Meppel
bekijk online
Nieuwsbrief

Is deze versie van de nieuwsbrief niet goed leesbaar? Kijk dan in de online versie

Nieuwsbrief Groei en Bloei Meppel e.o.- nr. 1 (januari, 2022)

 

Beste mensen

Het nieuwe jaar is van start gegaan op de warmste 1 januari ooit gemeten. Klimaatverandering bestaat echt en we maken het op dit moment mee.  Wereldwijd is het nu gemiddeld ruim 1 graad warmer dan in de periode 1850 - 1900. De gevolgen voor de natuur zijn al zichtbaar. Wat kun je zelf doen aan dit probleem? In de tuin zien we sommige winterbloeiers al bloeien. De sneeuwklokjes steken hun puntjes al boven de grond. In deze nieuwsbrief veel wetenswaardigheden, een nieuwe rubriek en activiteiten om naar uit te kijken. In de volgende nieuwsbrief presenteren we de nieuwe tuinreis!

Degene die de mooiste kerstkrans maakt, maakt kans op een prijs!' schreef ik in de vorige nieuwsbrief. Janna van der Kamp uit Belt Schutsloot  maakte de prachtige vogeltaart hierboven; een verrassende interpretatie van de kerstkrans, waar de eerste gasten snel op afkwamen. De Groei en Bloei Agenda 2022 is als waardering naar haar gestuurd! 

Ook in de winter is er van alles te doen in de tuin, kijk op de landelijke site van Groei en Bloei voor tuintips en wat je in de tuin kunt doen in januari. 

We hopen nog steeds dat de Lezing van Jojanneke Bijkerk op 20 januari kan doorgaan. Deze zal gaan  over meer biodiversiteit in de tuin, met bloemrijke vegetaties voor plant, dier en mens. We wachten 14 januari af ivm de maatregelen en zullen u op de hoogte stellen zodra wij meer weten. Houd uw mailbox in de gaten! En noteer ook alvast 17 februari in uw agenda voor de lezing over Wintertuinen door Eva Kovacs.

Vragen, opmerkingen voor het bestuur / of een bericht voor de volgende nieuwsbrief? Of wilt u zelf de nieuwsbrief van de afdeling ontvangen? Stuur uw bericht dan naar meppelgroeienbloei@gmail.com  En vergeet uw nieuwe e-mailadres niet door te geven, dan kan ik de nieuwsbrief blijven sturen.

Voor nu: geniet van al het moois dat groeit en bloeit. En blijf gezond.
Maak er een Mooi Groen jaar van!

Namens het bestuur van Groei en Bloei Meppel en omgeving,
Tilly Vriend, voorzitter 

2 januari 2022


 

Monty Don's Adriatic gardens: Nieuwe serie tuinprogramma's op BBC miv 7 januari.

Met zijn eigen hof in winterslaap, gaat BBC's Monty Don in Venetië, Kroatië en Griekenland op zoek naar mooie tuinen. In de eerste aflevering op Vrijdag 7 januari 2022 op BBC 2 om 21:00 uur, laat hij Venetiaanse tuinen zien die normaal gesproken verborgen blijven achter hoge muren en bezoekt hij ook een tuin die is aangelegd op een voormalige vuilnisbelt. 

De Nationale Tuinvogeltelling: 28, 29 en 30 januari 2022

De Nationale Tuinvogeltelling wordt sinds 2001 georganiseerd door Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland. Dankzij de Tuinvogeltelling weten we hoe vogels in de winter onze tuinen gebruiken. Met die informatie kunnen we vogels beter helpen en beschermen. Doe ook mee; het is leuk en nuttig!

Kijk op de site van de Vogelbescherming voor tips, hoe het werkt en lees hoe je meer vogels in je tuin kunt krijgen. Begin er nu mee en misschien ziet u straks wel een bonte specht in uw tuin! 

Sneeuwklokjesfeest do. 10, vr. 11 en za. 12 februari 2022 van 10.00 – 17.00 uur.

Sneeuwklokjesfeest op de Boschhoeve

Dit lentefeest is inmiddels uitgegroeid tot een must voor iedere liefhebber van bloeiende voorjaarsbollen, maar natuurlijk vooral van sneeuwklokjes. We hebben gespecialiseerde collega-kwekers uitgenodigd, met een uitgebreide collectie aan sneeuwklokjes, bijzondere bolgewassen en voorjaarsbloeiende heesters en vaste planten. 

