Meppel
bekijk online
Nieuwsbrief

Is deze versie van de nieuwsbrief niet goed leesbaar? Kijk dan in de online versie

April doet wat hij wil

Temperaturen boven de 15 graden krijgen we de komende dagen. Wat een heerlijk vooruitzicht  een paar warme dagen. Geniet vooral van het heerlijke voorjaarszonnetje. Pas nog wel even op met kwetsbare kuipplanten, want April doet wat hij wil. En kijk naar alles wat er gebeurt in de natuur: vrolijke gele narcissen, bloeiende wilgenkatjes, vogels die nestelen. Bestuurslid Caroline Hendriksen stuurde onderstaande foto van bloeiende Holwortel en Scilla in het Reestdal.  

Zoals u in deze nieuwsbrief ook kunt lezen, wordt er alweer hard gewerkt aan het organiseren van de open tuinen dagen. Wij houden goede hoop dat daar in de zomer toch weer ruimte voor komt. Ook wordt in overleg met Kupers tuinreizen gekeken naar de mogelijkheid een tuinenreis naar Denemarken te organiseren in de zomer. Meer info in de volgende nieuwsbrief.

Wil je ook aan de slag in de tuin? Kijk dan verder in deze nieuwsbrief en op de landelijke site van Groei en Bloei voor tuintips en wat je in de tuin kunt doen in april.
Vragen, opmerkingen voor het bestuur / of een bericht voor de volgende nieuwsbrief, kun je opsturen naar meppelgroeienbloei@gmail.com Dan kijk ik of ik het kan plaatsen. En vergeet uw nieuwe e-mailadres niet door te geven, dan kan ik de digitale nieuwsbrief blijven sturen.

Voor nu: blijf gezond en geniet van al het moois dat groeit en bloeit, 

Met hartelijke groet, namens het bestuur van Groei en Bloei Meppel en omgeving,
Tilly Vriend, Voorzitter 

1 april 2021

 


Bloeiende Scilla (sneeuwroem) en Holwortel in het Reestdal (c) foto Caroline Hendriksen

Financieel verslag 2021 Groei en Bloei Meppel goedgekeurd

Op onze oproep om online uw goedkeuring te geven aan het financieel en sociaal verslag, is enthousiast gereageerd. Er kwamen ruim 80 reacties binnen; alle leden gingen akkoord met de stukken. Het was hartverwarmend om zoveel fijne, positieve reacties te ontvangen voor het bestuur, over de mooie presentatie van het sociaal verslag en de positieve respons op de nieuwsbrief. Daar zijn we heel blij mee.

Hartelijk dank, namens alle bestuursleden van Groei en Bloei Meppel e.o.
 


 

Een fleurig voorjaar in de tuin van Marjan Sorgdrager: Tuinerij column, april 2021 van Marjan Sorgdrager

Beste lezers van de column van Marjan Sorgdrager,

dit keer deel 2 van de online presentatie met een wandeling door de voorjaarstuin, vol met bloeiende heesters, bollen en vroege vaste planten. Iedere pagina blijft even in beeld, zodat je alle tijd hebt om alles tot je te nemen.

Klik op de link naar deze 2e online presentatie: Link naar presentatie voor Groei en Bloei deel 2 _2021. Ik hoop dat jullie veel plezier beleven aan de wandeling door de prille voorjaarstuin met sneeuwklokjes en winterbloeiers. En geniet van de wandeling.

Veel plezier, Marjan Sorgdrager

 
 

 

Drentse Paosbloem: Beschermen en vermeerderen wilde narcissen

De wilde narcis, ook wel Drentse Paosbloem genoemd, is een inheemse bollensoort, die oorspronkelijk in Drentse beekdalen, maar ook in de Kop van Overijssel  te vinden was en daarna werd geintroduceerd op Drentse boerenerven. In de loop der jaren is de soort zeldzaam geworden en actie is nodig om deze karakteristieke bloemen te behouden. Mochten er lezers zijn, die deze wilde narcis in hun tuin hebben, kijk dan vooral in de folder hieronder onder het kopje: Wat kunt U doen?  Stuur uw reactie naar meppelgroeienbloei@gmail.com


FOLDER Landschapsbeheer Drenthe heeft een handleiding uitgebracht over het beschermen en vermeerderen van de wilde narcis. Zie hier de heldere en informatieve handleiding waarmee u zelf aan de slag kunt.


foto Drentse Paosbloem (c) Michiel Poolman

Holwortel en bosanemoontjes bloeien nu op de landgoederen van de Reest: mooie wandelingen online

Wandelroute: Een eindje om met Het Drentse Landschap;  wandelroute  De landgoederen van de Reest
Deze wandelroute brengt u langs de drie grootste landgoederen van de Reest: De Havixhorst, Dickninge (waar de holwortel en bosanemoontjes nu bloeien) en Voorwijk

Lengte route 8,5 km, maar u kunt hem zo lang en zo kort maken als u zelf wilt
Startpunt parkeerplaats De Havixhorst. 
Meer info over de wandelroute van Het Drentse Landschap


 

14de Oost Groninger bloembollenroute 2021

Tulpendagen in April 2021

De duizenden bloembollen in vier tuinen in Oostwold, Winschoten en Stadskanaal werden door de vele bezoekers van voorgaande jaren zeer gewaardeerd. Ook nu zijn er weer veel extra bollen toegevoegd. Tijdens de open dagen kunnen tuinliefhebbers zonder afspraak te maken genieten van deze vroege voorjaarstuinen. De vier tuinen zijn totaal verschillend wat betreft aanleg en sfeer, ook dat maakt in deze tijd van het jaar een bezoek aan de tuinen de moeite waard.

