Meppel
bekijk online
Nieuwsbrief

Is deze versie van de nieuwsbrief niet goed leesbaar? Kijk dan in de online versie

Nieuwsbrief Groei en Bloei Meppel e.o.- nr. 5 (mei, 2021)

Malus floribunda

Open tuinen 2021

Op de website van Meppel e.o.  is nu al te zien welke tuinen dit jaar in onze regio hun poorten openen voor bezoekers. Kijk op: https://meppel.groei.nl/activiteiten/deelnemers-open-tuinen-2021/ Onze oproep aan de deelnemers van Open tuinen in 2021 in Meppel en omgeving heeft 17 aanmeldingen opgeleverd. 
Laten we hopen dat we deze zomer weer bij anderen achter de heg kunnen kijken. Hou die data alvast vrij ! 

 

 

 

In Augustus 5 daagse tuinenreis naar Denemarken

Groei en Bloei Meppel e.o. organiseert in 2021 een 5 daagse tuinreis naar Denemarken. U kunt zich aanmelden tot 11 juni 2021

Van zaterdag 7 augustus  t/m woensdag 11 augustus 2021 gaan we naar Denemarken met Kupers tuinreizen. De mooie tuinen op de landgoederen, de boerderijtuinen en de stadstuinen ademen allemaal een eigen sfeer en karakter. Een nieuwe boeiende bestemming met fraaie tuinen, zoals de Skovridergaardershave, Mollebaekgaard, enz. Het belooft een prachtige reis te worden. 

Kijk hier voor de beschrijving van de reis, de te bezoeken tuinen + inschrijfformulier.
Geinteresseerden van andere afdelingen zijn ook welkom; opstapplaatsen Meppel en Beilen

NB: als de organisatie de reis (vanwege corona of een andere reden) moet annuleren, krijgen alle reizigers uiteraard hun reeds gedane betaling retour.

 


Op de foto: Mollebaekgaard

 

 

Mei

'De lente komt van ver, ik hoor hem komen' schreef de dichter Herman Gorter in 1956. Dit jaar lijkt de lente echt van heel ver te komen. De koudste maand april sinds 1986 hebben we zojuist afgesloten en nu brengen lage drukgebieden uit het noorden regenbuien alsof het herfst is. Ik probeer het maar positief te zien. Die kou zorgt ervoor dat de tulpen en voorjaarsheesters langer bloeien dan ooit. En die regen, tsja, die heeft de tuin gewoon nodig. Want de grond leek alweer verdacht droog toen ik vorige week wat vaste planten deelde. Kortom, laat nu die lente maar komen. Wij en de tuin zijn er klaar voor. We snakken naar warmte, groei en bloei. Want laten we wel wezen: wat is de lente mooi! We willen naar buiten.

En heb je ook zo genoten van de online lezingen die Groei en Bloei dit jaar organiseert? De 1ste over de Keukenhof, de 2e over de Dutch Wave en afgelopen maandag Modeste Herwig over het kleurenpalet in de tuin. Gemist? Geen nood, je kunt ze terugkijken Ze zijn echt stuk voor stuk de moeite waard. En wil je voortaan zelf de nieuwsbrief van Landelijk Groei en Bloei ontvangen,geef je dan hier op.
In deze nieuwsbrief van afd. Meppel e.o. weer veel wetenswaardigheden, de flyer van de nieuwe tuinreis naar Denemarken in augustus, open tuinen in 2021 enz.

Aan de slag in de tuin? Kijk dan verder in deze nieuwsbrief en op de landelijke site van Groei en Bloei voor tuintips en wat je in de tuin kunt doen in mei.
Vragen, opmerkingen voor het bestuur / of een bericht voor de volgende nieuwsbrief, kun je opsturen naar meppelgroeienbloei@gmail.com Dan kijk ik of ik het kan plaatsen. En vergeet uw nieuwe e-mailadres niet door te geven, dan kan ik de digitale nieuwsbrief blijven sturen.

