Meppel
bekijk online
Nieuwsbrief

Is deze versie van de nieuwsbrief niet goed leesbaar? Kijk dan in de online versie

Nieuwsbrief Groei en Bloei Meppel e.o.- nr. 10 (oktober, 2021)

Beste leden,

Eindelijk! We kunnen elkaar weer ontmoeten dankzij de versoepelingen in het Covid beleid. We hebben u gemist en hopen u te kunnen begroeten: op 6 oktober is de planten- en stekkenruilbeurs bij Welkoop Meppel. Op 11 oktober de eerste lezing van komend seizoen, in de foyer van Ogterop door Monique Bruins Slot over De tuinen van Mien Ruys. Denkt u aan uw QR Code?  
Noteer ook alvast 25 november, dan komt Joop Verburg een lezing geven.

Hebt u ook zo genoten van de mooie nazomerdagen in september? De late bloeiers in de tuin zijn nu op hun best: de asters, zoals Aster 'Little Carlow' hierboven, die in werkelijkeid niet echt 'little' is, maar wel een absolute kampioen. Of Sedum 'Herbstfreude' die zijn naam eer aan doet. En dan de dahlia's in hun vlammende kleuren. Wat nu bloeit lijkt wel een cadeautje en speciaal als het fladdert van de vlinders en zoemt van de bijen.  De herfst komt er nu echt aan, maar bloei in de border hoeft nog niet voorbij te zijn. Zelfs in oktober kan een border nog heel kleurig zijn. Kies je soorten die laat bloeien, of planten die erg lang doorbloeien, dan heb je bloemen tot de eerste nachtvorst.Kijk voor de planten die daarbij horen op de G&B website

Aan de slag in de tuin? Er is veel te doen: planten delen, borders aanpassen en bloembollen planten. Kijk maar op de landelijke site van Groei en Bloei voor tuintips en wat je in de tuin kunt doen in oktober.
Vragen, opmerkingen voor het bestuur / of een bericht voor de volgende nieuwsbrief? Of wilt u zelf de nieuwsbrief van de afdeling ontvangen? Stuur uw bericht dan naar meppelgroeienbloei@gmail.com  En vergeet uw nieuwe e-mailadres niet door te geven, dan kan ik de nieuwsbrief blijven sturen.

Voor nu: geniet van al het moois dat groeit en bloeit.  
Tilly Vriend, voorzitter Groei en Bloei Meppel en omgeving,

1 oktober 2021

 


Op de foto hieronder: Sedum Herbstfreude met dagpauwoog (c) Tilly Vriend

Plantenruilbeurs G&B Meppel 6 oktober bij Welkoop

Hebt u planten over? Of stekjes van leuke zaailingen? Pot ze op en ruil ze voor soorten die u nog niet heeft. De herfst is een mooie tijd om de tuin aan te passen, planten te delen of te verplanten of borders op te frissen.

Dit jaar kunnen G&B leden op vertoon van hun ledenpas hun snoeischaren (geen heggescharen), spade of schoffel weer laten slijpen. Onze penningmeester Roelof ten Buur gaat deze taak op zich nemen. 

Spelregels: Neem de planten, liefst gelabeld mee​​​​. En aub geen woekeraars, of planten vermengd met zevenblad of andere ongewenste gasten.Planten die overblijven, worden door de inbrenger weer meegenomen.
Wanneer? Woensdag 6 oktober 2021 Plantenruilbeurs bij Welkoop Meppel 
Waar? Welkoop Meppel, Zomerdijk 1, 7942 JR Meppel
Hoe laat? Vanaf 18:30 uur
 


 

Zaterdag 9 oktober BLOEMBOLLENDAG in de Tuinen Mien Ruys 

Er is deze dag een mooi programma dat om 10.00 uur start:

  • De Bloemoloog is aanwezig met verkoop van een groot assortiment biologische voorjaarsbollen. De Bloemoloog staat voor duurzaam en biologisch.
  • Katja Staring, journalist en schrijver voor onder andere Groei en Bloei komt deze dag vertellen over ‘avontuurlijke tuinieren met biologische bollen’. Zij verkoopt deze dag o.a.ook haar boeken, ‘liefde voor dahlias’en ‘avontuurlijk tuinieren’
  • Verder worden er deze dag rondleidingen verzorgd door onze enthousiaste gidsen.
  • In de Boerenschuur is bakker Aard Oegema aanwezig. Hij bakt heerlijke lekkernijen in de takkenbosoven.

