Meppel
bekijk online
Nieuwsbrief

Is deze versie van de nieuwsbrief niet goed leesbaar? Kijk dan in de online versie

Nieuwsbrief Groei en Bloei Meppel e.o.- nr. 5 (mei, 2022)

 

Beste leden

 In mei komt alles in de tuin tot leven en beginnen je groene vingers te kriebelen. Er is opeens zoveel te zien en te doen. Elke dag bloeit er meer. De Judaspenning, het Lieve vrouwenbedstro, de bloeiende primula's, het prachtige Fluitekruid of het vrolijke gele koolzaad overal in de berm. Hier in de tuin steelt de Smyrnium (ofwel doorwaskervel of zwarte kervel) de show. Zie foto hierboven. Ik kreeg ooit een stekje en ondertussen heeft hij zich flink uitgezaaid. Dat vind ik geen probleem, want 2 jarig, en waar je hem niet wilt gemakkelijk weg te halen.
Over zgn.'onkruid' moeten we sowieso eens anders gaan denken. Neem nou de Paardebloem. Daar gaat het slecht mee, terwijl het zo'n fantastische bijen en vlinderplant is. Dus: haal hem niet weg, maar koester hem en bewonder. Of de Pinksterbloem. De waardplant voor het oranjetipje. 

Ga als het nog even kan, naar de “Tulpenroute in de Noordoostpolder” (tot en met 8 mei ) Deze bewegwijzerde route, van ongeveer 100 km., voert bezoekers langs ruim 1000 hectare bloeiende tulpen en is jaren geleden al door National Geographic uitgeroepen tot één van ’s werelds mooiste autoroutes!!   https://www.bezoekmijntuin.nl/tuinroutes/tulpenroute-in-de-noordoostpolder-2022/

Verder in deze nieuwsbrief veel tuin activiteiten van Groei en Bloei Meppel. In deze tijd van het jaar is er van alles te doen in de tuin, op de landelijke site van Groei en Bloei staan tuintips en wat je in de tuin kunt doen in mei. 
Vragen, opmerkingen voor het bestuur / of een bericht voor de volgende nieuwsbrief ? Of wilt u zelf de nieuwsbrief van de afdeling ontvangen? Stuur uw bericht dan naar meppelgroeienbloei@gmail.com  En vergeet uw nieuwe e-mailadres niet door te geven, dan kan ik de nieuwsbrief blijven sturen.

Namens het bestuur van Groei en Bloei Meppel en omgeving,
Tilly Vriend, voorzitter 

mei 2022 


 

Grensloos Kunst Verkennen: 12 t/m 29 mei 2022 in De Wijk en IJhorst

Grensloos Kunst Verkennen is een route langs beeldende kunstwerken in de dorpen de Wijk (Drenthe) en IJhorst (Overijssel) en in het landschap van  van de Reest, een prachtig gebied om ontspannen in te wandelen, te fietsen en te genieten van de vele ooievaars. Een gebied om nog eens terug te komen.
De kunst die wordt getoond is een nadere verkenning meer dan waard. De route is 8 à 9 kilometer lang en heel geschikt om wandelend of fietsend af te leggen.
Grensloos Kunst Verkennen 2022 is de 12e editie van deze kunstroute.Voor Meer info zie de folder.

 

 

 

Met groepskorting naar Gardenista 2022 op vrijdag 27 mei

U kunt zich nog opgeven tot 20 mei  bij  Meppel Groei en Bloei  voor bezoek met groepskorting naar Gardenista 2022  op de historische buitenplaats Den Alerdinck (tussen Zwolle en Raalte) . Inspiratiebronnen voor alles wat je nodig hebt om zelf fijn te tuinieren; zaden, gereedschap, duurzame producten voor tuin, mens en dier. Ook lezingen, demonstraties, voorbeeldtuinen...kortom: veel te zien voor tuinliefhebbers.

Op vrijdag 27 mei organiseert Groei en Bloei Meppel een bezoek aan Gardenista met Groepskorting voor leden van Groei en Bloe
Bij deelname van minimaal 15 personen gaat het door!

