Meppel
bekijk online
Nieuwsbrief

Is deze versie van de nieuwsbrief niet goed leesbaar? Kijk dan in de online versie

Nieuwsbrief 2020 - 5 (mei)

Beste leden

Wat is de lente mooi! Kijk toch eens naar die schitterende bloeiende Cornus Kousa hierboven. Is het geen schoonheid? Door alle narigheid in de wereld, lijkt het wel of we extra genieten van alles dat groeit en bloeit. Zelfs het weer leek de ellende te willen compenseren dit voorjaar. Het was de zonnigste maand april sinds het gemeten wordt door het KNMI. Doordat zo veel G&B activiteiten zijn geannuleerd, vonden leden creatieve oplossingen en stuurden persoonlijke observaties naar mij. Een lid had allerlei plantjes opgekweekt en gestekt voor de plantenruilbeurs. Zij heeft veel passerende fietsers blij gemaakt, door ze langs de weg te zetten. Binnen een middag waren ze allemaal weg. 2 Andere leden stuurden een foto van de prachtige bloeiende bollenmand die ze in het najaar hadden gevuld. Zie de afbeelding hieronder. En elders in deze nieuwsbrief leest u over de 'dierentuin' van Loes en Theo.

Ook al valt het niet mee, naarmate de beperkingen langer duren, laten we vooral kijken naar de mooie dingen om ons heen en de prachtige ontwikkeling van de natuur of in de tuin. 

En kijk ook eens op de landelijke site van Groei en Bloei, voor tuintips en wat u in de tuin kunt doen in mei. Hebt u nog vragen of opmerkingen over/ of een bericht voor de volgende nieuwsbrief, aarzel dan niet en stuur het bericht naar meppelgroeienbloei@gmail.com Dan kijk ik of ik het kan plaatsen. En mocht u een ander e-mailadres nemen, vergeet dan niet het door te geven, dan kan ik de digitale nieuwsbrief blijven sturen.

Tilly Vriend Voorzitter / Webmaster Groei en Bloei Meppel e.o

1 mei 2020


 

Met voorjaarsbollen langer van de tuin genieten; Tuinerij column van Marjan Sorgdrager

Het is een heel bijzonder jaar, niet alleen door onze worstelingen met Corona, ook de natuur laat zich van een bijzondere kant zien. Eerst heel veel regen en toen van de éne op de andere dag, strakblauwe luchten en zon, heel veel zon. 

In mijn bostuin heb ik een ‘border’ apart gehouden voor de sneeuwklokjes, en daardoor begon mijn tuinseizoen al op 1 januari van dit jaar. Langzaam, het was nog koud, veranderden de groene puntjes in bloemen en nog in de bloeiweken kwam ook het speenkruid op. Laagblijvend frisgroene bladpolletjes  stonden naast de sneeuwklokjes en het liet ook al  voorzichtig hier en daar een gele sterbloem zien, om na de volle bloei van de sneeuwklokjes de hele border geel te kleuren. 
Dat was niet alles, er stonden alweer opvolgers klaar,  in de bosborder heb ik ook blauwe krokussen geplant, en Narcisje Tête à Tête plant ik altijd na zijn potleven in de tuin uit. Ook deze kwamen al vroeg in bloei. Gelukkig mocht ik elke keer wekenlang van de kleurenpracht genieten en ben ik half maart tien weken verder. 

Tijd voor weer een metamorfose. Langzaamaan nam het frisse blad van Daslook de tuin over en zag ik, goed kijken, de zachtblauwe bosanemoontjes . Met hier een daar een pronte blauwe hyacint (ook een gewezen potbol).

Oh wat sta ik iedere ochtend te genieten. Lees hier verder over de lente metamorfose van de border in de bostuin van Marjan.

Nagekomen bericht van Marjan: Japanse Duizendknoop (Fallopia japonica) is erg mooi, maar het kan enorm woekeren, heb je de plant niet in de tuin, schaf hem dan liever niet aan.


 

 

Ontdek de natuur bij u in de buurt

Het is volop lente en er gebeurt van alles in de natuur en natuurgebieden. 

Met de app. NatureToday.nl ontdek je vanaf nu de vogels, zoogdieren, planten, vlinders en libellen die vlakbij leven. 'Overal in de Weerribben-Wieden kun je binnen loopafstand honderden soorten planten en dieren tegenkomen'  zegt Arnold van Vliet, bioloog bij Wageningen University en coördinator van  Nature Today.

Ga naar NatureToday.nl met je telefoon, tablet of computer en je ziet meteen welke planten en dieren nu in Nederland het meest gezien worden.

Gelezen: Raadselachtige infectieziekte houdt huis onder pimpelmezen

'Ook de pimpelmees kampt met een gevaarlijke ziekte: in Duitsland en Nederland worden opvallend veel dode vogels gevonden. Onderzoekers roepen op om voeder- en drinkplaatsen goed schoon te houden.' 

