Meppel
bekijk online
Nieuwsbrief

Is deze versie van de nieuwsbrief niet goed leesbaar? Kijk dan in de online versie

Nieuwsbrief Groei en Bloei Meppel e.o.- nr. 12 (december, 2021)

 

Beste mensen

Hadden we net bedacht dat we weer gezellig naar lezingen en workshops konden, steekt Covid daar een stokje voor. Dan kun je boos of verdrietig worden, maar dat heeft weinig zin. Laten we er dus maar het beste van maken. 

Vul een plantenbak met wintergroen of maak een kerstkrans! Degene die de mooiste kerstkrans maakt, (zie verder in deze nieuwsbrief), maakt kans op een prijs! Gisteren, tijdens een wandeling door de tuin, zag ik de eerste winterbloeiers al in bloei: Winterjasmijn met haar vrolijke gele bloemen en Viburnum bodnantense 'Dawn' met heerlijk geurende roze bloempjes. Pluk een paar takjes voor een vaas, dan kunt u er ook met slecht weer van genieten. En wist u dat de dagen over 3 weken alweer langer worden? Dus niet getreurd, er komen betere tijden. Ook in de winter is er van alles te doen in de tuin, kijk op de landelijke site van Groei en Bloei voor tuintips en wat je in de tuin kunt doen in december. We hopen dat de Lezing van Jojanneke Bijkerk op 20 januari kan doorgaan; daarover meer in de volgende nieuwsbrief die begin januari verschijnt.

Vragen, opmerkingen voor het bestuur / of een bericht voor de volgende nieuwsbrief? Of wilt u zelf de nieuwsbrief van de afdeling ontvangen? Stuur uw bericht dan naar meppelgroeienbloei@gmail.com  En vergeet uw nieuwe e-mailadres niet door te geven, dan kan ik de nieuwsbrief blijven sturen.

Voor nu: geniet van al het moois dat groeit en bloeit. En blijf gezond.
Dit is de laatste nieuwsbrief van dit jaar. Daarom wensen wij u alvast een hele fijne kerst en een goed begin van het nieuwe jaar.
Namens het bestuur van Groei en Bloei Meppel en omgeving,
Tilly Vriend, voorzitter ,

1 december 2021

 


 

Maak zelf een kerstkrans

De Workshop Kerststuk maken gaat vanwege Covid niet door. Daarom gaan we zelf aan de slag, om een mooie kerstkrans te maken.

De krans hieronder op de foto kreeg ik al in september, gemaakt met groen uit eigen tuin. Je kunt eindeloos variëren op dit thema met dennegroen, eucalyptus, hulst of wat u maar kunt vinden. Maak er iets moois van!  Een beetje inspiratie nodig? Kijk dan hier: Kerstkrans maken 

Wij zijn benieuwd naar het resultaat. Maak een foto van uw kerstkrans en stuur die naar ons vóór het eind van het jaar.
Degene die de mooiste kerstkrans maakt, krijgt van ons een attentie en de foto wordt in de volgende nieuwsbrief opgenomen.

 

Iedereen een Boom deelt bomen uit in Steenwijkerland

Inwoners in Steenwijkerland komen in aanmerking voor de provinciale Iedereen een Boom actie. De Provincie Overijssel, Landschap Overijssel en de Gemeente Steenwijkerland oganiseren komende winter boomdeeldagen en delen dan bomen en bosplantsoen uit tegen een geringe vergoeding. De actie geldt voor iedereen die woont in het buitengebied van Steenwijkerland.

Doe jij ook mee met deze Iedereen een Boom-actie? Wees er snel bij, want op = op! Kijk hier voor meer informatie over de boomdeeldag. 

Lezing Joop Verburg: De Tuin in nieuw perspectief van natuur: over het leven, de strijd en het nut van insecten en vlinders in de tuin

is voorlopig uitgesteld, maar niet afgesteld. Zodra het weer mogelijk is, gaan we deze lezing alsnog programmeren!
Houd de nieuwsbrief en website in de gaten.


foto: Mahonia 'Wintersun'

Een levende tuin begint bij de bodem

Op veel plekken in Nederland gaat het niet goed met de bodem en bodemdieren. In een versteende tuin vind je namelijk weinig tot geen leven. En al helemaal niet onder de tegels. Terwijl in een groene tuin van alles leeft onder het maaiveld. Met een rijk bodemleven kunnen planten en (fruit)bomen goed groeien en in de bodem vinden veel soorten vogels en andere diersoorten hun voedsel. En een levende bodem helpt om water vast te houden en af te voeren indien nodig. Wel zo handig in een tijd van droogte of extreme regenval. Om het belang van een levende bodem onder de aandacht te brengen bij tuinbezitters heeft Stichting Onder het Maaiveld diverse activiteiten ontwikkeld.

Kijk hier naar de  Film Een levende tuin begint bij de bodem

Oproep: Mooie impressies van tuinen / planten van leden

Hoe ziet uw tuin er nu uit? Bloeit er een mooie plant? Hebt u daar een goede foto van ? Stuur hem dan naar ons  NB: stuur maximaal 1 foto  Wij kiezen dan de mooiste uit voor de volgende nieuwsbrief. Het gaat om een foto van dit seizoen !


