Meppel
bekijk online
Nieuwsbrief

Beste leden

Beste leden,

Het einde van het jaar nadert. Een laatste roos bloeide hier in de tuin. Het deed me denken aan het fraaie gedicht van Leo Vroman  volledige tekst

'Een laatste roos bloeide, omdat zij daartoe nog zes blaadjes had''.......

en het eindigt als volgt: Wie het bloeien heeft verleerd, doet zeer waarschijnlijk iets verkeerd'

Met deze wijze woorden sluiten wij het tuinjaar 2019 af.  Waar u ook bent en wat u ook doet, een fijne kerst en een goed begin van 2020. Wij hopen u weer te zien op de eerste lezing van 2020 op 23 januari door Wilfred Hilbers   Of ga naar de fantastische tentoonstelling over het Drents landschap in het Drents museum.

Voor een overzicht van alle activiteiten, kijk hier in het activiteitenprogramma 2019/2020 

Hebt u nog vragen of opmerkingen over/ of een bericht voor de volgende nieuwsbrief, aarzel dan niet en stuur het bericht naar meppelgroeienbloei@gmail.com Dan kijk ik of ik het kan plaatsen. En als je e-mailadres verandert, vergeet dan niet het door te geven, dan blijf je de digitale nieuwsbrief ontvangen.

Tilly Vriend Voorzitter / Webmaster Groei en Bloei Meppel e.o

13 december 2019

Helleborus niger

De kerstroos

De kerstroos mag zich in deze tijd van het jaar in een enorme populariteit verheugen. Neen, ik bedoel niet de rode kerstster (Pointsettia), die vaak voor kerstroos wordt versleten. Maar de plant die nu wordt aangeboden, de Helleborus Niger die bloeit met witte bloemen. Deze vaste plant groeit traag, en gedijt alleen in kalk- en humusrijke, goed doorlatende grond in de halfschaduw. De kerstroos komt in het wild voor op de hellingen van de Oostelijke Noord- en Zuidalpen.

Hoewel de naam kerstroos suggereert dat de plant rond de kerst bloeit, komt deze meestal in de tuin pas in januari/februari in bloei en bloeit tot april. Zij bloeit rond Kerstmis slechts in potten, die op kamertemperatuur opgekweekt worden. Na de bloei verschijnt de vrucht, die uit een paar kokervruchten bestaat. De Helleborus is er in vele soorten en kleuren. 

Kweker Hans Kramer houdt in het laatste nummer van Groei en Bloei (dec.2019) een pleidooi voor de inheemse soort, Helleborus foetidus, het stinkend nieskruid met knikkende bloemen. Hier in de tuin heb ik talloze variëteiten van Helleborus orientalis. Die lijken wat sterker en bloeien wat later dan de Niger en hebben geaderde bloemen. Allemaal nazaten van een plant die ik ooit van een tuinvriendin kreeg:een purperbloeiende schoonheid. Haar kinderen zijn niet minder mooi en omvatten alle kleuren in het spectrum tussen paars en roze. Je kunt de zaailingen vinden op de gekste plekken. Het schijnt dat de mieren de zaden verspreiden, vandaar.  

Ik verwen ze elk najaar met een mengsel van kalk, bentoniet en lava. Daar schijnen ze nl. van te houden. Als de knoppen verschijnen, knip ik het oude blad af, omdat ze gevoelig kunnen zijn voor schimmel. En als je toch bezig bent, geef dan ook wat aan de Astrantia's (Zeeuwse knoopjes) en de pioenen. Uit dankbaarheid zullen ze nog mooier bloeien.

Pas wel op: de Helleborus is giftig. Dus trek handschoenen aan, als je het oude blad afknipt.

Meer info?  of op de Groei en Bloei site

Helleborus orientalis

Lezing Levende Begraafplaatsen door Wilfred Hilbers: 23 januari 2020

Begraafplaatsen zijn niet dood(s). In grote steden vormen begraafplaatsen de weinige nog rustige gebieden. Naast gedenken vormen ze voor veel mensen de plaatsen om tot rust te komen. Dieren vinden er schuil-, nestel- en fourageerplaatsen. Juist op veel begraafplaatsen vind je de meest bijzondere planten, zowel natuurlijk, als aangeplant.
Begraafplaatsen leveren ons een schat aan cultuurhistorische waarden, er zijn trends (zoals natuurbegraven) en ontwikkelingen in begraafvormen en asbestemmingen en er ontstaan nieuwe functies.

Als landschapsarchitect is Wilfred Hilbers één van de weinige gespecialiseerde begraafplaatsontwerpers van Nederland. Zijn ontwerp voor uitbreiding van de Kranenburg Zwolle was spectaculair anders dan de traditionele begraafparken en trekt veel meer bezoekers dan nabestaanden alleen. Met zijn Buro Stad en Land werkt hij aan nieuwe begraafplaatsen, uitbreidingen en renovaties. Hij tekende o.a. de buitenruimte van het crematorium in Meppel en werkte aan het ontwikkelingsplan voor de begraafplaatsen Meppel en Nijeveen.Wilfred neemt u ook mee naar het buitenland waarbij hij in vogelvlucht een beeld geeft van de lijkbezorging in andere culturen.

