Meppel
bekijk online
Nieuwsbrief

Is deze versie van de nieuwsbrief niet goed leesbaar? Kijk dan in de online versie

Nieuwsbrief 2020 - 8 (aug)

Beste leden

Hopelijk treft deze nieuwsbrief u aan in goede gezondheid! Het virus weet nog niet van wijken, maar binnen de huidige omstandigheden is de tuin of het terras/balkon een heerlijk toevluchtsoord. Tuincentra en kwekerijen beleven gouden tijden, lees ik in de krant. Dat gun ik hen van harte. Wat een rijkdom om naar buiten te kunnen gaan en te genieten van alles dat groeit en bloeit. Hier in de tuin staat het er prachtig bij, dankzij de regen van de afgelopen weken. Nog steeds niet genoeg, maar het heeft geleid tot een groen grastapijt en weelderige borders mét vlinders. Een heuse Koninginnepage deed onze Agastache (dropplant) en Vlinderstruik aan. Wat een schoonheid. En kent u de bloem(bol) bovenaan deze nieuwsbrief? De Abessijnse gladiool of Acidanthera murielae steelt hier nu de show en verspreidt tegen de avond een heerlijke geur. Probeer hem eens! 

Ga ook eens bij een ander kijken. Daar word je blij van, zo blijkt uit het enthousiasme van de deelnemers en bezoekers op de open tuindagen. Op de G&B website Bezoek mijn tuin  staat een overzicht van open tuinen in Nederland en België. Neem altijd eerst even contact op met de tuineignaar voordat u op pad gaat. 

Kijk ook eens op de landelijke site van Groei en Bloei, voor tuintips en wat u in de tuin kunt doen in augustus. Hebt u nog vragen of opmerkingen over/ of een bericht voor de volgende nieuwsbrief, aarzel dan niet en stuur het bericht naar meppelgroeienbloei@gmail.com Dan kijk ik of ik het kan plaatsen. En mocht u een ander e-mailadres nemen, vergeet dan niet het door te geven, dan kan ik de digitale nieuwsbrief blijven sturen.

Tilly Vriend Voorzitter / Webmaster Groei en Bloei Meppel e.o

3 augustus 2020


 

Uitslag Online Algemene ledenvergadering 2020 Groei en Bloei Meppel

Dit voorjaar kon de Algemene Ledenvergadering (ALV) van de afd. Meppel van Groei en Bloei niet doorgaan vanwege de Coronacrisis. Omdat wij als bestuur van de afdeling toch door willen, is een online raadpleging georganiseerd onder de leden van de afdeling. Alle leden die hebben gereageerd  op de oproep (75 personen) hebben het financieel verslag goed gekeurd. Ook zijn ze akkoord gegaan met de voordracht van onze nieuwe penningmeester Roelof ten Buur. 

Wij zijn als bestuur blij met het uitgesproken vertrouwen en hopen het komende seizoen weer fijne lezingen en excursies /tuinreizen te kunnen organiseren.   

 

Hoe nu verder met onze aktiviteiten?

Zoals ik in de vorige nieuwsbrief schreef, hebben we het programma aardig rond. Maar er zijn een aantal onzekere factoren waar wij rekening mee moeten houden. 

  • Alles is uiteraard afhankelijk van de ontwikkeling van het Corona-virus: wij willen geen enkel risico nemen.
  • Het drukken van het programma stellen we voorlopig uit. Zodra er meer duidelijkheid is, zullen we het alsnog printen of online plaatsen.
  • Theater Ogterop, waar de lezingen normaliter worden gegeven, heeft laten weten dat er in de Engelenbak slechts 30 personen op 1,5 m. afstand kunnen plaatsnemen. Doorgaans komen er veel meer mensen op onze lezingen af. Wij onderzoeken alternatieven.

Kortom, het zijn onzekere tijden, ook voor Groei en Bloei. Wij stellen u op de hoogte zodra wij meer weten.