Trienke Spijkerman stuurde onderstaande foto van haar fraaie tuin in het lage herfstlicht. 

 

Gelezen: Hoe je langer plezier hebt aan een bos bloemen.

Schuin afsnijden van de steel heeft nut .‘Thuis wél eerst schuin afsnijden.’ Het is het standaardadvies dat je meekrijgt van de bloemenverkoper bij de kassa. Waarom moet dat eigenlijk en maakt dat schuin afsnijden écht het verschil? ‘Het gaat erom dat je een nieuwe ‘wond’ maakt onderaan de steel, zodat het water uit de vaas goed kan worden opgenomen’, vertelt Anton van Duijn, die verantwoordelijk is voor het design van de boeketten van online bloemenverkoper bloomon. Waarom moet het per se schuin? Dat een bloem meer water kan drinken door de schuine steel is een fabel. ‘Het is gewoon makkelijker. Probeer jij maar eens met de hand een harde stengel recht af te snijden’, vertelt Van Duijn. Belangrijk: dit klusje moet je drie dagen na aanschaf herhalen om de bos mooi te houden.

Maak de vaas goed schoon
‘Bacteriën zijn vijand nummer één van bloemen’, vertelt Van Duijn. Een oude vaas uit de kast pakken, waarin nog aangekoekte resten zitten van de vorige bos, is dus geen goed idee. ‘Voor het uitsoppen kun je prima het ouderwetse middeltje groene zeep gebruiken of duurzaam afwasmiddel.’

Dan nog de kwestie welk formaat vaas je kiest. Van Duijn hanteert een maatverhouding van 1 staat op 2. Dat betekent dat je bij een bloem van 50 centimeter lang een vaas kiest van 25 centimeter hoog. Vul de vaas met een derde water.

Kies voor lauwwarm water
In lauwwarm water van ongeveer 25 graden wordt zuurstof minder snel opgenomen. ‘Hierdoor hebben bacteriën minder kans om te groeien dan in ijskoud water.’ 
Tip: Soms zitten er nog een paar mooie bloemen in een verlepte bos.Oude bloemen kun je hergebruiken in een nieuwe bos, mits je een flink stuk van de stengel afsnijdt.

Bron: Volkskrant 26 nov.2021

Mijmering van een blad

Toen ook de zon moe was
liet hij me gaan

ik
   dwar
           relde
                   neer
met mijn steeltje nog aan
maar ik ontving geen berichten meer
van zijn wortels of kruin
Ik verkleurde van groen, geel, bruin
tot ook die tint verdween
en het verloop
van mijn oude aders verscheen:
mijn nerven, een tekening,
van de boom waaraan ik hing
als herinnering

(c) Riet Wille

De Nationale Tuinvogeltelling: 28, 29 en 30 januari 2022

De Nationale Tuinvogeltelling wordt sinds 2001 georganiseerd door Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland. Dankzij de Tuinvogeltelling weten we hoe vogels in de winter onze tuinen gebruiken. Met die informatie kunnen we vogels beter helpen en beschermen. Doe ook mee; het is leuk en nuttig!

Kijk op de site van de Vogelbescherming voor tips, hoe het werkt en lees hoe je meer vogels in je tuin kunt krijgen. Begin er nu mee en misschien ziet u straks wel een bonte specht in uw tuin! 

Noord Nederlands Bloemschikevenement (NNBE) op 19 maart 2022. Reserveer alvast de datum!

In 2020 werd op de valreep van de lockdown de tweede editie van het Noord Nederlands Bloemschikevenement gehouden. Helaas konden toen al geen bezoekers meer worden toegelaten. In 2020 hebben we het evenement overgeslagen. Maar nu is het weer zover. De commissie is volop aan het voorbereiden voor een derde NNBE. Uiteraard zien we weer graag publiek bij dit evenement en zullen we ons best doen om dit mogelijk te maken.
Contact: NNBE.Groei@gmail.com

Waar: Multicultureel centrum De Wier in Ureterp
Wanneer: 19 maart 2022

Natuur en Milieu federatie Drenthe publiceert Groene agenda

Wat voor groens ga jij doen?

Ontvang elke vier weken een overzicht van groene activiteiten in je mailbox. Dit zijn activiteiten die georganiseerd en aangedragen worden door diverse organisaties in Drenthe.   

Schrijf je hier in voor de Groene Agenda 


 

Hebt u een bijdrage voor deze nieuwsbrief? Wilt u informatie delen? Handige tips voor andere tuiniers?

Stuur uw bericht dan naar meppelgroeienbloei@gmail.com Dan kijken wij of het in de volgende nieuwsbrief kan worden geplaatst.

Alvast bedankt  namens het bestuur van Groei en Bloei Meppel

 

 


 

Onze Sponsors : ook uw bedrijfslogo kan hier staan

informatie voor onze sponsoren

www.martijnbuld.nl

www.hoveniersbedrijfvellinger.nl

https://holtermanhoveniersbedrijf.nl

https://www.groenrijk.nl › Vestigingen

https://www.intratuin.nl › winkels › intratuin-meppel

https://www.arborealis.nl/

http://www.groentotaaladeboer.nl/

www.bertvisschervof.com

https://www.farmshophuisman.nl/

www.a3tuinen.nl