Datum: 23 januari 2020 om 20:00 uur 

Plaats: Schouwburg Ogterop in de Engelenbak

adres: Zuideinde 70, 79541 GK Meppel

Toegang voor leden gratis; niet leden betalen € 5,00

Terugblik op Kerstworkshop van 12 december

12 december was het tijd voor de jaarlijkse Kerstworkshop o.l.v. Grietje van der Velde,docent Bloem & Design van Terra MBO
De 15 deelnemende dames hebben een mooi tafelstuk gemaakt. 
Iedereen was erg enthousiast over het resultaat dat, met af en toe een slokje water, mooi blijft tot en met de Kerstdagen.

Kijk hier voor meer foto's  

NIEUW: Tuinerij Column door Marjan Sorgdrager

Groei en Bloei Meppel is verheugd dat Marjan Sorgdrager voortaan eens in de 2 maanden een column zal schrijven voor de Nieuwsbrief. Hierbij haar eerste column over de Begonia.

Marjan Sorgdrager houdt van tuinieren en heeft jarenlang gepubliceerd in kranten en bladen en over haar Tuinerij-perikelen verteld tijdens lezingen en op radio en TV. Inmiddels met verlof blijft de liefde voor alles wat de tuin betreft natuurlijk en deelt ze haar tuinlief en -leed nog steeds graag.
Misschien kan dat zelfs wel samen, daarom zijn mailtjes met jullie eigen tuinperikelen erg welkom. Adres: marjansp@hotmail.com.


Tuinerij voor November 2019

Begonia

Grappig, de laatste weken lees ik in allerlei tuinbladen en op tuinTV over de Begonia. Leuk dat meer tuiniers mijn op het moment favoriete plant weer mooi vinden. Want jarenlang is onze tuingeneratie er diep van doordrongen geweest dat de Begonia toch echt niet kon. De plant stond in alle tuinen en jarenlang zijn planten waar ‘oubollig’ voor stond in het verdomhoekje gezet. 
Van een slecht bloeiend voortuintje heb ik een groot terras gemaakt, (ik wilde wel eens wat anders), maar het zag er wel erg kaal toen dit klaar was. Op tuinreis in Engeland had de schoonheid van het pottenterras op Great Dixter:  www.greatdixter.co.uk  me compleet overrompeld en ik dacht aan niets anders. Jaren geleden mocht ik eens een stuk schrijven over Begonia ‘Bonfire’ en werd eigenlijk toen al gegrepen door de veelzijdigheid van die plant. Lees verder....

Op de foto Begonia Boliviensis Bonaparte

Gezocht: penningmeester voor bestuur Groei en Bloei

In maart 2020 loopt de bestuurstermijn van onze penningmeester, Piet Koster af.  Daarom zoeken wij nu een nieuwe penningmeester die ons team wil komen versterken. Behalve inzicht in / en verstand van/  financiele administratie, zoeken wij een kandidaat die affiniteit heeft met  Groei en Bloei en wil bijdragen aan het totstandkomen van ons jaarlijks programma. 

Ben je geinteresseerd en/of wil je wat meer weten over de inhoud van deze vrijwillige functie, bel dan met Piet Koster 0522-855510 en/of de voorzitter van de afd. Meppel e.o, Tilly Vriend, 0522-282686

Gelezen: Het gaat niet goed met de natuur in Nederland

'Het gaat nog steeds niet goed met de natuur in Nederland. De toestand van veel kwetsbare natuurgebieden is de laatste jaren verslechterd. Van de beschermde plant- en diersoorten staat meer dan de helft er niet goed voor, met ruim eenvijfde van de beschermde vogelsoorten gaat het slecht. De stikstofuitstoot door de landbouw is een belangrijke oorzaak van de achteruitgang.

Dit blijkt uit de laatste landelijke inventarisatie van habitattypen (natuurlijke ecosystemen) en soorten die bescherming genieten onder de Europese Natura 2000-wetgeving. Daaronder vallen ook de Natura 2000-gebieden. Landen zijn verplicht eens in de zes jaar aan de Europese Unie te rapporteren hoe het daarmee gaat. Nederland heeft zijn cijfers onlangs ingeleverd.' meer info

bron: De Volkskrant 5 december 2019

Oproep: deelnemers Open tuinen in 2020 in Meppel en omgeving

De werkgroep die zich bezighoudt met de Open Tuinen 2020 gaat op tijd aan de slag om de website aan te passen en de folder volgend voorjaar te kunnen verspreiden. 

Vandaar nu al een verzoek aan alle leden en niet leden met een mooie tuin / of al degenen die al eerder hebben meegedaan, om in 2020 hun tuin open te stellen voor het publiek. In 2020 kan dat gedurende 2 weekends. Het is de bedoeling dat u de tuin dan GRATIS openstelt voor iedereen die houdt van tuinen. Plantjes of andere producten van het land kunnen verkocht worden en een bijdrage voor koffie/thee mag gevraagd worden. Let op: U kunt er ook voor kiezen om slechts een dag mee te doen.

