Meppel
bekijk online
Nieuwsbrief

Is deze versie van de nieuwsbrief niet goed leesbaar? Kijk dan in de online versie

Nieuwsbrief 2021 -1 (januari)

Beste leden

Vol goede moed het nieuwe jaar in!

Al sinds de oudheid wordt onderkend dat tuinen en tuinieren een helende uitwerking voor lichaam en geest kunnen hebben. Voor velen van ons, is dat geen nieuws. Afgelopen jaar, tijdens de corona-crisis, hebben we kunnen ervaren hoe heerlijk het is om bezig te zijn in het groen; jezelf te verliezen in het planten, zaaien en wieden, het beplanten van een bak, het werken in de moestuin, het snoeien van rozen of een wandeling te maken in de natuur. Wat een rijkdom, dat we naar buiten kunnen. Vol goede moed ga ik het nieuwe jaar in en ik hoop dat dat voor u ook geldt. We gaan op weg naar langere dagen, de komst van het vaccin en daarmee ook naar nieuwe activiteiten en ontmoetingen. Voorlopig alleen nog even goed oppassen en gezond blijven!  Tot ziens in 2021! 

!.! Ennn...Mocht je binnenkort eens sneeuwklokjes willen komen kijken, mail dan even naar Marjan Sorgdrager. Een jong Helleborus plantje deelt ze dan graag uit.

Mocht u nog aan de slag willen in de tuin, kijk dan  eens op de landelijke site van Groei en Bloei, voor tuintips en wat u in de tuin kunt doen in januari. Hebt u nog vragen, opmerkingen voor het bestuur / of een bericht voor de volgende nieuwsbrief, aarzel dan niet en stuur het bericht naar meppelgroeienbloei@gmail.com Dan kijk ik of ik het kan plaatsen. En mocht u een ander e-mailadres nemen, vergeet dan niet het door te geven, dan kan ik de digitale nieuwsbrief blijven sturen.

Tilly Vriend Voorzitter / Webmaster Groei en Bloei Meppel e.o
5 januari 2021

 


 

2020 was een ongekend warm jaar

Het was afgelopen jaar ongekend warm in Nederland. Hitterecords gingen aan diggelen. Ook in de rest van de wereld was het klimaat onstuimig in de vorm van bosbranden, orkanen, tormado's. 
2020 in Nederland in enkele cijfers/records

  • 2020 was het op een na heetste jaar sinds de metingen begonnen in 1880
  • 8 Tropische dagen: nooit eerder telden we zoveel tropische dagen achter elkaar in De Bilt :
  • Nooit werd zo laat in het jaar een tropische dag gemeten: op 15 september werd het in Gilze-Rijen 35.1 graden Celsius
  • De laatste 3 jaar waren uiterst zonnig (2018, 2019 en 2020), allen in de top 5 zonnigste jaren
  • Langste aaneengesloten periode van 10° of meer: van 1 april t/m 19 november was het 233 dagen > 10°. 233 dagen is vijf dagen langer dan de oude recordreeks, dat was tussen 27 maart en 9 november 2011.

Bron: KNMI en Volkskrant, 19 dec. 2020


Foto: Helleborus orientalis (c) Tilly Vriend

Helleborus of kerstroos: Tuinerij column, januari 2021 van Marjan Sorgdrager

Helleborus,

hier staat het blad nog pront te glimmen, daar is het beschadigd, verouderd, ziek. Maar als ik wat frutsel tussen het gekrulde hazelaars blad, dat de planten zo fijn beschermt in de winter, merk ik allemaal bloemknoppen op.
Deze dankbare planten zijn krijgertjes. Het is Helleborus orientalis en de bloemen zijn rozig met spikkeltjes.  Ze zijn oersterk en staan al 25 jaar in de tuin. Ik heb ze van tuinvriendin Jeanne gekregen en bij aankomst waren het net geen zaailingen meer. Ik vind het zo bijzonder om te zien, dat deze Helleborus zo sterk is, hij vermeerdert zich ook ieder jaar flink,  als ik weer onder het blad kijk dan tel ik misschien wel honderd jonge plantjes. Een aantal mag opgroeien in de Helleborusborder, of ik plant ze ergens anders uit. Maar nergens doen ze het zo goed als onder mijn toverhazelaar. 