In 2021 Tulpen dagen iedere zondag in April bij Tuinfleur en op 11 April, 18 April en 25 April bij the Stonefarm, City Channel Garden en Wubsbos.
Tijden: 11:00 tot 17:00
Locatie: Oostwold, Winschoten en Stadskanaal in Nederland.

Kijk hier voor info, adressen en deelnemende tuinen van de Oost-Groninger bollenroute

Wilde bijen in verdrukking. Hoe kun je ze helpen?

Het Drentse Landschap organiseert een online lezing door Diliana Welink, bijendeskundige
op 8 april van 14.00 tot 15.00 uur

Dat het slecht gaat met de bijen is al een paar jaar bij een breed publiek bekend. Wilde bijen zijn essentieel voor ons én de natuur. Ze bestuiven planten en landbouwgewassen en zijn hierdoor belangrijk voor het natuurbehoud en de voedselproductie.

Veel mensen willen graag iets voor ze doen. Zomaar bloemen zaaien of een insectenhotel plaatsen is belangrijk, maar niet altijd effectief. Diliana Welink vertelt wat wilde bijen zijn, hoeveel er zijn en hoe ze leven. Als u dat eenmaal weet, is het eenvoudig om ze goed te helpen.

Aanmelden voor de lezing is noodzakelijk en kan hier: Aanmelden bij Het Drentsche Landschap
Kosten: Gratis
 


wilde bij (c) foto Chiel Jacobusse

 

 

Oproep: Mooie impressies van tuinen / planten van leden

Hoe ziet uw tuin er nu uit? Bloeit er een mooie plant? Hebt u daar een mooie foto van ? Stuur hem dan naar ons  NB: stuur maximaal 1 foto  Wij kiezen dan de mooiste uit voor de volgende nieuwsbrief. Het gaat om een foto van dit seizoen !

Op de foto  een schitterend bloeiende Hamamelis 'Arnhem' in de tuin van Peter van 't Rood. Hoewel hij nu is uitgebloeid, wilde hij deze schoonheid nog even met ons delen. Peter: 'nu onze Hamamelis intermedia 'Arnhem' zo mooi bloeit, ondanks de strenge vorst van een paar weken geleden, kan ik niet nalaten je deelgenoot te maken. De plant is gekocht bij Sietske van Arborealis, in april 2013. Alweer acht jaar geleden'


 

 

 

Informatieavond bijenoases: Heel Meppel bloeit voor de bij!

Om het verlies van wilde bijen, honingbijen, hommels en vlinders tegen te gaan, moeten we het hele jaar zorgen voor wilde bloemen. Een bijenoase in de wijk helpt daarbij. Samen met bewoners en andere geinteresseerden wil de gemeente meerdere bijenoases in de opembare ruimte aanleggen.

Bent u geinteresseerd in een bijenoase in uw wijk? Geef u dan op voor de online informatieavond.
Datum: 14 april
Tijd: 19.30-20.00 uur
Aanmelden:
stuur een mail naar postbus@meppel.nl met als onderwerp 'Bijeenkomst bijenoases'
Meld ook uw naam en de wijk waar u woont. Na het aanmelden ontvangt u informatie om digitaal deel te nemen aan de bijeenkomst
Meer info: bee-foundation
 


foto Halictus scabiosae (wilde bij) 

Helleborusdagen in de Stekkentuin

In de fraaie Stekkentuin van Wies Voesten in Espel in de Noordoostpolder groeien maar liefst 300 soorten helleborussen en heel veel bollen. Wilt u hier eens een kijkje komen nemen, dan kan dat. Vanaf  maart houdt ze de jaarlijkse Helleborus Dagen die in april overgaan in de Tulpen Dagen

Een foto-impressie van de verschillende soorten en meer info over de open dagen van de Stekkentuin, kijk hier

De tuin in april

Beplanting en bemesting in april
Laat planten, die de afgelopen periode binnen hebben gestaan langzaam aan de kou en/of zon wennen. Je kunt dit doen door ze regelmatig buiten te zetten en ze daarna ‘s nachts weer binnen te halen. Deze planten verdragen geen vrieskou. Knip de stengels van vaste planten en siergrassen af, als je dat og niet gedaan hebt.

