Meppel
bekijk online
Nieuwsbrief

Nieuwsbrief nr. 1 (januari, 2020)

Hamamelis x intermedia 'Orange beauty'

Beste leden

Is deze versie van de nieuwsbrief niet goed leesbaar? Kijk dan in de online versie

2020 is van start gegaan met zacht weer. Mijn handen beginnen alweer te jeuken en willen aan de slag in de tuin. Ik kan me nauwelijks voorstellen dat er nog winter komt. Maar vergis je niet...'als de dagen lengen, gaan de nachten strengen' is een oud spreekwoord. Dus ik hou me in en kijk vooral naar de onmiskenbare tekenen van naderend voorjaar.

Wij wensen iedereen alle goeds voor het nieuwe jaar en hopen vooral op een 'tuinvriendelijk' jaar. Minder extreme temperaturen, minder droogte en vooral veel tuinplezier en weelderige groei en bloei. Wij hopen u weer te zien bij de eerste lezing van 2020 op 23 januari door Wilfred Hilbers   Wij zijn heel benieuwd; we wandelen graag op De Kranenburg in Zwolle. Een beeldschone plek met in elk seizoen veel te zien. Bijzondere bomen, struiken, veel vogels in een schitterend vormgegeven geheel. 

Voor een overzicht van onze activiteiten:  het activiteitenprogramma 2019/2020 

Er gebeurt alweer van alles in het land; binnenkort kunnen we weer genieten van de sneeuwklokjesdagen, de Hamamelisdagen, tuinfairs....kijk  in de activiteiten agenda van Groei en Bloei 

Hebt u nog vragen of opmerkingen over/ of een bericht voor de volgende nieuwsbrief, aarzel dan niet en stuur het bericht naar meppelgroeienbloei@gmail.com Dan kijk ik of ik het kan plaatsen. En mocht u een ander e-mailadres nemen, vergeet dan niet het door te geven, dan kan ik de digitale nieuwsbrief blijven sturen.

Tilly Vriend Voorzitter / Webmaster Groei en Bloei Meppel e.o

9 januari 2020

Mahonia x media 'Wintersun'

Winterbloeiers

Er zijn nog altijd mensen die beweren dat er in de winter niets te zien en te ruiken is in de tuin. Dan hebben ze kennelijk nog nooit gehoord van winterbloeiers!  Jawel, struiken en heesters die juist in de winter op hun mooist zijn. We kennen natuurlijk allemaal de Hamamelis ofwel de toverhazelaar. Hij is er in vele variëteiten, van geel tot oranje - bruin en rood  bloeiend. De wonderschone Hamamelis 'Orange beauty' zag ik in Meppel al in bloei staan. Hier in de tuin beginnen de knoppen van de geurende Hamamelis mollis  open te springen. En wat dacht u van "Viburnum bodnantense 'Dawn'? Met zijn lieve roze bloemtrosjes bloeit hij al sinds oktober. Ik pluk regelmatig een paar takjes voor binnen; de geur komt je tegemoet als je de kamerdeur opendoet. Dan hebben we het nog niet gehad over de winterbloeiende ​Prunus x subhirtella 'Autumnalis Rosea'; zolang het niet vriest gaat hij gewoon door met bloeien tot in maart. De naar honing geurende Mahonia x media 'Wintersun' met  fraaie gele pluimen steelt nu de show en bedwelmt je met zijn geur. In ts. Groei en Bloei nr. 1(2020) houdt Anne Bulk een pleidooi voor Mahonia lomariifolia. Verder zie ik al katjes in de wilgen en de hazelaars bloeien al. En natuurlijk niet te vergeten de Winterjasmijn (Jasminum nudiflorum) tegen een muur kan het een gele wolk worden. Ik zou nog wel even door kunnen gaan: met de Corylopsis pauciflora of de Cornus Mas.  Om nog maar niet te spreken van de Camellia's die nu al bloeien! Daarover later meer! Over de schoonheid van de kerstroos had ik het al in de vorige nieuwsbrief.

