Meppel
bekijk online
Nieuwsbrief

Digitaal nieuws 2019, nr. 10 (oktober 2019) Oplage 415 stuks

 

 

Beste leden

Ja, hij is weer voorbij, die mooie zomer. De regen van de afgelopen dagen heeft de tuin weer opgefrist, maar onmiskenbaar is de herfst in aantocht. Verkleurende bomen, vallend blad, de geur van de eerste paddenstoelen.Toch staat er nog veel te bloeien: wuivende grassen, dahlia’s die niet van ophouden weten, asters in soorten en kleuren. Het lijkt of de natuur zich nog even van haar mooiste kant laat zien, voordat zij tot rust komt. Neem de tijd om goed te kijken naar wat er eventueel aangepast moet worden in de tuin. Nu weet je nog waar alles staat en hoeveel ruimte een plant inneemt. In het voorjaar kun je je daarin vergissen. In deze tijd kunnen we bollen aanschaffen en planten. Met tulpen planten kun je nog rustig wachten tot december, maar de vroege bolletjes moeten zo snel mogelijk de grond in.

Het lezingenseizoen van de afdeling is gestart op 18 september jl.met een zeer geslaagde lezing door Modeste Herwig. Lees hier de terugblik. 

Voor een overzicht van alle activiteiten, kijk hier in Het nieuwe activiteitenprogramma 2019/2020 

Heb je vragen of opmerkingen over/ of een bericht voor de volgende nieuwsbrief, aarzel dan niet en stuur het bericht naar meppelgroeienbloei@gmail.com Dan kijk ik of ik het kan plaatsen. En als je van e-mailadres verandert, vergeet dan niet het door te geven, dan blijf je de digitale nieuwsbrief ontvangen.

Tilly Vriend Voorzitter / Webmaster Groei en Bloei Meppel e.o

1 Oktober 2019

Herfstmarkt zaterdag 5 oktober in Emmeloord

Voor de 15e keer organiseert de Groei & Bloei afdeling Noordoostpolder een Herfstmarkt. Meer info over de herfstmarkt

Hier vindt u alles voor de tuin. Meer dan 50 stands bieden o.a. Inspiratie en Advies, Vaste planten en heesters, Zaden en Bloembollen, Pompoenen en kalebassen, Tuinontwerp en plantendokter enz. 

Locatie:Aeres, Balkan 16, 8303GZ Emmeloord

Zaterdag 5 Oktober 2019

Open van 10.00 tot 17.00 uur

Entree € 3,50

Kinderen tot 12 jaar gratis

Leden alleen op vertoon van Groei & Bloei ledenpas gratis
 

Ruinerwoldse Perenpluk: 5 oktober

Op de eerste zaterdag van oktober is de jaarlijkse Perenpluk aan de Dokter Larijweg in Ruinerwold. Naast de veiling van peren die aan ruim 1100 bomen hangen, worden er verschillende activiteiten georganiseerd, zoals kraampjes op de boerenerven, wedstrijden en workshops voor jong en oud. Vanaf 9.00 uur is het mogelijk te bieden op de perenbomen aan de Dokter Larijweg. Deze start op de kruising met de Havelterweg. De koper heeft de gehele dag om de stoofpeertjes te plukken, de volgende dag zijn de peertjes weer algemeen goed.

Waar: Dokter Larijweg , Ruinerwold

Wanneer: 5 oktober 2019

meer info: TIP Ruinerwold 0522-482255, ruinerwold@tipdewolden.nl

Herfsttuinenmarathon 2019: 5-6 oktober

Veel mooie tuinen zijn te bezoeken in Noord- en Oost-Nederland tijdens de Herfsttuinenmarathon 2019  van Het Tuinpad Op / In Nachbars Garten

Locatie: div. locaties in Nederland en Duitsland 

Begin: 5 oktober 2019
Einde: 6 oktober 2019
Van: 11:00 tot: 17:00 U hoeft geen afspraak te maken.
Meer informatie over deelnemende tuinen :https://www.hettuinpadop.nl/herfsttuinenmarathon-2019-agd303-nl

Nieuwe website voor Groei en Bloei

In de vorige nieuwsbrief is het al aangekondigd, maar nu is het  eindelijk zo ver: de afdelingswebsite van Groei en Bloei Meppel e.o. is overgegaan naar een nieuwe vormgeving! De nieuwe website is gebaseerd op de landelijke site www.groei.nl, maar wel met een eigen kleurstelling en een eigen indeling.
De veranderingen hebben gevolgen voor de huidige afdelingssites. In september zijn gegevens handmatig  overgezet naar de nieuwe website. Verouderde inhoud is verwijderd en alles is iets anders georganiseerd. De website is nog in ontwikkeling!

Wij hopen dat u de nieuwe website straks nog beter/mooier vindt. Hebt u vragen, opmerkingen, laat het mij dan weten. meppelgroeienbloei@gmail.com

Tilly Vriend, webmaster en voorzitter afdeling Meppel e.o.

23 oktober: Lezing over de Dutch Wave door Hans Ringers

De term Dutch Wave kwam van een Zweedse botanicus en sloeg op de ontstane stroming in de Nederlandse tuincultuur. Piet Oudolf, Rob Leopold, Henk Gerritsen en Ton ter Linden waren de voorlopers van deze stroming. Het gebruik van vaste planten, eenjarigen, grassen en bolgewassen gecombineerd, die het hele jaar door de moeite waard zouden zijn. Piet Oudolf is waarschijnlijk  de belangrijkste vertegenwoordigervan de Dutch Wave. De Vlinderhof en Piet’s eigen tuin in Hummelo, tuinen in Engeland en in Duitsland van zijn hand, komen vanavond voorbij. Ook wordt er aandacht besteed aan privétuinen in binnen- en buitenland met het stempel: Dutch Wave.

