 2022

Planten- en kruidenmarkt: dit jaar  twee markten in plaats van één open dag. Welkom!

Zaterdag 11 juni 2022 van 10.00 tot 16.00 uur
Zondag 17 juli 2022 van 10.00 tot 16.00 uur

Er zijn kramen met plant- en stekmateriaal, kruiden en diverse artikelen. Het erf is opengesteld, er is een wandelroute en er zijn rondleidingen. Verse kruidenthee, koffie van de barista en versnaperingen zijn verkrijgbaar.
De kwekerij is open en er is een kraam met Het Blauwe Huis producten. Zie hier het volledige programma.

Waar: Kwekerij het Blauwe Huis, Buitenhuizerweg 19, 7961 LX Ruinerwold. Telefoon: +31 (0) 522 481827
Wanneer: 11 juni  en 17 juli 2022, van 10-16 uur
Entree gratis

 

 

 

17-19 juni: Kwekerijdagen in De tuinen van Bingerden

Bingerden is de lokatie van de Internationale Kwekerijdagen, een eldorado voor de tuinliefhebber.
De KWEKERIJDAGEN 2022  worden gehouden op 17, 18 en 19 juni 2022.  
Het thema  is ‘Kweken voor de toekomst’, waarbij duurzaamheid voorop staat. Op de jubileumeditie 25 jaar Internationale Kwekerijdagen van 17 t/m 19 juni 2022 wordt hier aandacht aan besteed.

Landgoed Bingerden is een van de best bewaarde geheimen van Nederland. Gelegen aan de rivier de IJssel, even buiten het Gelderse dorp Angerlo, is het Landgoed al sinds 1660 in handen van dezelfde familie. Hoe werkt dat nou eigenlijk, een landgoed runnen in de 21e eeuw? En wat komt er allemaal kijken bij het onderhoud van de beroemde tuinen? Dompel je in deze podcast onder in de bijzondere geschiedenis van Bingerden.

Waar: Huis Bingerden, Bingerdenseweg 21,6986 CE Angerlo +31 (0) 313 48 42 38 info@bingerden.com
Wanneer: 17-18-19 juni 2022

 

 

Eéndaagse tuinenreis naar de Floriade! 26 augustus : u kunt zich nog opgeven

Groei en Bloei Meppel organiseert een dagtocht naar Floriade Expo 2022 
de wereldtuinbouwtentoonstelling die dit jaar wordt gehouden in Almere van 14 april tot 9 oktober. 
Er valt veel te genieten van geuren en kleuren van bloemen, planten, groenten en fruit. Met een kabelbaan kunt u reizen van de ingang naar de andere kant van het terrein, zo krijgt u een mooi beeld van de omvang van de tentoonstelling.

Wat: Dagtocht naar de Floriade in Almere
Wanneer:  vrijdag 26 augustus, verzamelen vanaf 8:15 uur hoofdingang station Meppel, vertrek: 8:30 uur 
Prijs: € 58,00 pp
Ook leden van andere afdelingen kunnen zich opgeven.
 

Wie mee wil kan zich tot 5 augustus aanmelden bij:
Roelof ten Buur:roelofbuur23@gmail.com / 0643181500 of
Caroline Hendriksen-de Vos: multiflora12@gmail.com0613849121
en door € 58 pp per bank te voldoen vóór 10 augustus 2022  op banknr: G. ten Buur: NL92INGB0799897612 ovv Dagtocht Floriade
Bij de prijs inbegrepen: busreis, toegang tot de tentoonstelling en de kabelbaan, koffie/thee met wat lekkers. Lunch niet inbegrepen.
Om 18 uur zijn we terug in Meppel. Prijs berekend voor: 45 tot 50 personen.

Wanneer de reis onverhoopt niet door kan gaan, dan hoort u dit uiterlijk 12 augustus, en wordt uiteraard het door u overgemaakte bedrag teruggestort op uw rekening.

 

Oproep: Mooie impressies van tuinen / planten of ...

Hoe ziet uw tuin er nu uit? Bloeit er een mooie plant? Hebt u daar een goede foto van ? Stuur hem dan naar ons  NB: stuur maximaal 1 foto  Wij kiezen dan de mooiste uit voor de volgende nieuwsbrief. Het gaat om een foto van dit seizoen !


Riena Paasman stuurde een foto van haar prachtig bloeiende roos Bonica. Voor het eerst zo fraai in bloei en nog vol knoppen. Is het geen schoonheid? 

 

IK BEGIN! organiseert op 25 juni De Levende Tuinenroute

Een tuin met diverse bloemen, planten en struiken, waar vlinders, vogels en insecten graag vertoeven. Een tuin die niet alleen een lust is voor het oog, waarin je kunt ontspannen maar die ook bijdraagt aan de biodiversiteit. Hoe mooi zou het zijn als we meer van dit soort tuinen krijgen in Steenwijkerland en omgeving.