Kijk hier voor het volledige programma van deze dag 

Groei en Bloei leden krijgen in de Tuinen altijd €2,- korting op de toegangsprijs van €9,- (max.2 personen)


Op de foto de stand van de Bloemoloog

Oproep: Mooie impressies van tuinen / planten van leden

Hoe ziet uw tuin er nu uit? Bloeit er een mooie plant? Hebt u daar een goede foto van ? Stuur hem dan naar ons  NB: stuur maximaal 1 foto  Wij kiezen dan de mooiste uit voor de volgende nieuwsbrief. Het gaat om een foto van dit seizoen !


Baukje Miedema zag in de tuin van de familie Diepen een bloeiende bananenplant. Behoorlijk zeldzaam in Nederland, en zeker in deze koele zomer.
Op de foto de indrukwekkende bloei van de bananenplant. Ben benieuwd of er ook nog echte bananen van kwamen?

 

Lezing 11 oktober : Tuinen van Mien Ruys: al bijna 100 jaar een uniek monument

Wij kijken uit naar de eerste lezing na bijna 2 jaar, die zal gaan over de Tuinen van Mien Ruys:  al bijna 100 jaar een uniek monument  De tuinen zijn het levenswerk van Mien Ruys, één van de belangrijkste tuinarchitecten van de 20e eeuw.

De 30 inspirerende tuinen van tuinarchitect Mien Ruys (1924-1999) in Dedemsvaart zijn een heerlijke plek om te bezoeken. Monique Bruins Slot , coordinator bij de Stichting Tuinen van Mien Ruys, geeft een lezing op maandag 11 oktober in de foyer van theater Ogterop van 20.00 tot 22.00 uur voor Groei & Bloei Meppel e.o. De lezing zal gaan over de tuinarchitect, haar unieke tuinontwerpen met mooie plantencombinaties en de kleurrijke borders.  

Wat: Lezing Tuinen Mien Ruys
Wanneer: maandag 11 oktober, 20:00 uur
Waar: Schouwburg Ogterop, foyer
Entree gratis voor leden op vertoon van lidmaatschapspas, niet-leden betalen € 5,00
Neemt u uw QR code mee?

Wij hopen u dan weer te zien!


Op de foto de Moerastuin in de (c) Tuinen van Mien Ruys

Gelezen: Geurstoffen laten eikenprocessierups verdwalen op het liefdespad

Een nieuwe bestrijdingsmethode met geurstoffen maakt mannetjesvlinders van de eikenprocessierups ‘gek en in de war’. Gevolg: ze kunnen de vrouwtjes niet vinden en dus niet paren.

Onderzoekster Sylvia Helligman werkte drie jaar aan deze methode met zgn.Feromonen. Proeven op diverse locaties in Overijssel, Drenthe en Friesland tonen aan dat het aantal nesten met de helft afnam ten opzichte van niet behandelde plekken.

Gelezen in de Meppeler Courant van 27 september 2021

Een Bijen-oase pakket voor jou : nieuwe actie van Steenbreek Meppel. Wees er snel bij!

Het gaat slecht met de bijen. Wist je dat je met jouw tuin een belangrijke bijdrage kan leveren aan voedsel en nestelgelegenheid voor bijen? In de Gemeente Meppel worden allerlei plekken bijvriendelijk ingericht . Als bewoner kun je helpen door de tuin in te richten als een bijenoase.
Steenbreek Meppel helpt daarbij.

Bestel nu een kant en klaar bijenoase-pakket om (een stuk van) je tuin bijvriendelijk te maken. Reageer snel. Er zijn 15 pakketten beschikbaar.