Waar? Schouwburg Ogterop, Zuideinde 70, 7941GK Meppel

Wanneer: 23 oktober 2019

Aanvang: 20:00 uur.

Voor leden gratis; niet-leden betalen € 5

Gelezen: stadsflora en -fauna

Afgelopen zomer heb ik met veel plezier de reportages gelezen van Caspar Janssen die op zijn balkon in Amsterdam een waar bijen/vlinderparadijs wist te creëren door het planten van zowel wilde als tuinplanten in bakken. Hij constateert o.a. dat veel tuinplanten geen geur verspreiden, steriele kruisingen zijn zonder stuifmeel of bloemen die niet toegankelijk zijn voor bestuivers. Zo zijn de zgn. dubbelbloemige planten (zoals veel rozen, tuinanjers, camelia's, pioenrozen, akeleien en stokrozen) erg populair, maar waardeloos voor bijen. Terwijl enkelvoudige soorten bestuivers juist wel iets te bieden hebben. Een goede website die hij o.a. gebruikte voor de keuze van  tuinplanten die favoriet zijn bij bestuivers  is drachtplanten.nl

Bron: Volkskrant 20 september 2019

Terugblik op Tuinreis naar Parijs en omgeving

Met 20 personen zijn we van 13 t/m 17 juni naar Parijs geweest met zijn historische kastelen, parken en tuinen. Imposant was Chateau Chantilly, met zijn barokke tuinen. In Giverny bezochten we de kleurrijke tuinen van Monet. Ook de Promenade Plantee was erg mooi. Park Monceau was een prachtige Engelse tuin met heel veel sportende mensen! Als laatste de indrukwekkende begraafplaats Pére Lachaise waar vele beroemdheden zijn begraven.Genoten hebben we; het was een gezellige groep.

Baukje Miedema-Vaatstra

Expositie Mien Ruys en Joke Vingerhoets in museum Nagele: groene buitenruimten en kleurrijke bloemen t/m 24 november

Wie kent haar niet? Mien Ruys (1904 – 1999), de belangrijkste Nederlandse tuinarchitect van de 20e eeuw. Mien Ruys en haar groenontwerp zijn een onlosmakelijk deel van het verhaal over het ontwerp en de realisatie van Nagele én van de Noordoostpolder.
Het beplantingsplan van Nagele is één van de grootste ontwerpen uit haar carrière. 

De expositie over Mien Ruys bestaat uit een groot aantal panelen/banieren, aangevuld met objecten. In interviews met o.a. Piet Oudolf, Pieter Buijs, Anet Scholma en Koos Postema wordt het leven en werk van Mien Ruys aanschouwelijk gemaakt. De expositie is toegespitst op de ontwikkeling van haar oeuvre door middel van plattegronden, tekeningen en kleurenfoto’s. Daarbij wordt ook gebruik gemaakt van haar oorspronkelijke dagboeken.
Het werk van Joke Vingerhoed vormt een prachtige aanvulling. Behalve kleurrijke bloemstillevens toont zij abstracte geometrische schilderijen.

De expositie is te bezichtigen t/m zondag 24 november 2019. Openingstijden: donderdag tot en met zondag van 13.00 – 17.00 uur.

Meer info over de tentoonstelling over Mien Ruys

Waar? Museum Nagele, Ring 23  8308 AL NAGELE (Flevoland)

Natuurgebieden beter toegankelijk voor mensen met beperking

Natuurmonumenten heeft de afgelopen 3 jaar hard gewerkt aan verbetering van de toegankelijkheid van natuurgebieden voor mensen met een beperking.Tijdens de Week van Toegankelijkheid (7-11 oktober) organiseert Natuurmonumenten op 25 locaties activiteiten die geschikt zijn voor mensen met en zonder beperking. Meer informatie op: www.natuurmonumenten.nl/onbeperkt-genieten

  • Op dinsdag 8 oktober kunnen mensen met een beperking of chronische ziekte gratis meedoen met een herfstwandeling langs het vlonderpad bij Bezoekerscentrum De Wieden in Sint Jansklooster. Dit pad is ook toegankelijk voor rolstoelen. Aanmelden is noodzakelijk en kan via: www.nm.nl/activiteiten/dewieden
  • Op woensdag 9 oktober organiseert Natuurmonumenten een speciale herfstwandeling voor mensen met een beperking in het Waterloopbos bij Voorst  van 14-15:30 uur. Aanmelden via: www.natuurmonumenten-nl/waterloopbos

Veel vlinders op Klimop

Wist u dat Klimop behoort tot een van de beste vlinder- en bijenplanten?  In het najaar bloeien er niet meer zoveel planten. Maar de vlinders die nu nog actief zijn hebben wel voedsel nodig! Op bloeiende klimop, waar veel nectar in zit, kunnen ze nu goed 'bijtanken'. meer informatie over de aantrekkingskracht van klimop op vlinders.

Bron: De Vlinderstichting, 30-9/2019

Onze Sponsors : ook uw bedrijfslogo kan hier staan

Informatie voor onze sponsoren

http://www.groentotaaladeboer.nl/

www.bertvisschervof.com

https://www.farmshophuisman.nl/

www.martijnbuld.nl

www.lenydouma.nl

www.a3tuinen.nl

https://www.boer-staphorst.nl/buiten/

https://holtermanhoveniersbedrijf.nl

https://www.groenrijk.nl › Vestigingen

https://joukmusschetuinen.nl

https://www.intratuin.nl › winkels › intratuin-meppel