Meppel
bekijk online
Nieuwsbrief

Is deze versie van de nieuwsbrief niet goed leesbaar? Kijk dan in de online versie

Nieuwsbrief 2021 -1 (januari)

Beste leden

Vol goede moed het nieuwe jaar in!
Al sinds de oudheid wordt onderkend dat tuinen en tuinieren een helende uitwerking voor lichaam en geest kunnen hebben. Voor velen van ons, is dat geen nieuws. Afgelopen jaar, tijdens de corona-crisis, hebben we kunnen ervaren hoe heerlijk het is om bezig te zijn in het groen; jezelf te verliezen in het planten, zaaien en wieden, het beplanten van een bak, het werken in de moestuin, het snoeien van rozen of een wandeling te maken in de natuur. Wat een rijkdom, dat we naar buiten kunnen. Vol goede moed ga ik het nieuwe jaar in en ik hoop dat dat voor u ook geldt. We gaan op weg naar langere dagen, de komst van het vaccin en daarmee ook naar nieuwe activiteiten en ontmoetingen. Voorlopig alleen nog even goed oppassen en gezond blijven!  Tot ziens in 2021! 

Mocht u nog aan de slag willen in de tuin, kijk dan  eens op de landelijke site van Groei en Bloei, voor tuintips en wat u in de tuin kunt doen in januari. Hebt u nog vragen, opmerkingen voor het bestuur / of een bericht voor de volgende nieuwsbrief, aarzel dan niet en stuur het bericht naar meppelgroeienbloei@gmail.com Dan kijk ik of ik het kan plaatsen. En mocht u een ander e-mailadres nemen, vergeet dan niet het door te geven, dan kan ik de digitale nieuwsbrief blijven sturen.

Tilly Vriend Voorzitter / Webmaster Groei en Bloei Meppel e.o
5 januari 2021

 

2020 was een ongekend warm jaar 

Het was afgelopen jaar ongekend warm in Nederland. Hitterecords gingen aan diggelen. Ook in de rest van de wereld was het klimaat onstuimig in de vorm van bosbranden, orkanen, tormado's. 
2020 in Nederland in enkele cijfers/records

2020 was het op een na heetste jaar sinds de metingen begonnen in 1880 
8 Tropische dagen: nooit eerder telden we zoveel tropische dagen achter elkaar in De Bilt : 
Nooit werd zo laat in het jaar een tropische dag gemeten: op 15 september werd het in Gilze-Rijen 35.1 graden Celsius 
De laatste 3 jaar waren uiterst zonnig (2018, 2019 en 2020), allen in de top 5 zonnigste jaren 
Langste aaneengesloten periode van 10° of meer: van 1 april t/m 19 november was het 233 dagen > 10°. 233 dagen is vijf dagen langer dan de oude recordreeks, dat was tussen 27 maart en 9 november 2011. 
Bron: KNMI en Volkskrant, 19 dec. 2020

 

Helleborus of kerstroos: Tuinerij column, januari 2021 van Marjan Sorgdrager

Helleborus, hier staat het blad nog pront te glimmen, daar is het beschadigd, verouderd, ziek. Maar als ik wat frutsel tussen het gekrulde hazelaars blad, dat de planten zo fijn beschermt in de winter, merk ik allemaal bloemknoppen op.
Deze dankbare planten zijn krijgertjes. Het is Helleborus orientalis en de bloemen zijn rozig met spikkeltjes. Ze zijn oersterk en staan al 25 jaar in de tuin. Ik heb ze van tuinvriendin Jeanne gekregen en bij aankomst waren het net geen zaailingen meer. Ik vind het zo bijzonder om te zien, dat deze Helleborus zo sterk is, hij vermeerdert zich ook ieder jaar flink,  als ik weer onder het blad kijk dan tel ik misschien wel honderd jonge plantjes. Een aantal mag opgroeien in de Helleborusborder, of ik plant ze ergens anders uit. Maar nergens doen ze het zo goed als onder mijn toverhazelaar.
 

Lees hier de column van Marjan verder

Nationale tuinvogeltelling: 29, 30 en 31 januari 2021

Doet u ook mee?

De Nationale Tuinvogeltelling wordt sinds 2001 jaarlijks georganiseerd door de Vogelbescherming in samenwerking met Sovon Vogelonderzoek Nederland. De Nationale Tuinvogeltelling levert een momentopname van de aantallen vogels die in Nederlandse tuinen aanwezig zijn. In combinatie met de resultaten van andere jaren en met andere tellingen levert dit een beeld van de ontwikkelingen in het belang van tuinen voor vogels.

