Meppel
bekijk online
Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Groei en Bloei Meppel e.o.- nr. 11 (november, 2021)

Beste leden

Wat fijn, om weer zoveel bekende gezichten te zien tijdens de  'Frisse Start' van het nieuwe seizoen in de Foyer van Ogterop. Monique Bruins Slot nam ons in haar geanimeerde lezing mee door het leven en de Tuinen van Mien Ruys. En er staan nog meer fijne lezingen en workshops voor u klaar. Het online programma staat op onze website

Buiten begint het blad te kleuren en ook al te vallen. Wacht niet te lang met eropuit trekken en ze te bewonderen: die prachtige herfstkleuren. Ook is er nog steeds genoeg te doen in de tuin. En dan bedoel ik natuurlijk niet de tuin winterklaar maken! Lees wat Loethe Olthuis daarover schrijft in deze nieuwsbrief. Tuinieren is vooruitzien. Plant nu bollen ! Kijk verder op de landelijke site van Groei en Bloei voor tuintips en wat je in de tuin kunt doen in november. Marjan Sorgdrager vertelt over zaailingen in haar tuin. 
En blijven uw handen jeuken? Help dan mee op de natuurwerkdag. Klussen genoeg bij u in de buurt.

Vragen, opmerkingen voor het bestuur / of een bericht voor de volgende nieuwsbrief? Of wilt u zelf de nieuwsbrief van de afdeling ontvangen? Stuur uw bericht dan naar meppelgroeienbloei@gmail.com  En vergeet uw nieuwe e-mailadres niet door te geven, dan kan ik de nieuwsbrief blijven sturen.

Voor nu: geniet van al het moois dat groeit en bloeit.  
Tilly Vriend, voorzitter Groei en Bloei Meppel en omgeving,

1 november 2021

 


 

Helpen tijdens natuurwerkdag: 5 en 6 november

Al 20 jaar organiseert LandschappenNL samen met de provinciale Landschapsbeheerorganisaties elke eerste zaterdag van november de Natuurwerkdag. Het grootste vrijwilligersevenement in het groen! Op meer dan 500 locaties verspreid door het hele land zetten jong en oud zich in voor natuur en landschap en dragen zo bij aan een groene leefomgeving. Dit jaar is het mogelijk om op twee dagen mee te doen, op vrijdag 5 en zaterdag 6 november.  

In Meppel doet Eetbaar Noorderpark mee, in de Boswacherij Staphorst kunnen mensen helpen om planten en dieren weer meer ruimte te geven. Ook in De Wieden in Wanneperveen of bij Speeltuinvereniging De Woldklimmers kunnen mensen meehelpen.

Kijk voor een overzicht en opgave op https://www.natuurwerkdag.nl/organisatie

Een appeltje voor de dorst? Fruithof Frederiksoord een eldorado voor fruitliefhebbers

Fruithof Frederiksoord is een levend museum in de buitenlucht. De parkachtige omgeving van de Fruithof bestrijkt een complex van 8 hectare, waar kleinere boomgaarden, omringd door bomen en struiken plaats bieden aan zo’n 800 verschillende historische fruitrassen.

In deze tijd van het jaar is de oogst van oude appel en perenrassen in volle gang en al het werk wordt gedaan door een enthousiaste groep vrijwilligers. Bij het kraampje bij de ingang kunt u langskomen om fruit te kopen; dat kan elke woensdag vanaf 9.30 uur tot 14.30 uur. Of raapt u liever zelf? Dat kan ook voor € 0,35 per kg.

Er is ook een mooi struunpad door de boomgaard, waar u kennis kunt maken met vele oude fruitrassen met prachtige namen als: Drentsche Bellefleur, de Ossekop of de Rode Tulpappel. Wilt u meer leren over fruitbomen, kom dan naar één van de vele cursussen!

Adres: Fruithof, Majoor van Swietenlaan 1a, 8382 CE  Frederiksoord
Open:  elke woensdag vanaf 9.30 uur tot 14.30 uur.


 

Gelezen: De tuin winterklaar maken? Doe het niet!

U weet het natuurlijk allang...maar voor het geval u opruim-neigingen krijgt:

'Wat heb ik me verheugd op het tuinonderwerp van vandaag: ‘Je tuin winterklaar maken’. Want: doe het niet! Echt niet! Ga geen dode takken versnipperen, snoeiafval wegbrengen, dorre stengels en bladeren tussen je planten weghalen, wieden of bladeren wegharken. Ja, dat laatste mag wel, als je ze daarna in de borders harkt. Want je laat je planten toch niet in hun blootje de winter in gaan? '

Gelezen in Tuinieren met Loethe Olthuis in De Trouw van 23 oktober 2021

Zaailingen: Tuinerij Column van Marjan Sorgdrager, november 2021

Deze zomer lijkt een topper voor zaailingen te zijn geweest; door het vochtige weer kiemden de zaadjes in de borders uitstekend, het leverde heel wat verrassingen op. Maar het lijkt wel alsof lang niet alle tuiniers hier gelukkig van worden. Heeft het misschien met de leeftijd te maken? Worden we wat stram en lukt dat bukken niet meer zo goed? Tuinieren met spontane zaailingen zadelt je namelijk met een aantal uitdagingen op. Je lijf en handen moeten soepel zijn en je ogen scherp. Want als je die lastige zaailingen pas ziet als ze te groot zijn geworden is het een hele toer om ze uit een graag geziene plant te peuteren. Gelukkig lukt het bukken en draaien (mij) nog goed, maar de souplesse in mijn vingers is niet meer ‘je van het’. En wil ik iets van dichtbij bekijken dan moet de bril zelfs af in plaats van op. Een heel vreemde gewaarwording is dat. Gevolg: in mijn tuin blijkt nogal eens iets te staan dat ik er niet geplant heb.