Misschien weet je niet waar te beginnen of hoe je dat het best kunt aanpakken. Daarom organiseert IK BEGIN! op 25 juni De Levende tuinenroute. Zodat je inspiratie kunt opdoen, praktische kennis en tips krijgt van tuineigenaren die al een eind op weg zijn met een levende tuin.

Doe je ook mee en stel je je tuin open? Meld je aan door een mail te sturen naar robbert@dzst.nl

Meer informatie op: https://www.ik-begin.nu/de-levende-tuinenroute/

3 juli: Rondje weelderige tuinen op de grens van Drenthe en Overijssel

Drie zomerse tuinen vol fleur en geur, van en voor liefhebbers zijn op zondag 3 juli gezamenlijk open voor bezoekers. Kom kijken bij de enthousiaste tuineigenaars die deelnemen:
•    De tuin van Joke Kuiperij, Stationsweg 10, 7958 RX Koekange www.detuinvan.nl
•    De Tuin van Geke Rook, Barsbeek 23, Sint Jansklooster www.tuinvangekerook.nl
•    De Vriendenhof, Veneweg 1, Wanneperveen www.vriendenhof.nl

Open: van 10:00 – 17:00 uur
Entree: € 4,00 per persoon per tuin
Meer info.


foto: tuin van Joke Kuiperij

9 -10 juli Open Tuinen Carrousel Drenthe: afd. Coevorden en Emmen

Op 9 - 10 juli zijn heel veel tuinen van enthousiaste Groei en Bloei leden in Coevorden en Emmen open voor het publiek van 10:30 tot 17:00 uur.
Entree is gratis.

Kijk voor vertrek op de website van de Open Tuinen Carrousel Drenthe  https://www.opentuinencarrouseldrenthe.nl/ daar is te zien welke tuinen wanneer open zijn. Let op: niet elke tuin is beide dagen open!

 

Uw tuin vol bijen en vlinders?

Wat kun je doen in eigen tuin om meer wilde bijen te krijgen? Joop Verburg hield hierover een boeiende lezing voor G&B Meppel. Hierbij de samenvatting van de tips die hij gaf.

Graag ook meer vlinders in de tuin, wie wil dat nou niet? Met deze tips van de Vlinderstichting maakt u uw tuin eenvoudig vlindervriendelijk. Ook goed  voor andere insecten!


foto: 

Gezocht: Versterking van het bestuur

Wie zoeken wij? Iemand (man/vrouw) die ons kan helpen bij het organiseren van activiteiten op het gebied van Groei en Bloei. Lijkt het je leuk om ons team te versterken en bij te dragen aan het programma? Hou je van tuinieren/tuinen of wil je er meer over leren? Wil je wat meer invloed hebben op het programma?  Heb je capaciteiten die van pas kunnen komen in ons bestuur? Laat het ons dan weten. 

Als je geïnteresseerd bent, stuur dan je reactie of bel naar een van de volgende bestuursleden 

Activiteiten Groei & Bloei Meppel en omgeving in 2022

Wij kijken uit naar een aantal leuke activiteiten deze zomer. Noteer ze alvast in uw agenda. Wij hopen u weer te zien. In de  nieuwsbrieven meer info over deze activiteiten.

  • 15-19 juni Tuinreis naar Zuid-Duitsland
  • 18-19 juni  Landelijk Open Tuinen weekend van Groei en Bloei 
  • 13-14 augustus Open tuinen Carrousel Drenthe in Meppel  en omgeving en Hoogeveen
  • 26 augustus Eendaagse tuinreis naar Floriade. 

 


 

Hebt u een bijdrage voor deze nieuwsbrief? Wilt u informatie delen? Handige tips voor andere tuiniers?

Stuur uw bericht dan naar meppelgroeienbloei@gmail.com Dan kijken wij of het in de volgende nieuwsbrief kan worden geplaatst.

Alvast bedankt  namens het bestuur van Groei en Bloei Meppel

 

 


 

Onze Sponsors : ook uw bedrijfslogo kan hier staan

informatie voor onze sponsoren

https://www.intratuin.nl › winkels › intratuin-meppel

www.bertvisschervof.com

https://www.farmshophuisman.nl/

https://www.arborealis.nl/

www.a3tuinen.nl

www.martijnbuld.nl

www.hoveniersbedrijfvellinger.nl

https://holtermanhoveniersbedrijf.nl

https://www.groenrijk.nl › Vestigingen

http://www.groentotaaladeboer.nl/