Meppel
bekijk online
Nieuwsbrief

Is deze versie van de nieuwsbrief niet goed leesbaar? Kijk dan in de online versie

Nieuwsbrief nr. 2 (februari, 2020)

Beste leden

'Vogels, vlinders, bloemen: zonder vorst raakt de hele natuur van slag' las ik vanmorgen in de krant.'Ik kijk naar buiten; het lijkt wel lente. Gerrit Hiemstra laat weten dat we de warmste januari ooit gemeten, achter de rug hebben. Geen wonder dat de sneeuwklokjes, krokusjes en de vroege narcissen op sommige plaatsen al bloeien. Ik hoorde vanmorgen zelfs de merel zingen. Daar word ik vrolijk van en weet tegelijkertijd dat het niet normaal is. Zullen we nog een staartje winter krijgen? We wachten het rustig af, maar ik krijg weer zin in  tuinieren. 

Groei en Bloei Meppel heeft ook niet stil gezeten; we hebben een prachtige tuinreis naar Denemarken voor u georganiseerd en een eendaagse trip naar de Keukenhof. Veel mensen zijn daar nog nooit geweest. Ze weten niet wat ze missen. Ga eens kijken naar die prachtige toepassingen van bollen.

Noteer alvast 13 februari in uw agenda, dan komt nl. Kweker Arjan Schepers naar Meppel voor een lezing en misschien neemt hij ook al planten mee voor de verkoop.

Voor een overzicht van onze activiteiten:  het activiteitenprogramma 2019/2020 

Kijk ook in de activiteiten agenda van Groei en Bloei  voor diverse activiteiten in het land.

Hebt u nog vragen of opmerkingen over/ of een bericht voor de volgende nieuwsbrief, aarzel dan niet en stuur het bericht naar meppelgroeienbloei@gmail.com Dan kijk ik of ik het kan plaatsen. En mocht u een ander e-mailadres nemen, vergeet dan niet het door te geven, dan kan ik de digitale nieuwsbrief blijven sturen.

Tilly Vriend Voorzitter / Webmaster Groei en Bloei Meppel e.o

Februari 2020

8 februari: Winterkenmerken van bomen en struiken herkennen; wandeling door Park Rams Woerthe

IVN Noordwest-Overijssel organiseert op 8 februari een boeiende winterwandeling waarbij de winterkenmerken van bomen en struiken centraal staan. Bij de diverse soorten knoppen, zoals blad-, bloem- en gemengde knoppen, zal worden stilgestaan. De excursie duurt ongeveer 2 uur en wordt gehouden in Park Rams Woerthe in Steenwijk waar een grote verscheidenheid aan bomen en struiken te vinden is.

Trek warme kleding aan en ga gezellig mee op pad.

Verzamelplaats en tijd:  zaterdag 8 februari, 09:30 uur bij de hoofdingang van Park Ramswoethe, Gasthuislaan 2 in Steenwijk.

Deelname is gratis voor iedereen.

 

Donderdag 13 februari: Lezing Arjan Schepers: Waarom groeit mijn plant niet?

Arjan Schepers is eigenaar van een vaste plantenkwekerij met een bijzonder assortiment in Mariënheem (bij Raalte). In zijn lezing legt hij uit welke planten hij kweekt en welke niet (en waarom!).Veel nadruk ligt op de herkomst van de planten in de natuur; de natuurlijke standplaats.Een plant groeit en bloeit immers het best op een plek die zoveel mogelijk lijkt op haar natuurlijke standplaats. Toch maken we allemaal dezelfde fout: we kopen een prachtig
bloeiende plant en thuis gaan we er een plekje voor zoeken. Eigenlijk zou het andersom moeten: zoek de plant uit bij de plek die je hebt. De kans op succes is dan veel groter; de plant heeft het in uw tuin naar zijn zin en zal mooier bloeien.

Tijdens de lezing zal Arjan Schepers uitleggen hoe hij planten indeelt op basis van hun natuurlijke standplaats en hoe dat helpt bij het succesvol samenstellen van een mooie en gezonde beplanting voor iedere plek.Natuurlijk laat hij ook veel foto’s zien van interessante en nieuwe vaste planten en zal hij wat planten meenemen voor de verkoop.