Hoe de nationale tuinvogeltelling werkt, leest u hier, op de website van de Vogelbescherming. 

 

Natuurbeschermingswacht zet Joke van der Meer in het zonnetje

Joke van der Meer is al vele jaren zeer actief voor de natuurbeschermingswacht Meppel e.o. Op 1 januari was het 30 (!) jaar geleden dat zij toetrad tot het bestuur. Ze heeft zich onmisbaar gemaakt als secretaris en archivaris van het bestuur, naast de activiteiten voor bescherming van natuur en milieu.  De nieuwe voorzitter Tamara Kolk benoemde Joke tot ere-bestuurslid. 

Groei en Bloei Meppel e.o. werkt al vele jaren fijn samen met Joke / De Natuurbeschermingswacht. Elk jaar wordt er i.s.m. Groei en Bloei een gezamelijke lezing georganiseerd en Joke heeft vaak G&B als vrijwilliger bijgestaan, zoals bij voorbeeld bij de Actie Tegel eruit, plant erin. Joke zal haar actieve bestuurstaken overdragen en zelf  in werkgroepen binnen de Natuurbeschermingswacht blijven helpen waar ze kan.

Dank je wel Joke, voor jouw inzet en energie om de wereld groener/mooier te maken. Ook binnen Groei en Bloei hopen we je te blijven zien!
 

Oproep: Open tuinen 2021

Oproep: deelnemers Open tuinen in 2021 in Meppel en omgeving
Op dit moment in de Corona-lockdown lijkt het haast onwaarschijnlijk dat de tuinen weer open zullen gaan. Maar wij, het bestuur van Groei en Bloei en de organisatoren van de Drentse TuinCarrousel zijn voorzichtig optimistisch en hopen dat we tegen de zomer onze tuinen weer open kunnen stellen. En om dat te organiseren gaan we alvast aan de slag met website en folders. Indien het niet verantwoord is, kan annuleren altijd nog!

Een verzoek aan alle leden en niet leden met een mooie tuin / of al degenen die al eerder hebben meegedaan, om in 2021 hun tuin open te stellen voor het publiek. In 2021 kan dat gedurende 2 weekends. Het is de bedoeling dat u de tuin dan GRATIS openstelt voor iedereen die houdt van tuinen. Plantjes of andere producten van het land kunnen verkocht worden en een bijdrage voor koffie/thee mag gevraagd worden.
Let op: U kunt er ook voor kiezen om slechts een dag mee te doen.

  • 19-20 juni Landelijk open tuinen weekend van 10:30 - 17:00 uur Thema:
  • 10-11 juli Open tuinen Carrousel Drenthe, afd. Hoogeveen en Meppel en omgeving, van 10:30 -17:00 uur

Graag horen wij vóór 18 februari 2021 wie haar of zijn tuin wil openstellen en op welke dagen.
Stuur een mailtje naar bestuurslid Karin Sebèl   met de volgende gegevens: uw naam, de naam van de tuin (indien van toepassing), website van de tuin, adres van de tuin, welke dagen u uw tuin openstelt:  za.19 juni, zo. 20 juni, za.10 juli en/of zo.11 juli

 

Gelezen: Aantal bijensoorten gaat wereldwijd achteruit

Bijensoorten raken niet alleen plaatselijk, maar wereldwijd in de verdrukking. Nieuw onderzoek heeft bewezen dat een kwart van de bijensoorten die we kennen uit de biologieboeken sinds de jaren negentig niet meer wordt waargenomen.

De bij is als bestuiver een essentiële schakel in veel ecosystemen. Niet alleen de hoeveelheid bijen is belangrijk, maar ook de diversiteit aan bijensoorten. Wij tuinders kunnen het tij helpen keren. Door een verscheidenheid aan planten aan te planten, zullen er vanzelf meer verschillende insecten op afkomen. Meer lezen over de achteruitgang van bijen?

Bron: De Volkskrant 25 januari 2021


 

Oproep: Mooie impressies van tuinen / planten van leden

Hoe ziet uw tuin er nu uit? Bloeit er een mooie plant? Hebt u daar een mooie foto van ? Stuur hem dan naar ons  NB: stuur maximaal 1 foto  Wij kiezen dan de mooiste uit voor de volgende nieuwsbrief. Het gaat om een foto van dit seizoen/ mag dus ook een winterfoto zijn !