Ik zit nog steeds op mijn knieën en ben in dubio: zal ik het lelijke blad al afknippen of is het beter om toch tot maart te wachten?

Lees hier de column van Marjan verder

Op de foto: Helleborus orientalis (c) Tilly Vriend

Wil je nog meer weten over de Helleborus? kijk dan hier

Nationale tuinvogeltelling: 29, 30 en 31 januari 2021

Doet u ook mee?

De Nationale Tuinvogeltelling wordt sinds 2001 jaarlijks georganiseerd door de  Vogelbescherming in samenwerking met  samen met Sovon Vogelonderzoek Nederland. De Nationale Tuinvogeltelling levert een momentopname van de aantallen vogels die in Nederlandse tuinen aanwezig zijn. In combinatie met de resultaten van andere jaren en met andere tellingen levert dit een beeld van de ontwikkelingen in het belang van tuinen voor vogels.

Hoe de nationale tuinvogeltelling werkt, leest u hier, op de website van de Vogelbescherming. 

 

Natuurbeschermingswacht zet Joke van der Meer in het zonnetje

Joke van der Meer is al vele jaren zeer actief voor de natuurbeschermingswacht Meppel e.o. Op 1 januari was het 30 (!) jaar geleden dat zij toetrad tot het bestuur. Ze heeft zich onmisbaar gemaakt als secretaris en archivaris van het bestuur, naast de activiteiten voor bescherming van natuur en milieu.  De nieuwe voorzitter Tamara Kolk benoemde Joke tot ere-bestuurslid. 

Groei en Bloei Meppel e.o. werkt al vele jaren fijn samen met Joke / De Natuurbeschermingswacht. Elk jaar wordt er i.s.m. Groei en Bloei een gezamelijke lezing georganiseerd en Joke heeft vaak G&B als vrijwilliger bijgestaan, zoals bij voorbeeld bij de Actie Tegel eruit, plant erin. Joke zal haar actieve bestuurstaken overdragen en zelf  in werkgroepen binnen de Natuurbeschermingswacht blijven helpen waar ze kan.

Dank je wel Joke, voor jouw inzet en energie om de wereld groener/mooier te maken. Ook binnen Groei en Bloei hopen we je te blijven zien!

 

Oproep: Mooie impressies van tuinen van leden

Hoe ziet uw tuin er nu uit? Hebt u daar een mooie foto van ? Stuur hem dan naar ons  NB: stuur maximaal 1 foto op zodat de postbus niet overloopt! Wij kiezen dan de mooiste uit voor de volgende nieuwsbrief. Het gaat om een foto van dit seizoen/ mag dus ook een winterfoto zijn !

Kijk eens wat bijzonder! Zo mooi kan de tuin zijn in de winter. Deze mooie winterimpressie werd gestuurd door Marjon van Berkel, van de Maartjestuin in Eesveen.

 

Werkgroep Steenbreek kijkt terug op een mooi jaar

Terugblik

2020 is voor de werkgroep Steenbreek Meppel een prachtig, groen jaar geworden. In totaal bijna 200  inwoners van de gemeente Meppel namen een foto van lentegroen, kochten een regenton of haalden tegels uit hun tuin om er planten in te zetten. Meer over de acties en de make-over van de tuin van de winnaar van de fotowedstrijd vind je op de Facebookpagina van Steenbreek Meppel.