Plaats: Schouwburg Ogterop in de Engelenbak, Zuideinde 70, 7941 GK Meppel
Datum: 13 februari, aanvang: 20:00 uur

Toegang Leden gratis op vertoon van hun G&B pas; niet leden betalen € 5,00

5 daagse Tuinenreis naar naar DENEMARKEN van 18 juni tot 22 juni.

Groei en Bloei Meppel e.o. organiseert dit jaar een 5 daagse tuinreis naar Denemarken .

Van donderdag 18 juni  t/m maandag 22 juni 2020 gaan we naar Denemarken met Kupers tuinreizen. De mooie tuinen op de landgoederen, de boerderijtuinen en de stadstuinen ademen allemaal een eigen sfeer en karakter. Een nieuwe boeiende bestemming met fraaie tuinen, zoals de Skovridergaardershave, Mollebaekgaard, Schloss Kalkhorst. enz. Het belooft een prachtige reis te worden. 

Geinteresseerden van andere afdelingen zijn ook welkom; opstapplaats Meppel en Beilen

Beschrijving van de reis naar Denemarken

Inschrijfformulier voor de reis naar Denemarken; let op: u kunt zich inschrijven tot eind februari!

Voor meer info/ Contactpersoon voor de tuinreis: e-mail Baukje Miedema (bestuurslid G&B Meppel e.o.) of bel 0522 -253900 

 

 

 

Snoeicursus Hoogstamfruitbomen Nijeveen

Landschapsbeheer Drenthe organiseert op donderdag 13 februari en zaterdag 15 februari in Nijeveen een beginnerscursus over het snoeien van jonge hoogstamfruitbomen. Fruitbomen leveren een belangrijke bijdrage aan de soortenrijkdom in Drenthe. Bijvoorbeeld diverse diersoorten vinden er voedsel en een boomgaard biedt onderdak aan onder andere de steenuil. Om fruitbomen op de juiste wijze te onderhouden en de groei van fruit te stimuleren is goede kennis aan te raden. Wilt u hier meer over leren? Meld u dan aan via  het inschrijfformulier op de website van Landschapsbeheer Drenthe.

Derden betalen €30,-. De bijdrage is inclusief koffie/thee en lunch, gereedschap en een cursusboek. Deelnemers worden voor de theorie verwacht op donderdag 13 februari om 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur). De praktijk vindt plaats op zaterdag 15 februari van 9.30 uur (inloop vanaf 9.00 uur) tot 15.00 uur.

Waar: De cursus vindt plaats in Nijeveen en de exacte locatie wordt later bekend gemaakt. 

Datum: 13 en 15 februari 2020

29 februari Wintertuindag bij Kwekerij Arborealis

De wintertuindag staat in het teken van winterbloeiende heesters, planten met mooie takstructuren en bijzondere wintergroene planten. 

Entree is gratis, er is koffie & thee met wat lekkers verkrijgbaar.

Waar: Kwekerij Arborealis Wilhelminaoord , Dirk de Ruiterpad 2, 8384 DD Wilhelminaoord 
Tijdstip 10.00-16.30 uur

Speciaal voor leden en geinteresseerden van Groei en Bloei Meppel e.o. is er een 'Small Talk' over winterbloeiers door Sietske Metz van kwekerij Arborealis om 14:00 uur. U kunt zich nog opgeven voor deelname bij Tilly Vriend (voorzitter Groei en Bloei Meppel e.o.)

Sneeuwklokjesdagen

In februari en maart zijn in het hele land tuinen en parken speciaal opengesteld om het publiek te laten genieten van de eerste lentebodes. De open tuinen en parken variëren van klein tot groot. In sommige ziet het onder de bomen wit van de sneeuwklokjes, in andere zijn veel bijzondere soorten te zien.