Neen, een tuin hoeft in deze tijd van het jaar absoluut niet kaal en saai te zijn, dat is duidelijk.! Laat je inspireren bij Kwekerijen in de omgeving. Kwekerij Arborealis in Wilhelminaoord organiseert op 29 februari een wintertuin-dag

!!!!! Speciaal voor max. 20 Groei en Bloei leden geeft Sietske van Arborealis op de wintertuin-dag een 'Small Talk', Sietske vertelt over de wintertuin en bespreekt enkele opvallende planten/soorten.

Wanneer: op 29 februari om 14:00 (onder voorbehoud van het weer) 

Waar: bij Kwekerij Arborealis, Dirk de Ruiterpad 2, in Wilhelminaoord

U kunt zich hiervoor per mail aanmelden bij Tilly Vriend ; wie het eerst komt...

Prunus subhirtella 'Autumnalis'

Lezing Levende Begraafplaatsen door Wilfred Hilbers: 23 januari 2020

Begraafplaatsen zijn niet dood(s). In grote steden vormen begraafplaatsen de weinige nog rustige gebieden. Naast gedenken vormen ze voor veel mensen de plaatsen om tot rust te komen. Dieren vinden er schuil-, nestel- en fourageerplaatsen. Juist op veel begraafplaatsen vind je de meest bijzondere planten, zowel natuurlijk, als aangeplant.
Begraafplaatsen leveren ons een schat aan cultuurhistorische waarden, er zijn trends (zoals natuurbegraven) en ontwikkelingen in begraafvormen en asbestemmingen en er ontstaan nieuwe functies.

Als landschapsarchitect is Wilfred Hilbers één van de weinige gespecialiseerde begraafplaatsontwerpers van Nederland. Zijn ontwerp voor uitbreiding van de Kranenburg Zwolle was spectaculair anders dan de traditionele begraafparken en trekt veel meer bezoekers dan nabestaanden alleen. Met zijn Buro Stad en Land werkt hij aan nieuwe begraafplaatsen, uitbreidingen en renovaties. Hij tekende o.a. de buitenruimte van het crematorium in Meppel en werkte aan het ontwikkelingsplan voor de begraafplaatsen Meppel en Nijeveen.Wilfred neemt u ook mee naar het buitenland waarbij hij in vogelvlucht een beeld geeft van de lijkbezorging in andere culturen.

Datum: 23 januari 2020 om 20:00 uur 

Plaats: Schouwburg Ogterop in de Engelenbak

adres: Zuideinde 70, 79541 GK Meppel

Toegang voor leden gratis; niet leden betalen € 5,00

Nieuwe tuinserie op BBC : Monty Don's American Gardens

Vanaf Vrijdag 10 januari start een nieuwe serie op de BBC met Monty Don. Hij reist in de V.S en  begint zijn reis op een prairie, de oorspronkelijke Amerikaanse wilde bloeiende weide. Nu prairietuinen in Nederland zo populair zijn, is het extra boeiend om de oorsprong van deze tuinen in Amerika te zien. 

Wanneer: 10 januari, BBC 2, om 21;00 uur

Voor degenen die BBC 2 niet ontvangen: de tuin-programma's zijn na de datum van uitzending, ook online te zien 

 

We gaan in 2020 op reis ....naar DENEMARKEN

Bent u ook zo benieuwd naar de bestemming van onze meerdaagse tuinenreis dit jaar? De reiscommissie van Groei en Bloei Meppel e.o. heeft een prachtige 5 daagse reis  geselecteerd naar Denemarken. Een nieuwe boeiende bestemming met fraaie tuinen, zoals de Skovridergaardershave, Molebaekgaard, Schloss Kalkhorst. enz. De volledige beschrijving van de reis is binnenkort beschikbaar. In verband met uw vakantie planning is het  wellicht handig om de bestemming en tijd alvast te weten. Noteer de data! Wij houden u op de hoogte ! 