  • 20-21 juni Landelijk open tuinen weekend van 10:30 - 17:00 uur Thema: De eetbare tuin. 
  • 11-12 juli Open tuinen Carrousel Hoogeveen en Meppel en omgeving, van 10:30 -17:00 uur

Graag horen wij voor 31 december 2019 wie zijn of haar tuin wil openstellen en op welke dagen.

Stuur (liefst) een mailtje naar bestuurslid Karin Sebèl sebelkarin@gmail.com met cc naar Tilly Vriend (f2htillyvriend@hetnet.nl) met de volgende gegevens: 

  • Uw naam,
  • (indien van toepassing) de naam van de tuin ,
  • (indien van toepassing) website van de tuin
  • uw emailadres,
  • adres van de tuin,
  • welke dagen stelt u uw tuin open ?  20 juni, 21 juni, 11 juli en 12 juli

NB: als u niet eerder hebt meegedaan, dan ontvangt u later een verzoek om enkele foto's en een korte beschrijving van de tuin op te sturen.

 

Expositie: Barbizon van het noorden: De ontdekking van het Drentse landschap 1850-1950

In deze tijd waarin de tuin wat tot rust is gekomen, is de tentoonstelling 'Barbizon van het Noorden – De ontdekking van het Drentse landschap 1850-1950-' een feest van herkenning en een bezoek meer dan waard. Het Drents museum presenteert het werk van grote kunstenaars uit de 19de en 20ste eeuw die de natuur van Drenthe ontdekten en op doek vastlegden. Voor deze tentoonstelling wordt samengewerkt met Stichting Het Drentse Landschap. Het Drents Museum en Het Drentse Landschap ontwikkelen een verrassend randprogramma rondom de tentoonstelling waarbij kunst, cultuur en natuur op een bijzondere manier samengaan.

In de tentoonstelling maken de bezoekers een wandeling door het Drentse landschap van rond 1900 en ontdekken ze de prachtige heidevelden, hunebedden, akkers en bijzondere dorpen van Drenthe. Schilderijen, grafiek en tekeningen van grote kunstenaars, waaronder Jozef Israëls, Hendrik Willem Mesdag, Vincent van Gogh, worden gepresenteerd in combinatie met nog niet eerder getoonde onbekende pareltjes uit de rijke collectie van het Drents Museum, zoals een huisje met Zonnebloemen in Meppel, schilderijen van bekende buitenplaatsen (Overcinge) 

Waar: Drents Museum

Wanneer: van 24 november 2019 tot en met 22 maart 2020 

Meer info

Noord Nederlands Bloemschikevenement (NNBE) op 14 maart 2020

Na het grote succes van het eerste Noord Nederlands Bloemschikevenement in 2019 gaan we door met de volgende editie in 2020. Het evenement zal plaatsvinden op zaterdag 14 maart 2020.

Hierbij vind u de aankondiging, en het inschrijfformulier. Het inschrijfformulier is zowel als PDF als ook als Word document toegevoegd, voor degenen die het formulier graag op de computer willen invullen.

Het NNBE wordt georganiseerd door de drie rayons Groningen, Friesland en Drenthe van Groei & Bloei die hiervoor een commissie heeft samengesteld.
Het doel van het NNBE is aan bloemschikkers van onze afdelingen (beginners en gevorderden) de gelegenheid te bieden om in een speciale ambiance een bloemstuk te maken, dit te laten beoordelen door deskundigen, te laten zien aan leden van Groei & Bloei en hiermee het bloemschikken binnen de vereniging te stimuleren.
De opzet is om binnen een bepaalde tijd en binnen vastgestelde spelregels een arrangement te maken met de materialen die door de organisatie beschikbaar worden gesteld. Hierin kan de deelnemer zijn eigen creativiteit, kennis en techniek van bloemschikken gestalte geven.

 

 

Gardenista 2020 van 20-24 mei

Ook in 2020 wordt er weer een Gardenista georganiseerd op  Kasteel Ophemert van 20 t/m 24 mei.  De basisthema’s zijn net als de vorige editie gericht op showtuinen, moestuinieren, bloemschikken, kwekers, hoveniers, onderwijs, kunst en water.

Je kunt je aanmelden voor de digitale nieuwsbrief op https://gardenista.nl/ 

Onze Sponsors : ook uw bedrijfslogo kan hier staan

Informatie voor onze sponsoren

http://www.groentotaaladeboer.nl/

www.bertvisschervof.com

https://www.farmshophuisman.nl/

www.martijnbuld.nl

www.lenydouma.nl

www.a3tuinen.nl

https://www.boer-staphorst.nl/buiten/

https://holtermanhoveniersbedrijf.nl

https://www.groenrijk.nl › Vestigingen

https://joukmusschetuinen.nl

https://www.intratuin.nl › winkels › intratuin-meppel