Meppel
bekijk online
Nieuwsbrief

Is deze versie van de nieuwsbrief niet goed leesbaar? Kijk dan in de online versie

Nieuwsbrief nr. 3 (maart, 2020)

Beste leden, het is lente !

Door de extreem warme winter loopt de ontwikkeling van planten 5 weken voor op de gemiddelde ontwikkeling van 50 jaar geleden en 2,5 op het gemiddelde van de afgelopen 19 jaar. Hiermee is het begin van de lente een van de vroegste ooit, zo blijkt uit een analyse van bloeiwaarnemingen die via Natuurkalender.nl zijn doorgegeven. We kunnen het allemaal  buiten zien: de natuur staat al in de stand van eind maart, begin april. Sommigen van ons krijgen al lentekriebels, maar het weer werkt niet echt mee. Wind en regen wisselen elkaar af, niet bepaald weer om in de tuin aan de slag te gaan. Niet getreurd, we kunnen ons wel alvast voorbereiden op het komend tuinseizoen. Zie bij voorbeeld de handige tips van Marjan Sorgdrager, of de bijdrage van kweker Hans Prins over de prachtige Camellia's die nu bloeien.

Op 19 maart hoop ik velen van u te zien op de jaarlijkse ledenvergadering; uw kans om mede te bepalen wat we volgend jaar gaan doen. Hebt U suggesties of kritiek, dan horen wij dat graag! En vergeet niet de lezing over Dahlia's die op dezelfde datum wordt gegeven.

Voor een overzicht van onze activiteiten: zie het activiteitenprogramma 2019/2020 

Kijk ook in de activiteiten agenda van Groei en Bloei  voor diverse activiteiten in het land.

Hebt u nog vragen of opmerkingen over/ of een bericht voor de volgende nieuwsbrief, aarzel dan niet en stuur het bericht naar meppelgroeienbloei@gmail.com Dan kijk ik of ik het kan plaatsen. En mocht u een ander e-mailadres nemen, vergeet dan niet het door te geven, dan kan ik de digitale nieuwsbrief blijven sturen.

Tilly Vriend Voorzitter / Webmaster Groei en Bloei Meppel e.o

Maart 2020


 

Algemene ledenvergadering Groei en Bloei Meppel : donderdag 19 maart 2020

Op donderdag 19 maart vindt de Algemene Ledenvergadering plaats van de afd. Meppel van Groei en Bloei. Wist U dat U als abonnee van het tijdschrift Groei en Bloei tevens lid bent van de plaatselijke afdeling? Als zodanig hebt U inspraak in reilen en zeilen van de afdeling, de activiteiten (workshops, lezingen, reizen) en inzage in het financieel verslag en de begroting voor 2020. 

Hier staan ter voorbereiding van de vergadering de agenda en notulen online. Wij nodigen graag alle leden van de afdeling Meppel en omgeving uit om aanwezig te zijn.  

19:15 uur Aanvang Algemene ledenvergadering NB:Toegang tot algemene ledenvergadering is alleen voor leden!  

Aansluitend op de vergadering om 20:00 uur een lezing over Dahlia's door Janneke van der Bruggen. 
 

Steenbreek Meppel zoekt nieuwe vrijwilligers

De gemeente Meppel is ervan overtuigd dat een groene omgeving aantrekkelijker en beter is voor de inwoners. Een groene leefomgeving zorgt voor meer biodiversiteit, minder wateroverlast en een koelere stad in warme periodes. Meppel heeft zich daarom aangesloten bij Steenbreek. Groei en Bloei ondersteunt Steenbreek Meppel van harte.

Samen met de enthousiaste vrijwilligersgroep “Steenbreek Meppel” willen we Meppel onder het motto ‘stenen eruit, planten erin’ groener maken. Steenbreek Meppel organiseert acties om inwoners te helpen bij het groener maken van hun stad/tuin. Wilt u meer weten? Stuur een mail naar steenbreekmeppel@gmail.com. Neem ook een kijkje op de website stichting Steenbreek

We zoeken mensen die:

  • ideeën hebben om verstening in Meppel te vergroenen of
  • contacten met mensen kunnen leggen of
  • folders willen rondbrengen of
  • voor Steenbreek PR wil verzorgen of
  • een affiniteit hebben om mail contacten te beantwoorden of
  • een affiniteit hebben om een website te bouwen of
  • iedereen die haar of zijn steentje wil bijdragen Meppel te vergroenen of .....