Waarheen: diverse tuinen in Denemarken

Wanneer: van 18-22 juni 2020

Prijs: ca. € 580  (afhankelijk van aantal deelnemers)

 

 

Sneeuwklokjes door Marjan Sorgdrager

Tuinerij voor Januari 2020, belevenissen in de wintertuin

Rond de jaarwisseling was ik weer thuis na een lange vakantie. Ik had meegekregen dat het niet al te koud was geweest en was erg benieuwd naar de tuin.
Jaren geleden was mijn eerste gang op nieuwjaarsdag: ‘zoeken naar sneeuwklokjespuntjes’, voorzichtig klopte ik dan op border en gras of ik harde puntjes voelde. Bijna altijd was het raak, maar op de bloei moest ik nog lang wachten. Nieuwjaarsochtend 2020 was een heel ander verhaal. Ik hoefde niet te turen of voorzichtig te kloppen, niet alleen het groen was duidelijk te zien, ook bloeiden verschillende sneeuwklokjes bijna. Wat is het tuinseizoen veranderd de laatste tien jaren!

Winterklaar maken van de tuin doe ik nooit, ik wil graag de natuur haar werk laten doen, blad op de border laten verteren en genieten van de droge bloemvormen en zaaddozen, met het daarbij horende gescharrel van de vogels. Toch ben ik nu aan het experimenteren. 

Lees hier verder over de sneeuwklokjes

Marjan Sorgdrager houdt van tuinieren en heeft jarenlang gepubliceerd in kranten en bladen en over haar Tuinerij-perikelen verteld tijdens lezingen en op radio en TV. Inmiddels met verlof blijft de liefde voor alles wat de tuin betreft natuurlijk en deelt ze haar tuinlief en -leed nog steeds graag.
Misschien kan dat zelfs wel samen, daarom zijn mailtjes met jullie eigen tuinperikelen erg welkom. Adres: marjansp@hotmail.com.

Nationale tuinvogeltelling 2020

De Nationale Tuinvogeltelling wordt sinds 2001 georganiseerd door Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland. Dankzij de Tuinvogeltelling weten we hoe vogels in de winter onze tuinen gebruiken. Met die informatie kunnen we vogels beter helpen en beschermen. Doe ook mee; het is leuk en nuttig! Ga naar de website van de Vogelbescherming voor tips, hoe de tuinvogeltelling werkt . Het is echt heel simpel. Een helder overzicht van foto's van de meest voorkomende vogels in de tuin is ook te vinden.

Gardenista 2020 van 13-17 mei op Den Alerdinck

Wellicht hebben sommigen van u het al gehoord: het bestuur en het kernteam hebben besloten om Gardenista 2020 niet meer op Ophemert te houden, maar bij Havezate Den Alerdinck in Laag Zuthem (gemeente Raalte, niet ver van Zwolle). Het terrein van Den Alerdinck biedt veel meer mogelijkheden voor Gardenista in 2020, en vooral veel meer mogelijkheden om verder te groeien.En goed nieuws voor onze regio. Zo wordt een bezoek aan Gardenista bijna een 'thuiswedstrijd'.

De datum van het festival is van woensdag 13 t/m zondag 17 mei 2020.

Wil je meewerken aan dit bijzondere festival van KMTP/Groei & Bloei? Geef je dan op als vrijwilliger! Dit kan via het digitale inschrijfformulier dat je vindt op gardenista.nl/helpjemee/. Of stuur een mailtje naar vrijwilligers@gardenista.nl.

Je kunt je aanmelden voor de digitale nieuwsbrief op https://gardenista.nl/ 

Nieuwe penningmeester voor bestuur Groei en Bloei Meppel e.o.

In maart 2020 loopt de bestuurstermijn van onze penningmeester, Piet Koster af.  Daarom zochten wij een nieuwe penningmeester die ons team wilde komen versterken.

Wij zijn heel verheugd te kunnen melden dat een kandidaat zich heeft aangemeld. Wij houden de spanning er nog een beetje in. In maart zal hij voorgesteld worden tijdens de Algemene ledenvergadering op 19 maart.

