Meppel
bekijk online
Nieuwsbrief

Is deze versie van de nieuwsbrief niet goed leesbaar? Kijk dan in de online versie

Nieuwsbrief 2020 - 9/10(sep/okt)

Beste leden

Door onvoorziene omstandigheden, komt deze nieuwsbrief wat later dan u van ons gewend bent. Vandaar nu een extra lang nummer voor de maanden september/oktober. De nazomer heeft nog steeds prachtige dagen voor ons in petto. Trek er op uit en geniet ervan. In deze tijd van het jaar is het ook slim om aantekeningen te maken als u door de tuin loopt en kritisch te kijken. Wat is goed, wat kan er beter.? Welke plant moet gedeeld worden of verplant? Ik denk altijd dat ik het onthou, maar later als alles minder herkenbaar is, weet je het soms niet meer.

Kijk ook eens op de landelijke site van Groei en Bloei, voor tuintips en wat u in de tuin kunt doen in september. Hebt u nog vragen of opmerkingen over/ of een bericht voor de volgende nieuwsbrief, aarzel dan niet en stuur het bericht naar meppelgroeienbloei@gmail.com Dan kijk ik of ik het kan plaatsen. En mocht u een ander e-mailadres nemen, vergeet dan niet het door te geven, dan kan ik de digitale nieuwsbrief blijven sturen.

Tilly Vriend Voorzitter / Webmaster Groei en Bloei Meppel e.o

20 september 2020


 

Hoe nu verder ?

Onlangs is het bestuur van Groei en Bloei voor het eerst in 5 maanden, weer bijelkaar gekomen om te bespreken hoe we verder kunnen.

We hebben allemaal het contact met onze leden gemist en zouden graag weer als vanouds de draad willen oppakken. Toch vinden wij het niet verantwoord om in de huidige omstandigheden samen te komen. Daarom hebben we besloten om in ieder geval tot en met december geen lezingen te organiseren, om elk risico te vermijden. 

Wel gaan we de komende tijd proberen enkele buitenactiviteiten te organiseren. Alles is uiteraard afhankelijk van de ontwikkeling van het Corona-virus. Het drukken van het programma laten we dit jaar achterwege. Activiteiten zullen we online plaatsen.

Bestuur Groei en Bloei Meppel en omgeving.

september, 2020

 

3 oktober 2020: Bezoek aan Arboretum Arcadië van Wiecher Huisman te Gasselte

Op zaterdag 3 oktober om 13:00 uur bezoeken we Arboretum Arcadië van Wiecher Huisman in Gasselte. Hij heeft een collectie van meer dan 1000 niet-alledaagse bomen en planten. Kijk voor meer informatie op zijn website: www.wiecherhuisman.nl Wiecher ontvangt ons met koffie/thee en geeft een rondleiding.

2 Jaar geleden gaf hij een lezing voor Groei en Bloei Meppel e.o. in Theater Ogterop. Toen hebben we kennis kunnen maken met de schitterende collectie bomen, struiken en planten die hij toepast . Het bezoek kan gecombineerd worden met een kijkje in de mooie herfsttuin van Ria ten Dam, de buurvrouw van Wiecher. Maximaal 20 leden kunnen mee.

U reist met eigen vervoer of u kunt carpoolen/ meerijden. Dit kan bij opgave geregeld worden.
Groei & Bloei betaalt de entree voor leden van de afdeling.
NIET-leden betalen € 10,-  (€ 5 voor entree arboretum en € 5 voor entree bloementuin)

Aanmelden kan tot 28 september bij Baukje Miedema, telefoon: 06-30891672 of 0522253900.
 

Er kan voldoende afstand bewaard worden!

DVHN herfstfair in de Tuinen van Frederiksoord; 26-27 september 2020

Tussen de ontelbaar vele appel-, peren- en pruimenbomen wordt dit najaar de Herfstfair gehouden in de Tuinen van Frederiksoord. Met veel stands op het gebied van tuin, wonen, lifestyle en nog heel veel meer is iedereen van harte welkom!