Stuur een mail naar steenbreekmeppel@gmail.com. Frans van der Meer, vertegenwoordiger van Groei en Bloei in Steenbreek Meppel, Februari 2020.


 

5 daagse Tuinenreis naar DENEMARKEN van 18 juni tot 22 juni.

Groei en Bloei Meppel e.o. organiseert in 2020 een 5 daagse tuinreis naar Denemarken.

Geinteresseerden van andere afdelingen zijn ook welkom; opstapplaatsen Meppel en Beilen

Van donderdag 18 juni  t/m maandag 22 juni 2020 gaan we naar Denemarken met Kupers tuinreizen. De mooie tuinen op de landgoederen, de boerderijtuinen en de stadstuinen ademen allemaal een eigen sfeer en karakter. Een nieuwe boeiende bestemming met fraaie tuinen, zoals de Skovridergaardershave, Mollebaekgaard, enz. Het belooft een prachtige reis te worden. 

Inmiddels zijn er meer dan 25 deelnemers, dus de reis gaat definitief door. Het programma is iets aangepast; op ons verzoek is een bezoek aan de hoofdstad Kopenhagen toegevoegd aan het reisschema. 

De Inschrijftermijn is verlengd tot 27 maart.

Beschrijving van de reis naar Denemarken

Inschrijfformulier voor de reis naar Denemarken;

Voor meer info/ Contactpersoon voor de tuinreis: e-mail Baukje Miedema (bestuurslid G&B Meppel e.o.) of bel 0522 -253900 

 

 

 

Camelia's die in de winter bloeien

Om ons te helpen de  winter door te komen, heeft de natuur een scala aan winterbloeiende planten beschikbaar. De Camellia sasanqua is één van de soorten die midden in de winter in tere kleuren wit tot roze en rozerood zorgeloos bloeit alsof het al april is! Er bestaan vele selecties en kruisingen met andere Camelia’s van. Winterbloeiende Camelia’s ontbreken in het assortiment van tuincentra, omdat ze vrijwel niet in de grootschalige handel worden aangeboden.

In de maand December staan ze in de botanische tuin van De Groene Prins al in bloei tot verbazing van veel bezoekers. Veel van deze winterbloeiende soorten zijn geheel winterhard in ons land. De allerhardste heet Camellia oleifera ‘Lushan’, die zelfs temperaturen tot -25°C goed overleeft. Daar is o.a. door William Ackerman in de VS volop mee gekruist, wat een groot assortiment nieuwe winterharde hybrides heeft opgeleverd die bekend staan als ‘Ackermanhybrides’ *).

Op de foto van Sietske de Vries is een impressie te zien van de bloemen die op 23 januari 2020 in de botanische tuin ‘De Groene Prins’ te zien waren. Ze verlangen in tegenstelling tot de C. japonica een zonnige plek. Een lijst van alle winterbloeiers zou veel te lang worden, maar enkele van  mijn favorieten zijn: lees hier verder over winterbloeiende camelia's

Hans Prins, februari 2020

https://www.degroeneprins.nl/camellia/


 

 

 

 

Welke Stinzenplanten bloeien nu en waar?

De vroege voorjaarsbloeiers zijn bij steeds meer mensen geliefd. Bij stinzen, staten, buitenplaatsen en andere historische monumentale panden worden deze gekoesterd vanwege hun tere verschijning en kleurenpracht. Al aan het einde van de winter bloeien ze door tot ver in mei. Het tijdstip van bloei is ieder jaar weer anders afhankelijk van het weer.

Daarom is de Stinzenflora-monitor een uitstekend hulpmiddel om jouw bezoek aan de landgoederen en parktuinen te plannen. De Kalender in de Stinzenflora-monitor geeft wekelijks actuele informatie over Stinzenflora in Friesland en elders in Nederland. Sinds 8 februari 2020 is de nieuwe kalender weer actief.


 

Samen naar de Keukenhof op zaterdag 18 april; mis deze kans niet!

Bent u al eens op de Keukenhof geweest? Neen? Dan heeft u nu de kans om dit prachtige park met de meest fantastische toepassingen van bollen, dit voorjaar in al haar glorie te zien. Kom meegenieten van miljoenen tulpen, narcissen, krokussen en vele andere bloembollen in de Keukenhof. 

