Meppel
bekijk online
Nieuwsbrief

Is deze versie van de nieuwsbrief niet goed leesbaar? Kijk dan in de online versie

Nieuwsbrief Groei en Bloei Meppel e.o.- nr. 8 (augustus, 2021)

Beste leden,

Gisteren vertrok de Tuinenreis van onze afdeling naar Denemarken. Het kan weer!  In gedachten reis ik met hen mee en hoop dat ze een fantastische reis hebben en het weer meewerkt.Terwijl de ene helft van Nederland op vakantie is, geniet de andere helft van eigen tuin of omgeving. In deze tijd van het jaar is het overal mooi! Dus trek eropuit of geniet van de tuin. We kunnen terugkijken op een zeer geslaagd uitstapje naar pluktuinen en blauwebessenkwekerij Zeldenrust waar we gastvrij werden ontvangen door Jan en Riekje Rozeboom. Prachtige boeketten werden geplukt en emmers met bessen gevuld. Wat een weelderige tuin!

Op 14-15 augustus kunnen we weer veel open tuinen bewonderen in Roden en Zuidlaren, in het kader van de Open tuinen Carrousel Drenthe .
Op 21 augustus organiseren we  een vlinderwandeling onder leiding van Joop Verburg. U kunt zich nog opgeven. (zie de info in deze nieuwsbrief)
Ook minder goed nieuws m.b.t. Gardenista: het gaat niet door. Vanwege de aanhoudende onzekerheid rondom het coronavirus wordt het evenement uitgesteld naar volgend jaar. 
In het najaar organiseren wij de planten- en stekkenruilbeurs op 6 oktober. Noteer alvast de datum. Dus pot die stekjes op en maak er anderen weer blij mee! Het programma voor het seizoen 2021/2022 is in grote lijnen rond. We printen het dit jaar niet, maar zetten het online op de website. We houden u op de hoogte.

Wilt u voortaan zelf de nieuwsbrief van Landelijk Groei en Bloei ontvangen, geef u dan hier op.

Aan de slag in de tuin? Kijk dan op de landelijke site van Groei en Bloei voor tuintips en wat je in de tuin kunt doen in augustus.
Vragen, opmerkingen voor het bestuur / of een bericht voor de volgende nieuwsbrief, kunt u opsturen naar meppelgroeienbloei@gmail.com Dan kijk ik of ik het kan plaatsen. En vergeet uw nieuwe e-mailadres niet door te geven, dan kan ik de nieuwsbrief blijven sturen.

Voor nu: geniet van al het moois dat groeit en bloeit.  
Tilly Vriend, voorzitter Groei en Bloei Meppel en omgeving,

6 augustus 2021

 


 

Open Tuinen Carrousel Drenthe: Weekend van 14-15 Augustus open tuinen in Roden en Zuidlaren

Kijken in open tuinen

Op 14 en 15 augustus  zijn veel tuinen open in Roden en Zuidlaren die deelnemen aan de Open Tuinen Carrousel Drenthe.

Kijk voor de open tuinen op de website van Open Tuinen Carrousel Drenthe  

Let op: niet alle tuinen zijn op beide dagen open.
Een mooie gelegenheid om andere tuinliefhebbers te ontmoeten, tips en trucs uit te wisselen en vernieuwende ideeën op te doen voor je eigen tuin.
Er zijn weer heel veel tuinen open in heel Drenthe, maar ook dicht bij huis, in de regio doen veel tuinen mee.

De tuinen zijn open van 10:30 uur tot 17:00 uur.
entree gratis


Op de foto de tuin van Cocky Stottelaar in Peize


 

 

 

Oproep: Mooie impressies van tuinen / planten van leden

Hoe ziet uw tuin er nu uit? Bloeit er een mooie plant? Hebt u daar een goede foto van ? Stuur hem dan naar ons  NB: stuur maximaal 1 foto  Wij kiezen dan de mooiste uit voor de volgende nieuwsbrief. Het gaat om een foto van dit seizoen !


Hieronder de mooie, zomerse tuin van Corrie Clarijs in Steenwijk, foto genomen op 10 juli jl.

 

21 augustus : Loop het Vlinderommetje Zuidwolde onder leiding van Joop Verburg

Kent u het Vlinderommetje in Zuidwolde al?

Groei en Bloei Meppel e.o. organiseert op zaterdag 21 augustus een wandeling onder leiding van Joop Verburg. Velen kennen Joop van zijn deskundige en inspirerende lezingen voor Groei en Bloei.

Een bijzondere wandelroute gericht op vlinders, libellen, maar ook andere insecten. En natuurlijk ziet u er veel wilde planten, vogels en ander moois. Een afwisselende wandelroute direct rondom de bebouwing van Zuidwolde. Een goed begaanbare wandelroute gedeeltelijk ook voor rolstoelen. Op een aantal plaatsen is hiervoor een aangepaste route gemaakt. Kijk hier voor info/ route van het vlinderommetje.

Wanneer: zaterdag 21 augustus om 14:00 uur
Waar:rondom de bebouwing van Zuidwolde
Aanmelden : bij Karin Sebel uiterlijk 16 augustus via email 
Kosten: Gratis voor leden van Groei en Bloei Meppel; niet leden betalen € 5, pp

NB: We gaan met eigen vervoer naar Zuidwolde; voor degenen die geen eigen vervoer hebben, proberen we vervoer te regelen. Dus laat weten of je daar gebruik van wilt maken.

