Meppel
bekijk online
Nieuwsbrief

Is deze versie van de nieuwsbrief niet goed leesbaar? Kijk dan in de online versie

Nieuwsbrief Groei en Bloei Meppel e.o.- nr. 9 (september, 2021)

Beste leden,

Deze teil met bont gekleurde dahlia's stond in een tuin (De Beukenhof) die ik bezocht. Ik werd er vrolijk van en dacht nog even terug aan het moeizame opkweken van mijn eigen dahlia's dit jaar. De kou, nattigheid en daarna de grote hoeveelheid slakken zorgden voor veel extra werk. En toch staan ze er nu prachtig bij! We kijken in deze brief terug op een aantal geslaagde activiteiten van de afdeling, zoals de tuinenreis naar Denemarken en het Vlinderommetje. En we kijken uit naar de eerste lezing van komend seizoen, op 11 oktober in Ogterop. Op 6 oktober organiseren wij de planten- en stekkenruilbeurs. Noteer alvast die data. Het programma voor het seizoen 2021/2022 drukken we dit jaar niet, omdat er nog teveel onduidelijk is. Maar we houden u op de hoogte.

Nu genieten we nog zo lang het kan van schitterend nazomerweer, waardoor de tuin zich nog even in al zijn pracht toont. Ga eropuit om dat ook in andere tuinen te aanschouwen en om inspiratie op te doen. Er gebeurt weer van alles de komende tijd! 

Aan de slag in de tuin? Kijk dan op de landelijke site van Groei en Bloei voor tuintips en wat je in de tuin kunt doen in augustus.
Vragen, opmerkingen voor het bestuur / of een bericht voor de volgende nieuwsbrief? Of wilt u zelf de nieuwsbrief van de afdeling ontvangen? Stuur uw bericht dan naar meppelgroeienbloei@gmail.com  En vergeet uw nieuwe e-mailadres niet door te geven, dan kan ik de nieuwsbrief blijven sturen.

Voor nu: geniet van al het moois dat groeit en bloeit.  
Tilly Vriend, voorzitter Groei en Bloei Meppel en omgeving,

6 september 2021

 


Op de foto hieronder: de tuin van Marja Ruiter-van Halteren in Assen

Open Tuinen Carrousel Drenthe: Weekend van 11-12 september open tuinen in Assen en Beilen

Op 11 en 12 september  zijn veel tuinen open in Assen en Beilen die deelnemen aan de Open Tuinen Carrousel Drenthe.
Kijk voor de open tuinen op de website van Open Tuinen Carrousel Drenthe  

Let op: niet alle tuinen zijn op beide dagen open.
Een mooie gelegenheid om andere tuinliefhebbers te ontmoeten, tips en trucs uit te wisselen en vernieuwende ideeën op te doen voor je eigen tuin.
Er zijn weer heel veel tuinen open in heel Drenthe, maar ook dicht bij huis, in de regio doen veel tuinen mee.

De tuinen zijn open van 10:30 uur tot 17:00 uur.
entree gratis


Op de foto hieronder De tuin van Geke Rook
 

 

 

12 september 2021: Rondje nazomertuinen: 4 tuinen op de grens van Drenthe en Overijssel open voor bezoekers

Dat er nog steeds veel kan bloeien in deze tijd van het jaar, is te zien in de 4 weelderige tuinen die op zondag 12 september gezamenlijk open zijn voor bezoekers. Een (fiets) tocht van 35 km. voert u  langs de 4 tuinen. Wuivende grassen, bloeiende dahlia’s, asters, fleurige floxen en vele andere prachtige bloeiende planten in fraaie combinaties zijn te bewonderen. Kom kijken bij de enthousiaste tuineigenaars die deelnemen!

Open: van 10:00 – 17:00 uur

Entree: € 3,00 per persoon per tuin


Op de foto: De Heerlijkheid Ruinerwold

Plantenruilbeurs G&B Meppel 6 oktober

De herfst is een mooie tijd om de tuin aan te passen, planten te delen of te verplanten. Hebt u planten over? Pot ze op en ruil ze voor soorten die u nog niet heeft. 

Spelregels: Neem de planten, liefst gelabeld mee​​​​. En aub geen woekeraars, of planten vermengd met zevenblad of andere ongewenste gasten.
Wanneer? woensdag 6 oktober 2021 Plantenruilbeurs bij Welkoop Meppel 
Waar? Welkoop Meppel, Zomerdijk 1, 7942 JR Meppel
Hoe laat? Vanaf 18:30 uur
 


 

Rozen stekken: Tuinerij Column van Marjan Sorgdrager, september 2021

In zaaien ben ik niet zo’n held. Ik heb geen kas, waardoor er altijd wel een reden is dat de zaailingen niet tot gezonde en flinke planten opgroeien (Dat kiemen gaat meestal nog wel.) Maar daarom stek ik graag. Dat geeft, in mijn geval, veel beter resultaat.