Voor nu: blijf gezond en geniet van al het moois dat groeit en bloeit.  
Tilly Vriend, Voorzitter Groei en Bloei Meppel en omgeving,

5 mei 2021

 


Bloeiende Daslook (c) foto Tilly Vriend

Dutch Wave : Tuinerij column, mei 2021 van Marjan Sorgdrager

Beste lezers van de column van Marjan Sorgdrager,

Siergrassen had ik deze column eerst genoemd, maar na het interessante webinar via de Groei & Bloei website is Dutch Wave een betere naam. Prachtig zoals Piet Oudolf en Lianne Pot (grens Friesland Groningen) die siergrassen gebruiken.
Ik heb er wel een tijdje over gedaan voor ik ze in de tuin toeliet, ik ben nogal allergisch voor bloeiend gras en heb dat vroeger tijdens zwempartijtjes in en rond plassen flink betreurd. Maar gelukkig valt de bloei van siergras mee, of ligt het aan het feit dat ik er niet meer met m’n neus in lig dat ik nu van het siergras kan genieten.
Lees hier verder
 


Border met Miscanthus sinensis 'Lime light' (toen hij nog 'klein'was) in de tuin van Marjan Sorgdrager 

 

Gardenista 2021: van 22 - 26 september op Den Alerdinck bij Zwolle

De voorbereidingen voor de 2e Gardenista, het grote groenfestival van Groei en Bloei zijn al in volle gang. Er zal veel te zien en beleven zijn: showtuinen, workshops, groenexposanten, interessante lezingen...te veel om op te noemen. Je kunt ook meedoen aan de bloemschikwedstrijd; plantenkwekers kunnen hun mooiste planten tonen, groenexploitanten kunnen een showtuin inrichten, maar ook particulieren kunnen een postzegeltuintje inrichten. En heb je zin om mee te helpen: vrijwilligers zijn van harte welkom.

Dit jaar kan iedereen uit onze regio Gardenista bezoeken. Het vindt namelijk plaats in onze achtertuin. Bij wijze van spreke dan. Je kunt met de trein naar Heino en vandaar met de festivalpendelbus naar Den Alerdinck. 

Kijk op de website van Gardenista voor meer informatie


 

 

De tuin in mei

Mollen zijn actief
Mei is de maand waarin de mollenvrouwtjes hun jongen hebben. Dan hebben ze ook het meeste voedsel nodig. Dus zijn ze erg actief. De kans dat er nu extra veel molshopen in je tuin verschijnen is daardoor groot. Is dit ieder jaar weer een enorme plaag in je gazon, dan kun je een rigoureuze oplossing overwegen: gaas onder de grasmat aanbrengen. Neem gaas met een maasgrootte van 15-25 mm, leg de banen overlappend uit. En dunne laag grond er overheen en daarop zaaien of bezoden.

Zomerbloeiende bollen planten
Plant nu nog de laatste zomerbloeiende bollen. Mulch perken en borders en zorg alvast voor steun bij hoger groeiende vaste planten. Laat de vaste planten nu met rust: geen pollen meer scheuren, wacht daar liever mee tot het najaar. Zomerbloeiende eenjarige planten kunnen nu direct ter plekke worden uitgezaaid of geplant.

Hagen en begroeide schuttingen inplanten
Plant leiheesters of klimplanten. Spreid de ranken goed uit. Doe voldoende goede grond of compost in het plantgat en geef de eerste tijd regelmatig water. Vroeg bloeiende clematissen die zijn uitgebloeid, nu snoeien. Mei is de beste periode om groenblijvende hagen te planten.

Planten in potten en bakken
Plant potten en bakken nu in voor een bloemrijke zomer. Haal ook nu al regelmatig uitgebloeide bloemen weg. Zet kuipplanten die je hebt laten overwinteren weer naar buiten. Kijk ze goed na op eventuele aantastingen en doe daar zo nodig iets tegen. Nijp de toppen uit planten zoals Coleus, Fuchsia’s enz. Dat geeft een betere vertakking en een meer compacte groeivorm. Zorg in potten en bakken voor voldoende drainage. Knip topiary-planten goed in vorm.