Verder lezen over de zaailingen van Marjan?

 

Oproep: Mooie impressies van tuinen / planten van leden

Hoe ziet uw tuin er nu uit? Bloeit er een mooie plant? Hebt u daar een goede foto van ? Stuur hem dan naar ons  NB: stuur maximaal 1 foto  Wij kiezen dan de mooiste uit voor de volgende nieuwsbrief. Het gaat om een foto van dit seizoen !


Dini Eikelboom had voor het eerst vruchten in haar Cornus Kousa. En daar was ze trots op. Waarschijnlijk dankzij de regen van dit jaar werd ze beloond.

 

Herfstkleuren

De kleur van de bladeren van veel bomen en struiken verschuift in de herfstmaanden gedurende enkele weken langzaam van hun gebruikelijke groene kleur naar een reeks kleuren, die varieert van geel, oranje tot rood en bruin. Aan het einde van deze periode vallen de bladeren. (bron: Wikipedia)

De verkleuring is dit jaar laat op gang gekomen, vanwege het zachte weer. Maar als je nu naarbuiten trekt, dan zie je het op gang komen. Afgelopen week wandelden wij op de Kranenburg bij Zwolle. Niet alleen een prachtige begraafplaats (ontworpen door Copijn)  maar ook een zeer fraai wandelpark. 

Er staan op de Kranenburg meer dan 500 verschillende bomen die via een lijst / plattegrond terug te vinden zijn. En voor vogels is het een eldorado.  Daar zagen we de prachtige Ginkgo Biloba (foto hieronder ) e.a. bomen in schitterende herfsttooi en dat wordt de komende weken alleen maar mooier. Gaat dat zien. De begraafplaats is zo groot dat het heel goed mogelijk is om er een flinke wandeling te maken, maar je kunt ook gewoon op een van de vele bankjes zitten en genieten van al dat moois. 
 

 

 

Blaadje

Je moet dapper zijn
om je te laten vallen

Je weet niet hoe diep
de grond beneden is
waarop je landen zal

of hij zacht is of hard
warm of juist koud

wie durft dat
welk blaadje laat
als eerste los?

ritselen doe je samen
zweven alleen.

© Ineke Holzhaus

Vlinders in de winter

Wist je dat er vlinders zijn die een winterslaap houden? Die kun je nu zelfs in huis tegenkomen! Op een beschutte plek verschuilen ze zich 5 maanden lang. Wat moet je doen als je zo'n vlinder in je huis vindt?  Lees het hier 

Boom van het jaar 2021

De winnaar van 2021 is De Linde naast de pastorie in Maasniel in Limburg!
De Menoraboom in Meppel,eindigde op de 6e plaats.
Kijk hier welke  bomen waren genomineerd in Nederland en hoeveel stemmen ze kregen.

De competitie Boom van het Jaar 2021 draait niet om de dikste, oudste of mooiste boom, maar om markante bomen met een bijzonder verhaal. Het kan gaan om een historisch verhaal of om een boom met bijzondere waarde voor een dorp of stad.


Hieronder foto van de winnaar: De linde in Maasniel

Een slecht mastjaar door Jan Bus

2021 is een slecht mastjaar, huh wat betekent dat? Even terug naar de tijd toen we in West-Europa nog veel bos hadden. Die bossen werden op allerlei manieren geëxploiteerd door de mens. Onder andere door er varkens in vet te mesten, dat woord komt van mast. En mast was de overvloed aan beukennootjes en eikels die in de herfst van de bomen vallen. Maar niet alleen varkens eten eikels. Duiven en eenden slikken ze in zijn geheel door.  Dat is de reden dat wij in de vaart langs onze boerderij elk najaar veel eenden hebben. Want wij hebben hier grote eiken staan waar een flinke vracht eikels uit valt.

Lees hier verder over het slechte mastjaar en de eenden op het erf van Jan Bus in Belt Schutsloot

Natuur en Milieu federatie Drenthe publiceert Groene agenda

Wat voor groens ga jij doen?

Ontvang elke vier weken een overzicht van groene activiteiten in je mailbox. Dit zijn activiteiten die georganiseerd en aangedragen worden door diverse organisaties in Drenthe.   

Schrijf je hier in voor de Groene Agenda 


 

Hebt u een bijdrage voor deze nieuwsbrief? Wilt u informatie delen? Handige tips voor andere tuiniers?

Stuur uw bericht dan naar meppelgroeienbloei@gmail.com Dan kijken wij of het in de volgende nieuwsbrief kan worden geplaatst.

Alvast bedankt  namens het bestuur van Groei en Bloei Meppel

 

 


 

Onze Sponsors : ook uw bedrijfslogo kan hier staan

informatie voor onze sponsoren

https://www.haagplanten.nl/

www.martijnbuld.nl

www.hoveniersbedrijfvellinger.nl

https://holtermanhoveniersbedrijf.nl

https://www.groenrijk.nl › Vestigingen

https://www.intratuin.nl › winkels › intratuin-meppel

https://www.arborealis.nl/

http://www.groentotaaladeboer.nl/

www.bertvisschervof.com

https://www.farmshophuisman.nl/

www.a3tuinen.nl