Entree € 8,00  (ipv € 12,50) Max. 2 personen per lidmaatschap. Ook deelnemers zonder eigen vervoer kunnen zich opgeven; dan gaan we carpoolen en verdelen de benzinekosten en de prijs voor het parkeerticket ( €4,00 per auto) onderling. (Niet-leden betalen € 16,50 pp)

Wil je hiervan gebruik maken? Geef je dan voor 20 mei op  meppelgroeienbloei@gmail.com  ovv naam, aantal personen, of je wel of niet anderen kunt/wil meenemen. Wij zorgen voor de groepstickets. Ter plekke kunt u geheel uw eigen gang gaan; degenen die meerijden spreken af met de chauffeur wanneer hij/zij naar huis gaat.
We vertrekken op 27 mei om 9:30 uur van Carpoolplaats Meppel zuid. 

 

Gelezen: Er zijn ook verrukkelijk geurende tulpen...column door Loethe Olthuis

'Er zijn ook verrukkelijk geurende tulpen, leerde ik in de Keukenhof  Ik wil nog steeds een tuin vol kleur en geur, bijen, vlinders en hommels, en nú is een perfect begin. April en mei zijn namelijk de tulpenmaanden en sinds kort weet ik dat er ook geurende ­tulpen zijn!

Zo ben ik laatst snuffelend door de Keukenhof gelopen. Gek genoeg was ik er voor het eerst van mijn leven, best dom, want het was absoluut spectaculair. Ik kwam er al snuivend achter dat de meeste tulpen weliswaar prachtig zijn om te zien, maar ruiken, ho maar. Tot ik bijen en vlinders volgde naar een perk met kleine tulpjes. Wauw, die roken lekker! Het bleken zogenaamde ‘botanische’ tulpjes, ­eigenlijk een soort oertulpen'

Het hele artikel Gelezen in Trouw 23 april 2022 copyright Loethe Olthuis


Foto van botanische tulp Lilac wonder

14 mei Groenmarkt Groei & Bloei Heerenveen

De Groenmarkt van Groei & Bloei Heerenveen is al jaren een begrip in tuinkringen; met een groot aanbod van alles dat groeit en bloeit, zoals vaste planten, bol-knolgewassen, groenteplanten, 1-2 jarige planten, siergrassen en nog veel meer.

Wanneer: zaterdag 14 mei 2022, 10-16 uur
Waar: Rotstergaastweg 79,  Nieuweschoot
Entree en parkeren gratis

 

Nog meer leuke tuinactiviteiten

21-22 mei Open Tuinen Carrousel Drenthe: afd. Assen

In de maanden mei, juni, juli, augustus en september zijn er steeds een flink aantal enthousiaste tuineigenaren die hun tuin openstellen.

Op 21-22 mei zijn 7 tuinen in Assen open voor het publiek van 10:30 tot 17:00 uur. Entree is gratis.

Kijk voor vertrek op de website van de Open Tuinen Carrousel Drenthe  https://www.opentuinencarrouseldrenthe.nl/ daar is te zien welke tuinen wanneer open zijn. Let op: niet elke tuin is beide dagen open!

 

22 mei: Rondje weelderige tuinen op de grens van Drenthe en Overijssel

Drie tuinen van en voor liefhebbers zijn op zondag 22 mei gezamenlijk open voor bezoekers. Kom kijken bij de enthousiaste tuineigenaars die deelnemen:
•    De tuin van Joke Kuiperij, Stationsweg 10, 7958 RX Koekange www.detuinvan.nl
•    De Tuin van Geke Rook, Barsbeek 23, Sint Jansklooster www.tuinvangekerook.nl
•    De Vriendenhof, Veneweg 1, Wanneperveen www.vriendenhof.nl
Open: van 10:00 – 17:00 uur
Entree: € 4,00 per persoon per tuin
Meer info.


foto: Tuin van Geke Rook

Op vrijdag 26 augustus 2022 gaat onze ééndaagse tuinenreis naar de Floriade!

