Meppel
bekijk online
Nieuwsbrief

Is deze versie van de nieuwsbrief niet goed leesbaar? Kijk dan in de online versie

Nieuwsbrief Groei en Bloei Meppel e.o.- nr. 7 (juli, 2021)

foto: de tuin van Joke Kuiperij (open op zondag 11 juli)

Beste leden,

Er gebeurt weer een heleboel buiten. Lees over de bloeiende bermen in IJhorst. Of wilt u inspiratie opdoen in de tuinen van anderen? Dat kan aanstaand weekend al! Maar liefst 50 tuinen openen hun poorten in Drenthe en de Kop van Overijssel. Uitstapjes maken in de natuur? Het is  weer mogelijk. Daarom hebben we voor deze zomer alvast een aantal uitstapjes georganiseerd waar u aan deel kunt nemen:
*een bezoek aan pluktuinen en blauwebessenkwekerij Zeldenrust,
*een vlinderwandeling onder leiding van Joop Verburg,
*of met korting naar Gardenista.
Kijk verder in de nieuwsbrief voor de beschrijving.Geef u snel op! Wij kijken ernaar uit u weer te zien. 

En voor de verandering organiseren wij de planten- en stekkenruilbeurs in het najaar en wel op 6 oktober. Dus pot die stekjes op en maak er anderen weer blij mee!
Wilt u voortaan zelf de nieuwsbrief van Landelijk Groei en Bloei ontvangen, geef u dan hier op.

Aan de slag in de tuin? Kijk dan op de landelijke site van Groei en Bloei voor tuintips en wat je in de tuin kunt doen in juli
Vragen, opmerkingen voor het bestuur / of een bericht voor de volgende nieuwsbrief, kunt u opsturen naar meppelgroeienbloei@gmail.com Dan kijk ik of ik het kan plaatsen. En vergeet uw nieuwe e-mailadres niet door te geven, dan kan ik de nieuwsbrief blijven sturen.

Voor nu: geniet van al het moois dat groeit en bloeit.  
Tilly Vriend, voorzitter Groei en Bloei Meppel en omgeving,

juli 2021

 


Rosa: Groei en Bloei

Weekend van 10-11 juli veel open tuinen in Drenthe

Kijken in open tuinen

Op 10 en 11 juli zijn veel (50) tuinen open in de provincie Drenthe en de kop van Overijssel; tuinen van de Groei en Bloei afdelingen van Meppel en omgeving, Hoogeveen, Emmen en Coevorden die deelnemen aan de Open Tuinen Carrousel Drenthe.

Kijk voor de open tuinen in Drenthe op de website van Open Tuinen Carrousel Drenthe  of voor onze omgeving op de website van de G&B afd. Meppel 

Let op: niet alle tuinen zijn op beide dagen open.
Een mooie gelegenheid om andere tuinliefhebbers te ontmoeten, tips en trucs uit te wisselen en vernieuwende ideeën op te doen voor je eigen tuin.
Er zijn weer heel veel tuinen open in heel Drenthe, maar ook dicht bij huis, in de regio doen veel tuinen mee.

De tuinen zijn open van 10:30 uur tot 17:00 uur.
entree gratis

 


Foto: Hof aan de Reune in Willemsoord (open op zondag 11 juli)

 

 

Kleurrijke bermen in IJhorst

Een buurvrouw van de Kerkweg in IJhorst stuurde mij een foto van een prachtig bloeiende berm in Puglia (Italie) , met de volgende opmerking eronder: 'Zullen we de Kerkweg ook zo maken' ?? Een paar weken later was ik op Sardinië en zag daar ook veel bloeiende bermen. Na thuiskomst zijn we om de tafel gegaan om te kijken hoe we dit zouden gaan aanpakken..We dachten dat het een goede zaak zou zijn, als we samen met de gemeente Staphorst hier een plannetje voor konden maken.

De buurtbewoners van de kerkweg werden eerst gevraagd of ze positief stonden t.o.v kleurrijke bermen. Hier werd positief op gereageerd.Toen kwam het traject met de gemeente Staphorst. Zij stonden er positief tegenover en wilden wel meewerken aan het initiatief. De overleg fase met de gemeente duurde best wel lang. Wij wilden  aan de slag.Na een jaar, maart 2020, heeft de gemeente een berm voor ons gefreesd en toen konden we beginnen.

De gemeente had voor ons twee- en één-jarig zaad gekocht. We gingen zaaien, maar hadden eigenlijk al meteen tekort. Gelukkig hadden we zelf ook nog klaproos zaad en andere zaden. Iedereen weet hoe droog en warm het vorig jaar was. Het zaad deed ook vrij weinig. We zijn toen wilde planten die we over hadden uit onze eigen tuinen in de berm gaan zetten. We mochten van één van de buurt bewoners de waterslang gebruiken, zodat we één keer per week wat water konden geven. Er zijn heel wat kruiwagens met rest planten naar toe gegaan.

