Meppel
bekijk online
Nieuwsbrief

Is deze versie van de nieuwsbrief niet goed leesbaar? Kijk dan in de online versie

Nieuwsbrief 2020 - 6 (juni)

Beste leden

Zelden zo blij geweest met het getik van de regen op het raam. Na 2 zeer droge zomers had ik gehoopt op een 'gewone' zomer. Maar het nieuwe gewoon ziet er heel anders uit. Het is weer gortdroog en nieuwe records worden gebroken, wat betreft aantal zonne-uren en droogte. Het kabinet maakt 100 miljoen extra vrij om Nederland beter uit te rusten tegen aanhoudende droogte.

Daarnaast hebben we nog steeds te maken met de beperkingen ten gevolge van het Corona-virus. Veel activiteiten zijn afgelast, evenals de geplande tuinreis. Het bestuur van Groei en Bloei Meppel heeft het contact met de leden gemist. Ondertussen hebben we niet stil gezeten, ook al konden we niet samenkomen. De programmacommissie heeft al een concept programma voor het nieuwe lezingenseizoen opgesteld. Maar zoals u begrijpt, is het nog onduidelijk of en wanneer activiteiten opgestart kunnen worden. We zijn van meerdere factoren afhankelijk, zoals de ontwikkeling van het virus, de openstelling van schouwburg Ogterop en vervolgens nog de 1 1/2 m. afstand die we moeten hanteren. Zodra wij meer weten laten wij het u weten.

Toch valt er ook nu genoeg te genieten in eigen tuin of in de natuur.. De Nationale tuinweek is afgelast, dus de tuinen die zich hadden opgegeven voor de open dagen op 20-21 juni zullen NIET open zijn. Lokale tuinen gaan soms wel weer op beperkte schaal open met inachtneming van de RIVM regels. Op de G&B website Bezoek mijn tuin  een overzicht van open tuinen in Nederland en België. Neem altijd eerst even contact op met de tuineignaar voordat u op pad gaat. 

En kijk ook eens op de landelijke site van Groei en Bloei, voor tuintips en wat u in de tuin kunt doen in juni. Hebt u nog vragen of opmerkingen over/ of een bericht voor de volgende nieuwsbrief, aarzel dan niet en stuur het bericht naar meppelgroeienbloei@gmail.com Dan kijk ik of ik het kan plaatsen. En mocht u een ander e-mailadres nemen, vergeet dan niet het door te geven, dan kan ik de digitale nieuwsbrief blijven sturen.

Tilly Vriend Voorzitter / Webmaster Groei en Bloei Meppel e.o

6 juni 2020


 

De tuinen van Appeltern OPEN


In het groene land van Maas en Waal liggen de tuinen van Appeltern met meer dan 200 voorbeeldtuinen, een ware inspiratie voor de tuinliefhebber. Omdat het tuininspiratiepark maar liefst 22 hectare groot is, komt een opeenhoping van 100 bezoekers niet voor, zelfs op topdagen niet! Daarom hebben ze besloten het modeltuinenpark 'gewoon' open te houden. Er is op dit moment namelijk al zoveel moois te zien. Uiteraard worden alle recente ontwikkelingen rondom het COVID-19 virus op de voet gevolgd én volgen zij alle informatie en adviezen van het RIVM op.

Vorig jaar was ik persoonlijk op bezoek in het park en keek m'n ogen uit. Er is zoveel te zien, dat we aan een dag nauwelijks genoeg hadden. In deze tijd is een bezoek aan het park echt de moeite waard om inspiratie op te doen en te genieten van alle prachtige planten, struiken, bomen die daar in schitterende combinaties zijn toegepast. Bezoek de website voor uitgebreide informatie over de tuinen in Appeltern,

Plaats: Walstraat 2A, Appeltern

 

Kappen met kappen; waarom snoeien in deze tijd van het jaar niet zo'n goed idee is.


...' iedereen is lustig aan het snoeien en kappen, in tuinen én in gemeenteplantsoenen. Het lijkt logisch, maar is toch niet zo’n goed idee, want vogelnesten worden erdoor verstoord. Wanneer moet u dan snoeien, wat mag echt niet en wat kunt u doen als het mis gaat?
Snoeien en kappen in het broedseizoen mag, MITS nesten en vogels niet worden verstoord. En daar zit de moeilijkheid. Zie vanaf de grond maar eens of er een nest zit in een heg of conifeer. Die vogels doen namelijk hun stinkende best om ervoor te zorgen dat het nest onzichtbaar is, want dan wordt het tenminste niet leeggeroofd. Lees hier het volledige artikel over de gevolgen van snoeien voor vogels in deze tijd van het jaar.