Wil je heesters of rozen in de tuin? Dan is het nu mogelijk om ze  te planten. De rozen zullen deze zomer al volop bloeien.
April is een mooie maand om te bemesten; planten nemen de voedingsstoffen nu optimaal op. Strooi compost bij de planten en bollen en /of organische mest (bv. koemestkorrels). Helleborus houdt van kalk en klei!  Maar pas op : Zuurminnende planten zoals Rhododendron, Pieris, Azalea, Hortensia, Skimmia, houden niet van kalk; geef ze turf en bladcompost.

In bakken met glasplaatje of kamerkasjes kun je eenjarige, tweejarige of vaste planten voorzaaien. Als je dit al in maart hebt gedaan, dan is het nu tijd om de jonge plantjes voorzichtig te verpotten. Dahlia's kunnen nu de grond in, evenals zomerbloeiende bollen, zoals Eucomis of Acidanthera (Abessijnse gladiool)


Het gazon in april
Controleer het gras op kale of zieke plekken. Steek voor een snel resultaat de rotte of lelijke plek in een vierkant uit en leg in het ontstane gat een op maat gesneden plag gras. Ook kun je verticuteren en gelijk de kale plekken opnieuw inzaaien.
Het gazon kan ook weer gemaaid worden. Niet alle grassoorten groeien echter even snel. Dit heeft als gevolg dat het gazon er na de winter hobbelig uit kan zien. Daarnaast is er verschil in de kleuren groen te zien. Maai vanaf nu ieder geval regelmatig en bemest het gazon ook op tijd. 
Klinkers langs de rand van het gazon? Loop met een snoeischaar of kantknipper langs en knip al het gras dat over de klinkers groeit af. Zo ziet het gazon er weer strak uit. Als er gemaaid wordt kan de maaimachine gemakkelijk over de klinkerrand gereden worden. Graskanten afsteken is dan niet nodig.
­


 

 

 

 

Open tuinen 2021 in Meppel en omgeving

Op onze website is nu al te zien welke tuinen dit jaar graag hun poorten openen voor bezoekers. Kijk op: https://meppel.groei.nl/activiteiten/deelnemers-open-tuinen-2021/ Onze oproep aan de deelnemers van Open tuinen in 2021 in Meppel en omgeving heeft 16 aanmeldingen opgeleverd. 
Laten we hopen dat we deze zomer weer bij anderen achter de heg kunnen kijken. Hou die data alvast vrij ! 

  • 19-20 juni Landelijk open tuinen weekend van 10:30 - 17:00 uur 
  • 10-11 juli Open tuinen Carrousel Drenthe, afd. Hoogeveen en Meppel en omgeving, van 10:30 -17:00 uur (Aan de website wordt nog gewerkt)

 

 

Volkstuin geeft ontspanning: er zijn nog enkele tuinen te huur

Goed nieuws voor mensen die graag een volkstuin willen: Er zijn nog enkele tuinen te huur bij Volkstuinvereniging Ons Genoegen in Steenwijk

Meer informatie over de locaties en mogelijkheden, via: Sabine Lange, mail: volkstuinensteenwijk@gmail.com of: www.volkstuinensteenwijk.nl


 

Steenbreek Meppel acties 2021: Tegels eruit, planten erin

Gardenista 2021: van 22 - 26 september op Den Alerdinck bij Zwolle

De voorbereidingen voor de 2e Gardenista, het grote groenfestival van Groei en Bloei zijn al in volle gang. Er zal veel te zien en beleven zijn: showtuinen, workshops, groenexposanten, interessante lezingen...te veel om op te noemen. Je kunt ook meedoen aan de bloemschikwedstrijd; plantenkwekers kunnen hun mooiste planten tonen, groenexploitanten kunnen een showtuin inrichten, maar ook particulieren kunnen een postzegeltuintje inrichten. En heb je zin om mee te helpen: vrijwilligers zijn van harte welkom.

Dit jaar kan iedereen uit onze regio Gardenista bezoeken. Het vindt namelijk plaats in onze achtertuin. Bij wijze van spreke dan. Je kunt met de trein naar Heino en vandaar met de festivalpendelbus naar Den Alerdinck. 

Kijk op de website van Gardenista voor meer informatie


 

 

Hebt u een bijdrage voor deze nieuwsbrief? Wilt u informatie delen? Handige tips voor andere tuiniers?

Stuur uw bericht dan naar meppelgroeienbloei@gmail.com Dan kijken wij of het in de volgende nieuwsbrief kan worden geplaatst.

Alvast bedankt  namens het bestuur van Groei en Bloei Meppel

 

 


 

Onze Sponsors : ook uw bedrijfslogo kan hier staan

informatie voor onze sponsoren

https://www.farmshophuisman.nl/

www.a3tuinen.nl

www.martijnbuld.nl

www.hoveniersbedrijfvellinger.nl

https://holtermanhoveniersbedrijf.nl

https://www.groenrijk.nl › Vestigingen

https://joukmusschetuinen.nl

https://www.intratuin.nl › winkels › intratuin-meppel

https://www.arborealis.nl/

http://www.groentotaaladeboer.nl/

www.bertvisschervof.com