Meppel
bekijk online
Nieuwsbrief

Is deze versie van de nieuwsbrief niet goed leesbaar? Kijk dan in de online versie

Nieuwsbrief 2020 - 7 (juli)

Beste leden

Sinds de vorige nieuwsbrief lijken er weer wat lichtpuntjes aan de horizon te verschijnen; de Corona-maatregelen zijn versoepeld en schouwburg Ogterop gaat ook weer voorzichtig open in het nieuwe seizoen. En dit betekent dat we er weer op uit kunnen, weliswaar met inachtneming van de RIVM maatregelen, maar toch...Het lijkt de goede kant op te gaan. Daarom heeft Groei en Bloei Meppel e.o. besloten het open tuinen weekend van 11-12 juli door te laten gaan. Niet onder de paraplu van de Open tuinen Carrousel, maar gewoon als eigen activiteit. Zie ook verderop in deze nieuwsbrief. Voor een lijst van de open tuinen die deelnemen op 11-12 juli, klik hier  En wat is het nu mooi in de tuin!  Dus: komt dat zien! 

En het bestuur is weer druk bezig met het programma voor het nieuwe lezingenseizoen. We hebben er zin in! 

Op de G&B website Bezoek mijn tuin  een overzicht van open tuinen in Nederland en België. Neem altijd eerst even contact op met de tuineignaar voordat u op pad gaat. 

En kijk ook eens op de landelijke site van Groei en Bloei, voor tuintips en wat u in de tuin kunt doen in juli. Hebt u nog vragen of opmerkingen over/ of een bericht voor de volgende nieuwsbrief, aarzel dan niet en stuur het bericht naar meppelgroeienbloei@gmail.com Dan kijk ik of ik het kan plaatsen. En mocht u een ander e-mailadres nemen, vergeet dan niet het door te geven, dan kan ik de digitale nieuwsbrief blijven sturen.

Tilly Vriend Voorzitter / Webmaster Groei en Bloei Meppel e.o

1 juli 2020


 

11-12 juli : Open tuinen in Meppel en omgeving

Op 11 en 12 juli zullen diverse tuinen van leden/ niet-leden voor bezoekers open zijn. Groei en Bloei Meppel e.o. is zeer verheugd dat we weer bij andere gepassioneerde tuiniers op bezoek kunnen gaan en inspiratie kunnen opdoen. Maar liefst 13 tuinen doen mee in de wijde omtrek van Meppel, zoals: Eesveen, Steenwijk, Steenwijkerwold, Willemsoord, Nijeveen, Sint Jansklooster, Wanneperveen, Koekange, Veeningen, Ruinerwold en Meppel.

Zeer diverse tuinen en ook een aantal tuinen die niet eerder met ons open tuinen weekend hebben meegedaan.

Voor een overzicht van de deelnemers kijk hier

De tuinen zijn open van 10:30 tot 17:00 uur en de entree is gratis


LET OP: Vriendelijk verzoek aan alle bezoekers om de RIVM maatregelen te respecteren; houd afstand !

 

 

 

 

 

Ontmoetingen in de tuin; Tuinerij column, juli 2020 van Marjan Sorgdrager

De kerkuil

In Coronatijd zijn er weinig ontmoetingen met mensen in de tuin. Dat maakt het heel rustig hier op het erf, vaak voelt het aan als leven in een paradijs. Stil is het echter niet, er zijn heel wat dieren die van zich laten horen. Zoals de vogels, op een gegeven moment dacht ik zelfs, nu wordt het te gek. Dat kwam door een zwerm spreeuwen die op een vol krentenboompje neergestreken was. Ook is het iedere dag een gezellig gekwetter van allerlei soorten vogeltjes klein en groot. En in de nestkastjes was het druk. Zo kwam ik op een avond in het duister in de schuur. En stond ik zomaar oog in oog met een uil. Nu was ik er eigenlijk al van overtuigd dat we een uil als schuurbewoner hadden, maar als je niks ziet, twijfel je toch. Nu hoorde ik achter me een flinke klap (vogel tegen ruit), schrok, draaide me om en keek de kerkuil recht aan. Wat een indrukwekkend moment was dat. Gelukkig vloog de uil snel weer op en vloog zijn nest in, niet gewond dus. De uilenballen op de vloer hadden het verhaal eigenlijk al verteld, maar ja iets zien is zeker weten en toch een andere gewaarwording. Toen ik nog een beetje aan het opruimen was in afwachting van meer uilen, kwam ik een nestje tegen met kapotte eitjes, gewoon  in een bloempot. Deze was leeg, eitjes gebroken, vogeltjes uitgevlogen.

Lees hier verder over de ontmoetingen in de tuin van Marjan.

