Meppel
bekijk online
Nieuwsbrief

Digitaal nieuws 2019, nr. 11 (november 2019) Oplage 428 stuks

 

 

Beste leden

Herfst

Striemende regenbuien afgewisseld door opklaringen voorspelt het KNMI. Ik wil naar buiten. Bollen planten, nu het nog kan; het blad harken van het gazon en de nieuw aangeschafte boom, de Liquidambar, planten. Tuinieren is vooruitzien. Me nu alvast verheugen op al die bloeiende bollen volgend voorjaar. Maar ook vooral genieten van het hier en nu: het prachtige gele blad van de Gingko biloba, de vliegenzwammen onder de berk, de inkzwammen onder de heg. De eerste Boerenkool van eigen land eten. Mmmm.

Binnenkort weer een mooie lezing over (fotografie van) vogels in de tuin. Hier zie ik er al velen. Ze genieten van de pindakaas op het terras en van het maiskolfje dat ik voor hen heb opgehangen. Het roodborstje volgt me overal waar ik bezig ben, de kramsvogels hebben hun jacht op de bessen van de Meidoorn ingezet. Er gebeurt zoveel, als je er maar oog voor hebt. 

Voor een overzicht van alle activiteiten, kijk hier in het activiteitenprogramma 2019/2020 

Heb je vragen of opmerkingen over/ of een bericht voor de volgende nieuwsbrief, aarzel dan niet en stuur het bericht naar meppelgroeienbloei@gmail.com Dan kijk ik of ik het kan plaatsen. En als je e-mailadres verandert, vergeet dan niet het door te geven, dan blijf je de digitale nieuwsbrief ontvangen.

Tilly Vriend Voorzitter / Webmaster Groei en Bloei Meppel e.o

13 november  2019

Lezing donderdag 28 november door Henk Wiebe van der Meulen over fotografie van vogels.

Onze vogels en hun schoonheid dicht bij huis.

Op deze avond zal Henk Wiebe van der Meulen U laten zien welke schoonheid onze vogels ons te bieden hebben d.m.v. de foto's die hij zelf maakte. De kwaliteit van de foto's zal leidend zijn en waar mogelijk zal alles wat groeit en bloeit onderdeel zijn van zijn presentatie. Tevens zal hij vertellen over hoe de foto's tot stand zijn gekomenen en wat belichting en standpunt met een foto doet. Daarnaast mag de humor niet ontbreken.

Deze avond wordt georganiseerd door de Natuurbeschermingswacht Meppel e. o. in samenwerking met Groei en Bloei Meppel e.o.  

Datum: 28 november 2019 om 20:00 uur (Let op! deze datum is gewijzigd!)

Plaats: Schouwburg Ogterop in de Engelenbak

adres: Zuideinde 70, 79541 GK Meppel

Toegang voor leden gratis; niet leden betalen € 5,00

Nadere informatie: Joke van der Meer, Natuurbeschermingswacht Meppel. Tel. 06-12084366

www.natuurbeschermingswacht.nl

Kerstworkshop op 12 december

Ook dit jaar gaan we weer een prachtig kerststuk maken onder leiding van Grietje van der Velde, docent Bloem & Design van Terra MBO Meppel. Onder haar leiding maken we een fraai vormgegeven kerststuk. Ook als U nog nooit een bloemstuk heeft gemaakt , kunt u deelnemen. De kosten bedragen € 25,00 incl. alle materialen   

Datum: Donderdag12 december 2019 

Tijd: van 16:00 tot 18:00 uur 

Plaats Terra MBO Meppel, Werkhorst 56, 7944 AV Meppel 

Opgeven tot uiterlijk 5 december bij Baukje Miedema telefoon 0522 - 253900 of  b.miedema@telfort.nl 

 

 

 

NIEUW: Tuinerij Column door Marjan Sorgdrager

Groei en Bloei Meppel is verheugd dat Marjan Sorgdrager voortaan eens in de 2 maanden een column zal schrijven voor de Nieuwsbrief. Hierbij haar eerste column over de Begonia.

Marjan Sorgdrager houdt van tuinieren en heeft jarenlang gepubliceerd in kranten en bladen en over haar Tuinerij-perikelen verteld tijdens lezingen en op radio en TV. Inmiddels met verlof blijft de liefde voor alles wat de tuin betreft natuurlijk en deelt ze haar tuinlief en -leed nog steeds graag.
Misschien kan dat zelfs wel samen, daarom zijn mailtjes met jullie eigen tuinperikelen erg welkom. Adres: marjansp@hotmail.com.


Tuinerij voor November 2019

Begonia

Grappig, de laatste weken lees ik in allerlei tuinbladen en op tuinTV over de Begonia. Leuk dat meer tuiniers mijn op het moment favoriete plant weer mooi vinden. Want jarenlang is onze tuingeneratie er diep van doordrongen geweest dat de Begonia toch echt niet kon. De plant stond in alle tuinen en jarenlang zijn planten waar ‘oubollig’ voor stond in het verdomhoekje gezet. 
Van een slecht bloeiend voortuintje heb ik een groot terras gemaakt, (ik wilde wel eens wat anders), maar het zag er wel erg kaal toen dit klaar was. Op tuinreis in Engeland had de schoonheid van het pottenterras op Great Dixter:  www.greatdixter.co.uk  me compleet overrompeld en ik dacht aan niets anders. Jaren geleden mocht ik eens een stuk schrijven over Begonia ‘Bonfire’ en werd eigenlijk toen al gegrepen door de veelzijdigheid van die plant. Lees verder....