Voor nu wensen wij u een fijne voortzetting van de zomer!
Bestuur Groei en Bloei Meppel en omgeving.

 

Afbeelding: Tuin van Joke Kuiperij 

Verslag van het Open tuinen weekend van 11-12 juli in Meppel en omgeving

Op 11 en 12 juli waren maar liefst 13 tuinen van leden en niet-leden open voor bezoekers in de wijde omtrek van Meppel, zoals: Eesveen, Steenwijk, Steenwijkerwold, Willemsoord, Nijeveen, Sint Jansklooster, Wanneperveen, Koekange, Veeningen, Ruinerwold en Meppel. Deze eerste open tuindagen van dit jaar bleken in een grote behoefte te voorzien. De bezoekers leken er duidelijk aan toe om er weer eens op uit te trekken. Er werden ca.1030 bezoeken gebracht aan de tuinen. Meerdere bezoekers bezochten meer dan een tuin. De bezoekers kwamen uit het hele land en zelfs enkele zuider-buren waren op de open dagen af gekomen. Het weer werkte mee en de tuinen stonden er prachtig bij, dankzij de regen die eindelijk gevallen was.

Zowel de eigenaars van de deelnemende tuinen als de bezoekers waren zeer enthousiast.
Conclusie: het was een zeer geslaaagd weekend . 

 

 

 

 

 

 

Afscheid van onze penningmeester Piet Koster

Na 8 jaar Penningmeester te zijn geweest, nemen we dit jaar afscheid van ons zeer gewaardeerde bestuurslid Piet Koster. Normaal staan we daarbij stil op de jaarlijkse Algemene ledenvergadering. Maar Corona gooit dit jaar roet in het eten.

Zo'n afscheid maakt altijd weemoedig. De toespraak waarin ik de verdiensten van Piet benoem is hierbij opgenomen. Het bestuur heeft inmiddels in kleine kring stilgestaan bij het afsluiten van deze bestuurstermijn. Wij willen Piet hierbij nogmaals graag danken voor zijn veelzijdige inzet voor de vereniging ! Wij hopen hem bij onze activiteiten zeker nog tegen te komen. 

Dank je wel Piet!  

Gelezen: Fruitboombrigade zoekt erven met fruitbomen én vrijwilligers

De Fruitboombrigade Meppel snoeit fruitbomen in het openbaar gebied en op boerenerven in de gemeente Meppel. Heeft u op uw erf fruitbomen die regelmatig gesnoeid moeten worden en weet u niet hoe dat moet, of komt u er zelf niet aan toe? Neem dan contact op met de Fruitboombrigade via Landschapsbeheer Drenthe.

Vrijwilliger worden? Of hebt u zin om mee te helpen bij het snoeien en wilt u kennis opdoen over fruitboomsnoei? Geef u dan snel op! Landschapsbeheer Drenthe organiseert jaarlijks een aantal fruitboomsnoeicursussen, waaraan u deel kunt nemen. 

Meer informatie en aanmelding of 0592-316616

 

Gelezen: Sint Jansklooster maakt dahlia mozaïeken

Toen bekend werd dat het jaarlijkse dahlia-corso niet door kon gaan, werd gezocht naar alternatieven om toch met bloemen te werken. Nu worden  in augustus dahlia-mozaieken gemaakt.

Op bijna 40 locaties in en rondom het dorp zijn vanaf 15 augustus prachtige kunstwerken van dahlia's te zien. In de avonduren worden ze prachtig verlicht. Te voet, per fiets of per auto kan men gratis al het moois aanschouwen. Iedereen die gaat kijken kan ook stemmen op de mooiste creatie.

Waar: Sint Jansklooster 
Datum: vanaf 15 augustus
gratis te bezichtigen

 

Rosarium Winschoten : een waar rozenparadijs

Winschoten heeft iets bijzonders met rozen. Sinds 1967 is er in het stadspark een rosarium. Door de jaren heen is de rozentuin uitgegroeid tot een van de bekendste en fraaiste rosaria van Nederland. Inmiddels zijn er 320 verschillende variëteiten bijeengebracht.