Meer info over het programma

Entree Ticket: € 7,50 per persoon (online reserveren )  
Kinderen tot 12 jaar gratis. Voor kinderen is (online) reserveren niet noodzakelijk.

Locatie
De Tuinen Frederiksoord
Majoor van Swietenlaan 1b
8382 CG Frederiksoord

Oproep: Mooie impressies van tuinen van leden

Vanwege Corona zijn veel Groei en Bloei activiteiten dit jaar helaas niet doorgegaan. Verschillende leden, zoals Dick Schreurs en Roelof Weitering stelden voor om de leden te vragen een mooie foto van hun tuin op te sturen en deze in de nieuwsbrief op te nemen. Een leuk voorstel! En ik heb meteen maar de daad bij het woord gevoegd en deze prachtige foto van de tuin van Roelof Weitering hier opgenomen. Is het geen plaatje? Wie volgt in de volgende nieuwsbrief?

Hebt u ook een mooie foto van uw tuin ? Stuur hem dan op naar meppelgroeienbloei@gmail.com  NB: stuur maximaal 1 foto op  zodat de postbus niet overloopt! Wij kiezen dan de mooiste uit voor de volgende nieuwsbrief.

Afbeelding: Tuin van Roelof Weitering

3 oktober 2020: Stoofperenfestival Ruinerwold

Zaterdag 3 oktober vindt de jaarlijkse Perenpluk in Ruinerwold plaats. Vanaf 9.00 uur is het mogelijk te bieden op de perenbomen aan de Dokter Larijweg. De start is op de kruising met de Havelterweg, waarna de hele weg (7 kilometer!) wordt afgelopen richting Oosteinde. De koper koopt één of meerdere bomen en heeft dan de gehele dag om de stoofpeertjes te plukken.  De volgende dag zijn de peertjes weer algemeen goed.

Aan de Dokter Larijweg staan meer dan 1000 hoogstam perenbomen van verschillende oude rassen,  zoals: Winterjan, Gieser Wildeman, Winterlouwtje, Pondspeer ect.

Ook dit jaar zijn er weer veel leuke activiteiten langs de hele Dokter Larijweg op verschillende punten, o.a. stands met brocante en landelijke artikelen en  handgemaakte spullen.

 

 

 

 

Maak kennis met onze nieuwe penningmeester Roelof ten Buur

Wij zijn blij dat Roelof ten Buur het bestuur van Groei en Bloei Meppel e.o. komt versterken. Roelof heeft een ruime ervaring in financieel management .

Roelof stelt hierbij zichzelf voor: ' samen met mijn vrouw woon ik inmiddels meer dan 30 jaar in De Wijk.

Als penningmeester heb ik mij kandidaat gesteld voor Groei en Bloei omdat ik mijn hele werkzame leven in de cijfers heb gezeten, eerst ruim 20 jaar op een accountantskantoor en daarna nog ruim 20 jaar bij een oliehandel. In De Wijk ben ik inmiddels ruim 12 jaar penningmeester van de plaatselijke Volkstuinvereniging.

Het groen is mijn hobby, zowel bloementuin als moestuin.'

'Hollandse Nieuwen' : Tien (h)eerlijke robuuste schoonheden voor de tuin. Tuinerij column, september 2020 van Marjan Sorgdrager

Natuurlijk zijn ridderspoor en lavendel mooi, maar ze stellen zo snel teleur. Kijk eens verder en merk dat je met sterke vaste planten pas echt lekker tuiniert. 