Er is veel plaats ingeruimd voor kramen met ‘galanthofilia’: variërend van sneeuwklokjes van wolvilt, wenskaarten, botanische tekeningen, servetten, handbeschilderd servies. Kwekers: Cathy Portier (B.): sneeuwklokjes, Helleborus en alpineplanten, Gert-Jan van der Kolk: Engelse sneeuwklokjes, kwekerij Valckenhof : biologisch geteelde inheemse bomen en heesters, Gärtnerei Pflanze und Co: cyclamensspecialiteiten,kwekerij  Boomkroon: fruitbomen van historische rassen. 

De tuin zal bij goed weer open zijn, in de boomgaard, enkele borders en het voorjaarslaantje zijn meer dan 350 verschillende sneeuwklokjes aangeplant.
Entree voor het Sneeuwklokjesfeest bedraagt  € 4.= , kinderen tot 12 jaar gratis.
Waar? De Boschhoeve,  Boshoeve 3 6874 NB Wolfheze (bij Arnhem) tel. 026-4821231 info@boschhoeve.nl.
Wanneer? donderdag 10, vrijdag 11 en zaterdag 12 februari 2022 van 10.00 – 17.00 uur.

Marjan Sorgdrager' (hebt u haar gezien in het januarinummer van Groei en Bloei ?) laat het volgende weten: haar (sneeuwklokjes) tuin is open op 4 en 18 feb. van 11.00 tot 15.00 uur (Maar kijk wel even op de website www.bureautuinleven.nl of het doorgaat, ivm het weer.

De groene podcast van de maand

Met ingang van dit jaar, een nieuwe rubriek in de maandelijkse digitale nieuwsbrief. De afgelopen jaren ben ik helemaal in de ban geraakt van de podcast. Voor het geval je er nog geen kennis mee hebt gemaakt: Een podcast is een soort radio-uitzending op internet. Het verschil met de ouderwetse radio is dat je zelf bepaalt wanneer je jouw favoriete podcast luistert. Een ander verschil: het is voor iedereen mogelijk om een podcast te maken. Er zijn ontelbare podcasts over allerlei onderwerpen. Zo ook over zgn. Groene onderwerpen, zoals tuinen, planten, van organisaties en van particulieren. Je kunt het zo gek niet bedenken. Elke maand zal ik voortaan een tip opnemen, voor een podcast die ik leuk, interessant of leerzaam vind. En...mochten er andere podcastliefhebbers onder onze lezers zijn? Leuke suggesties zijn altijd welkom.

Hoe doe je dat? Een podcast beluisteren? Er zijn verschillende podcastplatforms, zoals op Apple (voor de Ipad), maar ook op je PC of smartphone, via Google. Probeer het eens! Een wereld gaat voor je open, en zeker in de donkere wintermaanden, kan het fijn zijn je te verliezen in een fijne podcast.

Zo ontdekte ik op RTV Drenthe een hele serie podcasts, onder de titel Drenthe Toen,over de geschiedenis van Drenthe.  
Mijn podcasttip voor deze maand is de 4 delige podcast : Het groene erfgoed van Lucas Pieters Roodbaard(1782) over de veelgevraagde tuinarchitect die veel mooie tuinen in Groningen, Friesland en Drenthe heeft ontworpen voor de gegoede burgerij. Een 4 delige podcast. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. 

 

 

11 februari Warmetruiendag

Zet ‘m alvast in je agenda: op vrijdag 11 februari 2022 vieren we alweer de 16e Warmetruiendag!

Meedoen is simpel: zet de verwarming lager, trek een extra warme trui aan en bespaar 6% energie en CO2 per graad. Als heel Nederland op 1 dag 1 graad lager stookt, besparen we 6,3 miljoen kilo CO2! Doen we dat een heel stookseizoen lang, dan besparen we maar liefst 1 megaton CO2!

Doe je mee?? https://www.warmetruiendag.nl/

Nationale tuin- en klimaatroute van start

De Tuin & Klimaat Route is een onafhankelijk platform speciaal voor iedereen die interesse heeft in het verduurzamen van de tuin, balkon of openbare plekken. Op de website is er ruimte om ervaringen te delen en elkaar te inspireren. Heb jij een duurzame tuin en wil je meedoen? Meld deze dan aan.
Niet alleen privetuinen kunnen meedoen, maar ook publiueke buitenruimtes of gemeenschappelijke wijktuinen.