De Nederlandse Tuinenstichting heeft  een overzicht gemaakt van de open 'Sneeuwklokjestuinen' per provincie. Meerdere tuinen in Drenthe en Overijssel doen mee. o.a. Tuinerij van Marjan v/h ‘Tuin vol Woorden’
Koekangerdwarsdijk 53, 7958 SR Koekange  www.bureautuinleven.nl  

Open: Let op data gewijzigd : vrijdag 14 en vrijdag 21 februari 2020 van 12-15.30 uur. (samen met ‘De Bostulp’). Toegang is gratis. 

 

Met Groei en Bloei Meppel naar de Keukenhof op zaterdag 18 april

Komt u  meegenieten van miljoenen tulpen, narcissen, krokussen en vele andere bloembollen in de Keukenhof, gevestigd op het landgoed van Kasteel Keukenhof ten noordwesten van Lisse in Zuid-Holland? Het park van 32 hectare is elk voorjaar gevuld met prachtige toepassingen van bloembollen.

Op zaterdag 18 april om 8.00 uur vertrekken we vanaf station Meppel per bus naar Lisse. Om circa 10.00 uur komen we aan. Eenmaal binnen, drinken we gezamenlijk koffie of thee met iets lekkers. Na een korte introductie ontvangt u een folder en plattegrond, waarna u zelf uw weg kunt gaan. Neem een lunchpakket mee of lunch in een van de restaurants. Om 16.00 uur stappen we weer in de bus richting Meppel, aankomst om circa 18.00 uur.

In het bloemenpark kunt u zelf op ontdekking gaan, kiezen voor een rondleiding of een tochtje maken per fluisterboot. Er zijn vijf verschillende paviljoens met bloemenshows  en er worden bloemschikdemonstraties gegeven. In twee winkels worden bloembollen verkocht. Kortom er is genoeg te doen! Gaat u mee?

Meld u aan voor 1 april.  Stuur een mail met uw naam, adres en tel. nr naar Karin Sebel of  bel 0624406935. Zorg dat uw aanmelding en betaling vòòr 1 april binnen zijn, want dan bent u zeker van deelname. Maak per persoon 55 Euro  over op NL39 INGB 0685997189 ten name van onze penningmeester P. Koster, onder vermelding van De Keukenhof.

Excursie naar De Keukenhof zaterdag 18 april 2020
Vertrek station Meppel: 8.00 uur, retour 18.00 uur 
Prijs € 55,00 pp (ook niet leden zijn welkom)

 

Stinzenflora-monitor 2020: Eeuwigdurende Lente

De vroege voorjaarsbloeiers zijn bij steeds meer mensen geliefd. Bij stinzen, staten, buitenplaatsen en andere historische monumentale panden worden deze gekoesterd vanwege hun tere verschijning en kleurenpracht. Al aan het einde van de winter bloeien ze door tot ver in mei. Het tijdstip van bloei is ieder jaar weer anders afhankelijk van het weer.

Daarom is de Stinzenflora-monitor een uitstekend hulpmiddel om jouw bezoek aan de landgoederen en parktuinen te plannen. De Kalender in de Stinzenflora-monitor geeft wekelijks actuele informatie over Stinzenflora in Friesland en elders in Nederland. Vanaf 8 februari 2020 is de nieuwe kalender weer actief.

Noord Nederlands Bloemschikevenement (NNBE) op 14 maart 2020

U kunt zich nog opgeven als deelnemer! Maar doe het snel!

Het Noord Nederlands Bloemschikevenement  zal plaatsvinden op zaterdag 14 maart 2020 in Ureterp. Het NNBE wordt georganiseerd door de drie rayons Groningen, Friesland en Drenthe van Groei & Bloei 
Deelnemers kunnen zich nog aanmelden tot 14 februari Hier vindt u het inschrijfformulier als PDF en als Word document

U kunt ook als bezoeker het evenement bijwonen en bent welkom vanaf 13:00

Entree: € 7,00 pp

Locatie: MFC De Wier, De Telle 21,Ureterp

 

 

Gardenista 2020 van 13-17 mei op Den Alerdinck

Wellicht hebben sommigen van u het al gehoord: het bestuur en het kernteam hebben besloten om Gardenista 2020 niet meer op Ophemert te houden, maar bij Havezate Den Alerdinck in Laag Zuthem (gemeente Raalte, niet ver van Zwolle). Het terrein van Den Alerdinck biedt veel meer mogelijkheden voor Gardenista in 2020, en vooral veel meer mogelijkheden om verder te groeien.En goed nieuws voor onze regio. Zo wordt een bezoek aan Gardenista bijna een 'thuiswedstrijd'.