Hoe werkt het? Kijk hier voor alle informatie over het pakket, welke planten en bloembollen erin zitten en hoe het aangevraagd kan worden Maak zo de tuin een stuk bijvriendelijker en mooier. 

 

 

Koninginnepage en rups van de Koninginnepage op veel plaatsen in onze regio waargenomen.

Afgelopen maand kreeg ik van verschillende kanten foto's toegestuurd van de Koninginnepage en de rups van de page. Iedereen die de Koninginnepage heeft gezien is zeer onder de indruk van deze prachtige, haast on-hollandse vlinder. En dat er nu ook overal rupsen zijn gezien, in volkstuinen in Meppel, in tuinen in Zuidwolde, De Wijk en Wanneperveen is een goed teken. Wie weet zien we ze volgend jaar nog wel op meer plekken. Vooral als iedereen zorgt voor voldoende 'waardplanten' voor de vlinder, Ze zijn dol op schermbloemen, zoals de venkelplant, peen of bloeiende peterselie.  

Voor meer informatie over herkenning, leefwijze en habitat van de Koninginnepage, zie de site van de Vlinderstichting

Opsporing verzocht: Aziatische hoornaar

De laatste weken worden er Aziatische hoornaars gezien in Meppel. De Aziatische hoornaar is een grote wesp, maar kleiner en donkerder dan de Europese hoornaar. De soort is een invasieve exoot en moet daarom bestreden worden. 
In opdracht van de provincie Drenthe is EIS Kenniscentrum Insecten op zoek naar het nest, dat vermoedelijk in de wijk Oosterboer hangt.
Denkt u een Aziatische hoornaar gezien te hebben in of rond de wijk Oosterboer?

Maak een foto! Check de kenmerken
Stuur uw waarnerming met foto en/of beschijving in via de website waarneming.nl  De Aziatische hoornaar wordt gevonden op liggend fruit, rijpe druiven, voor honingbijkasten en op bloemen van Passiebloem en Klimop. Ook in limonade-wespenvallen.


foto: Aziatische hoornaar

'Menora' boom in Wilhelminapark genomineerd voor Boom van het jaar 2021 verkiezing: STEM!

Hebt u al gestemd? Breng uw stem uit!

Tot en met 18 oktober (12.00 uur) mag iedereen in Nederland stemmen op de boom van zijn of haar keuze via de website www.deboomvanhetjaar.nl. 
Kijk hier welke bomen zijn genomineerd in Nederland, en het verhaal over de boom 

De competitie Boom van het Jaar 2021 draait niet om de dikste, oudste of mooiste boom, maar om markante bomen met een bijzonder verhaal. Het kan gaan om een historisch verhaal of om een boom met bijzondere waarde voor een dorp of stad.

Zullen we er met z'n allen voor zorgen dat de Menora boom in Meppel wint?
 

 

Natuur en Milieu federatie Drenthe publiceert Groene agenda

Wat voor groens ga jij doen?

Ontvang elke vier weken een overzicht van groene activiteiten in je mailbox. Dit zijn activiteiten die georganiseerd en aangedragen worden door diverse organisaties in Drenthe.   

Schrijf je hier in voor de Groene Agenda 


 

Hebt u een bijdrage voor deze nieuwsbrief? Wilt u informatie delen? Handige tips voor andere tuiniers?

Stuur uw bericht dan naar meppelgroeienbloei@gmail.com Dan kijken wij of het in de volgende nieuwsbrief kan worden geplaatst.

Alvast bedankt  namens het bestuur van Groei en Bloei Meppel

 

 


 

Onze Sponsors : ook uw bedrijfslogo kan hier staan

informatie voor onze sponsoren

www.a3tuinen.nl

www.martijnbuld.nl

www.hoveniersbedrijfvellinger.nl

https://holtermanhoveniersbedrijf.nl

https://www.groenrijk.nl › Vestigingen

https://joukmusschetuinen.nl

https://www.intratuin.nl › winkels › intratuin-meppel

https://www.arborealis.nl/

http://www.groentotaaladeboer.nl/

www.bertvisschervof.com

https://www.farmshophuisman.nl/