Er zijn meerdere tijdvakken waarin je kunt stekken en er zijn meerdere manieren om dit te doen. Zo kun je bladstekken maken; hierbij gebruik je een gedeelte van een blad. Je kunt vaste planten stekken tot de langste dag, al doe ik dat het liefst een week of 6 eerder. Je kunt winterstekken nemen, als de struiken zonder blad zijn.

Rozen worden vaak geënt, maar je kunt ze prima stekken, vooral in deze tijd. Van Tuinbaas Geoff Hamilton (BBC Gardenersworld) leerde ik de onderstaande manier, dit gaat vooral op voor klimrozen, maar wat let je om het bij iedere mooie roos te proberen?

Lees hier verder hoe Marjan Sorgdrager rozen stekt

 

Oproep: Mooie impressies van tuinen / planten van leden

Hoe ziet uw tuin er nu uit? Bloeit er een mooie plant? Hebt u daar een goede foto van ? Stuur hem dan naar ons  NB: stuur maximaal 1 foto  Wij kiezen dan de mooiste uit voor de volgende nieuwsbrief. Het gaat om een foto van dit seizoen !


Op de foto oogst Wim Post bramen in zijn tuin; Greet Post schrijft: 'Hierbij een foto van onze achtertuin. Ondanks dat de tuin geen enorme afmetingen heeft, levert de bramenstruik veel vruchten. Wim wist overigens niet dat deze foto gemaakt werd'

 

Hierbij nog een foto van een van onze leden: De Thalictrum van Henk Lubbinge werd dit jaar wel heel hoog en mooi. Zie hieronder deze prachtige wolk,voor het raam.

Lezing 11 oktober : Tuinen van Mien Ruys: al bijna 100 jaar een uniek monument

Onze eerste lezing na bijna 2 jaar zal gaan over de Tuinen van Mien Ruys: al bijna 100 jaar een uniek monument

De 30 inspirerende tuinen van tuinarchitect Mien Ruys (1924-1999) in Dedemsvaart zijn een heerlijke plek om te bezoeken. Monique Bruins Slot geeft een lezing op maandag 11 oktober in de foyer van theater Ogterop van 20.00 tot 22.00 uur voor Groei & Bloei Meppel e.o. De lezing zal gaan over het levenswerk van de tuinarchitect, haar unieke tuinontwerpen die bestaan uit heldere lijnen met mooie plantencombinaties en de kleurrijke borders.  

Wat: Lezing Tuinen Mien Ruys
Wanneer: maandag 11 oktober, 20:00 uur
Waar: Schouwburg Ogterop, foyer
Entree gratis voor leden op vertoon van lidmaatschapspas, niet-leden betalen € 5,00

Wij hopen u dan weer te zien!

 

'Menora' boom in Wilhelminapark genomineerd voor Boom van het jaar 2021 verkiezing: STEM!

Zullen we er met z'n allen voor zorgen dat de Menora boom in Meppel wint? Breng uw stem uit!
Tot en met 18 oktober (12.00 uur) mag iedereen in Nederland stemmen op de boom van zijn of haar keuze via de website www.deboomvanhetjaar.nl. 

Met de nationale stemronde voor de titel Boom van het Jaar 2021 is vandaag (woensdag 1 september 2021 ) een begin gemaakt. Uit 125 aangemelde bomen met hun bijbehorende verhalen heeft de jury er twaalf (één voor iedere provincie) genomineerd.De verkiezing Boom van het Jaar maakt deel uit van het Europese equivalent Tree of the Year. Het SBNL Natuurfonds in Leersum neemt voor de vierde keer de Nederlandse inzending voor zijn rekening. Kijk hier welke bomen zijn genomineerd in Nederland, en het verhaal over de boom 

De competitie Boom van het Jaar 2021 draait niet om de dikste, oudste of mooiste boom, maar om markante bomen met een bijzonder verhaal. Het kan gaan om een historisch verhaal of om een boom met bijzondere waarde voor een dorp of stad.

De boom met de meeste stemmen wordt uitgeroepen tot Boom van het Jaar 2021, tevens de Nederlandse inzending voor de European Tree of the Year 2022. Deze verkiezing, die sinds 2011 bestaat, wordt georganiseerd door de Environmental Partnership Association (EPA). Nederland behoort tot 16 deelnemende landen.


Tot en met 18 oktober (12.00 uur) mag iedereen in Nederland stemmen op de boom van zijn of haar keuze via de website www.deboomvanhetjaar.nl. Zullen we er met z'n allen voor zorgen dat deze boom wint? Breng uw stem uit!