 

 


 

Succesvolle biologische aanpak tegen buxusmot/schimmel

Kaalslag onder de buxus!?

Op voorstel van mijn overbuurman Piet Koster, hij is lid van en ex bestuurslid van Groei en Bloei Meppel, hierbij het verhaal van onze belevenissen met de buxushagen vanaf zomer 2020:
Zomer 2020, opeens slaan de rupsen van de buxusmot hard toe in onze regio.
Wij waren 10 dagen op vakantie geweest en direct bij terugkomst zag ik het: vraat in de buxushagen!
Onmiddellijk de rugspuit gepakt en 's avonds nog de eerste bespuiting uitgevoerd met een chemisch middel dat ik nog in huis had. Je zag echt de rupsen wegduiken!

Maar ja, hoe nu verder? Lees hier verder over de succesvolle en biologische aanpak van buxusmot/schimmel van Teke Bennen
 


Op de foto de gezonde buxushaag in mijn tuin. (c)  foto Teke Bennen

Dahliafestival Vollenhove op zaterdag 28 augustus van 12:00 tot 20:00 uur

Het festival zal onder andere bestaan uit wagens, mozaïeken en sculpturen op prominente plekken in Vollenhove. Aangezien het Dahliafestival een zgn. doorloopevenement is, kan het zoals gepland doorgang vinden. Het festival is toegankelijk met een corsoticket/ lidmaatschap van de Vereniging. De losse kaartverkoop (online) gaat in de 2e week van augustus van start.

Info over het dahlia-festival Vollenhove en toegang/programma 

 

Gelezen: Hoe kom je van naaktslakken af?

'Door alle regen van de laatste maanden hebben Nederlandse tuinen nu te lijden onder een ware naaktslakkeninvasie. Wat doe je ertegen?
'Een paar naaktslakken horen in je tuin. Maar hoe natter het weer, hoe vaker ze tevoorschijn komen. En dat is dit jaar erg vaak.' 

Wat kun je doen tegen slakken? Gelezen in de Volkskrant, 6 augustus 2021

Steenbreek Meppel haakt aan bij burendag op 25 september

Steenbreek Meppel moedigt inwoners van Meppel aan om een geveltuintje aan te leggen.Met Burendag willen ze één straat gaan helpen bij de aanleg van geveltuintjes oa. met een financiele tegemoetkoming voor kosten van planten en grond en hulp door vrijwilligers.   

Om in aanmerking te komen voor de hulp van Steenbreek vragen ze deelnemers om een mail te sturen naar Steenbreekmeppel@gmail.com met een aantal gegevens, zoals welke straat, hoeveel tegels eruit gaan en een contactpersoon

Aanmelden kan tot 1 september.

Gelezen: LTO Noord pleit voor maaien van giftig Jacobskruiskruid

'Het giftige jacobskruiskruid rukt op in Nederland. De geelkleurige plant kan dodelijk zijn voor paarden, koeien en varkens als zij het naar binnen krijgen. Daarmee functioneren de op het oog mooie bloemen als vervelende sluipmoordenaars. LTO Noord vindt dat overheden werk moeten maken van de aanpak hiervan'. Meer info over bericht Jacobskruiskruid

Bron: Meppeler Courant, 3 augustus 2021 

Natuur en Milieu federatie Drenthe publiceert Groene agenda

Wat voor groens ga jij doen?

Ontvang elke vier weken een overzicht van groene activiteiten in je mailbox. Dit zijn activiteiten die georganiseerd en aangedragen worden door diverse organisaties in Drenthe.   

Schrijf je hier in voor de Groene Agenda 


 

Gratis e-book Tuinen in Drenthe en Overijssel

'Wat heb ik een hoop tuinen en groene locaties bezocht rond Meppel, Hoogeveen en Zwolle. Als afscheidscadeau aan deze regio waar ik 3 jaar met veel plezier woonde maakte ik er een e-book over. Hopelijk weet ik je enthousiast maken voor deze mooie streek met prachtige tuinen, kwekerijen, pluktuinen en andere groene adressen' .

In haar e-book geeft Katja Staring  een indruk van de vele tuinen (19 inspirerende bezoektuinen rond de 52ste breedtegraad) in onze regio; adresjes om te eten en andere groene tips voor bezoekers van onze gevarieerde streek. NB: aanvullingen of opmerkingen zijn welkom bij Katja! Stuur een bericht 

 


 

Hebt u een bijdrage voor deze nieuwsbrief? Wilt u informatie delen? Handige tips voor andere tuiniers?

Stuur uw bericht dan naar meppelgroeienbloei@gmail.com Dan kijken wij of het in de volgende nieuwsbrief kan worden geplaatst.

Alvast bedankt  namens het bestuur van Groei en Bloei Meppel

 

 


 

Onze Sponsors : ook uw bedrijfslogo kan hier staan

informatie voor onze sponsoren

www.bertvisschervof.com

https://www.farmshophuisman.nl/

www.a3tuinen.nl

www.martijnbuld.nl

www.hoveniersbedrijfvellinger.nl

https://holtermanhoveniersbedrijf.nl

https://www.groenrijk.nl › Vestigingen

https://joukmusschetuinen.nl

https://www.intratuin.nl › winkels › intratuin-meppel

https://www.arborealis.nl/

http://www.groentotaaladeboer.nl/