Eerlijk
Bij het aloude, misschien wat afgezaagde, groepje robuuste vaste planten hebben zich een aantal aantrekkelijke nieuwelingen geschaard. De reden dat deze Hollandse Nieuwen zo onbekend zijn is de volgende. Ze groeien minder snel en vragen in het begin wat aandacht. Geeft niks, maar hierdoor brengen ze voor een kweker wel minder op. Wél worden ze mondjesmaat in van die kleine potjes (p9) aangeboden, waarin minuscule plantjes zitten en al is de wortelkluit prima, het nodigt niet echt uit kopen.    
Bloeiend ridderspoor en weelderige lavendelplanten zijn veel uitnodigender. Maar pas op, al zijn ze mooi, sterk zijn ze niet. Eenmaal in de tuin geplant maken vorst, slakkenvraat en schimmels te vaak snel korte metten en zijn de planten na één kort bloeiseizoen goed voor de groene container. Jammer van de best wel stevige investering! 
  
Robuust
De tien ‘Hollandse Nieuwen’ groeien in een drietal jaren uit tot grote schoonheden, die daarna alleen maar mooier worden, na aanschaf weinig extra kosten meebrengen en later vaak ook nog eens voor gratis planten zorgen.
Een groot pluspunt is dat ze praktisch ongevoelig voor schimmels en ziekten zijn. Ook zijn ze stevig en kunnen zich meestal zonder al te veel steun rechtop houden. Daarbij groeien ze bijna allemaal in meerdere grondsoorten. Plant ze in het voorjaar, zodat ze snel aanslaan en kunnen groeien. 
Belangrijk voor een gezonde groei is een sterk wortelgestel, zodat de plantenwortels bij droogte water uit diepe bodemlagen kunnen halen. 
Vandaar dat ook deze sterke ‘Hollandse Nieuwen’ wat voorbereiding nodig hebben. Die bestaat vooral uit het klaar maken van hun groeimedium = de aarde. Zorg dat deze zuurstofrijk en waterdoorlatend is. Spit hiervoor het plantenbed diep om en meng vooral op zand en klei royaal kompost door de grond, deze bewerking zorgt ervoor dat het bodemleven (o.a. wormen en minuscule organismen) optimaal hun werk kunnen doen, de jonge plantenwortels groeien en voeding kunnen opnemen.
Spit na planten nooit meer rond de pollen. Dit verstoort de groei en vernietigd de plantenwortels zodat zij hun werk niet meer kunnen doen. Als resultaat kunnen de planten in een droge zomer zelfs afsterven. 

Lees hier verder over de tien (h)eerlijke schoonheden voor de tuin


Op de foto: Phlox 'Blue Paradise'

 

Sara Muis exposeert: Rietsnijders in beeld

Vanaf heden tot eind oktober exposeert Sara Muis, fotograaf, met haar prachtige zwart-wit fotoserie over de rietsnijder in 't Lokaal van Recreatiebedrijf Jongschaap bij het oude kerkje in Kalenberg.

 

 

Top 5 najaarsbloeiers voor vlinders

Het najaar dient zich alweer aan, maar de komende dagen wordt het toch nog zomers. Het moment om nog te genieten van vlinders. Want ze zijn er nog steeds!

Top 5 najaarsbloeiers

  1. Hebe (struikveronica) 
  2. Lavendel  
  3. Asters 
  4. Hemelsleutel (Sedum)
  5. IJzerhard (Verbena) 

Maar ook: Kattenkruid, (wilde) Tijm, Marjolein en Phlox zijn uitstekend.
Zet najaarsbloeiers in je tuin of op je balkon. Planten met veel nectar zijn goed voor vlinders, bijen en andere insecten.
In de herfst wordt veel fruit rijp. Insecten zijn dol op het zoete sap van vruchten die op de grond zijn gevallen. Verzamel je rotte fruit op een schaal buiten in je tuin en het wordt een vlinderfeest!