De 'Menora' boom: Op de plaats van het huidige Wilhelminapark in Meppel was de lucht ooit onwelriekend. Prominente Meppelers namen daarom het initiatief voor de aanleg van een verhoogd, luxe park. Het ontwerp van tuinarchitect Leonard Springer opende in 1919 voor publiek. In het park staat een opvallende kastanjeboom die doet denken aan de zevenarmige Joodse kandelaar Menora. De boom, die vele stormen overleefde, staat symbool voor dit bijzondere park.

 

Verslag van het Vlinderommetje Zuidwolde onder leiding van Joop Verburg

Op zaterdag 21 augustus jl organiseerden we een wandeling door de Vlindertuin bij Zuidwolde.  Het weer was ons welgezind en de aanwezigen genoten volop van de prachtige, leerzame middag. Joop vertelde ons veel wetenswaardigheden over waardplanten van vlinders, ideale vlinderplanten en wat je vooral wel en niet moet doen om vlinders in je tuin te krijgen. 

 

 

Loes Peschar was zo enthousiast over het vlinderommetje en ontdekte tot haar niet geringe verrassing in haar eigen tuin de rups van de Koninginnepage op de Venkelplant .

11 en 12 september : corso Frederiksoord organiseert een route langs prachtige dahlia-mozaïeken

Corso Frederiksoord  organiseert dit jaar in het weekend van 11 en 12 september opnieuw een mozaïekroute. Omdat ze nu extra groots uitpakken noemen ze het Mozaïekroute XXL. Vanwege covid dit jaar geen parade met versierde wagens, maar wel prachtige mozaieken op deze extra grote editie van de Mozaïekroute, die ideaal met de fiets afgelegd kan worden op zowel zaterdag als zondag.

Uitgebreide info over route, toegang en prijzen is te vinden op de website van Corso Frederiksoord

Open tuindagen in Nagele : 25-26 september 2021

Ontdek mooie en bijzondere bloemen- en plantcombinaties, wandel door origineel ontworpen tuinen en bekijk allerlei materialen en toepassingen.
Een mooie gelegenheid om andere tuinliefhebbers te ontmoeten. In Nagele is de begraafplaats naar een ontwerp van landschapsarchitecte Mien Ruys met de in 2010 gerealiseerde door haar gewenste berceau te bezoeken.

Op het startadres is het mogelijk een dagkaart te kopen die toegang biedt tot elke tuin en ook is er een speciaal museumarrangement. De Open Tuin Dagen worden georganiseerd door de Open Tuinen Commissie van Groei&Bloei Noordoostpolder.

Open Tuin Dagen in Nagele 
Startadres: Museum Nagele, Ring 23 Nagele
25 en 26 september 2021  10.00 tot 17.00 uur
Gratis voor leden van Groei&Bloei op vertoon van ledenpas. Niet-leden € 2,50

Museumarrangement: Toegang museum, Open Tuindagen en koffie of thee voor € 8,50 per persoon


foto: de Berceau op de Begraafplaats van Nagele (c) Sander Groen

Gratis workshop voor bewoners Gemeente Steenwijkerland ‘Een levende tuin maak je zelf’

Maak van je tuin een aantrekkelijke plek waar je echt graag komt. Met meer kleur en meer leven. Goed voor je gezondheid, de natuur en het klimaat. Voor wie daar wat hulp en inspiratie bij kan gebruiken, organiseren IVN Natuureducatie, Vogelbescherming en KNNV Vereniging voor Veldbiologie een 2,5 uur durende workshop ‘Een levende tuin maak je zelf.’  De workshops vinden plaats op 17 september om 14:00 in Steenwijk, 27 september om 19:30 in Oldemarkt en 11 oktober om 19:30 in Vollenhove.

De workshop is bedoeld voor iedereen die groene vingers wil krijgen en in het bezit is van een tuin of tuintje. Onder leiding van ervaren natuurexperts krijg je tips en voorbeelden om jouw tuin aantrekkelijker te maken voor jezelf, en voor vogels, insecten en andere dieren.

Schets eigen tuin
‘Het is een praktische workshop waarbij deelnemers in een aantal stappen een schets maken voor hun tuin. We geven handige tips waarmee je direct aan de slag kunt als je thuiskomt. Ook deelnemers onderling weten elkaar vaak veel inspiratie te geven’, aldus een van de docenten Sandra van der Zwaag, tuinontwerper.

Waarom een levende tuin?
Een levende tuin is gezond voor je. Het kijken naar groen alleen al maakt je rustiger, slimmer en creatiever. Een levende tuin is goed voor de natuur; ook kleine stukjes groen geven voedsel en beschutting aan dieren. Minder verharding draagt bij aan droge voeten. Bij heftige regenbuien zakt het water snel de grond in. Bomen, struiken en planten in de tuin zorgen voor verkoeling tijdens hittegolven.

Meld je snel aan, want vol is vol. Meld je hier aan.