Op zaterdag 18 april om 8.00 uur vertrekken we vanaf station Meppel per bus naar Lisse. Om circa 10.00 uur komen we aan. Eenmaal binnen, drinken we gezamenlijk koffie of thee met iets lekkers. Na een korte introductie ontvangt u een folder en plattegrond, waarna u zelf uw weg kunt gaan. Neem een lunchpakket mee of lunch in een van de restaurants. Om 16.00 uur stappen we weer in de bus richting Meppel, aankomst om circa 18.00 uur.

In het bloemenpark kunt u zelf op ontdekking gaan, kiezen voor een rondleiding of een tochtje maken per fluisterboot. Er zijn vijf verschillende paviljoens met bloemenshows  en er worden bloemschikdemonstraties gegeven. In twee winkels worden bloembollen verkocht. Kortom er is genoeg te doen! Gaat u mee?

Meld u aan voor 1 april.  Stuur een mail met uw naam, adres en tel. nr naar Karin Sebel of  bel 0624406935. En zorg dat uw aanmelding en betaling vòòr 1 april binnen zijn, want dan bent u zeker van deelname. Maak per persoon 55 Euro  (voor reis per luxe touringcar, entree en koffie met lekkers) over op NL39 INGB 0685997189 ten name van onze penningmeester P. Koster, onder vermelding van De Keukenhof.

Excursie naar De Keukenhof zaterdag 18 april 2020
Vertrek station Meppel: 8.00 uur, retour 18.00 uur 
Prijs € 55,00 pp (ook niet leden zijn welkom)


 

Tips voor kruiden in de tuin of in een bak: Tuinerij 3 van Marjan Sorgdrager

In  maart beginnen we echt te tuinieren, zaaien, stekken, verplanten alles kan weer. Dit keer een aantal tips over kruiden, maar de zaaitips gelden ook voor andere meest niet winterharde planten.

Molshoop = steriele basis voor zaaigrond

In volle grond zaaien stelt nogal eens teleur. Voorzaaien in bakken met een speciaal mengsel geeft beter resultaat. Je kunt je eigen zaaimengsel maken door de aarde van de onkruidvrije aarde van molshopen te mengen met de natuurvriendelijke kokosvezel en scherp zand. Recept: 1 deel scherp zand, 2 delen kokosvezel  en 2 delen aarde. Goed mengen, in de zaaibak scheppen en stevig aandrukken. Mest is niet nodig, zaden hebben hun eigen voedselvoorraad.

Voorzaaien in de kas.

Bonenkruid, koriander en mierikswortel. Vers bonenkruid werkt als digestief. Het blad van mierikswortels geeft spice aan vispaté’s. Vers korianderblad is heerlijk in een Indische curry. Plant de jonge plantjes niet eerder dan de tweede helft van mei uit in de tuin.

Lees hier verder : vervolg  tips van Marjan Sorgdrager

29 februari Wintertuindag bij Kwekerij Arborealis

De wintertuindag staat in het teken van winterbloeiende heesters, planten met mooie takstructuren en bijzondere wintergroene planten. 

Entree is gratis, er is koffie & thee met wat lekkers verkrijgbaar.

Waar: Kwekerij Arborealis Wilhelminaoord , Dirk de Ruiterpad 2, 8384 DD Wilhelminaoord 
Tijdstip 10.00-16.30 uur

Speciaal voor leden en geinteresseerden van Groei en Bloei Meppel e.o. is er een 'Small Talk' over winterbloeiers door Sietske Metz van kwekerij Arborealis om 14:00 uur. U kunt zich nog opgeven voor deelname bij Tilly Vriend (voorzitter Groei en Bloei Meppel e.o.)

Noord Nederlands Bloemschikevenement (NNBE) op 14 maart 2020

Het Noord Nederlands Bloemschikevenement  zal plaatsvinden op zaterdag 14 maart 2020 in Ureterp. Het NNBE wordt georganiseerd door de drie rayons Groningen, Friesland en Drenthe van Groei & Bloei 

Roxanne van Schellen gaat de bloemschikdemonstratie verzorgen. Ze heeft al menige prijs gewonnen en werd in 2018 tweede op het Europees kampioenschap voor jonge bloemschikarrangeurs. Het belooft dus een mooie demonstratie te worden. De demonstratiestukken van Roxanne worden verloot. Wellicht gaat u dus ook nog met een topbloemstuk naar huis!