Floriade Expo 2022 is de wereldtuinbouwtentoonstelling die dit jaar wordt gehouden in Almere van 14 april tot 9 oktober. Het is de 7e Floriade in Nederland, in 1960 was de eerste.

Het Floriade terrein omvat 60 hectare. Eens in de tien jaar komen alle groene grootheden bijeen van over de hele wereld;  experts die groene oplossingen presenteren die onze wereld leuker, mooier en duurzamer maken. Er valt veel te genieten van geuren en kleuren van bloemen, planten, groenten en fruit. Met een kabelbaan kunt u reizen van de ingang naar de andere kant van het terrein, zo krijgt u een mooi beeld van de omvang van de tentoonstelling.

Wat: Dagtocht naar de Floriade in Almere
Wanneer:  vrijdag 26 augustus, verzamelen vanaf 8:15 uur hoofdingang station Meppel, vertrek: 8:30 uur 
Prijs: € 58,00 pp
Ook leden van andere afdelingen kunnen zich opgeven.
 

Wie mee wil kan zich vóór 5 augustus aanmelden bij:
Roelof ten Buur:roelofbuur23@gmail.com / 0643181500 of
Caroline Hendriksen-de Vos: multiflora12@gmail.com0613849121
€ 58 pp per bank te voldoen vóór 10 augustus 2022  op banknr: G. ten Buur: NL92INGB0799897612 ovv Dagtocht Floriade
Bij de prijs inbegrepen: busreis, toegang tot de tentoonstelling en de kabelbaan, koffie/thee met wat lekkers. Lunch niet inbegrepen.
Om 18 uur zijn we terug in Meppel. Prijs berekend voor: 45 tot 50 personen.

Wanneer de reis onverhoopt niet door kan gaan, dan hoort u dit uiterlijk 12 augustus, en wordt uiteraard het door u overgemaakte bedrag teruggestort op uw rekening.

 

De groene podcast van de maand: De tuinen van Bingerden

Landgoed Bingerden is een van de best bewaarde geheimen van Nederland. Gelegen aan de rivier de IJssel, even buiten het Gelderse dorp Angerlo, is het Landgoed al sinds 1660 in handen van dezelfde familie. Hoe werkt dat nou eigenlijk, een landgoed runnen in de 21e eeuw? En wat komt er allemaal kijken bij het onderhoud van de beroemde tuinen? Dompel je in deze podcast onder in de bijzondere geschiedenis van Bingerden.

Bingerden is tevens de lokatie van de Internationale Kwekerijdagen; een eldorado voor de tuinliefhebber. KWEKERIJDAGEN JUNI 2022 : De Internationale Kwekerijdagen Bingerden worden op het  derde weekend van juni gehouden:  op 17, 18 en 19 juni 2022.  
Het thema ‘Kweken voor de toekomst’, waarbij duurzaamheid voorop staat, blijft onverminderd relevant. Op de jubileumeditie 25 jaar Internationale Kwekerijdagen van 17 t/m 19 juni 2022 wordt hier aandacht aan besteed.

 

IK BEGIN! organiseert op 25 juni De Levende Tuinenroute

Een tuin met diverse bloemen, planten en struiken, waar vlinders, vogels en insecten graag vertoeven. Een tuin die niet alleen een lust is voor het oog, waarin je kunt ontspannen maar die ook bijdraagt aan de biodiversiteit. Hoe mooi zou het zijn als we meer van dit soort tuinen krijgen in Steenwijkerland en omgeving.

Misschien weet je niet waar te beginnen of hoe je dat het best kunt aanpakken. Daarom organiseert IK BEGIN! op 25 juni De Levende tuinenroute. Zodat je inspiratie kunt opdoen, praktische kennis en tips krijgt van tuineigenaren die al een eind op weg zijn met een levende tuin.