De kleine pimpelmees-met de karakteristieke blauwe kuif- heeft het zwaar dit broedseizoen. 

De Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) van de Universiteit van Utrecht heeft inmiddels honderd meldingen van zieke of dode pimpelmezen ontvangen. De ziekte wordt waarschijnlijk verzoorzaakt door een bacterie.

Kijk hier voor meer informatie over de zieke pimpelmezen


 

Fotowedstrijd Meppels lentegroen tussen de stenen

Steenbreek Meppel zet zich in voor meer groen in de gemeente. Win een make-over van uw voortuin!

Heeft uw tuin veel tegels en stenen? En wilt u de tuin wel wat groener?

Doe dan mee met de fotowedstrijd Meppels Lentegroen. 

Wie maakt de mooiste foto met als thema Meppels lentegroen tussen de stenen?

Stuur je foto voor 21 juni naar Steenbreekmeppel@gmail.com en maak kans op een totale make-over van uw voortuin ter waarde van maximaal € 1000.

De wedstrijdvoorwaarden vstaan op www.meppel.nl/steenbreek


 

Preventieve bestrijding eikenprocessierups van start

Nu het voorjaar is aangebroken begint ook de preventieve bestrijding van de eikenprocessierups in de gemeenten Steenwijkerland en Meppel.

De eerste rupsen zijn alweer uitgekomen. Ze leven van de eerste blaadjes van de eik. Daarbij blijven zij bovenin de boom. Nu is er nog geen gevaar voor mens en dier. De brandharen ontwikkelen zich later. De gemeente bestrijdt de rupsen met een bacteriepreparaat. Het wordt alleen ingezet op risicolocaties.

Voor meer informatie kijk op processierups.nu, de site van het kennisplatform Processierups


 

Al naar de virtuele Keukenhof geweest?

Velen van ons hadden zich verheugd op een excursie naar de Keukenhof. Helaas gaat het dit jaar niet lukken. Maar wij kunnen wel een virtuele excursie maken naar de Keukenhof.

De tuin ligt er prachtig bij en om de mensen die niet kunnen komen tegemoet te komen heeft het park een aantal fijne filmpjes online gezet. Ga naar: https://www.youtube.com/watch?v=GrUauxtp6RM

 


 

Tuinenreis naar DENEMARKEN ?


We zijn in nauw overleg met Kupers tuinreizen. Kupers heeft aangegeven u op de hoogte te stellen zodra zij meer weten. 


 

Dierentuin ?!

Een van onze leden had deze mooie waarneming:

'Even wat leuks uit de tuin. Gistermorgen zat er een ekster in de tuin. Die pikte wat hard geworden broodkorstjes op, ging ermee naar de drinkbak, ging het soppen en at het daarna op. Bijzonder slim en leuk om te zien.

Sinds 2 avonden weer een egel in de tuin. Zo tegen 22.30 uur, mooie avond, dus lang buiten. Snel kattebrokjes neergelegd die heerlijk werden opgeknaagd en gisteravond weer. Dan loopt ze op snelle egelvoetjes naar de drinkbak, geniet van het water en gaat weer terug naar de brokjes. Als dat allemaal op is scharrelt ze lekker door de tuin'. 

Bingerden AFGELAST

Helaas, de jaarlijkse internationale kwekerijdagen (19 - 21 juni) op landgoed Bingerden gaan dit jaar niet door. Jammer...

Een zwaluw maakt nog geen zomer, of....

Geen zomer, zonder zwaluw.

Vroeger waren ze niet weg te denken uit het boerenlandschap. Het gaat hem aan 't hart, de achteruitgang van de Boerenzwaluw. Groei en Bloei lid Jan Bus kun je met recht een ambassadeur van de boerenzwaluw noemen. Sinds jaren zet hij zich in om het deze vrolijke vogel naar zin te maken en nestmogelijkheden te vergroten. Lees hier het verhaal over de achteruitgang van de boerenzwaluw en wat je ertegen kunt doen.

En jawel, we zagen de eersten tijdens het paasweekend weer vliegen!

Onze Sponsors : ook uw bedrijfslogo kan hier staan

informatie voor onze sponsoren

https://www.farmshophuisman.nl/

www.martijnbuld.nl

www.lenydouma.nl

www.a3tuinen.nl

https://www.boer-staphorst.nl/buiten/

https://holtermanhoveniersbedrijf.nl

https://www.groenrijk.nl › Vestigingen

https://joukmusschetuinen.nl

https://www.intratuin.nl › winkels › intratuin-meppel

https://www.arborealis.nl/

http://www.groentotaaladeboer.nl/

www.bertvisschervof.com