In het voorjaar hebben we met een aantal mensen het meeste gras tussen de planten weggehaald, zodat de planten war ruimte zouden krijgen.En nu hebben we dus een prachtige bloeiende berm, waar mensen voor stil blijven staan. Er worden ook regelmatig foto’s gemaakt. Heel leuk.

juni 2021 Deli Verlaan


foto van de bloeiende berm in IJhorst

30 juli: bezoek aan Biologische Pluktuinen en Blauwebessenkwekerij Zeldenrust. Ga je mee?

Op 30 juli organiseren we een bezoek aan de Biologische Pluktuinen en Blauwebessenkwekerij Zeldenrust in Wapse.

We worden daar ontvangen met Kofie/thee en lekkers en krijgen een korte inleiding over het bedrijf. Vervolgens kunnen we een boeket plukken in de pluktuinen en/of bessen plukken in de bessenkwekerij.

Wanneer: 30 juli, om 14:00 uur
Waar: Biologische Pluktuinen en Blauwe Bessenkwekerij Zeldenrust, Wapserauwen 6, 7983 KE Wapse
Kosten: voor leden van Groei en Bloei Meppel, gratis consumptie en lekkers/ niet-leden betalen € 5,00 ;
bessen en bloemen plukken voor eigen rekening

NB: We gaan met eigen vervoer naar Zeldenrust; voor degenen die geen eigen vervoer hebben, proberen we vervoer te regelen/te carpoolen. Dus laat weten of je daar gebruik van wilt maken.

Opgeven voor dit bezoek, aub  met naam en vermelding lid/geen lid, kan tot 27 juli bij Tilly Vriend via email 

 

 

 

Oproep: Mooie impressies van tuinen / planten van leden

Hoe ziet uw tuin er nu uit? Bloeit er een mooie plant? Hebt u daar een goede foto van ? Stuur hem dan naar ons  NB: stuur maximaal 1 foto  Wij kiezen dan de mooiste uit voor de volgende nieuwsbrief. Het gaat om een foto van dit seizoen !

Op de foto een prachtige zomerborder in de tuin van Dick en Trudy Schreurs


 

 

 

Landelijke Vlindertelling van 3-25 juli 2021

Voor de 13de keer organiseert  De Vlinderstichting de Landelijke Vlindertelling. Iedereen met een tuin of balkon kan meedoen. Een keer tellen is al voldoende!

Vorig jaar werd de Atalanta het meest gezien. Welke vlinder wordt het dit jaar?
Voor alle informatie over de Vlindertelling en kijktips, kijk op de site van de Vlinderstichting.


Foto: Atalanta

Zo gewoon, dat we het er nooit over hebben : Tuinerij Column van Marjan Sorgdrager, juli 2021

Er is een tuinwerkje waarover ik niet zoveel spreek als ik de tuin laat zien, ook is het een werkje dat ik vooral het liefst zoveel mogelijk verstop. Het is niet zo’n leuk werkje en het resultaat lijk je eigenlijk helemaal niet te zien, totdat je erachter komt dat je dit tuinwerkje vergeten bent. Dit gebeurde mij in een border waarin ik zevenblad, damastbloem en koekoeksbloem zich vrijelijk had laten uitzaaien en bloeien. Prachtig! Ik had vooral de koekoeksbloemen gemist. Te fanatiek gewied dat afgelopen jaren. Nu kleurden ze de achterste border mooi roze. En het zevenblad, ik geniet er nog steeds van, Ik heb veel blad weggehaald (geprobeerd), maar de bloemstengels laten staan, toen die eenmaal in bloei waren, dacht ik echt: dit is net zo mooi als Fluitenkruid, Ammi etc.. Waar maak ik me zo druk om? En die Damastbloem (Hesperis matronalis) , die geurt zo heerlijk dat de tuin wel met parfum bespoten lijkt. Maar goed, voordat ik nog verder de juichtrompet over deze wilde bloemen blaas, zal ik het werkje onthullen dat zo essentieel is en dat ik vergeten was.

Nieuwsgierig geworden naar het tuinwerkje van Marjan, lees hier verder

21 augustus : Loop het Vlinderommetje Zuidwolde onder leiding van Joop Verburg

Kent u het Vlinderommetje in Zuidwolde al?

Groei en Bloei Meppel e.o. organiseert op zaterdag 21 augustus een wandeling onder leiding van Joop Verburg. Velen kennen Joop van zijn deskundige en inspirerende lezingen voor Groei en Bloei.

Een bijzondere wandelroute gericht op vlinders, libellen, maar ook andere insecten. En natuurlijk ziet u er veel wilde planten, vogels en ander moois.. Een afwisselende wandelroute direct rondom de bebouwing van Zuidwolde.Een goed begaanbare wandelroute gedeeltelijk ook voor rolstoelen. Op een aantal plaatsen is hiervoor een aangepaste route gemaakt. Kijk hier voor info/ route van het vlinderommetje.

Wanneer: zaterdag 21 augustus om 14:00 uur
Waar:rondom de bebouwing van Zuidwolde
Aanmelden : bij Karin Sebel uiterlijk 15 augustus via email 
Kosten: Gratis voor leden van Groei en Bloei Meppel; niet leden betalen € 5, pp

NB: We gaan met eigen vervoer naar Zuidwolde; voor degenen die geen eigen vervoer hebben, proberen we vervoer te regelen/ gaan we carpoolen. Dus laat weten of je daar gebruik van wilt maken.