Bron: Nieuwsbrief Vogelbescherming, 28 mei 2020


 

Gelezen: De nieuwe burgercoöperatie ‘Land van ons’ koopt verspreid over Nederland landbouwpercelen op. Niet uit financiële speculatie, maar voor meer biodiversiteit

Biodiversiteit
“Twee derde van het grondoppervlak in Nederland is landbouwgrond, dus dat is de drager van onze biodiversiteit. Die is verloren gegaan door de intensivering van de landbouw – om rendabel te boeren moet er steeds meer geproduceerd worden op dezelfde hoeveelheid land. Daar komen kunstmest en pesticiden aan te pas, die slecht voor de natuur zijn. Natuurlijk, je kunt in gesprek gaan met de eigenaar van de grond over zijn verantwoordelijkheid voor de biodiversiteit. Maar hij zal antwoorden: dat is niet mijn primaire taak, ik moet gewoon mijn boterham verdienen. Die redenering is legitiem. En toch moeten we de teloorgang van de biodiversiteit bij de bron aanpakken.”

Lees hier verder over de actie van Franke Remerie over hoe U kunt helpen de biodiversiteit in de natuur te vergroten.

Bron: Trouw 23 april 2020

Open tuinen in 2020 in Meppel en omgeving ???


LET OP: De Commissie Open tuinen Carrousel Drenthe heeft laten weten dat zij de tuinencarrousel Drenthe in 2020 aflast.

Openstelling tuinen in Meppel e.o. op 11/12 juli voorlopig nog niet afgelast. G&B Afdeling Meppel en omgeving houdt nog  een slag om de arm wat betreft de open tuinen op 11-12 juli.

In de volgende nieuwsbrief van juli 2020 leest u hier meer over. Uiteraard gaan wij niet open als het niet kan, maar wij hopen dat de tuinen op deze data wel open kunnen. Wij houden u op de hoogte! Hebt u als deelnemer vragen, laat het ons dan weten via: meppelgroeienbloei@gmail.com

NB: Het Landelijk open tuinen weekend op 20-21 juni 2020 is door het landelijk bureau van G&B  AFGELAST

 

 

 

Fotowedstrijd Meppels lentegroen tussen de stenen

Steenbreek Meppel zet zich in voor meer groen in de gemeente. Win een make-over van uw voortuin!

Heeft uw tuin veel tegels en stenen? En wilt u de tuin wel wat groener?

Doe dan mee met de fotowedstrijd Meppels Lentegroen. 

Wie maakt de mooiste foto met als thema Meppels lentegroen tussen de stenen?

Stuur je foto voor 21 juni naar Steenbreekmeppel@gmail.com en maak kans op een totale make-over van uw voortuin ter waarde van maximaal € 1000.

De wedstrijdvoorwaarden vstaan op www.meppel.nl/steenbreek


 

Jaarrond tuintelling

Alle tuinen in Nederland vormen een gebied dat vijf keer groter is dan de Oostvaardersplassen. Toch is de natuur van tuinen relatief onbekend. Om zicht te krijgen op wélke soorten zich in tuinen ophouden, en hoe het met ze gaat, is er de Jaarrond Tuintelling. Met die gegevens kunnen de deelnemende natuurorganisaties na verloop van tijd effectieve beschermingsmaatregelen voorstellen.

U krijgt ook zélf antwoorden via de site: is mijn tuin rijker aan natuur dan die van buurtgenoten? Hoe verhoudt uw tuin zich tot andere tuinen in uw provincie, of zelfs in Nederland? U vindt het uit door mee te doen aan de Tuintelling. Aanmelden is eenvoudig. 

 

Beschermen en vermeerderen wilde narcissen


Landschapsbeheer Drenthe heeft een handleiding uitgebracht over het beschermen en vermeerderen van de wilde narcis. Zie hier de heldere en informatieve handleiding waarmee u zelf aan de slag kunt.


 

Gelezen: Pesticiden dringen door tot diep in natuurgebieden

'Middenin de Drentse natuurgebieden zijn bij metingen op meerdere plaatsen (verboden) bestrijdingsmiddelen gevonden. Aanvankelijke werd gedacht dat pesticiden vooral dicht langs landbouwpercelen overwaaiden op de natuur, maar ze dringen ook door tot de kern van de gebieden. Dit valt op te maken uit onderzoek in opdracht van Meten=Weten, een burgerinitiatief in de Drentse gemeente Westerveld. '

Bron: De Volkskrant 4 juni 2020

Onze Sponsors : ook uw bedrijfslogo kan hier staan

informatie voor onze sponsoren

www.hoveniersbedrijfvellinger.nl

www.martijnbuld.nl

www.lenydouma.nl

www.a3tuinen.nl

https://www.boer-staphorst.nl/buiten/

https://holtermanhoveniersbedrijf.nl

https://www.groenrijk.nl › Vestigingen

https://joukmusschetuinen.nl

https://www.intratuin.nl › winkels › intratuin-meppel

https://www.arborealis.nl/

http://www.groentotaaladeboer.nl/

www.bertvisschervof.com

https://www.farmshophuisman.nl/