Nieuwsgierig naar de plannen van de werkgroep Steenbreek voor 2021? Lees dan hier verder

 

Gardenista 2021: van 22 - 26 september op Den Alerdinck bij Zwolle

De voorbereidingen voor de 2e Gardenista, het grote groenfestival van Groei en Bloei zijn al in volle gang. Er zal veel te zien en beleven zijn: showtuinen, workshops, groenexposanten, interessante lezingen...te veel om op te noemen. Je kunt ook meedoen aan de bloemschikwedstrijd; plantenkwekers kunnen hun mooiste planten tonen, groenexploitanten kunnen een showtuin inrichten, maar ook particulieren kunnen een postzegeltuintje inrichten. En heb je zin om mee te helpen: vrijwilligers zijn van harte welkom.

Dit jaar kan iedereen uit onze regio Gardenista bezoeken. Het vindt namelijk plaats in onze achtertuin. Bij wijze van spreke dan. Je kunt met de trein naar Heino en vandaar met de festivalpendelbus naar Den Alerdinck. 

Kijk op de website van Gardenista voor meer informatie


 

 

Gelezen: Start van aanleg Bolwerktuin in wijk Woldmeenthe, Steenwijk

Wanneer de handen ineen worden geslagen kunnen mooie projecten ontstaan. De aanleg van de Bolwerktuin in Woldmeenthe is daar een mooi voorbeeld van. Een kaal grasveld wordt getransformeerd tot een mooie ontmoetingsplek voor jong en oud, na constructief overleg tussen gemeente, wijkvereniging de Middenweg en de Werkgroep Bolwerktuin. 

In de eerste week van januari werden een paar duizend tulpenbollen geplant. Binnenkort wordt de grond voorbewerkt voor de aanplant van biodiverse struiken en de aanleg van bloemperken. 
Op zaterdag 30 januari steken de omwonenden de handen uit de mouwen voor het plantwerk. Ook zullen 2 insectenhotels worden ingericht. Een klimboom voor de kinderen zal het geheel compleet maken.

Bron: Steenwijkercourant, 22 december 2020

Provincie Drenthe wil meer bij- en vlindervriendelijk zijn

De provincie Drenthe moedigt inwoners van Drenthe aan om mee te helpen de omgeving meer bij- en vlindervriendelijk te maken. Hiervoor kan sinds 1 januari gebruik gemaakt worden van de subsidieregeling groene bewonersinitiatieven Drenthe.

Inwoners van Drenthe kunnen in 2021 een subsidie aanvragen uit een pot van totaal 20.000 euro voor maatregelen in het openbaar groen. Denk daarbij aan het omvormen van een gazon naar een bloemrijk grasland, het maken van bijenhotels of herstellen van landschapselementen. Het uitvoeren van zulke initiatieven moet altijd in overleg met de eigenaar van de grond (meestal de gemeente).

Lees hier meer: Aanvragen van subsidie voor groene initiatieven door inwoners van Drenthe kan via de website van de Provincie Drenthe. 


 

Blijf in beweging: mooie wandelingen online

De ANWB heeft online een aantal wandelroutes verzameld door onder meer de provincie Drenthe. Met drie fraaie nationale parken, schilderachtige dorpjes en afwisselende natuurgebieden is onze omgeving zeer aantrekkelijk voor wandelaars.

De Drentse wandelroutes zijn hier te vinden 


 

Hebt u een bijdrage voor deze nieuwsbrief? Wilt u informatie delen? Handige tips voor andere tuiniers?

Stuur uw bericht dan naar meppelgroeienbloei@gmail.com Dan kijken wij of het in de volgende nieuwsbrief kan worden geplaatst.

Alvast bedankt  namens het bestuur van Groei en Bloei Meppel

 

 


 

Onze Sponsors : ook uw bedrijfslogo kan hier staan

informatie voor onze sponsoren

www.a3tuinen.nl

www.martijnbuld.nl

www.hoveniersbedrijfvellinger.nl

https://holtermanhoveniersbedrijf.nl

https://www.groenrijk.nl › Vestigingen

https://joukmusschetuinen.nl

https://www.intratuin.nl › winkels › intratuin-meppel

https://www.arborealis.nl/

http://www.groentotaaladeboer.nl/

www.bertvisschervof.com

https://www.farmshophuisman.nl/