Doe je ook mee en stel je je tuin open? Meld je aan door een mail te sturen naar robbert@dzst.nl

Meer informatie op: https://www.ik-begin.nu/de-levende-tuinenroute/

Uw tuin vol bijen en vlinders?

Wat kun je doen in eigen tuin om meer wilde bijen te krijgen? Joop Verburg hield hierover onlangs een boeiende lezing voor G&B Meppel. Hierbij de samenvatting van de tips die hij gaf.

Graag ook meer vlinders in de tuin, wie wil dat nou niet? Met deze tips van de Vlinderstichting maakt u uw tuin eenvoudig vlindervriendelijk. Ook goed  voor andere insecten!


foto: Oranjetipje op Pinksterbloem

Oproep: Mooie impressies van tuinen / planten of ...

Hoe ziet uw tuin er nu uit? Bloeit er een mooie plant? Hebt u daar een goede foto van ? Stuur hem dan naar ons  NB: stuur maximaal 1 foto  Wij kiezen dan de mooiste uit voor de volgende nieuwsbrief. Het gaat om een foto van dit seizoen !


Piet Koster stuurde een foto van zijn fraaie voorjaarstuin, met bloeiende Erythronium Pagode (Hondstand), Euphorbia en Camassia en Judaspenning. Wat een plaatje!

 

Deze maand nog een foto van een van onze leden

Wil van Capellen uit Havelte schreef: 'Hallo Tuinvrienden, hier is een foto, die ik deze week heb gemaakt van m’n camelia.
Ik kocht hem in 2005 in een 15 cm. pot in Berkenwoude bij Hoveling Plant. We zijn verhuisd naar Havelte in 2006 en zetten hem op een goede plek in de tuin. Inmiddels is hij wel 3 m. hoog en bloeit ieder jaar eind februari.
Alle camelia’s doen het goed in onze tuin!'

 


Op de foto: Rose Camelia

Gezocht: Versterking van het bestuur

Wie zoeken wij? Iemand (man/vrouw) die ons kan helpen bij het organiseren van activiteiten op het gebied van Groei en Bloei. Lijkt het je leuk om ons team te versterken en bij te dragen aan het programma? Hou je van tuinieren/tuinen of wil je er meer over leren? Wil je wat meer invloed hebben op het programma?  Heb je capaciteiten die van pas kunnen komen in ons bestuur? Laat het ons dan weten. 

Als je geïnteresseerd bent, stuur dan je reactie of bel naar een van de volgende bestuursleden 

Activiteiten Groei & Bloei Meppel en omgeving in 2022

Wij kijken uit naar een aantal leuke activiteiten deze zomer. Noteer ze alvast in uw agenda. Wij hopen u weer te zien. In de  nieuwsbrieven meer info over deze activiteiten.

  • 27 mei Bezoek Gardenista met groepskorting 
  • 15-19 juni Tuinreis naar Zuid-Duitsland
  • 18-19 juni  Landelijk Open Tuinen weekend van Groei en Bloei 
  • 13-14 augustus Open tuinen Carrousel Drenthe in Meppel  en omgeving en Hoogeveen
  • 26 augustus Eendaagse tuinreis naar Floriade. 

 


 

Hebt u een bijdrage voor deze nieuwsbrief? Wilt u informatie delen? Handige tips voor andere tuiniers?

Stuur uw bericht dan naar meppelgroeienbloei@gmail.com Dan kijken wij of het in de volgende nieuwsbrief kan worden geplaatst.

Alvast bedankt  namens het bestuur van Groei en Bloei Meppel

 

 


 

Onze Sponsors : ook uw bedrijfslogo kan hier staan

informatie voor onze sponsoren

www.bertvisschervof.com

https://www.farmshophuisman.nl/

https://www.arborealis.nl/

www.a3tuinen.nl

www.martijnbuld.nl

www.hoveniersbedrijfvellinger.nl

https://holtermanhoveniersbedrijf.nl

https://www.groenrijk.nl › Vestigingen

https://www.intratuin.nl › winkels › intratuin-meppel

http://www.groentotaaladeboer.nl/