Meppel
bekijk online
Nieuwsbrief

Is deze versie van de nieuwsbrief niet goed leesbaar? Kijk dan in de online versie

Nieuwsbrief Groei en Bloei Meppel e.o.- nr. 6 (juni, 2021)

Beste leden,

Eindelijk!  Na een koud en nat voorjaar, is het dan zomer. De terrassen mogen weer open en ook de tuinen openen hun poorten. Daar worden we blij van. Naar buiten, waar de vogels fluiten. Er is veel te doen in de tuin, want alles groeit als kool, incl. het onkruid.
In deze nieuwsbrief weer veel wetenswaardigheden. U kunt zich nog tot 11 juni aanmelden voor de tuinreis naar Denemarken in augustus. En binnenkort weer inspiratie opdoen in veel open tuinen, o.a. tijdens het landelijk open tuinen weekend . Ondertussen is het bestuur alweer druk bezig met een mooi programma voor aanstaand seizoen. Kortom, de goede tijden komen eraan.
Wilt u voortaan zelf de nieuwsbrief van Landelijk Groei en Bloei ontvangen, geef u dan hier op.

Aan de slag in de tuin? Kijk dan op de landelijke site van Groei en Bloei voor tuintips en wat je in de tuin kunt doen in juni
Vragen, opmerkingen voor het bestuur / of een bericht voor de volgende nieuwsbrief, kunt u opsturen naar meppelgroeienbloei@gmail.com Dan kijk ik of ik het kan plaatsen. En vergeet uw nieuwe e-mailadres niet door te geven, dan kan ik de digitale nieuwsbrief blijven sturen.

Voor nu:geniet van al het moois dat groeit en bloeit.  
Tilly Vriend, voorzitter Groei en Bloei Meppel en omgeving,

juni 2021

 


 

Zaterdag 5 juni open tuinen en kwekerij: Tuinen kijken in de Kop

Ontdekkingsreis door tuinen in de Kop van Overijssel

Zaterdag 5 juni zijn de volgende tuinen en kwekeij open van 11:00 tot 17:00 uur.


Foto: Hof aan de Reune, Willemsoord

Landelijk Open tuinenweekend op 19-20 juni; veel open tuinen in Meppel en omgeving

Kijken in open tuinen 
Ontdek mooie en bijzondere bloemen- en plantencombinaties, wandel door origineel ontworpen tuinen en bekijk allerlei materialen en toepassingen. Een mooie gelegenheid om andere tuinliefhebbers te ontmoeten, tips en trucs uit te wisselen en vernieuwende ideeën op te doen voor je eigen tuin.
Er zijn weer heel veel tuinen open in heel Nederland, maar ook dicht bij huis, in de regio doen veel tuinen mee.
Kijk voor de open tuinen in onze regio op de website van Open Tuinen Carrousel Drenthe  of op de website van de G&B afd. Meppel 

Landelijk open tuinen weekend van 10:30 - 17:00 uur Kijk voor het laatste nieuws hier

Let op: niet alle tuinen zijn op beide dagen open.
 


Foto:Tuin van Deli Verlaan

 

 

In Augustus 5 daagse tuinenreis naar Denemarken

U kunt zich nog aanmelden tot 11 juni 2021 voor de  5 daagse tuinreis naar Denemarken georganiseerd door Groei en Bloei Meppel en omgeving. Geinteresseerden van andere afdelingen zijn ook welkom; opstapplaatsen Meppel en Beilen.

Van zaterdag 7 augustus  t/m woensdag 11 augustus 2021 gaan we naar Denemarken met Kupers tuinreizen. De mooie tuinen op de landgoederen, de boerderijtuinen en de stadstuinen ademen allemaal een eigen sfeer en karakter. Een nieuwe boeiende bestemming met fraaie tuinen, zoals de Skovridergaardershave, Mollebaekgaard, enz. Het belooft een prachtige reis te worden. 

Kijk hier voor de beschrijving van de reis, de te bezoeken tuinen + inschrijfformulier.

NB: als de organisatie de reis (vanwege corona of een andere reden) moet annuleren, krijgen alle reizigers uiteraard hun reeds gedane betaling retour.


foto: tuin Mollebaekgaard; tuinreis Denemarken

 

 

Gardenista 2021: van 22 - 26 september op Den Alerdinck bij Zwolle

De voorbereidingen voor de 2e Gardenista, het grote groenfestival van Groei en Bloei zijn al in volle gang. Er zal veel te zien en beleven zijn: showtuinen, workshops, groenexposanten, interessante lezingen...te veel om op te noemen. Je kunt ook meedoen aan de bloemschikwedstrijd; plantenkwekers kunnen hun mooiste planten tonen, groenexploitanten kunnen een showtuin inrichten, maar ook particulieren kunnen een postzegeltuintje inrichten. En heb je zin om mee te helpen: vrijwilligers zijn van harte welkom.