Uit het hele land staan mooie voorbeelden op de website. Bij deze voorbeelden kun je terecht voor inspiratie of het stellen van een vraag. Bekijk duurzame tuinen bij jou in de buurt. Heb jij in je tuin maatregelen toegepast, zoals het opvangen van regenwater, bestrating vervangen door planten of is je tuin een ware oase voor bijen en vlinder? Deel je tuin dan op de website en inspireer anderen.

 

Plan Boom

Voor iedere Drent een boom of twee, help jij ons mee? De ambitie van Plan Boom is om maar liefst 10 miljoen extra bomen te planten in Nederland! Dit gebeurt in de periode 2020-2023. De Natuur-en Milieufederaties, LandschappenNL en enkele andere partners willen met dit project bijdragen aan de  zeer noodzakelijke klimaatdoelen waar we voor staan. De aanplant van nieuwe bomen levert niet alleen een bijdrage aan het verminderen van de CO2, maar ook aan het verhogen van de biodiversiteit en de ontwikkeling en het behouden van een (cultuurhistorisch) waardevolle, gezonde leefomgeving.

Samen met de Natuur- en Milieufederatie Drenthe en Het Drentse Landschap geeft Landschapsbeheer Drenthe uitvoering aan Plan Boom in onze provincie. De ambitie die we voor Drenthe hebben gesteld, is om de komende jaren tussen de 500.000 en 1 miljoen bomen extra te planten in Drenthe. Dat houdt in dat elke Drent een of twee bomen plant. We werken daarin samen met onder meer bewoners, agrariërs, bedrijven, overheden en andere gebiedspartners.

 

Open Tuinen dagen in 2022

De zomer lijkt nu nog heel ver weg, maar we kunnen ons alvast verheugen op de Open tuinen dagen van 2022. En voor degenen die hun tuin elk jaar belangeloos openstellen, is het handig om de dagen alvast in hun agenda te noteren. Wij hopen natuurlijk dat u weer meedoet!

Het Landelijk Open Tuinen weekend van Groei en Bloei is in 2022
op zaterdag 18 en zondag 19 juni;
De Open tuinen Carrousel Drenthe is voor Meppel en Hoogeveen
op zaterdag 13 en zondag 14 augustus

Oproep: Mooie impressies van tuinen / planten of iets dergelijks

Hoe ziet uw tuin er nu uit? Bloeit er een mooie plant? Hebt u daar een goede foto van ? Stuur hem dan naar ons  NB: stuur maximaal 1 foto  Wij kiezen dan de mooiste uit voor de volgende nieuwsbrief. Het gaat om een foto van dit seizoen !


Nee, geen foto van een tuin of plant dit keer, maar van een verbeelding van het Paradijs van Otto van Rees. Dit schilderij, getiteld Adam en Eva (ca. 1910) zag ik op de tentoonstelling De Botanische revolutie: over de noodzaak van kunst en tuinieren in het Centraal Museum in Utrecht. Een prachtige tentoonstelling, waar we helaas niet meer naartoe kunnen, maar wel online nog van kunnen genieten.

 

Luilekkerland door Jan Bus

Elk jaar wisselen de seizoenen. Na het drukke en enerverende broedseizoen breekt voor de vogels de herfst aan. Een tijd van overvloed: struiken en bomen zijn beladen met bessen en vruchten. De insecteneters onder de vogels hebben daar niets aan en vertrekken naar Afrika, een ongewisse gevaarlijke reis. Velen zullen onderweg sneuvelen, bijvoorbeeld de boerenzwaluw heeft een kans van dertig procent om terug te komen.

Langs onze oprit staat een rij fruitbomen. Een oud scheefgegroeid appelboompje produceert elk jaar een hele vracht kleine rode appeltjes. Wij laten ze hangen voor de vogels. Ze vallen niet af als ze rijp zijn. Ook als het blad eraf is blijven de appeltjes hangen. In de lage herfstzon gloeit deze wonderboom rood op zoals een bloeiende geranium in de zomer. Na een paar stevige nachtvorsten gaat de glans eraf. In september beginnen de vogels aan de appeltjes te pikken. De merels hakken ze open en dat geeft ook de koolmezen vinken en andere klein grut de kans om van het vruchtvlees te pikken. Het spreekwoord zegt “een graantje meepikken” maar hier is het een appeltje meepikken. Benieuwd naar het vervolg van Luilekkerland? kijk dan hier...