Kijk eens wat bijzonder. Zo mooi kan de tuin zijn in de winter. Deze fraaie winterimpressie werd gestuurd door Marjon van Berkel van de Maartjestuin in Eesveen

 

 

 

Gelezen: Start van aanleg Bolwerktuin in wijk Woldmeenthe, Steenwijk

Wanneer de handen ineen worden geslagen kunnen mooie projecten ontstaan. De aanleg van de Bolwerktuin in Woldmeenthe is daar een mooi voorbeeld van. Een kaal grasveld wordt getransformeerd tot een mooie ontmoetingsplek voor jong en oud, na constructief overleg tussen gemeente, wijkvereniging de Middenweg en de Werkgroep Bolwerktuin. 

In de eerste week van januari werden een paar duizend tulpenbollen geplant. Binnenkort wordt de grond voorbewerkt voor de aanplant van biodiverse struiken en de aanleg van bloemperken. 
Op zaterdag 30 januari steken de omwonenden de handen uit de mouwen voor het plantwerk. Ook zullen 2 insectenhotels worden ingericht. Een klimboom voor de kinderen zal het geheel compleet maken.

Bron: Steenwijkercourant, 22 december 2020

Subsidie Provincie Drenthe om omgeving meer bij- en vlindervriendelijk te maken.

De provincie Drenthe moedigt inwoners van Drenthe aan om mee te helpen de omgeving meer bij- en vlindervriendelijk te maken. Hiervoor kan sinds 1 januari gebruik gemaakt worden van de subsidieregeling groene bewonersinitiatieven Drenthe.

Inwoners van Drenthe kunnen in 2021 een subsidie aanvragen uit een pot van totaal 20.000 euro voor maatregelen in het openbaar groen. Denk daarbij aan het omvormen van een gazon naar een bloemrijk grasland, het maken van bijenhotels of herstellen van landschapselementen. Het uitvoeren van zulke initiatieven moet altijd in overleg met de eigenaar van de grond (meestal de gemeente).

Lees hier meer: Aanvragen van subsidie voor groene initiatieven door inwoners van Drenthe kan via de website van de Provincie Drenthe. 


 

Blijf in beweging: mooie wandelingen online

De ANWB heeft online een aantal wandelroutes verzameld door onder meer de provincie Drenthe. Met drie fraaie nationale parken, schilderachtige dorpjes en afwisselende natuurgebieden is onze omgeving zeer aantrekkelijk voor wandelaars.

De Drentse wandelroutes zijn hier te vinden 


 

Gardenista 2021: van 22 - 26 september op Den Alerdinck bij Zwolle

De voorbereidingen voor de 2e Gardenista, het grote groenfestival van Groei en Bloei zijn al in volle gang. Er zal veel te zien en beleven zijn: showtuinen, workshops, groenexposanten, interessante lezingen...te veel om op te noemen. Je kunt ook meedoen aan de bloemschikwedstrijd; plantenkwekers kunnen hun mooiste planten tonen, groenexploitanten kunnen een showtuin inrichten, maar ook particulieren kunnen een postzegeltuintje inrichten. En heb je zin om mee te helpen: vrijwilligers zijn van harte welkom.

Dit jaar kan iedereen uit onze regio Gardenista bezoeken. Het vindt namelijk plaats in onze achtertuin. Bij wijze van spreke dan. Je kunt met de trein naar Heino en vandaar met de festivalpendelbus naar Den Alerdinck. 

Kijk op de website van Gardenista voor meer informatie


 

 

Hebt u een bijdrage voor deze nieuwsbrief? Wilt u informatie delen? Handige tips voor andere tuiniers?

Stuur uw bericht dan naar meppelgroeienbloei@gmail.com Dan kijken wij of het in de volgende nieuwsbrief kan worden geplaatst.

Alvast bedankt  namens het bestuur van Groei en Bloei Meppel

 

 


 

Onze Sponsors : ook uw bedrijfslogo kan hier staan

informatie voor onze sponsoren

www.martijnbuld.nl

www.hoveniersbedrijfvellinger.nl

https://holtermanhoveniersbedrijf.nl

https://www.groenrijk.nl › Vestigingen

https://joukmusschetuinen.nl

https://www.intratuin.nl › winkels › intratuin-meppel

https://www.arborealis.nl/

http://www.groentotaaladeboer.nl/

www.bertvisschervof.com

https://www.farmshophuisman.nl/

www.a3tuinen.nl