 


 

 

Gelezen: Droogte in Nederland

Gelezen: 'Zeker, het regende af en toe in juni, maar de grond eronder blijft kurkdroog. Nieuwe data schetsen hoezeer Nederland inmiddels is verdroogd. Momenteel is tweederde van de bodem in Nederland aanzienlijk droger dan normaal. Elke tuinier zal deze woorden herkennen. We kijken zo'n beetje de regen uit de lucht, maar wat er valt zet geen zoden aan de dijk. Alleen met veel kunst en vliegwerk kunnen we onze planten aan de gang houden. Niet alleen op de hoge, droge zandgronden is het droog, maar ook in laagveengebieden als de Wieden/Weerribben is het extreem droog. Het neerslagtekort in heel Nederland bedraagt maar liefst 151 mm. Lees hier verder over het neerslagtekeort in Nederland

Bron: de Volkskrant 26 juni 2020 


 

Check tekenactiviteit bij jou in de buurt met de Nature Today-app


22-JUN-2020 -  met de Nature Today-app kun je checken wat de tekenverwachting is bij jou in de buurt. Op basis van weerinformatie, satellietgegevens en het landschap wordt een actuele Teken-alert gegenereerd en via de app beschikbaar gemaakt. De app kan mensen helpen tekenbeten en door teken overdraagbare ziekten zoals Lyme en tekenencefalitis te voorkomen.

Op basis van tekenbeetmeldingen sinds 2013 op Tekenradar.nl weten we dat in de maanden juni en juli de helft van de jaarlijks anderhalf miljoen tekenbeten worden opgelopen. Veel mensen hebben echter niet door wanneer en waar ze een tekenbeet op kunnen lopen. De lokale tekenverwachting op NatureToday.nl en in de Nature Today-app (Apple en Google Play) brengt daar verandering in. De verwachting voor vandaag is al wel te bekijken. Voor meer info over de teek-app,

 

Gelezen: Slecht bodembeheer staat klimaatdoelen in de weg

'De Nederlandse bodem is er slecht aan toe. De helft van alle boerengrond is verdicht geraakt door zware landbouwmachines die eroverheen rijden. Fout gebruik van de bodem en intensieve landbouw hebben bovendien een negatief effect op omliggende natuur- en bosgronden. Dit concludeert de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur in zijn advies 'De bodem bereikt?! '  Lees hier het rapport.

Bron: de Volkskrant 29 juni 2020

De tuinen van Appeltern OPEN


In het groene land van Maas en Waal liggen de tuinen van Appeltern met meer dan 200 voorbeeldtuinen, een ware inspiratie voor de tuinliefhebber. Omdat het tuininspiratiepark maar liefst 22 hectare groot is, komt een opeenhoping van 100 bezoekers niet voor, zelfs op topdagen niet! Daarom hebben ze besloten het modeltuinenpark 'gewoon' open te houden. Er is op dit moment namelijk al zoveel moois te zien. Uiteraard worden alle recente ontwikkelingen rondom het COVID-19 virus op de voet gevolgd én volgen zij alle informatie en adviezen van het RIVM op.

Vorig jaar was ik persoonlijk op bezoek in het park en keek m'n ogen uit. Er is zoveel te zien, dat we aan een dag nauwelijks genoeg hadden. In deze tijd is een bezoek aan het park echt de moeite waard om inspiratie op te doen en te genieten van alle prachtige planten, struiken, bomen die daar in schitterende combinaties zijn toegepast. Bezoek de website voor uitgebreide informatie over de tuinen in Appeltern,

Plaats: Walstraat 2A, Appeltern

 

Beperk gebruik chemische bestrijdingsmiddelen: advies gewasbescherming en omwonenden van de Gezondheidsraad

'Uit buitenlands onderzoek komen aanwijzingen voor een verband tussen blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen en de kans op gezondheidsschade, zoals de ziekte van Parkinson en ontwikkelingsstoornissen bij kinderen. Daarom adviseert de Gezondheidsraad voorzorg toe te passen, door het streven naar vermindering van de afhankelijkheid van de landbouw van chemische gewasbeschermingsmiddelen te intensiveren. Ook voorlichting en handhaving zijn van belang, want telers blijken veilig werken niet altijd genoeg prioriteit te geven. De raad adviseert goed te registreren welke middelen op welke percelen gebruikt worden en de blootstelling van mensen aan gewasbeschermingsmiddelen periodiek te meten aan de hand van afbraakproducten in bijvoorbeeld urine. Tot slot adviseert de raad door te gaan met verbetering van de toelatingsprocedure' .

Meer info + Download ' Vervolgadvies gewasbescherming'

Bron: Gezondheidsraad, 29 juni 2020

 


 

Onze Sponsors : ook uw bedrijfslogo kan hier staan

informatie voor onze sponsoren

www.hoveniersbedrijfvellinger.nl

www.martijnbuld.nl

www.lenydouma.nl

www.a3tuinen.nl

https://www.boer-staphorst.nl/buiten/

https://holtermanhoveniersbedrijf.nl

https://www.groenrijk.nl › Vestigingen

https://joukmusschetuinen.nl

https://www.intratuin.nl › winkels › intratuin-meppel

https://www.arborealis.nl/

http://www.groentotaaladeboer.nl/

www.bertvisschervof.com

https://www.farmshophuisman.nl/