Gelezen: Oerboer door Rutger Pontzen

Noteer vast in uw agenda: de eerste zaterdag van mei 2022 is ‘Internationale dag van het naakt tuinieren’. Heerlijk om op uw blote voeten tussen het gras, de rozenstruiken en brandnetels te struinen, de zachte pluimen van de Cortaderia selloana langs uw achterwerk te voelen strijken, de ontluikende varens langs uw voorwerk.

Naakt rondhollen in de natuur: zelf heb ik het nooit gedaan (te preuts), maar het schijnt een van de meest zorgeloze tijdverdrijven te zijn die er bestaan. U bent weer een oermens. Onbespoten, biologisch verantwoord, meergranenachtig, rechtsdraaiend (niet links).

(c) Bron: De Volkskrant, 26 november 2022

NB.Het artikel, waaruit bovenstaand citaat komt, gaat over het schilderij Primavera van de Poolse kunstenaar Sigmar Polke, waarop een blote boer  achter een ploeg is afgebeeld. Het schilderij is te zien in de Kunsthalle Düsseldorf t/m 6 februari 2022

Noord Nederlands Bloemschikevenement (NNBE) op 19 maart 2022. Reserveer alvast de datum!

In 2020 werd op de valreep van de lockdown de tweede editie van het Noord Nederlands Bloemschikevenement gehouden. Helaas konden toen al geen bezoekers meer worden toegelaten. In 2020 hebben we het evenement overgeslagen. Maar nu is het weer zover. De commissie is volop aan het voorbereiden voor een derde NNBE. Uiteraard zien we weer graag publiek bij dit evenement en zullen we ons best doen om dit mogelijk te maken.
Contact: NNBE.Groei@gmail.com

Waar: Multicultureel centrum De Wier in Ureterp
Wanneer: 19 maart 2022

Speciale actie: 20,- korting + gratis agenda bij een jaar Groei & Bloei

Verras iemand met een cadeau-lidmaatschap / abonnement op Groei en Bloei! Nu met €20 korting en een gratis Groei en Bloei agenda twv € 14,95

Nederlands kampioenschap Tegelwippen

We kennen allemaal het 'Nederlands kampioenschap Schaatsen op natuurijs', of het 'Nederlands kampioenschap Schaken', maar.....van het Nederlands kampioenschap Tegelwippen had ik eerlijk gezegd nog nooit gehoord.
Van 30 maart t/m 30 september 2021 speelde heel Nederland het NK Tegelwippen. Iedereen kon meedoen door tegels te vervangen door groen in zijn eigen (gevel)tuin. En dat is gebeurd! Ruim 1,5 miljoen tegels zijn gewipt in heel Nederland. Bekijk de video voor een samenvatting van het NK Tegelwippen ’21.

Zin gekregen in een partijtje Tegelwippen? Dan kun je in 2022 weer meedoen. Misschien een ideetje voor de Overijsselse gemeente Zwartewaterland? Dat is nl. de meest betegelde gemeente van heel Nederland.

Hebt u een bijdrage voor deze nieuwsbrief? Wilt u informatie delen? Handige tips voor andere tuiniers?

Stuur uw bericht dan naar meppelgroeienbloei@gmail.com Dan kijken wij of het in de volgende nieuwsbrief kan worden geplaatst.

Alvast bedankt  namens het bestuur van Groei en Bloei Meppel

 

 


 

Onze Sponsors : ook uw bedrijfslogo kan hier staan

informatie voor onze sponsoren

www.a3tuinen.nl

www.martijnbuld.nl

www.hoveniersbedrijfvellinger.nl

https://holtermanhoveniersbedrijf.nl

https://www.groenrijk.nl › Vestigingen

https://www.intratuin.nl › winkels › intratuin-meppel

https://www.arborealis.nl/

http://www.groentotaaladeboer.nl/

www.bertvisschervof.com

https://www.farmshophuisman.nl/