Op de foto Begonia Boliviensis Bonaparte

De tuin in november

Het gazon in november
Om gele plekken in het gazon te voorkomen haal je regelmatig de gevallen bladeren van het gras. Naast deze gele plekken voorkom je hiermee ook gladde situaties, natte bladeren kunnen immers erg glibberig zijn.
Bind hoge grassen bij elkaar. Door storm kunnen deze grassen plat slaan en kapot waaien.

Beplanting in november
Om de tuin of terras  op te fleuren kun je kleurrijke winterviooltjes in de border of in balkon- en terrasbakken planten. Er zijn veel planten die het goed doen in pot op het terras en die vaak ook nog aardig tegen vorst kunnen. Dat betekent dat ze ook ‘s winters nog kleur geven aan het terras met hun bloemen, bessen of mooie bladeren of door hun sierlijke vorm. Zo zijn er heel wat soorten Hebe, die de laatste jaren heel populair zijn als terrasplant vanwege hun bonte blad en sierlijke roze, paarse, blauwe of witte bloemen in trossen.Zolang het niet vriest kun je vaste planten blijven planten

Zet  vorstgevoelige kuipplanten binnen op bijvoorbeeld de zolder of in een schuurtje.
Je kunt nog steeds jonge fruitbomen en voorjaarsbollen in de volle grond planten zolang het niet vriest.
Bescherm kwetsbare vaste planten door ze af te dekken met bladeren of een laag compost. Naast het beschermen voor bevriezing bevorder je hiermee ook de groei.

Snoeien in november
Zodra de fruitstruiken in de tuin kaal zijn kun je ze voorzien van een verjongingssnoei.
De appelboom mag worden gesnoeid! Ook knotwilgen kunnen nu geknot worden.
Zolang het niet vriest kunnen ook heesters en bomen gesnoeid worden.
Let wel op dat veel heesters, zoals bijvoorbeeld de hortensia, juist bescherming hebben aan de uitgebloeide bloemen en zo minder bevriezingsgevaar lopen.

Gelezen: Regenworm is de ingenieur van de bodem

Een groep van 140 biologen onderzocht de wereldwijde verspreiding van regenwormen. En wat blijkt? In tegenstelling tot wat men altijd dacht, leven er in Nederland meer soorten dan in de tropen 

Een standaardregel in de biologie is dat er rond de evenaar een grotere diversiteit aan dieren- en plantensoorten is dan richting de polen. Bij regenwormen is het tegengestelde het geval. In Nederland komen zelfs meer soorten voor dan in de tropen. Dat blijkt uit een studie van het Deutsches Zentrum für integrative Biodiversitätsforschung, waarin door biologen uit 57 landen op 6.928 locaties in kaart is gebracht welke soorten regenwormen er in welke aantallen voorkomen.

Een voordeel van de grote omvang van het onderzoek, is dat de regenworm een perfecte indicator voor de impact van klimaatverandering is geworden. Als het bijvoorbeeld droger wordt, en de regenworm verdwijnt uit de bodem, kunnen de gevolgen voor een ecosysteem hiervan voorspeld worden. Dat was voorheen niet mogelijk.

Lees verder: https://www.nrc.nl/nieuws/2019/11/06/de-regenworm-is-de-ingenieur-van-de-bodem-a3979379

Bron: NRC 7 november 2019

Expositie Mien Ruys en Joke Vingerhoets in museum Nagele nog tot en met 24 november te bezichtigen

Mien Ruys (1904 – 1999), de belangrijkste Nederlandse tuinarchitect van de 20e eeuw. Mien Ruys en haar groenontwerp zijn een onlosmakelijk deel van het verhaal over het ontwerp en de realisatie van Nagele én van de Noordoostpolder.
Het beplantingsplan van Nagele is één van de grootste ontwerpen uit haar carrière. 

De expositie over Mien Ruys bestaat uit een groot aantal panelen/banieren, aangevuld met objecten. In interviews met o.a. Piet Oudolf, Pieter Buijs, Anet Scholma en Koos Postema wordt het leven en werk van Mien Ruys aanschouwelijk gemaakt. De expositie is toegespitst op de ontwikkeling van haar oeuvre door middel van plattegronden, tekeningen en kleurenfoto’s. Daarbij wordt ook gebruik gemaakt van haar oorspronkelijke dagboeken.
Het werk van Joke Vingerhoed vormt een prachtige aanvulling. Behalve kleurrijke bloemstillevens toont zij abstracte geometrische schilderijen.

De expositie is te bezichtigen t/m zondag 24 november 2019. Openingstijden: donderdag tot en met zondag van 13.00 – 17.00 uur.

Meer info over de tentoonstelling over Mien Ruys

Waar? Museum Nagele, Ring 23  8308 AL NAGELE (Flevoland)

Onze Sponsors : ook uw bedrijfslogo kan hier staan

Informatie voor onze sponsoren

http://www.groentotaaladeboer.nl/

www.bertvisschervof.com

https://www.farmshophuisman.nl/

www.martijnbuld.nl

www.lenydouma.nl

www.a3tuinen.nl

https://www.boer-staphorst.nl/buiten/

https://holtermanhoveniersbedrijf.nl

https://www.groenrijk.nl › Vestigingen

https://joukmusschetuinen.nl

https://www.intratuin.nl › winkels › intratuin-meppel