Het grondgebied van Winschoten maakt deel uit van ’s werelds grootste kweekcentrum van rozenonderstammen. Circa 80 procent van de wereldproductie van rozenonderstammen wordt gekweekt in het gebied Winschoten – Noordbroek – Veendam. Jaarlijks worden vanuit dit gebied ongeveer 70 miljoen onderstammen over de hele wereld geëxporteerd. 

Vanaf 2004 is besloten om het rosarium uitsluitend met biologische gewasbeschermings-middelen te behandelen. In de maanden juli t/m september staan er in het rosarium 20.000 rozenstruiken in bloei. Ik kwam er zelfs de nieuwe prachtige roos 'Groei en Bloei' tegen (zie foto hieronder) .Wilt u inspiratie opdoen voor de juiste roos voor uw tuin? Ga dan eens kijken in het park dat dagelijks gratis te bezoeken is.

Meer info over rozen en het rosarium Winschoten

 


 

 

Grote lokale verschillen bij Tuinvlindertelling

Gelezen: de uitslagen van de Tuinvlindertelling in de nieuwsbrief van de Vlinderstichting
Dit jaar deed er een recordaantal mensen mee aan de tuinvlindertelling. De belangrijkste conclusie van 2020: het was een stuk beter dan de afgelopen 2 jaar, maar vlinders hebben het nog steeds moeilijk in ons land. De Atalanta is de grote winnaar! De dagpauwoog is landelijk op de tweede plek geëindigd, maar was in drie provincies zelfs nummer 1. In Groningen, Drenthe en Flevoland werden de meeste dagpauwogen geteld.

Vlinders hebben het zwaar in Nederland. Zorg ervoor dat ze in jouw omgeving een plekje hebben om te leven. Alle beetjes helpen en iedereen kan meedoen. Zie ook de site van de Vlinderstichting

  • Zet vlinderplanten in je tuin
  • Denk dan ook aan een aantal rupsenplanten, want zonder rupsen geen vlinders.
  • Gebruik nooit gif in je tuin. Dat doodt alle insecten en verstoort de natuurlijke balans.

 

Check tekenactiviteit bij jou in de buurt met de Nature Today-app


22-JUN-2020 -  met de Nature Today-app kun je checken wat de tekenverwachting is bij jou in de buurt. Op basis van weerinformatie, satellietgegevens en het landschap wordt een actuele Teken-alert gegenereerd en via de app beschikbaar gemaakt. De app kan mensen helpen tekenbeten en door teken overdraagbare ziekten zoals Lyme en tekenencefalitis te voorkomen.

Op basis van tekenbeetmeldingen sinds 2013 op Tekenradar.nl weten we dat in de maanden juni en juli de helft van de jaarlijks anderhalf miljoen tekenbeten worden opgelopen. Veel mensen hebben echter niet door wanneer en waar ze een tekenbeet op kunnen lopen. De lokale tekenverwachting op NatureToday.nl en in de Nature Today-app (Apple en Google Play) brengt daar verandering in. De verwachting voor vandaag is al wel te bekijken. Voor meer info over de teek-app,

 

Onze Sponsors : ook uw bedrijfslogo kan hier staan

informatie voor onze sponsoren

www.martijnbuld.nl

www.hoveniersbedrijfvellinger.nl

www.lenydouma.nl

www.a3tuinen.nl

https://www.boer-staphorst.nl/buiten/

https://holtermanhoveniersbedrijf.nl

https://www.groenrijk.nl › Vestigingen

https://joukmusschetuinen.nl

https://www.intratuin.nl › winkels › intratuin-meppel

https://www.arborealis.nl/

http://www.groentotaaladeboer.nl/

www.bertvisschervof.com

https://www.farmshophuisman.nl/