 

 


 

Met korting naar Gardenista 2021 op 23 + 25 september op Den Alerdinck bij Zwolle

De 2e Gardenista, het grote groenfestival van Groei en Bloei, wordt dit jaar bij ons in de buurt georganiseerd van 23 tot 26 september
Groei en Bloei Meppel organiseert dit jaar op donderdag 23 en zaterdag 25 september de mogelijkheid om Gardenista met Groepskorting te bezoeken. 

Waar: Gardenista op Landgoed Den Alerdinck
Wanneer: donderdag 23 of zaterdag 25 september 2021
Hoe: met eigen vervoer naar Gardenista  
NB: We gaan met eigen vervoer naar Gardenista; voor degenen die geen eigen vervoer hebben, proberen we vervoer te regelen/ te carpoolen. Dus laat weten of je daar gebruik van wilt maken. We verzamelen om 09:00 uur op de carpoolplaats in Meppel-zuid
Kosten: € 8,00 pp (groepsticket) voor leden ; parkeerkaart per auto ter plekke €4,00

Aanmelden vóór 15 september : bij Tilly Vriend email , voor deelname (groepsticket)  met in onderwerpsveld 'aanmelding Gardenista donderdag 23/9' of 'aanmelding Gardenista zaterdag 25 september ' ovv naam 

Er zal veel te zien en beleven zijn: showtuinen, workshops, groenexposanten, interessante lezingen...te veel om op te noemen. Je kunt ook meedoen aan de bloemschikwedstrijd; plantenkwekers kunnen hun mooiste planten tonen, groenexploitanten kunnen een showtuin inrichten, maar ook particulieren kunnen een postzegeltuintje inrichten. En heb je zin om mee te helpen: vrijwilligers zijn van harte welkom.

Kijk op de website van Gardenista voor meer informatie


 

 

Gelezen: Zadenbibliotheek nieuw initiatief voor meer natuur in Steenwijkerland

Op 17 juni opende de zadenbiliotheek in Bibliotheek de Kop van Overijssel, met hulp van Volkstuinvereniging 'Ons Genoegen' haar vestiging in Steenwijk. De Zadenbibliotheek bestaat uit een kast waar je biologische zaden van groenten, kruiden en bloemen kunt ruilen of krijgen. Met dit initiatief wil de bibliotheek een positieve bijdrage leveren aan de natuur in de gemeente Steenwijk.

Hebt u nog zaden over? Laat halve zakjes niet liggen, maar laat ze via de Zadenbibliotheek van eigenaar wisselen met als doel meer diversiteit. Voor het inbrengen van zaden hoef je geen lid te zijn van de bilbiotheek. Meer info over de Zadenbibliotheek Steenwijk

Kijk voor alle activiteiten van de Zadenbibliotheek op de Agenda op www.bibliohteekkopvanoverijssel.nl .

Gelezen in de Nieuwsbod van 28/6/2021

Gelezen: Inzet pesticiden in de buurt van natuurgebieden

Een uitspraak van de rechtbank Noord-Nederland over het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de buurt van een beschermd natuurgebied in Drenthe, kan grote gevolgen hebben voor de inzet van pesticiden in de rest van het land. In de toekomst moet er nabij beschermde gebieden mogelijk altijd een natuurvergunning worden aangevraagd.

Dit zeggen juristen, Milieudefensie en de LTO na een uitspraak in een rechtzaak rond een Drentse leliekweker.

Bron : Volkskrant, 25-6-2021


 

Natuur en Milieu federatie Drenthe publiceert Groene agenda

Wat voor groens ga jij doen?

Ontvang elke vier weken een overzicht van groene activiteiten in je mailbox. Dit zijn activiteiten die georganiseerd en aangedragen worden door diverse organisaties in Drenthe.   

Schrijf je hier in voor de Groene Agenda 


 

Steenbreek Meppel acties 2021: Tegels eruit, planten erin

Hebt u een bijdrage voor deze nieuwsbrief? Wilt u informatie delen? Handige tips voor andere tuiniers?

Stuur uw bericht dan naar meppelgroeienbloei@gmail.com Dan kijken wij of het in de volgende nieuwsbrief kan worden geplaatst.

Alvast bedankt  namens het bestuur van Groei en Bloei Meppel

 

 


 

Onze Sponsors : ook uw bedrijfslogo kan hier staan

informatie voor onze sponsoren

www.bertvisschervof.com

https://www.farmshophuisman.nl/

www.a3tuinen.nl

www.martijnbuld.nl

www.hoveniersbedrijfvellinger.nl

https://holtermanhoveniersbedrijf.nl

https://www.groenrijk.nl › Vestigingen

https://joukmusschetuinen.nl

https://www.intratuin.nl › winkels › intratuin-meppel

https://www.arborealis.nl/

http://www.groentotaaladeboer.nl/