De datum van het festival is van woensdag 13 t/m zondag 17 mei 2020.

Wil je meewerken aan dit bijzondere festival van KMTP/Groei & Bloei? Geef je dan op als vrijwilliger! Dit kan via het digitale inschrijfformulier dat je vindt op gardenista.nl/helpjemee/. Of stuur een mailtje naar vrijwilligers@gardenista.nl.

Je kunt je aanmelden voor de digitale nieuwsbrief op https://gardenista.nl/ 

Oproep: deelnemers Open tuinen in 2020 in Meppel en omgeving

Naar aanleiding van onze oproep in de vorige nieuwsbrief, uw tuin dit jaar open te stellen, hebben zich reeds meer dan 10 tuinbezitters aangemeld. Daar zijn we heel blij mee. Van enkele trouwe deelnemers hebben we nog niets gehoord. Vandaar nog een kansje voor degenen aan wiens aandacht de oproep is ontsnapt. Het thema van het landelijk open tuinen weekend is De eetbare tuin. Zou fijn zijn om ook  Volkstuinen en moestuiniers aan de lijst toe te voegen! 

Graag horen wij uiterlijk eind januari 2020 wie zijn of haar tuin wil openstellen en op welke dagen. In 2020 kan dat gedurende 2 weekends. Het is de bedoeling dat u de tuin dan GRATIS openstelt. Let op: U kunt er ook voor kiezen om slechts een dag mee te doen.

  • 20-21 juni Landelijk open tuinen weekend van 10:30 - 17:00 uur Thema: De eetbare tuin. 
  • 11-12 juli Open tuinen Carrousel Hoogeveen en Meppel en omgeving, van 10:30 -17:00 uur

Stuur (liefst) een mailtje naar bestuurslid Karin Sebèl sebelkarin@gmail.com met cc naar Tilly Vriend (f2htillyvriend@hetnet.nl) met de volgende gegevens: Uw naam, (indien van toepassing) de naam van de tuin , (indien van toepassing) website van de tuin, adres van de tuin, welke dagen u uw tuin openstelt:   20 juni, 21 juni, 11 juli en 12 juli

 

 

Expositie: Barbizon van het noorden: De ontdekking van het Drentse landschap 1850-1950

In  de tentoonstelling maken de bezoekers een wandeling door het Drentse landschap van rond 1900 en ontdekken ze de prachtige heidevelden, hunebedden, akkers en bijzondere dorpen van Drenthe. Maar ook veel indrukken van tuinen en erven. Schilderijen, grafiek en tekeningen van grote kunstenaars worden gepresenteerd in combinatie met nog niet eerder getoonde onbekende pareltjes uit de rijke collectie van het Drents Museum, zoals een huisje met Zonnebloemen in Meppel, schilderijen van bekende buitenplaatsen (Overcinge)  

Voor deze tentoonstelling wordt samengewerkt met Stichting Het Drentse Landschap. Het Drents Museum en Het Drentse Landschap ontwikkelen een verrassend randprogramma rondom de tentoonstelling waarbij kunst, cultuur en natuur op een bijzondere manier samengaan.

Waar: Drents Museum

Wanneer:   tot en met 22 maart 2020 

Meer info over tentoonstelling Barbizon van het noorden.

Onze Sponsors : ook uw bedrijfslogo kan hier staan

informatie voor onze sponsoren

http://www.groentotaaladeboer.nl/

www.bertvisschervof.com

https://www.farmshophuisman.nl/

www.martijnbuld.nl

www.lenydouma.nl

www.a3tuinen.nl

https://www.boer-staphorst.nl/buiten/

https://holtermanhoveniersbedrijf.nl

https://www.groenrijk.nl › Vestigingen

https://joukmusschetuinen.nl

https://www.intratuin.nl › winkels › intratuin-meppel

https://www.arborealis.nl/