Dit jaar kan iedereen uit onze regio Gardenista bezoeken. Het vindt namelijk plaats in onze achtertuin. Bij wijze van spreke dan. Je kunt met de trein naar Heino en vandaar met de festivalpendelbus naar Den Alerdinck. 

Kijk op de website van Gardenista voor meer informatie


 

 

Oproep: Mooie impressies van tuinen / planten van leden

Hoe ziet uw tuin er nu uit? Bloeit er een mooie plant? Hebt u daar een goede foto van ? Stuur hem dan naar ons  NB: stuur maximaal 1 foto  Wij kiezen dan de mooiste uit voor de volgende nieuwsbrief. Het gaat om een foto van dit seizoen !

Op de foto de Merelhof in Ruinen van Dorus Borst.   'Na een regenachtige 2e Pinksterdag, brak de zon door en zorgde voor deze prachtige belichting'.


 

 

 

Gelezen: Nieuwe buxusplant is resistent tegen de buxus-schimmel

“Vorig jaar zijn er 17.000 van deze buxusplanten aangeplant in de tuinen van Paleis ‘t Loo”, vertelt Steven. “Deze plant heeft zijn oorsprong in Azië”, legt hij uit. “Er is zeker 17 jaar onderzoek aan vooraf gegaan. Het is dan ook een ‘licentie plant’. Nu gekweekt in België”, weet de Eibergse hovenier. “De plant is slechts in drie tuinen aangeplant. Bij paleis ‘t Loo, bij chateau Villandry in Zuid-Frankrijk en in Duitsland in de Herrenhäuser Gärten.” 

Gelezen in Achterhoeks nieuws Winterswijk, 21 april 2021 Meer info over resistente buxussoort

Boom van het jaar 2021

De Moeierboom in Etten-Leur was de Nederlandse inzending voor de Europese verkiezing in 2021. Deze markante monumentale linde is geëindigd als 6e met ruim 34.000 stemmen. De winnaar in Europa is De Millennium Steeneik van Lecina, Spanje geworden met ruim 104.000 stemmen.

Voor meer informatie over de Boom van het jaar 2021, kijk hier


foto 

Gelezen: Vlinderommetje Zuidwolde uitgebreid met nieuwe lus

Het Vlinderommetje in Zuidwolde heeft een extra lus gekregen om te wandelen. Dat is mede een gevolg van de immense populariteit van het ommetje in coronatijd. „Vanaf de eerste aanleg is het Vlinderommetje een populaire wandelroute geweest' laat Jaap Vliegenthart weten namens de werkgroep Vlinderommetje. Kijk hier voor info/ route van het vlinderommetje.


 

10 watervriendelijke tuintips

Het voorjaar is begonnen! Tijd om de handen uit de mouwen te steken. Maak je tuin of balkon voorjaarsklaar met deze 10 handige én watervriendelijke tuintips van Waterbedrijf Vitens 

Natuur en Milieu federatie Drenthe publiceert Groene agenda

Wat voor groens ga jij doen?

Ontvang elke vier weken een overzicht van groene activiteiten in je mailbox. Dit zijn activiteiten die georganiseerd en aangedragen worden door diverse organisaties in Drenthe.   

Let op: door het corona-virus gaan veel activiteiten niet door. Kijk op de website van de organiserende partij wat de status is van de activiteit. 

Schrijf je hier in voor de Groene Agenda 


 

Steenbreek Meppel acties 2021: Tegels eruit, planten erin

Hebt u een bijdrage voor deze nieuwsbrief? Wilt u informatie delen? Handige tips voor andere tuiniers?

Stuur uw bericht dan naar meppelgroeienbloei@gmail.com Dan kijken wij of het in de volgende nieuwsbrief kan worden geplaatst.

Alvast bedankt  namens het bestuur van Groei en Bloei Meppel

 

 


 

Onze Sponsors : ook uw bedrijfslogo kan hier staan

informatie voor onze sponsoren

www.bertvisschervof.com

https://www.farmshophuisman.nl/

www.a3tuinen.nl

www.martijnbuld.nl

www.hoveniersbedrijfvellinger.nl

https://holtermanhoveniersbedrijf.nl

https://www.groenrijk.nl › Vestigingen

https://joukmusschetuinen.nl

https://www.intratuin.nl › winkels › intratuin-meppel

https://www.arborealis.nl/

http://www.groentotaaladeboer.nl/