Oproep: deelnemers Open tuinen in 2020 in Meppel en omgeving

Naar aanleiding van onze oproep in de vorige nieuwsbrief, uw tuin dit jaar open te stellen, hebben zich reeds meer dan 10 tuinbezitters aangemeld. Daar zijn we heel blij mee. Van enkele trouwe deelnemers hebben we nog niets gehoord. Vandaar nog een kansje voor degenen aan wiens aandacht de oproep is ontsnapt. Het thema van het landelijk open tuinen weekend is De eetbare tuin. Zou fijn zijn om ook  Volkstuinen en moestuiniers aan de lijst toe te voegen! 

Graag horen wij uiterlijk eind januari 2020 wie zijn of haar tuin wil openstellen en op welke dagen. In 2020 kan dat gedurende 2 weekends. Het is de bedoeling dat u de tuin dan GRATIS openstelt. Let op: U kunt er ook voor kiezen om slechts een dag mee te doen.

  • 20-21 juni Landelijk open tuinen weekend van 10:30 - 17:00 uur Thema: De eetbare tuin. 
  • 11-12 juli Open tuinen Carrousel Hoogeveen en Meppel en omgeving, van 10:30 -17:00 uur

Stuur (liefst) een mailtje naar bestuurslid Karin Sebèl sebelkarin@gmail.com met cc naar Tilly Vriend (f2htillyvriend@hetnet.nl) met de volgende gegevens: Uw naam, (indien van toepassing) de naam van de tuin , (indien van toepassing) website van de tuin, adres van de tuin, welke dagen u uw tuin openstelt:   20 juni, 21 juni, 11 juli en 12 juli

 

 

Expositie: Barbizon van het noorden: De ontdekking van het Drentse landschap 1850-1950

Het Drents museum presenteert het werk van grote kunstenaars uit de 19de en 20ste eeuw die de natuur van Drenthe ontdekten en op doek vastlegden. Voor deze tentoonstelling wordt samengewerkt met Stichting Het Drentse Landschap. Het Drents Museum en Het Drentse Landschap ontwikkelen een verrassend randprogramma rondom de tentoonstelling waarbij kunst, cultuur en natuur op een bijzondere manier samengaan.

In de tentoonstelling maken de bezoekers een wandeling door het Drentse landschap van rond 1900 en ontdekken ze de prachtige heidevelden, hunebedden, akkers en bijzondere dorpen van Drenthe. Maar ook veel indrukken van tuinen en erven. Schilderijen, grafiek en tekeningen van grote kunstenaars worden gepresenteerd in combinatie met nog niet eerder getoonde onbekende pareltjes uit de rijke collectie van het Drents Museum, zoals een huisje met Zonnebloemen in Meppel, schilderijen van bekende buitenplaatsen (Overcinge) 

Waar: Drents Museum

Wanneer:  tot en met 22 maart 2020 

Meer info over tentoonstelling Barbizon van het noorden.

Noord Nederlands Bloemschikevenement (NNBE) op 14 maart 2020

Na het grote succes van het eerste Noord Nederlands Bloemschikevenement in 2019 gaan we door met de volgende editie in 2020. Het evenement zal plaatsvinden op zaterdag 14 maart 2020.

Hierbij vind u het inschrijfformulier als PDF en als Word document toegevoegd, voor degenen die het formulier graag op de computer willen invullen.

Het NNBE wordt georganiseerd door de drie rayons Groningen, Friesland en Drenthe van Groei & Bloei die hiervoor een commissie heeft samengesteld.
Het doel van het NNBE is aan bloemschikkers van onze afdelingen (beginners en gevorderden) de gelegenheid te bieden om in een speciale ambiance een bloemstuk te maken, dit te laten beoordelen door deskundigen, te laten zien aan leden van Groei & Bloei en hiermee het bloemschikken binnen de vereniging te stimuleren.
 

 

 

Onze Sponsors : ook uw bedrijfslogo kan hier staan

informatie voor onze sponsoren

http://www.groentotaaladeboer.nl/

www.bertvisschervof.com

https://www.farmshophuisman.nl/

www.martijnbuld.nl

www.lenydouma.nl

www.a3tuinen.nl

https://www.boer-staphorst.nl/buiten/

https://holtermanhoveniersbedrijf.nl

https://www.groenrijk.nl › Vestigingen

https://joukmusschetuinen.nl

https://www.intratuin.nl › winkels › intratuin-meppel