Heesters en coniferen planten
Tot half mei kun je nog groenblijvende heesters en coniferen planten. Ze worden vaak in pot of met kluit in een gaaslap geleverd. Haal die gaaslap niet weg tijdens het inplanten, maar maak de lap los en spreid hem op de bodem van het plantgat uit. Dat voorkomt dat de kluit uit elkaar valt.


 

 

 

 

Oproep: Mooie impressies van tuinen / planten van leden

Hoe ziet uw tuin er nu uit? Bloeit er een mooie plant? Hebt u daar een goede foto van ? Stuur hem dan naar ons  NB: stuur maximaal 1 foto  Wij kiezen dan de mooiste uit voor de volgende nieuwsbrief. Het gaat om een foto van dit seizoen !

Op de foto de lentetuin van Baukje Miedema. Zo vrolijk met al die tulpen! 


 

 

 

Een ode aan bomen in Tentoonstelling Diepgeworteld in Dordrechts Museum

Ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van de Bomenstichting toont het Dordrechts Museum in Tentoonstelling Diepgeworteld de veelzijdigheid van de boom in zes eeuwen Nederlandse schilderkunst. Van verhalende voorstellingen, realistische landschappen tot abstracte composities. Een dialoog van oude en moderne meesters. Allemaal afkomstig uit Nederlandse collecties. Een ode aan de boom en aan de schilders die dit onderwerp zo meesterlijk wisten te vereeuwigen.

De tentoonstelling is samengesteld door gastconservator Wendela Burgemeister (Burgemeister Fine Art) en conservator Quirine van der Meer Mohr (Dordrechts Museum). Aandacht voor bomen en bossen is nu relevanter dan ooit. Door de klimaat- en de gezondheidscrisis zijn we ons steeds meer bewust van de waarde van de natuur. Ecologisch, maar ook spiritueel. Bomen zorgen voor schone lucht, beschutting en verkoeling, maar bieden ook rust en ruimte voor bezinning. Ze spreken al eeuwenlang tot de verbeelding van schilders, figureren in oude verhalen en zijn geladen met symboliek. Bomen trotseren de seizoenen en de jaren. Ze zijn de longen van de aarde, diepgeworteld in de grond en reikend naar de hemel.

Zolang het museum nog gesloten is, kun je genieten van een online presentatie en een filmpje over de totstandkoming van de tentoonstelling in het Dordrechts museum
 


Jan Toorop- Oude eik in Surrey
 

Natuur en Milieu federatie Drenthe publiceert Groene agenda

Wat voor groens ga jij doen?

Ontvang elke vier weken een overzicht van groene activiteiten in je mailbox. Dit zijn activiteiten die georganiseerd en aangedragen worden door diverse organisaties in Drenthe.   

Let op: door het corona-virus gaan veel activiteiten niet door. Kijk op de website van de organiserende partij wat de status is van de activiteit. 

Schrijf je hier in voor de Groene Agenda 


 

Steenbreek Meppel acties 2021: Tegels eruit, planten erin

Hebt u een bijdrage voor deze nieuwsbrief? Wilt u informatie delen? Handige tips voor andere tuiniers?

Stuur uw bericht dan naar meppelgroeienbloei@gmail.com Dan kijken wij of het in de volgende nieuwsbrief kan worden geplaatst.

Alvast bedankt  namens het bestuur van Groei en Bloei Meppel

 

 


 

Onze Sponsors : ook uw bedrijfslogo kan hier staan

informatie voor onze sponsoren

https://www.farmshophuisman.nl/

www.a3tuinen.nl

www.martijnbuld.nl

www.hoveniersbedrijfvellinger.nl

https://holtermanhoveniersbedrijf.nl

https://www.groenrijk.nl › Vestigingen

https://joukmusschetuinen.nl

https://www.intratuin.nl › winkels › intratuin-meppel

https://www.arborealis.nl/

http://www.groentotaaladeboer.nl/

www.bertvisschervof.com