Bron: De Vlinderstichting, nieuwsbrief september 2020 Meer info


 

Herfsttuinen marathon 2020

Herfsttuinenmarathon 2020 - Het Tuinpad Op / In Nachbars Garten
 3  en 4 oktober 2020, van: 11:00 tot: 17:00

Tijdens de Herfsttuinenmarathon van 11.00 - 17.00 uur, kunt u de mooiste tuinen van Het Tuinpad Op/In Nachbars Garten bezoeken. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken. Locatie: diverse plaatsen/div. locaties in Drenthe

Meer informatie over de tuinen die deelnemen

Leden voor leden: Heleniums in de aanbieding

Onlangs ontving ik het volgende bericht van een van onze leden:

Mijn hoog zomerborder in de voortuin moet gereorganiseerd worden. Daar staan behoorlijk hoge heleniums in, de lievelingsbloemen van mijn man.
Wij hebben er grote moeite mee om de volwassen planten in de container te gooien en zouden heel graag tuinliefhebbers een mooie pol gunnen. De
kleuren variëren van rood tot roestkleurig met geel, dus allemaal kleuren voor een "hot border". Het bloeit momenteel prachtig, dus
misschien is het ook een idee voor iemand die interesse heeft om even te 
komen kijken....met vriendelijke groet, .....Vledder

Bent u geïnteresseerd en kunnen deze planten een mooie nieuwe plek krijgen in uw tuin, bel dan Tel 0521- 383905.

afbeelding van Helenium 'Moerheim beauty'


 

 

Herfst begint eerder dan normaal: 3 weken eerder dan 50 jaar geleden.


Gelezen 'Warmte, droogte en verhoogde verdamping van afgelopen voorjaar en zomer hebben er niet alleen toe geleid dat bladeren eerder hun herfstkleuren kregen en van de boom vielen, maar ook dat de vruchten van sommige bomen en planten eerder rijp zijn. Ruim een week geleden signaleerde Arnold van Vliet, bioloog aan de Universiteit van Wageningen en beheerder van het fenologische netwerk De Natuurkalender, dat eikels van de zomereik dit jaar uitzonderlijk vroeg van de boom vallen. Eenzelfde effect valt ook te zien bij onder meer de wilde lijsterbes, de gewone vlier en de witte paardenkastanje'

Bron: De Volkskrant, 3 september 2020

Gelezen: Waterwaaier (Cabomba) verwijderd uit Hoogeveense vaart

De Cabomba (ook wel waterwaaier genoemd) is een waterplant die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt. Hij wordt veel als aquariumplant gebruikt en sinds 1986 is hij voor het eerst in het Nederlandse oppervlaktewater aangetroffen. De plant is in staat om wateren te overwoekeren. En daarom is het volgens WDODelta belangrijk om te exoot te bestrijden. 

'Vanaf de Harkboot in de Hoogeveense Vaart, parallel aan de autoweg naast het ziekenhuis Meppel, wordt sinds deze week hard gewerkt. De mannen zijn niet aan het baggeren. Ze verwijderen de hardnekkige exoot Cabomba uit het water.
Daar zijn de mannen zo’n anderhalve week zoet mee. En dan gaat het alleen nog maar om het water tussen de rotonde en het kruispunt van de Hoogeveenseweg. „We halen de Cabomba met wortel en al uit het water. We hebben een speciale hark achter de boot waarmee we de plant los maken. Vervolgens komt deze boven drijven en gooien we het op de kade. Dan kan WDODelta het ophalen en afvoeren”, legt Leon Sterk van de Harkboot uit.
  
Dat het verwijderen van de exoot op deze manier gebeurt, is nieuw. „Het is een pilot, die net gestart is. Voorheen werden de planten gemaaid, maar dat leverde alleen maar meer verspreiding op.

 

Onze Sponsors : ook uw bedrijfslogo kan hier staan

informatie voor onze sponsoren

www.a3tuinen.nl

www.martijnbuld.nl

www.hoveniersbedrijfvellinger.nl

www.lenydouma.nl

https://www.boer-staphorst.nl/buiten/

https://holtermanhoveniersbedrijf.nl

https://www.groenrijk.nl › Vestigingen

https://joukmusschetuinen.nl

https://www.intratuin.nl › winkels › intratuin-meppel

https://www.arborealis.nl/

http://www.groentotaaladeboer.nl/

www.bertvisschervof.com

https://www.farmshophuisman.nl/