U kunt als bezoeker het evenement bijwonen en bent welkom vanaf 13:00 uur De Bloemschikdemonstratie begint om 13:30 uur Kaarten à €7,- zijn te bestellen via NNBE.Groei@gmail.com. Betalen doet u ter plaatse aan de zaal. Het aantal plaatsen in de zaal is beperkt. Wacht dus niet tot het laatste moment om uw kaarten te bestellen.

Locatie: MFC De Wier, De Telle 21,Ureterp


 

Actie Tegel eruit, plant erin. Let op: Nieuwe voorwaarden.

Lever op zaterdag 28 maart 2020 een tegel uit eigen tuin in en krijg een gratis tuinplant cadeau.  Groei & Bloei organiseert dit jaar samen met Intratuin voor de 6e keer de inwisselactie ‘Tegel eruit, plant erin’ met als doel: een nog groener Nederland. Planten zorgen niet alleen voor een prettig leefklimaat maar ook voor een betere biodiversiteit (bijvoorbeeld meer voedsel voor bijen en vlinders). Daarnaast dragen ze een steentje bij aan een natuurlijke oplossing van de gevolgen van klimaatverandering. 

Actie: let op nieuwe voorwaarden

Kom op zaterdag 28 maart 2020 tussen 10.00 en 15.00 uur met een tuintegel (minimaal 30x30 cm) naar een vestiging van Intratuin. Daar staan vrijwilligers van Groei & Bloei klaar om de tegel in ontvangst te nemen. Je ontvangt vervolgens een voucher voor een gratis actieplant. Het is overigens niet de bedoeling dat alle overbodige stenen en tegels ingeleverd worden; maximaal 1 tegel per persoon. 

Gardenista 2020 van 13-17 mei op Den Alerdinck

Wellicht hebben sommigen van u het al gehoord: het bestuur en het kernteam hebben besloten om Gardenista 2020 niet meer op Ophemert te houden, maar bij Havezate Den Alerdinck in Laag Zuthem (gemeente Raalte, niet ver van Zwolle). Het terrein van Den Alerdinck biedt veel meer mogelijkheden voor Gardenista in 2020, en vooral veel meer mogelijkheden om verder te groeien.En goed nieuws voor onze regio. Zo wordt een bezoek aan Gardenista bijna een 'thuiswedstrijd'.

De datum van het festival is van woensdag 13 t/m zondag 17 mei 2020.

Wil je meewerken aan dit bijzondere festival van KMTP/Groei & Bloei? Geef je dan op als vrijwilliger! Dit kan via het digitale inschrijfformulier dat je vindt op gardenista.nl/helpjemee/. Of stuur een mailtje naar vrijwilligers@gardenista.nl.

Je kunt je aanmelden voor de digitale nieuwsbrief op https://gardenista.nl/ 

Deelnemers Open tuinen in 2020 in Meppel en omgeving

Een record aantal van 19 tuinen binnen de afd. Groei en Bloei Meppel e.o. heeft zich aangemeld voor de open tuinen dagen 2020 op

  • 20-21 juni Landelijk open tuinen weekend van 10:30 - 17:00 uur Thema: De eetbare tuin. 
  • 11-12 juli Open tuinen Carrousel Hoogeveen en Meppel en omgeving, van 10:30 -17:00 uur

U kunt nu alvast kijken welke tuinen in de omgeving van Meppel/Steenwijk in 2020 open zijn.

Let op: Niet alle tuinen zijn alle dagen open. 

 

 

 

Onze Sponsors : ook uw bedrijfslogo kan hier staan

informatie voor onze sponsoren

http://www.groentotaaladeboer.nl/

www.bertvisschervof.com

https://www.farmshophuisman.nl/

www.martijnbuld.nl

www.lenydouma.nl

www.a3tuinen.nl

https://www.boer-staphorst.nl/buiten/

https://holtermanhoveniersbedrijf.nl

https://www.groenrijk.nl › Vestigingen

https://joukmusschetuinen.nl

https://www.intratuin.nl › winkels › intratuin-meppel

https://www.arborealis.nl/