De wooncarrière van onze vliegenvangers door Jan Bus

Officieel heet hij grauwe vliegenvanger. Het is een Klein Bruin Vogeltje (kbv’tje).
Die hebben we hier zat rond ons erf dat midden in een natuur reservaat ligt. Meestal zie je een kbv’tje maar heel even, te kort om te herkennen of te fotograferen. Rietzanger, tuinfluiter, fitis, spotvogel, tjiftjaf, karekiet, zijn alleen te onderscheiden als je de kleine nuances kent. Je moet de kbv’tjes vooral herkennen aan de zang, ook niet gemakkelijk.
Maar de vliegenvanger is hierop een uitzondering. Als je het geluk hebt dat ze op je erf broeden dan zijn ze heel zichtbaar aanwezig. Dat komt omdat ze vanaf een zit post op insecten loeren en die met een korte vlucht uit de lucht snappen.

Lees hier verder over het nestelgedrag van de Grauwe vliegenvanger op het erf van Jan Bus in Belt Schutsloot

 

Op tuinenreis naar Denemarken; een verslag van de 5 daagse reis augustus 2021

'' Al met al kunnen we terugkijken op een zeer gezellige en geslaagde tuinenreis"
Zaterdag 7 augustus j.l. zijn we met 26 personen op tuinen reis naar Denemarken gegaan. Allereerst hebben we de Stauden Oase in Duitsland bezocht, een tuin in een landelijke omgeving met o.a. borders, wat bijzondere heesters en een kleine vijver. 

De volgende dag zijn we doorgereisd naar Denemarken waar we het openluchtmuseum Den Fynske Landsby hebben bezocht en vervolgens zijn we over de Grote Beltbrug naar het eiland Seeland gereden voor een bezoek aan Kopenhagen. Ieder heeft op zijn/haar eigen manier genoten van de prachtige stad Kopenhagen.

De derde dag hebben we allereerst de prachtige tuin van de Mollebaekgaard op het schiereiland Moen bezocht. ‘s Middags zijn we  naar de landtong Knudshoved ten westen van Vordingsborg gereden waar we Skovridergaardens, een lieflijk, wit vakwerk huis met rieten dak aantroffen.

Dag 4 zijn we begonnen met een bezoek aan Peter Hansens Have te Nakskov. Een zeer groot arboretum met een van Noord-Europa’s grootste particuliere planten collecties. Een waar Eldorado voor elke tuin- en plantenliefhebber.

Na de overtocht van Rodby naar Puttgarden kwamen we in de romantische tuin van Ljiljana Ehler, gelegen in een landelijke en idyllische omgeving.

De laatste nacht hebben we overnacht in de prachtige oude Hanzestad Lubeck met zijn mooie vakwerkhuizen. En toen was onze laatste dag al weer aangebroken. We bezochten  als laatste tuin Kreislehrgarten in Steinfurt, een overweldigende bloemenzee met prachtige composities en een boomgaard met zeer veel fruit.


In alle tuinen zijn we zeer hartelijk en gastvrij ontvangen door de enthousiaste tuineigenaren en werden we verrast met overheerlijk zelfgemaakt gebak.  Even niet aan de calorieën denken. De weergoden waren ons zeer goed gezind. Tijdens de busreis viel af en toe een bui maar in alle tuinen, museum en stad, droog en meestal zonnig weer. Al met al kunnen we terugkijken op een zeer gezellige en geslaagde tuinenreis."


Dini Eikelboom en Baukje Miedema, 13 augustus 2021

Natuur en Milieu federatie Drenthe publiceert Groene agenda

Wat voor groens ga jij doen?

Ontvang elke vier weken een overzicht van groene activiteiten in je mailbox. Dit zijn activiteiten die georganiseerd en aangedragen worden door diverse organisaties in Drenthe.   

Schrijf je hier in voor de Groene Agenda 


 

Hebt u een bijdrage voor deze nieuwsbrief? Wilt u informatie delen? Handige tips voor andere tuiniers?

Stuur uw bericht dan naar meppelgroeienbloei@gmail.com Dan kijken wij of het in de volgende nieuwsbrief kan worden geplaatst.

Alvast bedankt  namens het bestuur van Groei en Bloei Meppel

 

 


 

Onze Sponsors : ook uw bedrijfslogo kan hier staan

informatie voor onze sponsoren

https://www.farmshophuisman.nl/

www.a3tuinen.nl

www.martijnbuld.nl

www.hoveniersbedrijfvellinger.nl

https://holtermanhoveniersbedrijf.nl

https://www.groenrijk.nl › Vestigingen

https://joukmusschetuinen.nl

https://www.intratuin.nl › winkels › intratuin-meppel

https://www.arborealis.nl/

http://www.groentotaaladeboer.nl/

www.bertvisschervof.com